Zázračný obrat v Hradci upevnil Spartě první místo

Sparta prohrávala 0:2, třemi góly ale otočila zápas na svou stranu.

Hokejisté Sparty předvedli druhý den po sobě skvělý obrat a díky výhře 3:2 na ledě Hradce Králové vedou i po 14. kole tabulku extraligy. Za Pražany se vyhoupl Liberec, který zdolal Plzeň 3:0. Skvělou formu potvrdili hráči Karlových Varů, kteří bodovali naplno již popáté za sebou. Tabulku uzavírá s šestibodovým mankem na Mladou Boleslav Chomutov. Piráti zatím dosáhli jen na devět bodů ze 42 možných.

Kalina si v 16. utkání sezony připsal 10. bod, ale gól to pro něj byl první. "Je to vždycky krásné, když dáte gól. Vzniklo to z toho, že mi J.B. (Jeremie Blain) nahrál a Kudrnka (Andrej Kudrna) tam byl tak, že Maxwell vůbec nic neviděl. Naštěstí to tam padlo," řekl po utkání jednadvacetiletý Kalina.

Duelu předcházela při 100. výročí založení Československa bývalá federální hymna a královéhradečtí fanoušci si připravili v první třetině i speciální historickou choreografii. Z první větší šance v utkání udeřili domácí. Ve čtvrté minutě našel z pravého kruhu Rákos bekhendem volného Vincoura, který pohotově překonal Machovského. Mountfield byl při chuti a vzápětí po Chalupově sólu tečoval puk bekhendem mimo Vopelka.

Hradec se po Vincourově vyloučení i po trestu za příliš mnoho hráčů na ledě ubránil v dlouhém oslabení včetně 10 sekund ve třech proti pěti. Říčka totiž z těžkého úhlu trefil boční síť odkryté branky, Maxwell efektně chytil do lapačky Blainovu ránu, opět Říčka zasáhl domácího gólmana do masky a následně minul.

Pak hráli tři početní výhody za sebou domácí. Sparta se sice ubránila při pobytu Formana, Delisleho i Gregorce na trestné lavici, ale z posledního trestu přeci jen Mountfield vytěžil vedení. Gregorc se po třech vteřinách po návratu na led nestihl pořádně zapojit do bránění a Vopelka z dorážky zvýšil. Před pauzou mohl zkorigovat stav Smejkal, jenže minul.

"Měli jsme to parádně rozehrané a dvě třetiny byly super. Z prvního střídání třetí třetiny jsme dostali smolný gól, ale to se stane. Nemůžeme čekat, že tady Sparta nedá gól. Pak jsem hráli zase deset minut dobře, ale závěr nám trošku utekl. Bohužel přišlo vyloučení, dlouhá přesilovka Sparty a neubránili jsme to," prohlásil hradecký obránce Petr Zámorský.

Hned v první minutě druhého dějství se dostal sám před Maxwella Kudrna, ale neuspěl. Vzápětí na druhé straně v přečíslení dvou na jednoho po Paulovičově přihrávce minul Radovan Pavlík. V polovině druhé části se Sparta ubránila při Sillově trestu.

Ve 34. minutě v přečíslení uvolnil Radovan Pavlík Cingela, který však ztroskotal na Machovském. Další možnost měl Vopelka a z dorážky neuspěl ani Zámorský. Na druhé straně měl šanci Smejkal. V 36. minutě sice domácí dostali puk do sparťanské branky, ale gól neplatil pro Cingelovu hru vysokou holí, což potvrdil i videorozhodčí.

Hned po 32 vteřinách závěrečného dějství se dočkala Sparta snížení. Košťálek našel zpoza branky mezi kruhy nekrytého Buchteleho, který ranou na vyrážečku překonal Maxwella. Domácí pak nevyužili další dvě početní výhody a přišel obrat. V 55. minutě se uvolnil Smejkal a z mezikruží vyrovnal. Vzápětí v souboji před brankou přidržel Dvořák Koukala za nohu, hradecký kapitán jej dvakrát sekl a putoval s trestem na pět minut a do konce utkání do kabiny.

"Bylo to hodně o nervech. Byli tam v souboji, já se tam otočil a snažil jsem se sledovat puk. Pak jsem viděl, jak Péťa Koukal bodá hokejkou našeho hráče, to mě trošku vytočilo. On mi potom zpětně říkal, že mu držel nohu a měl strach o koleno, proto se tak vytočil. Ale myslím, že tohle dělat neměl," popsal Koukalovo vyloučení sparťanský brankář Matěj Machovský.

Hned po 23 sekundách zužitkoval výhodu střelou od modré čáry Kalina a Sparta už si náskok v pokračující přesilovce pohlídala. Pražané v sobotu v Liberci prohrávali dokonce už 0:3, ale nakonec slavili výhru 5:4 v prodloužení. "Je vidět, že máme silný tým. Když jsme prohrávali 0:2, tak jsme si řekli, že musíme něco změnit a stalo se. Pálili jsme daleko víc na bránu a otočili jsme to," dodal Kalina.

14. kolo hokejové extraligy

Mountfield Hradec Králové - HC Sparta Praha 2:3 (2:0, 0:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 4. Vincour (Rákos, Koukal), 18. Vopelka (Bičevskis, Rosandič) - 41. Buchtele (Košťálek, P. Vrána), 55. Smejkal (Říčka, Sill), 56. Kalina (Blain). Rozhodčí: Pavlovič, Hribik - J. Svoboda, Kis. Vyloučení: 2:6, navíc Koukal (Hradec Králové) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 5226.

Sestavy:

Hradec Králové: Maxwell - Zámorský, Linhart, Cibulskis, Graňák, F. Pavlík, Rosandič, Piché - Vincour, Koukal, Rákos - Paulovič, Cingel, R. Pavlík - Vopelka, Bičevskis, M. Chalupa - Karabáček, Kukumberg, Dragoun. Trenéři: T. Martinec, Krátoška a P. Svoboda.

Sparta: Machovský - Delisle, Gregorc, Blain, Tomáš Dvořák, Košťálek, Kalina, T. Pavelka - A. Kudrna, P. Vrána, Buchtele - Forman, Pech, Kumstát - Jarůšek, Sill, Říčka - Pšenička, Smejkal, M. Beran. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.

Liberec porazil na svém ledě Plzeň 3:0 a vrátili jí tak porážku z úvodního zápasu sezony. Bílí Tygři uspěli po dvou předchozích porážkách. Naopak Plzeň vyšla bodově naprázdno podruhé za sebou a klesla na šestou příčku. Vyrovnaný duel rozhodl vítězným gólem v 29. minutě jasně nejproduktivnější hráč soutěže Marek Kvapil. Brankář domácích Roman Will vychytal díky 38 úspěšným zákrokům své druhé čisté konto v probíhajícím ročníku.

"Budu se opakovat a řeknu to samé jako po pátečním zápase v Karlových Varech - naše finální fáze je žalostná. Špatně řešíme šance, přečíslení a celkově hru v útočném pásmu. To nás prostě zabíjí a není nám nic platné, že předváděná hra není špatná. Jeden vstřelený gól za víkend hovoří za všechno," uvedl asistent hostujícího trenéra Jiří Hanzlík.

Lépe do utkání vstoupili domácí a do dobrých šancí se dostali Lenc s

kem, Milčakov v plzeňské brance si ale poradil. Na druhé straně prověřil připravenost Willa střelou z otočky Gulaš. Poté se do úniku dostal Valský, Milčakov ale jeho pokus skvěle vyrazil Hudáček. Ve 13. minutě se na běloruského brankáře ve službách Plzně řítil osamocený Kvapil, ani nadvakrát ho však nepřekonal. Dorážející Lenc sice následně dopravil kotouč až za jeho záda, předtím však zazněl hvizd rozhodčího, dosažená branka tak nemohla být uznána. Škodu pak mohl v závěru první třetiny poslat do vedení Preisinger, jeho střela však orazítkovala pouze levou tyč Willovy branky.

Na začátku druhé části hrála Plzeň přesilovou hru, po Ševcově technickém přestupku dokonce zkrácenou výhodu pět na tři. Liberec se však výborně ubránil. Krátce po skončení přesilovky ujel domácí obraně Gulaš, Will znovu výborně zasáhnul. Udeřilo tak na druhé straně - Kvapil tentokrát tváří v tvář brankáři hostí uspěl a bekhendovým blafákem poslal Bílé Tygry do vedení. Přesilovou hru si zahráli také Severočeši a zasypali Milčakova sprškou ran, ten však svou branku uhájil. Vyrovnání pak měl na hokejce Nedorost, jenže proti byl pozorně chytající Will.

Třetí dějství začalo náporem Plzně a Will měl plné ruce práce s pokusem Kratěny. Po faulu Lakatoše měli pak hosté k dispozici další početní výhodu, nesehráli ji však vůbec dobře a Willa prakticky neohrozili. Na druhé straně mohli domácí zvýšit vedení rovněž v přesilové hře, střelu Lence ale zastavila branková konstrukce.

Liberecké to příliš mrzet nemuselo. Již při hře pět na pět se do přečíslení dostala dvojice Krenželok, Jelínek a druhý jmenovaný střelou pod horní tyčku zvýšil na rozdíl dvou branek. Plzeň se ještě v závěru pokusila o nápor a zkusila to se šesti hráči v poli. Střelou do prázdné branky však upravil na konečných 3:0 pro Liberec Valský.

"Včera jsme (se Spartou) odehráli dobrý zápas, vedli 3:0, velkou část zápasu jsme ovládali a máme bod. Dnes jsme dle mého názoru tahali po celý čas za kratší konec a máme body tři. Hokej není vždy spravedlivý. Nicméně jsme bojovali, snažili jsme se nefaulovat a byli jsme efektivní v zakončení. Navíc nás skvěle podržel brankář Roman Will, proto máme dnes všechny tři body," prohlásil kouč vítězů Filip Pešán.

14. kolo hokejové extraligy

Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 29. M. Kvapil (Lenc), 55. P. Jelínek (L. Krenželok, Lakatoš), 58. Valský (M. Kvapil). Rozhodčí: Hodek, Úlehla - Kajínek, Zavřel. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci: 6917.

Sestavy:

Liberec: Will - Doherty, Šmíd, Hanousek, Derner, Havlín, Ševc - Valský, Redenbach, Ordoš - Lenc, L. Hudáček, M. Kvapil - Teplý, P. Jelínek, L. Krenželok - D. Špaček, Lakatoš, Zachar. Trenéři: Pešán a Augusta.

Plzeň: Milčakov - Jones, J. Kindl, Čerešňák, Allen, Vráblík, Pulpán - Gulaš, Nedorost, Indrák - Kratěna, Preisingr, Stach - V. Němec, Kracík, D. Kindl - Eberle, Kodýtek, P. Straka. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík a J. Špaček.

Hokejisté Vítkovic vydřeli ve 14. kole extraligy výhru 3:1 nad Pardubicemi. Vítězný gól vstřelil sedm minut před koncem zápasu Jan Schleiss a výsledek 49 sekund před sirénou v power play stvrdil Jakub Lev. Východočeši ve druhém utkání pod trenérem Břetislavem Kopřivou vyšli tentokrát bodově naprázdno, Ostravané porazili v domácím prostředí Dynamo popáté v řadě.

"Byla to dneska těžká práce, těžce vydřené tři body. Asi to nebyl žádný oslňující krásný hokej, ale na to se nehraje. Podíváme se na tabulku, kde nám přibudou tři body a to je důležité," prohlásil Schleiss po utkání. Pardubice i ve druhém duelu pod novým trenérským vedením vsadily především na defenzivu. Jejich výchozí pozici mohl krátce po začátku vylepšit Dušek, který po nenápadné akci orazítkoval břevno Bartošákovy branky.

Jenže štěstí hrálo v úvodní desetiminutovce s Vítkovicemi. Poté, co je uchránilo od inkasovaného gólu, pomohlo i Krenželokovi, který v osmé minutě z obtížného úhlu propašoval kotouč po ledě za záda pardubického brankáře Kacetla, jenž si špatně přikryl bližší tyčku.

Vítkovice se doma nadřely na výhru nad Pardubicemi."Byl to takový náhodný gól, bylo to z úhlu, popravdě jsem ani pořádně nevěděl, kam vystřelit. Tak jsem to zkusil nad beton, aby se to odrazilo, že by to mohli kluci dorazit, ale propadlo to tam. Nečekal jsem, že z toho bude gól," popsal Krenželok.

To byl na dlouho jediný gólový moment, urputná partie moc dalších příležitostí nenabízela. Vítkovice se sice dostaly do několika brejkových situací, ale vedení se jim nepovedlo pojistit. Když ve 44. minutě nezúročil přečíslení ani Květoň, přišel trest. Wishart nahodil puk od modré čáry na vítkovickou branku a Bartošák se k němu v nepřehledném závaru nedostal.

Pro domácí to byla pobídka ke zvýšené aktivitě a s remízou se nechtěli smířit. Dej, Lev ani Schleiss se ale v krátkém sledu před Kacetlem nedokázali prosadit. Vítkovický tlak pokračoval v přesilovce, ale nakonec ho zužitkoval v 53. minutě už při hře pět na pět Schleiss, kterému střela z voleje nesedla, přesto Kacetlovi prošla za záda.

"Jemu to nesedlo, přeskočilo mu to hokejku. Kdyby to trefil naplno, tak trefí i mě. Ale pak to tam nějak zaplachtilo a puk šel úplně do protipohybu. Měli jsme si to líp pohlídat. Vítkovice nás v závěru zamkly a z toho vyplynulo, že tam zůstal volný hráč," řekl Kacetl.

Hosté už nenašli síly na odpověď. V zoufalé snaze sice 70 sekund před koncem zariskovali s power play, ale aniž by se dostali ke střele na Bartošáka, ztratili kotouč a Lev do prázdné branky zpečetil vítězství Vítkovic. "Myslím, že se snažíme dobře bránit a bruslit dozadu, útočníci se skvěle vracejí a hodně si pomáháme. Měli jsme to dnes celkem dobře pohlídané, tedy až na tu jednu situaci u druhého gólu," řekl Kacetl.

14. kolo hokejové extraligy
HC Vítkovice Ridera - HC Dynamo Pardubice 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 8. D. Krenželok (P. Zdráhal, Š. Stránský), 53. Schleiss (Dej, D. Krenželok), 59. Lev (Szturc) - 45. Wishart (Cardwell, Bubela). Rozhodčí: Šír, Veselý - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 5903.

Sestavy:

Vítkovice: Bartošák - Výtisk, D. Krenželok, Hrbas, Baranka, Šidlík, T. Černý, Urbanec - Dej, Lev, Schleiss - Tybor, T. Jáchym, D. Květoň - Szturc, Š. Stránský, P. Zdráhal - Toman, Pytlík, Baláž. Trenéři: Petr a Trnka.

Pardubice: Kacetl - Cardwell, Wishart, Trončinský, Miromanov, Hrabal, Děrvuk, Budík - Skokan, Bubela, S. Treille - P. Sýkora, Marosz, Rolinek - Vondráček, Dušek, Perret - Kusý, Mandát, Poulíček. Trenéři: Kopřiva a Janecký.

Hokejisté Karlových Varů potvrdili ve 14. extraligovém kole skvělou aktuální formu. Energie porazila Olomouc jasně 5:0, nováček soutěže si tak po šňůře sedmi porážek už popáté za sebou připsal plný bodový zisk, přičemž má během úspěšné série oslnivé celkové skóre 26:7. Hanáci naopak vyšli potřetí za sebou naprázdno. Útočník Jakub Flek dal gól a na tři nahrál, další forvard Dávid Gríger skóroval dvakrát, čisté konto vychytal Filip Novotný.

V úvodním dějství to byli Olomoučtí, kdo se dostal dříve naplno do zápasu. Během úvodních tří minut prakticky nepustili domácí z obranného pásma a střelami Káni a Ondrůška prověřili pozornost Novotného. Západočeši se poprvé dostali ke slovu střelou Mikúše ve 14. minutě. Bezbrankový stav zápasu změnil v 19. minutě Rachůnek, který využil nezištnou přihrávku Fleka, jenž hrál 100. zápas v dresu Energie.

"Na nás v začátku byla trochu vidět únava z pátečního derby, které nás stálo velké množství sil. V první třetině jsme měli opravdu špatný pohyb, hráli jsme špatně na kotouči a udělali jsme několik zbytečných chyb. To, že jsme se z protiútoku ujali vedení, byl pro nás až malý sportovní zázrak," prohlásil asistent domácího trenéra Tomáš Mariška.

I druhou dvacetiminutovku začali aktivněji Hanáci, střelu Káni opět zlikvidoval dnes bezchybný Novotný. Naopak navýšit vedení domácích mohl Vlach, jenže v rozhodující moment nedokázal zasunout puk za již překonaného Konráda. Emoce v Realistic Areně zvedla v polovině zápasu bitka mezi Šafářem a Káňou, za kterou oba hříšníci obdrželi vedle dvouminutového trestu i osobní v délce deseti minut.

Poté, co ve 33. minutě Karlovarští obětavě zlikvidovali několik střel soupeře, unikl opět do přečíslení Flek a pro Grígera již nebylo problémem jeho přesnou nahrávku zužitkovat v druhou branku. Současnou formu a zejména efektivitu při zakončení potvrdil ve 39. minutě Skuhravý, který vyloučení Dujsíka potrestal už po pouhých čtyřech vteřinách, když tečoval střelu Plutnara od modré čáry.

"Od druhé třetiny už jsme se trochu zlepšili a hlavně od její druhé poloviny jsme hráli trpělivě a zodpovědně dozadu. Byli jsme úspěšní a produktivní z brejkových situací, které jsme měli. Ve třetí třetině jsme si utkání již dokázali pohlídat, nepustili jsme soupeře do nějakých větších šancí a pomohli našemu gólmanovi udržet čisté konto," řekl Mariška.

Po zbytek zápasu výborně hrající domácí družina s přehledem hlídala těžce vydobytý tříbrankový náskok. Odpor Mory definitivně zlomil v 52. minutě agilně hrající Flek, který za sebou nechal Škůrka a střelou nad padajícím Konrádem oslavil své hokejové jubileum. Za skandovaného potlesku z hlediště dal 18 sekund před koncem tečovanou střelou definitivní podobu výsledku Gríger a potvrdil tak již pět zápasů trvající neporazitelnost Energie.

"Zápas se mi nehodnotí lehce. V jeho úvodu jsme hráli dobře, domácí nás ale potrestali z protiútoku a bylo to 1:0. Byl to pro nás pořád dobrý výsledek, ale druhou třetinu jsme propadli v obraně a ve třetí třetině domácí dominovali. Pro nás to byl půl zápasu špatný výkon a bez gólu se nedá vůbec bodovat. Musíme se z toho dostat; máme tři prohry v řadě a teprve teď se ukáže, jaký jsme mančaft," řekl kouč poražených Jan Tomajko.

14. kolo hokejové extraligy

HC Energie Karlovy Vary - HC Olomouc 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 19. T. Rachůnek (Flek), 33. Gríger (Flek, Plutnar), 39. Skuhravý (Plutnar, Šenkeřík), 52. Flek (T. Rachůnek), 60. Gríger (Flek). Rozhodčí: Mrkva, Kika - Hynek, Gerát. Vyloučení: 5:4, navíc Šafář - J. Káňa oba 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 3976.

Sestavy:

Karlovy Vary: F. Novotný - Šenkeřík, Plutnar, Podlipnik, Kovačevič, M. Rohan, Sičák, Šafář - Flek, Gríger, T. Rachůnek - O. Beránek, Roman Vlach, T. Mikúš - Gorčík, Skuhravý, Stloukal - Kohout, Balán, Lapšanský. Trenéři: Pešout a Mariška.

Olomouc: Konrád - Škůrek, Švrček, J. Galvas, Ondrušek, Dujsík, Jaroměřský, Staněk - Strapáč, J. Knotek, J. Káňa - Irgl, Kolouch, Burian - V. Tomeček, Mráz, Ostřížek - Skladaný, Nahodil, Laš. Trenéři: Tomajko a Moták.

Hokejisté mistrovské Komety Brno se po čtyřech zápasech dočkali plného bodového zisku, když ve 14. kole extraligy porazili poslední tým tabulky Chomutov 3:1. K vítězství Kometě dopomohl brankou a asistencí americký útočník Peter Mueller, dvě asistence si připsal další forvard Petr Holík. Brňané postoupili v tabulce na páté místo, Piráti zůstávají na dně s pouhými třemi výhrami ze 14 zápasů.

"Bohužel se nám utkání nepovedlo. Inkasovali jsme tři laciné branky, což rozhodlo," řekl na tiskové konferenci chomutovský asistent Jan Šťastný. "V první polovině zápasu jsme působili hodně naivně. Neměli jsme pohyb. Přesilové hry jsme opět sehráli tristně. Zlepšila se naše hra v oslabení, což je jediné pozitivum. To však na body nestačilo," uvedl.

Stejně jako v předcházejících třech utkáních splnila Kometa v úvodní třetině svou dvougólovou normu. Piráti namlsaní páteční výhrou v Olomouci začali odvážně a snažili se držet otevřenou partii, do slibnější střelecké šance k ohrožení brankáře Vejmelky se však nedostali.

Skóre otevřel důrazný Mueller, který po Holíkově přihrávce tvrdou střelou zápěstím pod horní tyčku překonal brankáře Lukeše. I když se gólman Chomutova blýskl i několika dalšími úspěšnými zásahy, proklouzla mu do sítě těsně před koncem úvodní třetiny rána obránce Štencela.

"Honza to hezky trefil na první tyčku. Čekal jsem střelu. Ale našel skulinku mezi mou hlavou a břevnem. Padlo to tam," řekl Lukeš. Hned v úvodu druhé třetiny se po akci produktivního Holíkova útoku prosadil svým prvním gólem v sezoně obránce Ondřej Němec, který střelou po ledě zvýšil už na 3:0. "Dva inkasované góly na konci první a začátku druhé třetiny utkání zlomily," přiznal Lukeš, kterého v brance nahradil Stezka.

Brňané pod dojmem bezpečného náskoku polevili. Udržovali si sice územní převahu, chyběl jim ale důraznější tah na branku. Chomutov se v závěru druhého dějství i díky tomu herně probral. První Růžičkovu šanci po sólovém protiútoku ještě Vejmelka chytil, vzápětí už na další Růžičkovu střelu nedosáhl.

"Zápas jsme si mohli trochu lépe pohlídat. Na konci druhé a začátku třetí třetiny jsme vypadli z role. Chomutov to využil a potom jsme se trápili. Na to si musíme dát pozor a hrát příště trochu lépe," uvedl brněnský obránce Štencel. V závěrečné dvacetiminutovce se ještě Piráti snažili o zvrat. Jejich útočné aktivitě ale chyběl důraz a přesnější zakončení. Brňané se už do útočení naopak tolik nehrnuli. Zaměřili se na pozorné bránění a soupeři nedovolili ani zkorigovat výsledek.

"Druhý gól těsně před sirénou nám pomohl. Když jsme přidali třetí branku, což se nám delší dobu nepovedlo, tak jsme získali solidní náskok. Mrzí nás situace ze závěru druhé třetiny, kdy jsme soupeře pustili na čtyři minuty do tlaku a do gólových šancí," uvedl trenér Komety Kamil Pokorný.

14. kolo hokejové extraligy

HC Kometa Brno - Piráti Chomutov 3:1 (2:0, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Mueller (P. Holík, Zaťovič), 20. Štencel (Köhler, J. Hruška), 21. O. Němec (Mueller, P. Holík) - 40. V. Růžička ml. (Dietz). Rozhodčí: Horák, Jeřábek - J. Ondráček, Špůr. Vyloučení: 4:7, navíc T. Svoboda (Chomutov) na 10 min. Bez využití. Diváci: 7221.

Sestavy:

Brno: Vejmelka - O. Němec, J. Mikuš, Štencel, Gulaši, Bartejs, Malec - Mueller, P. Holík, Zaťovič - Horký, L. Čermák, Kašpar - Mallet, J. Hruška, Plášek - Köhler, R. Zohorna, Dočekal - od 21. navíc Süss. Trenéři: L. Zábranský st., Horáček, Pokorný a Oslizlo.

Chomutov: Š. Lukeš (21. Stezka)- J. Mrázek, Jank, Knot, Dietz, Flemming, Štich, Valach - Duda, V. Růžička ml., Tomica - T. Svoboda, Klhůfek, Sklenář - J. Stránský, Vantuch, Marjamäki - Havel, Huml, Koblasa. Trenéři: V. Růžička st., Martínek a J. Šťastný.

Třinečtí Oceláři podlehli ve 14. kole extraligy doma Zlínu 1:2 po samostatných nájezdech. Hosté proměnili v rozstřelu všechny čtyři nájezdy, rozdílový si připsal Edgars Kulda. První gól zápasu vstřelil v šesté minutě zlínský obránce Dalibor Řezníček. Oceláři, kterým chyběl nejproduktivnější hráč a kapitán Lukáš Krajíček, vyrovnali ve třetí třetině trefou Ethana Wereka.

"Byl to těžký zápas pro mě i celý tým. Třinec si možná zasloužil i vyhrát. Ale my taky byli kolikrát lepší a prohráli jsme. Jsou to zlaté body," těšilo brankáře Jakuba Sedláčka, který pustil jen jednu z 38 střel. V nájezdech inkasoval dvakrát, ale jeho spoluhráči byli stoprocentní. "Je to loterie. Sice je to fráze, ale v Brně jsme nedali ani jeden nájezd z pěti. Jsem rád, že teď to kluci vynahradili," dodal.

Zlín se poučil z minulého utkání v Brně, kde už po sedmi minutách prohrával 0:2, a začal aktivně. Výborným napadáním nabourával rozehrávku soupeře a nutil ho k chybám. Po jedné vstřelil i úvodní gól. Sedláček obral v rohu kluziště Adámka o puk, Poletín ho přistrčil Řezníčkovi, jehož rána z mezikruží skončila i díky teči domácích v síti. "Puk mi letěl na břicho, ale byly tam jedna dvě teče a šlo to do vikýře. Takový smolný gól," řekl domácí brankář Šimon Hrubec.

Třinec poté převzal iniciativu i díky třem přesilovým hrám, které ve zbytku první třetiny odehrál. Obrovskou šanci spálil Hrňa, jenž po Růžičkově přihrávce přestřelil z pravého kruhu prázdnou branku.

V úvodu prostřední části mohl zvýšit Herman, který se šikovně zbavil obránce, ale Hrubce neobelstil. Domácí kontrovali krásným individuálním průnikem Růžičky. Zkušený útočník se nadechl k velkému sólu, z vlastního pásma prokličkoval až před gólmana Sedláčka, ale v zakončení mu zabránil faulem Zbořil. Z následného trestného střílení neuspěl Růžička střelou mezi betony.

"Nevěděl jsem, co udělá, už si ho moc nepamatuju. Nějaký čas jsem tady nebyl. Snažil jsem se to ustát a vychytat. Povedlo se. Prostě mi to vstřelil do betonů," popsal situaci Sedláček. Růžička v dalším střídání vypracoval šanci pro Gernáta. Třinecký obránce se ocitl sám před Sedláčkem a neukvapil se, ale už ležícího gólmana nepřekonal. Na druhé straně se vyznamenal i Hrubec, který zneškodnil dvě příležitosti Poletínovi.

Třetí třetina začala stejně jako druhá, Herman zblízka nepřekonal v gólové šanci Hrubce. A tak hosté pykali. Werek obkroužil branku a svým manévrem překvapil Sedláčka, který se nestihl přesunout k levé tyčce a puk prošel pod jeho chrániči. Vedení mohli strhnout na stranu Zlína Herman a Kulda, ale oba od gólu dělily centimetry.

V prodloužení měli větší šance domácí, ale na Sedláčkovi si vylámali zuby Marcinko, Werek i Růžička. Zápas rozuzlily nájezdy, které hráči Zlína chladnokrevně zakončovali, nejčastěji střelou mezi betony. Na góly Kubiše a Honejska ještě odpověděl Bukarts a Růžička, ale po brance Kuldy trefil Ondřej Kovařčík tyč. Vzápětí Hrubce v domácí v brance nahradil Daneček, kterého ale překonal Šlahař.

Třinec prohrál se Zlínem i podruhé v sezoně, navíc doma potřetí v řadě. "Nejsme jediný tým, kterému hra Zlína nesedí. Pokud jim neutečete o jeden dva góly, tak je to vždycky bitva. Mají to propracované dozadu, zvlášť když prohráváte. O to je to s nimi těžší. Dnes měli den i v nájezdech. Jindy 'Šimi' chytne všechno," uvedl obránce Vladimír Roth.

14. kolo hokejové extraligy

HC Oceláři Třinec - PSG Berani Zlín 1:2 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 48. Werek (D. Musil, Galvinš) - 6. Řezníček (Poletín, P. Sedláček), rozhodující sam. nájezd E. Kulda. Rozhodčí: Hradil, Obadal - V. Hanzlík, Rampír. Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 4822.

Sestavy:

Třinec: Hrubec - Adámek, Gernát, D. Musil, Galvinš, M. Doudera, Roth - M. Růžička, Marcinko, Roberts Bukarts - Svačina, Polanský, Adamský - Hrňa, Werek, Dravecký - Cienciala, M. Kovařčík, Chmielewski - O. Kovařčík. Trenéři: Varaďa, M. Zadina a Raszka.

Zlín: J. Sedláček - Ferenc, Freibergs, Gazda, Řezníček, Nosek, Valenta, Zbořil - J. Ondráček, Fořt, Kubiš - Šlahař, Honejsek, Herman - Okál, Fryšara, E. Kulda - Popelka, P. Sedláček, Poletín. Trenéři: R. Svoboda, M. Hamrlík a Hrazdira.

Litvínovská Verva podlehla ve 14. kole extraligy Mladé Boleslavi 0:3. Domácí potřetí za posledních pět zápasů před svými diváky neskórovali a dali v nich dohromady pouhé tři branky. Středočeši pod vedením Miloslava Hořavy s Radimem Rulíkem, kteří dovedli v roce 2015 Litvínov k prvnímu titulu klubové historie, se vzdálili poslednímu Chomutovu na šest bodů. Čisté konto vychytal Gašper Krošelj, který si připsal 39 úspěšných zákroků.

První šanci utkání měl už po 15 vteřinách Lukeš, který pálil ihned po vhazování, Krošelj však výtečně zakročil. Na druhé straně ohrozil Januse Pacovský, jenž obešel Myšáka a těsně minul pravou tyčku. Další šanci měl Vondrka, který byl úplně sám před Janusem, ten si ale dobře povyjel a zmenšil střelecký úhel.

"Trápí nás koncovka, nedáváme branky. Snažíme se tomu věnovat na tréninku, snažíme se více tlačit před branku, bohužel nám to tam poslední zápasy nepadá. Já osobně se snažím nepřemýšlet nad tím, že mi to tam nepadá a pálit to tam pořád a pořád, dokud to tam nespadne," řekl po utkání Jakub Petružálek. Poté rychlík Látal objel domácí branku a snažil se pohotově zakončit, Janus byl u své tyčky včas a šanci zmařil.

Ve 42. minutě vypálil z levého křídla Vondrka a jeho bomba se doklouzala až za brankovou čáru, hosté šli do dvoubrankového vedení a v klidu se soustředili na defenzivní část své práce. "Otevřel se mi prostor, zkusil jsem to a jsem strašně rád, že to tam padlo. Trošku nás to uklidnilo. Věřím, že nám to tam bude padat i nadále a podáme v dalším zápase stejný výkon," přál si Michal Vondrka.

Za domácí mohl snížit Válek, který střílel z mezikruží, Krošelj byl ale znovu proti. V 51. minutě byl v další slibné šanci Lukeš, i tentokrát se blýskl Krošelj. Domácí stupňovali tlak, ale Mladoboleslavští byli proti jakémukoliv náznaku závěrečného dramatu. Závěrečnou tečku naopak obstaral Látal, jenž dovezl kotouč do prázdné branky. "Díky našemu brankáři se nám dnes podařilo zvítězit, chytil domácím spousty šancí a díky němu bereme tři body. Patří mu velké díky, chytal výborně," vysekl hostující kapitán Vondrka pochvalu svému brankáři.

14. kolo hokejové extraligy

HC Verva Litvínov - BK Mladá Boleslav 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 13. Orsava (Klepiš), 42. Vondrka (Klepiš, Pláněk), 59. M. Látal (Orsava, P. Musil). Rozhodčí: Bejček, Pešina - Jindra, Zíka. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:2. Diváci: 5123.

Sestavy:

Litvínov: Janus - Sörvik, Baránek, Romančík, Suchánek, Strejček, Ščotka - J. Petružálek, V. Hübl, F. Lukeš - Myšák, Gerhát, Trávníček - Válek, J. Mikúš, Řehoř - Jurčík, M. Hanzl, Matoušek. Trenéři: Razým a Skuhrovec.

Mladá Boleslav: Krošelj - Bernad, Kotvan, Jan Hanzlík, T. Voráček, Pláněk, Němeček, Dlapa - D. Šťastný, Klepiš, Skalický - Vondrka, T. Knotek, Pacovský - M. Látal, P. Musil, Orsava - M. Procházka, Najman, L. Pabiška. Trenéři: M. Hořava, Rulík a Patera.

Foto: ČTK , Taneček David

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi