Rolinek zařídil body z třineckého ledu, Hradec je na vítězné vlně

Pardubice zlomily krizi v zápase s Třincem

Hokejisté Pardubic ukončili krizi a odlepili se ode dna tabulky. Překvapivě obrali o body favorizovaný Třinec, který porazili v prodloužení. Na vítězství se nejvíce podílel tříbodový Rolinek. Na dno naopak klesly Karlovy vary, které padly na ledě Chomutova. K příčkám zajišťující předkolo play off se přiblížila Olomouc vyhrála na půdě Litvínova jednoznačně 3:0. Na vítězné vlne se nachází hradecký Mounfield, který vyhrál posedmé z posledních osmi zápasů. Odnesla to trápící se Boleslav, která padla 5:3. Do trháku se dostal Liberec, který má dvanáct kol před koncem základní části už sedmibodový náskok.

Pardubice ukončily krizi a odlepily se ode dna

Hokejisté Pardubic porazili Třinec 5:4 v prodloužení a odlepili se z poslední příčky. Nový kouč Dynama Miloš Holaň prožil vítěznou premiéru, Východočeši přerušili sérii šesti porážek. Oceláři naopak poprvé v sezoně ztratili čtyři zápasy v řadě. O výhře domácích rozhodl druhou trefou útočník Petr Sýkora, obránce Nicholas Schaus připojil čtyři nahrávky.

Domácí trenérský triumvirát Holaň, Marek, Janecký vsadil v prvním utkání po pondělním jmenování na Hübla v brance a v porovnání s posledními zápasy zcela přeskupil složení útočných formací. Od úvodního buly se lišilo i nasazení a chuť do hry v podání Dynama.

40. kolo hokejové extraligy

HC Verva Litvínov - HC Olomouc 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Škůrek (Vyrůbalík, Skladaný), 24. Rác, 47. Strapáč. Rozhodčí: Hradil, Bejček - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. Diváci: 4529.

Piráti Chomutov - HC Energie Karlovy Vary 3:1 (1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 12. V. Růžička ml. (Flemming, Kämpf), 25. Valach (Hlava), 27. Koblasa (Kämpf, Rutta) - 23. Gríger (Davídek). Rozhodčí: Šír, Pražák - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 5:6, navíc M. Rohan 5 minut a do konce utkání, Mikulík (oba K. Vary) 10 minut a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 4371

HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec 5:4 v prodl. (2:2, 1:0, 1:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 7. Rolinek (Havlík, Schaus), 15. Redenbach (Rolinek, Schaus), 27. M. Beran (Schaus), 47. P. Sýkora (Redenbach, Rolinek), 65. P. Sýkora (Schaus, Nahodil) - 10. Rákos, 18. Hrňa (Marosz, J. Petružálek), 42. Kane, 46. Roth (Adamský, Irgl). Rozhodčí: Úlehla, Pešina - Frodl, Zavřel. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 6119.

BK Mladá Boleslav - Mountfield Hradec Králové 3:5 (1:1, 1:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 17. M. Látal (Voráček, Vampola), 30. Kurka (Klepiš), 46. Urban (Voráček, Orsava) - 11. Džerinš (Jar. Bednář, Gregorc), 25. Dej, 41. Džerinš (Dej, Jar. Bednář), 42. Jarůšek (Picard, Dragoun), 60. Jar. Bednář (Dej). Rozhodčí: Hribik, M. Petružálek - Rozlílek, Kokrment. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:2. Diváci: 3256.

HC Kometa Brno - PSG Zlín 2:4 (1:0, 0:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 4. Haščák (Vincour, F. Král), 57. J. Káňa II (Trška, Vincour) - 34. Říčka (Blaťák, P. Holík), 45. Kotvan (Marušák, P. Holík), 50. P. Holík (D. Šťastný), 60. Řezníček. Rozhodčí: Čech, Hejduk - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 7700 (vyprodáno).

 

Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 3. Šimek (Svačina), 48. Valský (Šimek, Radivojevič), 60. Radivojevič (J. Stránským Vitásek) - 20. Indrák (Němeček). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Lacina - Bláha, Špůr. Vyloučení: 3:5, navíc Lakatoš (Liberec) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 6046.

 

Jen co přečkalo bez úhony brzkou přesilovku, srovnal si v sedmé minutě při dorážce kotouč na holi Rolinek a otevřel skóre. Přesně po deseti odehraných minutách bylo ale vyrovnáno, když vyražený puk po Rákosově zakončení poslal nešťastně za záda svého gólmana obránce Bokroš.

Přišlo však špatné střídání Ocelářů, kvůli němuž zamířil na trestnou lavici Hrňa, strávil tam však jen deset vteřin. Zpět do hry ho poslal snadno dorážející Redenbach po Schausově nahození a Rolinkově prodloužení dráhy puku. V 18. minutě bylo však znovu vyrovnáno, když domácí zapomněli na Hrňu a ten bez přípravy prostřelil Hübla.

Do třetice šli Pardubičtí do vedení v 27. minutě zásluhou Berana, jenž přes dva bránící hráče zkusil mezi kruhy štěstí ranou zápěstím a Hamerlík nestačil zasáhnout. 

Ve třetím dějství začali Třinečtí lépe bruslit a domácí měli rázem problémy. Dokonce i v přesilovce, kdy se protlačil do zakončení Kane a dobře mířeným bekhendem pod horní tyč vyrovnal na 3:3. V 46. minutě navíc dostal hodně prostoru na zamíření z mezikruží Roth a Třinec vedl.

Záhy však bylo znovu vyrovnáno, když od modré čáry napřáhl kanonýr Petr Sýkora. Oceláři si tak užívali těsné vedení pouze 91 sekund a mířili do prodloužení.

V něm čelili Oceláři přesilovce domácích čtyři na tři poté, co špatně vystřídali, ale krátce poté, co se přehoupla do druhé poloviny, fauloval Rolinek. Při následné početní výhodě Třince zlomil Roth při střele hůl a domácí po perfektní kombinaci rozhodli gólem 5,8 vteřiny před koncem. Hrdinou se stal Petr Sýkora.

Vary jsou opět poslední

Hokejisté Chomutova porazili Karlovy Vary 3:1, prodloužili domácí sérii výher na tři po sobě jdoucí zápasy a spravili si chuť po debaklu v Hradci Králové. Piráti zápas rozhodli ve druhé třetině, kdy se dvakrát střelecky prosadili. Energie klesla opět na poslední místo. Útočník domácích Vladimír Růžička mladší se po návratu do sestavy prosadil ve všech třech utkáních, které odehrál.

První šanci zápasu měl Vachovec, který ale z dorážky minul, následná přesilovka hostů skončila bez ohrožení Lacovy branky. Piráti byli efektivnější. Flemming našel přes pásmo Růžičku, jenž zakončil do odkryté branky. Od dvanácté minuty hráli domácí pětiminutovou početní výhodu po faulu Rohana. Kaše ani Poletín však své šance nevyužili.

Energie měla dobrý vstup do druhé třetiny, sice nevyužila přenesenou přesilovku, ale poté udeřil Gríger, jenž před brankou tečoval střelu Davídka. Piráti však rychle odpověděli, Hlava přihrál Valachovi, který vrátil domácím vedení. Ve 27. minutě předvedl Koblasa pohlednou akci, když se protáhl kolem obránce i brankáře a zakončil. 

 Poslední minuty provázela vyloučení na obou stranách, takže si Piráti pouze hlídali výsledek. V poslední šanci utkání stál Sklenář, jenž přestřelil v samostatném úniku.

Boleslav prohrála potřetí v řadě, Hradec je na vítězné vlně

Hokejisté Hradce Králové zvítězili v Mladé Boleslavi 5:3 a připsali si sedmou výhru z posledních osmi zápasů. Dvěma góly k ní pomohl lotyšský útočník Andris Džerinš a vítězný gól zaznamenal exmladoboleslavský Richard Jarůšek. Středočeši doma potřetí za sebou nebodovali.

 V 11. minutě se radovali z vedení Východočeši. Při Hykově vyloučení našel Bednář na pravém kruhu Džerinše, který zamířil přesně k levé tyči.

Zvýšit mohl Šimánek, ale přestřelil. Při Štichově trestu zlikvidoval Maxwell Kukumbergovu šanci. V 17. minutě se Mladá Boleslav radovala z vyrovnání. Vampola uvolnil na pravém kruhu Voráčka, jeho ránu ještě Rybár vyrazil, ale Látal doklepl puk do prázdné branky. 

Na přelomu první a druhé třetiny se Mladá Boleslav ubránila v oslabení, ale v 25. minutě znovu prohrávala. Do Dejovy střely z levého kruhu sáhl Maxwell lapačkou, ale puk mu propadl za brankovou čáru.

Domácí se snažili odpovědět, Rybár musel krýt několik pokusů včetně Musilovy nebezpečné střely, ale v polovině utkání už kapituloval. Po ráně z pravého kruhu se radoval z první extraligové trefy obránce Kurka.

Po 21 vteřinách třetí třetiny vrátil při Urbanově trestu Hradci Králové vedení druhou trefou v utkání Džerinš a za 77 sekund překonal rovněž z pravého kruhu Maxwella po Picardově akci Jarůšek, letní posila Mountfieldu právě z Mladé Boleslavi.

Při Newtonově vyloučení se dostal do šance Klepiš, ale nestihl zakončit. V 46. minutě ale už Urban přesnou ránou do levého horního roku Rybárovy branky snížil.

Hostům se ale dařilo těsný náskok bránit, nepouštěli Mladou Boleslav do šancí a sami hrozili. Výsledek ještě dovršil šest vteřin před koncem při power play do prázdné branky Bednář.

Kometa se topí v krizi

 Hokejisté Komety Brno prohráli ve extraligy se Zlínem 2:4 a prodloužili svou výsledkovou krizi. Neuspěli v pěti z posledních šesti zápasů, získali v nich pouze tři body a v tabulce klesli na páté místo. Naopak Zlín, kterému výrazně pomohl kromě brankáře Libora Kašíka jedním gólem a dvěma asistencemi k úspěchu Petr Holík, vyhrál už pět z posledních sedmi utkání.

Zajímavá scénář dostal zápas hned v úvodních třech minutách. Ve 2. minutě se dostal do úniku Honejsek, kterého stačil Gulaši zastavit jen faulem. Trestné střílení ale zlínský útočník neproměnil. O pouhých 79 sekund později nechali hostující zadáci před Kašíkem volného Haščáka, jenž po Vincourově přihrávce otevřel skóre utkání.

Ve druhé třetině se scénář zápasu otočil. Kometa zpřesnila hru, zvýšila bojovnost i agresivitu. Brankář Kašík ale statečně odolával ostré palbě. Zlínu se podařilo v této části založit jen dvě vážnější akce. Ve 29. minutě brankář Čiliak zlikvidoval sólový únik Veselého. O pět minut později ale brněnský gólman nestačil zareagovat na Říčkovu střelu, která mu proklouzla do sítě.

Zlínu dopomohla v poslední třetině k získání jednobrankového náskoku využití přesilová hra. Střelu obránce Marušáka stačil Čiliak vyrazit jen před Kotvana, který jej pohotově prostřelil. Vzápětí zachránila brněnského brankáře po střele Holíka horní tyčka. O tři minuty později mířil Holík přesněji, na jeho střelu k tyči Čiliak nedosáhl.

Čtyři minuty před koncem se podařilo Káňovi vstřelit kontaktní gól. Vyrovnat ale Kometě nedokázala. Zlín dohrával posledních 86 sekund v oslabení. Přesto se mu při power play Brna podařilo gólem Řezníčka 26 sekund před koncem pečetit svou výhru.

Liberec vede už o sedm bodů

Hokejisté Liberce porazili Plzeň 3:1 a připsali si pátou výhru za sebou. Západočeši naopak ukončili sérii sedmi zápasů, ve kterých dokázali bodovat. Gólem a asistencí se na výhře Tygrů, kteří mají v čele soutěže již sedmibodový náskok na Třinec, podílel uzdravený obránce Radim Šimek. Premiérovou branku po návratu z KHL vstřelil útočník Jakub Valský.

Liberec měl drtivý nástup do utkání a sevřel soupeře v jeho třetině. První přerušení hry přišlo až na začátku třetí minuty, kdy se po přihrávce Svačiny opřel do puku Šimek a propálil Machovského.

I po gólu pokračovali Tygři v tlaku a na Machovského se valil útok za útokem. Při střele Ordoše v 5. minutě mu pomohla tyč, proti Valskému později vytáhl parádní zákrok. S přibývajícím časem tlak Liberce neochaboval a zdálo se, že je jen otázkou času, kdy Machovský kapituluje znovu. Dvanáct vteřin před koncem první třetiny ale Němeček zachytil na útočné modré Vitáskovo vyhození, vystřelil a díky Indrákově teči bylo srovnáno.

Na začátku třetí dvacetiminutovky hosté nevyužili přesilovou hru, následně dostali shodnou výhodu domácí a naložili s ní lépe. Po pouhých patnácti vteřinách oslavil svůj návrat do Liberce Valský, který tečoval Šimkovu bombu od modré.

V 51. minutě po krásné kombinaci Bulíř jen těsně minul Machovského branku. Tentýž hráč mohl zvýšit vedení Liberce v 56. minutě, ale v pádu minul. Nejlepší defenzíva v extralize pak v závěru opět potvrdila své postavení a odolala závěrečnému náporu Plzně.

Hosté zkusili duel zdramatizovat při hře bez brankáře, ale neuspěli. Naopak v poslední minutě pečetil výsledek kapitán Radivojevič. Dvanáct vteřin před koncem završil takzvaný hattrick Gordiho Howea Šimek, který se popral se Lvem.

 

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi