Proboha, nemluvte o oslavách, varuje finalista Sýkora

Petr Sýkora, útočník hokejistů Pittsburghu.Zatím 1:2. Taková je bilance hokejisty Petra Sýkory z finálových soubojů o nejslavnější klubovou trofej světa - Stanley Cup. Jednou si na pohár sáhl, dvakrát zůstal poraženým finalistou. V dresu Pittsburghu má letos šanci tuhle sérii vyrovnat, v cestě však stojí favorit Detroit.

Složení finálové dvojice dává českým fanouškům jednu jistotu: 89 cm vysoká trofej se v létě při tradiční pouti po rodištích členů vítězného týmu objeví i v Česku. Ve finále se totiž představí hned tři Češi - na straně Pittsburghu Petr Sýkora, v dresu Detroitu brankář Dominik Hašek (nyní až dvojka týmu za Chrisem Osgoodem) a útočník Jiří Hudler.

„Ale volat si nebo mluvit spolu během série nebudeme. Už z úcty ke spoluhráčům ctím nepsaná pravidla, tak to prostě v zámoří chodí. Oni dva jsou teď mými soupeři, kamarádit se můžeme až po sérii, dřív prostě ne," říká 32letý Petr Sýkora v rozhovoru pro server TÝDEN.CZ.

V telefonu je slyšet ruch restaurace, asi právě obědváte...

Hm, dávám si sushi. Doma nikdo není, rodina je v Česku. Tak jím po restauracích, jsem na to zvyklý.

Tak dobrou chuť. Jaká je ve městě atmosféra? Finále bude poprvé po pěti letech ryze americké, kolébka hokeje Kanada se bude jen koukat. Prožívají Američané klíčový střet?

Finálová série začne v sobotu v Detroitu 

Série o vítězství v NHL se hraje na čtyři vítězné zápasy, začne v detroitské Joe Louis Areně v sobotu.

Pro oba celky budou vzájemné souboje něčím novým. Naposledy se spolu totiž utkaly v říjnu 2006, kdy se z vítězství 2:0 radovali hráči Detroitu.

Pittsburgh do finále nastupuje s vynikající bilancí z domácích zápasů v této sezoně. Mužstvo vedené kapitánem Sydneym Crosbym před svými fanoušky prohrálo naposledy 24. února, kdy po samostatných nájezdech nestačilo na San Jose. Následujících šestnáct duelů včetně všech v play-off Tučňáci vyhráli. Finále však odstartuje v Detroitu, a tak musejí k triumfu ve Stanleyově poháru vyhrát alespoň jednou na ledě Rudých křídel.

Všechny finálové duely začnou ve 20.00 místního času, tedy ve 2.00 středoevropského času. Přímým přenosem je bude vysílat Galaxie Sport.

Program finále Stanley Cupu

 

sobota 24. května - 1. zápas: Detroit - Pittsburgh

pondělí 26. května - 2. zápas: Detroit - Pittsburgh

středa 28. května - 3. zápas: Pittsburgh - Detroit

sobota 31. května - 4. zápas: Pittsburgh - Detroit
pondělí 2. června - případný 5. zápas: Detroit - Pittsburgh

středa 4. června - případný 6. zápas: Pittsburgh - Detroit

sobota 7. června - případný 7. zápas: Detroit s - Pittsburgh

Pittsburgh je na místní poměry menší město, ale teď to tady žije hokejem. Euforie je velká, člověk skoro nemůže vyjít ven na ulici. Hned se kolem strhne rachot. Ale je to příjemný, vždyť hrajeme i kvůli fanouškům. Teď jsou s námi spokojení.

Úplně spokojeni budou, až vyhrajete...

Jasný, od toho tu jsme. Ale nebude to snadný, Detroit je favorit, to každý ví, navíc série začíná na jeho ledě. Ale my nedáme nic zadarmo. Dokonce si myslím, že pozice týmu, od kterého se tolik nečeká, nám sedí. Nenápadně udeříme, soupeř bude koukat.

Vy sám okusíte atmosféru finále počtvrté, jste jedním z nejzkušenějších hráčů v klubu. Není to už rutina - finále Stanley Cupu?

Neblázněte, to vám přece nezevšední. Navíc, vyhrál jsem jen jednou... (smích). Udělám všechno, aby se to zas nepo.... Hlad po úspěchu je v klubu velký. Víte, od devadesátých let, kdy tu hráli Džegs a Mario (Jágr a Lemieux, pozn. red.), klub na velký úspěch čeká. Prožil hubená léta, výsledkově i finančně. Teď je v euforii.

Aby ne, vždyť v týmu je budoucnost kanadského hokeje a talent k pohledání Sidney Crosby. Jak kapitán týmu prožívá finále?

Je děsně zodpovědný, soustředěný, přidává si v tréninku, dře a jde příkladem ostatním. Hecuje nás. Ale nejen on baží po úspěchu. Malkin, Staal, Fleury. Tihle mladíci chtějí dokázat, že už na to mají. Navíc platí, že historie si pamatuje jen vítěze. I Crosby ví, že kdo nevyhrál Stanley Cup, není nic.

Už máte v hlavě plán oslav? Jak dovezete ukázat pohár do rodné Plzně?

Proboha, nemluvte o tom (nasupeně)! To přináší smůlu. Takhle vůbec nepřemýšlím, to se nesmí.

Sýkora (vpravo) při rozcvičení se spoluhráči.Pardon, nechtěl jsem vás dostat do úzkých...

To je v pohodě, prostě jen jsou věci, o kterých teď nemluvím. Souvisí to s pověrčivostí.

To u hokejistů není nic nového. Prý jste si do kabiny z pověrčivosti nevzali ani trofej za triumf ve Východní konferenci. Je to pravda?

A nejen to. Říká se, že kdo se toho poháru dotkne, Stanley Cup nevyhraje. Crosby se s ním na ledě jen vyfotil, to je povinné, a pak ho někam uklidili. Chtěli nám ho donést do šatny, ale zabouchli jsme dveře. Nechceme na sebe poštvat smůlu, když to doteď tak parádně vychází.

Pojďme tedy k vám. Prý vás trápí nějaký zdravotní neduh. Co to je?

Sýkora ve finále 

sezona 1999 - 2000: v dresu New Jersey pohár vyhrál

sezona 2000 - 2001: v dresu New Jersey prohrál v sérii s Coloradem

sezona 2002 - 2003: v dresu Anaheimu prohrál v sérii s New Jersey

Nezlobte se, ale ani to se neprozrazuje. Někdo od soupeře si náš rozhovor přeloží a bude zle.

Chápu. Tak jinak, sezonu jste začal skvěle, ve statistikách se vám vedlo, i čas strávený za zápas na ledě byl solidní. Ale závěr sezony je horší, čím to?

No, není to slavný. Poté co klub získal Slováka Mariána Hossu, jsem přestal hrát s Malkinem a Crosbym přesilovky, to se ve statistikách hned projeví. Ale nejsem tady kvůli osobním číslům, přijal jsem roli, kterou mi trenér svěřil. Ctím tým, záleží mi na jeho úspěchu.

V roce 2000 se spolu s Patrikem Eliášem radoval z triumfu v NHL.Mluvíte jako kniha, za to vás v klubu pochválí. Máte smlouvu ještě na rok, nepletu se?

Je to tak, ale až po sezoně bude jasné, co dál. Bude se řešit smlouva s Hossou a třeba pak nezbudou peníze na další hráče včetně mne. Uvidíme. Pittsburgh však opustit nechci.

Teď na jiné téma. Bydlíte v pronájmu v Jágrově domě, takže máte informace hned od zdroje. Zůstane Jaromír v NHL, neodejde do ruského Omsku?

Jsem přesvědčený, že zůstane v NHL. Pořád je jeden z nejlepších hráčů v lize. Když hráli Rangers proti nám, zastínil všechny ostatní. Klub táhne, pořád na to má sílu. Byla by škoda i pro soutěž, kdyby odešel.

Sledoval jste nedávný hokejový šampionát? Poprvé v historii se hrálo v Kanadě, jaký byl ohlas v zámoří?

Fakt chcete znát pravdu? Tady to nesledoval vůbec nikdo. Kdyby mi táta nereferoval o výsledcích, vůbec bych nevěděl, jak se hraje. Nevím, jak v Kanadě, ale na amerických stanicích to nebylo ani v krátkých zprávách. Prostě to lidi nezajímá.

Díky otci víte, že Češi vypadli podruhé za sebou už ve čtvrtfinále. Není to ústup z čelních pozic?

Podívejte, v současném systému turnaje platí, že ze šesti sedmi hokejových velmocí vždycky tři pojedou po čtvrtfinále domů. Nedělal bych tragédii z toho, že to dvakrát nevyšlo. Český hokej má pořád dobrý zvuk, na tom se nic nemění.

No, i díky vám. Jaký bude váš program do zápasu?

Trénink, spánek, jídlo, trénink, jídlo, spánek. Občas to proložím tím, že vlezu na počítač a přes skype se podívám na rodinu. Je teď v Česku a já tu poustevničím. (smích)

Foto: ČTK, AP, archiv

Autor: Pavel Němec





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi