VIDEO: Eliáš dal "jesle" Pavelcovi a zařídil výhru New Jersey

Patrik Eliáš překovává Ondřeje Pavelce.

Útočník Patrik Eliáš rozhodl v nedělním utkání NHL v rozstřelu o výhře New Jersey 3:2 nad Winnipegem. Český hokejista se prosadil v nájezdech jako jediný z hráčů, když ve třetí sérii překonal krajana Ondřeje Pavelce bekhendovou kličkou mezi betony.

"Najel jsem si z levé strany, přebruslil doprava a pokusil jsem se tím vytvořit prostor. Snažil jsem se rozpohybovat brankáře a pak něco udělat," uvedl Eliáš, který skóroval v nájezdech i před třemi dny proti Buffalu.

Pavelec v zápase kryl 25 střel a vysloužil si pochvalu od brankáře Devils Johana Hedberga, s nímž tvořil v minulosti gólmanské duo v Atlantě. "Vypadá to, jakoby všichni brankáři proti nám chytali své nejlepší zápasy. Ondřej byl fenomenální a předvedl několik důležitých a parádních zákroků. Několikrát jsem si už myslel, že to bude gól a on tu střelu ještě dokázal nějak zneškodnit," řekl Hedberg.

I trenér Jets Claude Noël připisoval získaný bod hlavně Pavelcovi. "Byl jasně naším nejlepším hráčem," prohlásil. Český gólman se zapotil zejména v první třetině, v níž New Jersey soupeře přehrálo a vedlo už 2:0.

"Byl zázrak, že jsme po první třetině byli stále ve hře. Možná to byla naše nejhorší třetina v sezoně. Několikrát trefili tyčku, klidně to mohlo být 4:1 a nikdo by se nedivil," uvedl Pavelec. Místo toho nakonec přišlo vyrovnání a Winnipeg v sérii čtyř venkovních utkání získal pět bodů. "Ale musíme se zlepšit. Hlavně potřebujeme zlepšit začátky. Body jsou skvělé, ale pokud budeme hrát jako dneska, vyhrávat nebudeme," dodal.

Do nedělních zápasů zasáhli i další dva čeští gólmani, přičemž vítězství zaznamenal jen Tomáš Vokoun. Šestatřicetiletý brankář podpořil 23 úspěšnými zásahy triumf Pittsburghu 6:1 nad New York Islanders a připsal si třetí výhru v řadě. Jednoznačný duel byl plně v režii útočníků Chrise Kunitze a Sidney Crosbyho, kteří nasbírali v zápase pět bodů.

Kunitz dal hattrick, k němuž přidal dvě asistence. Crosby si připisoval jen přihrávky a oba dali zapomenout na absenci zraněného Jevgenije Malkina. "Je to hráč, který se nedá nahradit. To ví každý. Ale nechceme toho kvůli jeho ztrátě moc měnit. Musíme hrát stále svým stylem. A to se dnes dařilo," uvedl Crosby, jenž vede produktivitu soutěže o osm bodů před Stevenem Stamkosem. Na třetí místo se už prostřílel Kunitz.

Tomáš Vokoun pomohl k výhře Pittsburghu."Hraji s nejlepšími hráči na světě," komentoval svou nečekanou produktivitu kanadský útočník, jenž je pověstný zejména černou prací před brankou. "Chodit do těch míst chce odvahu, není to tam lehké. Ale pokud se tam neustále tlačíte, odražené puky si vás najdou. A to je přesně to, co dělá a dává z toho góly," dodal Crosby.

Michal Neuvirth si zachytal v NHL poprvé od 7. února. Gólman Washingtonu střídal Bradena Holtbyho v polovině utkání s New York Rangers a ve zbytku zápasu inkasoval jen jednou, přesto jeho tým doma prohrál 1:4.

Do sestavy hostů se nevešel obránce Roman Hamrlík, jehož si vedení Rangers stáhlo minulý týden z listiny volných hráčů právě z Washingtonu. "Není ve formě. Musí na sobě zapracovat," řekl trenér Rangers John Tortorella. Hamrlík sice v předchozích dvou zápasech hrál, nyní se ale dostal do stejné situace, kterou prožíval i ve Washingtonu.

Obránce Jakub Kindl byl jediným českým hráčem, který vstřelil v neděli gól v základní hrací době. Střelou z mezikruží vyrovnal na 1:1, Detroit ale nakonec podlehl Columbusu 2:3 po nájezdech. Blue Jackets zvítězili popáté v řadě a úspěšnou sérií se dostali z posledního místa v lize.

Tomáš Plekanec byl u další výhry Montrealu.Na dně soutěže se nyní nacházejí hokejisté Floridy, kteří podlehli doma Montrealu 2:5. U dvou branek vítězů asistoval Tomáš Plekanec. Montreal soupeře přestřílel 38:16 a po dvou třetinách vedl 4:0.

Floridě dal ještě naději na bodový zisk kuriózním způsobem Francis Bouillon, když ukázkovým vlastencem připravil Petera Budaje o čisté konto. Dezorientovaný obránce chtěl odražený puk před brankou odpálit do bezpečí, místo toho ale překvapil slovenského gólmana přesnou trefou.

"Vůbec se na něho nezlobím. Zblokoval hodně střel a už několikrát mě zachránil. Nic se neděje, vždyť jsme vyhráli. Teď už se tomu můžeme smát a utahovat si z toho," reagoval Budaj a trenér Montrealu Michel Therrien byl jedním z prvních, který si na účet Bouillona zavtipkoval. "Byla to skvělá střela. Možná ho příště postavím před branku na přesilovku."

Hokejisté Chicaga bodovali v každém ze 24 úvodních utkání sezony, druhou polovinu zkráceného ročníku ale odstartovali dvěma prohrami. Nejdříve podlehli Coloradu 2:6 a v neděli prohráli s Edmontonem 5:6. Blackhawks se nevyvedla první třetina, po níž byl stav 0:4. Na povedeném startu vítězů se jednou asistencí podílel Aleš Hemský. Zaváhání vedoucího Chicaga využil Anaheim, který porazil St. Louis 4:2, připsal si jedenáctou domácí výhru v řadě a snížil ztrátu na čelo soutěže na šest bodů.

NHL - nedělní zápasy
Washington - NY Rangers 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Branky: 3. Oleksy - 12. Stepan, 31. B. Boyle, 32. Callahan, 59. B. Richards. Brankář Michal Neuvirth odchytal za Washington 28:26 minuty, inkasoval jeden gól z 11 střel a úspěšnost zásahů měl 90,91 procenta. Střely na branku: 29:30. Diváci:18.506.

   
Detroit - Columbus 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:2, 1:0 - 0:0)
Branky: 24. Kindl, 41. Franzén - 24. Brassard, 25. Umberger, rozhodující sam. nájezd Calvert. Střely na branku: 23:21. Diváci: 20.066.

   
Florida - Montreal 2:5 (0:2, 0:2, 2:1)
Branky: 48. Kopecký, 54. Matthias - 9. a 56. Ryder (na první Plekanec), 2. Desharnais, 36. B. Gionta (Plekanec), 38. Bouillon. Střely na branku: 16:38. Diváci: 19.189.

   
New Jersey - Winnipeg 3:2 po sam. nájezdech (2:1, 0:1, 0:0 - 0:0)
Branky: 9. R. Carter, 11. S. Gionta, rozhodující sam. nájezd Eliáš - 17. M. Stuart, 38. E. Kane. Brankář Ondřej Pavelec odchytal za Winnipeg celé utkání, inkasoval dvě branky z 27 střel a úspěšnost zásahů měl 92,59 procenta. Střely na branku: 27:25. Diváci: 17.625.

Pittsburgh - NY Islanders 6:1 (3:0, 2:1, 1:0)
Branky: 14., 17. a 34. Kunitz, 8. a 47. Dupuis, 34. J. Neal - 29. Boyes. Brankář Tomáš Vokoun odchytal za Pittsburgh celé utkání, inkasoval jeden gól z 24 střel a úspěšnost zásahů měl 95,83 procenta. Střely na branku: 28:24. Diváci: 18.634.

Chicago - Edmonton 5:6 (0:4, 4:2, 1:0)
Branky: 26. a 48. P. Kane, 28. Hossa, 36. Brookbank, 38. Seabrook - 3. a 13. Gagner, 3. M. Brown, 10. Ryan Whitney (Hemský), 31. Horcoff, 36. Hall. Střely na branku: 37:25. Diváci: 22.020.

   
Philadelphia - Buffalo 3:2 (2:1, 1:0, 0:1)
Branky: 5. Gagne, 9. Talbot, 21. Giroux - 12. Flynn, 45. Hecht. Střely na branku: 28:20. Diváci: 19.687.

   
Minnesota - Vancouver 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)
Branky: 1. a 47. Parise, 19. Zucker, 25. Spurgeon - 28. Higgins, 42. H. Sedin. Střely na branku: 32:27. Diváci: 18.846.

Colorado - San Jose 3:2 v prodl. (1:0, 1:1, 0:1 - 1:0)
Branky: 7. a 65. Duchene (na druhou Hejda), 27. O'Reilly - 40. Marleau, 57. Couture. Střely na branku: 42:38. Diváci: 16.040.

Anaheim - St. Louis 4:2 (0:1, 1:0, 3:1)
Branky: 46. a 60. Perry, 29. Cogliano, 44. Ryan - 7. Reaves, 42. Berglund. Střely na branku: 22:31. Diváci: 17.174.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi