Mistrovská Kometa porazila Spartu, Bílí Tygři přestříleli Třinec

Kometa porazila Spartu.

Hokejisté Komety zdolali v 19. kole extraligy pražskou Spartu po prodloužení a dostali se na druhou pozici tabulky. Největší překvapení kola se zrodilo v Liberci, kde Bílí Tygři porazili třinecké Oceláře. Na páté místo se posouvají Vítkovice, které doma porazily Chomutov. Domácí zápas naopak nevyšel Litvínovu. Chemici prohráli se zlínskými Berany a jsou opět poslední. Hosté se radovali také v Jihlavě, dva body za výhru v prodloužení si odváží Pardubice. Nejméně gólů padlo na Hané, domácí diváci viděli pouze jeden gól do sítě Hradce Králové.

V sestavě Brna se objevil po měsíční přestávce uzdravený obránce Ondřej Němec, Sparta naopak představila poprvé novou posilu zadních řad Zbyňka Michálka.

Aktivnější Kometa si vypracovala v úvodních minutách převahu, ze které také vytěžila úvodní branku. V šesté minutě využil první přesilovku Nečas, který prostřelil brankáře Honzíka. O pět minut později ještě trefil domácí obránce Malec tyčku.

Sparta se po čtvrthodině probrala a srovnala krok. Těžila z důrazného napadání soupeře a dobrého bránění středního pásma. Domácí hokejisté ztratili jistotu při zakládání útočných akcí a jejich chyby Pražané využívali k bleskovým protiútokům.

V kritických momentech podržel tým brankář Čiliak, který zlikvidoval nájezdy Pecha a Formana. Ovšem další hrubku už brněnský brankář nezachránil. Po špatné rozehrávce domácích se dostali do brejku Vrána s Kudrnou, který srovnal skóre.

Podobným způsobem nabídla Sparta svému soupeři získat zpět jednobrankový náskok. Ve 26. minutě se získal snadno u středové čáry kotouč Mallet, jenž vytáhl brankáře Honzíka do strany a chytře přihrál najíždějícímu Hynku Zohornovi, jenž snadno trefil volnou polovinu branku.

Ke druhému srovnání skóre Spartě napomohla po vyloučeních Nahodila a Gulašiho početní výhoda pět na tři. Po spolupráci s Michálkem brankáře Čiliaka překonal ve 35. minutě Forman.

V závěrečné třetině ve vyrovnaném průběhu Sparta zpřesnila defenzívu, rozhodnutí ale přineslo až prodloužení. V něm po akci Zohorny s Nečasem překonal brankáře Honzíka Hruška.

Liberec přestřílel Třinec a odrazil se ze dna

V úvodu utkání měl však více práce jeho protějšek Hrubec. Bílí Tygři totiž do utkání vstoupili velmi aktivně a odměnou jim byl hned ve druhé. minutě vedoucí gól, o který se postaral Bakoš. Oceláři však odpověděli z první vážnější akce, když až za Janusem skončila dobře umístěná rána Milana Doudery.

V polovině první třetiny však hráli Severočeši přesilovku a vedení jim vrátil důrazný Lakatoš. Třetí branku pak mohl přidat Jašek, jeho dělovku bez přípravy ale skvěle lapil Hrubec.

Druhá část začala převahou Třineckých, Janus ale domácí podržel. Ve 27. minutě však už nestačil na Mikulíkovu dorážku v přesilové hře. Hosté se však z vyrovnání radovali pouhých 17 vteřin. Po skrumáži před brankou vrátil Liberci vedení svou druhou trefou v zápase Lakatoš.

A pro Oceláře bylo ještě hůř, když se do rychlého přečíslení dostal Jelínek a střelou mezi Hrubcovi betony zvýšil na rozdíl dvou branek. Zároveň tím vyhnal třineckou jedničku na střídačku, do branky putoval Strmeň. Ten se hned blýsknul povedeným zákrokem proti Lakatošovi a poradil si také se samostatným únikem Jelínka. Na druhé straně mohl Slezany dostat na dostřel osamocený Svačina, Janus ale jeho dobrou střelu pokryl.

V úvodu třetího dějství se až za obranou hostů ocitnul liberecký Stránský a krásným blafákem přidal už pátou branku domácích. S akciemi Ocelářů na bodový zisk to už vypadalo bledě. Devět minut před koncem třetí třetiny však hostům vykřesal naději brankou ve vlastním oslabení Adámek.

A hned vzápětí se po dalším zkratu v liberecké defenzivě dostal do brejku Mikulík, Janus se však blýskl bravurním zákrokem. V závěru utkání ještě hosté zkusili dlouhou hru bez brankáře, Liberečtí už si ale výhru vzít nenechali.

Vítkovice porazily Piráty 

Piráti byli v úvodu utkání rozhodně blíž k vedoucímu gólu. Chlouba se v 10. minutě řítil sám na Bartošáka, který se ale překonat nenechal, a stejně tak vzápětí zmařil i další nájezd Vondrky.

Přestože Severočeši byli střelecky aktivnější, do vedení šel soupeř. Květoň se v 15. minutě těsně po skončení přesilové hry ukázkově proháčkoval od mantinelu na osu hřiště a zápěstím překonal Laca.

Hosté dokázali odpovědět při hře čtyři na čtyři Sklenářem, který využil Hrbasova zaváhání u Bartošákovy brány a dokonce ze tří dorážek z brankoviště přece jen dostal puk do sítě.

Chleba se ovšem lámal v úvodu druhého dějství. Lev ve 22. minutě využil Oleszovu přihrávku na střed a zblízka bekhendem poslal Vítkovic znovu do vedení. Za stavu 2:1 ochránil vítkovický náskok obránce Výtisk, který v opuštěné bráně za překonaným Bartošákem na zemi chytil stoprocentní příležitost Lauka.

Vítkovice naopak ve 27. minutě využily dvojnásobnou přesilovku díky Stránskému, který se dostal do týla chomutovské defenzívy a švihem zblízka prostřelil Laca potřetí.

Asi poslední šanci na záchranu výsledku hostům zmařil Bartošák, který přesně v polovině zápasu zneškodnil Vondrkovo sólo v oslabení a pokus o blafák. Po dvou minutách navíc Severočeši znovu zapomněli za zády Kurovského, který ze samostatného nájezdu zvýšil na 4:1 a Laco se nechal vystřídat Lukešem.

Vítkovice pak už soupeři nenabídly šanci vrátit se do zápasu. Havel sice v 52. minutě snížil, ale další možnosti měli domácí. Stránský ani Zdráhal ovšem Lukeše nepřekonali. Chomutov v závěru zkoušel při Slobodově vyloučení hru šest proti čtyřem, ale koncovku se mu už zdramatizovat nepovedlo a i podruhé v sezoně s Vítkovicemi prohrál.

Zlín vyhrál na severu Čech

Litvínov nastoupil bez svého nejproduktivnějšího hráče Františka Lukeše. První příležitost zápasu měl ve čtvrté minutě Jurčík, který pohotově vypálil bez přípravy, ale Kašík zakročil lapačkou. Na druhé straně už zvedal ruce Okál, ale puk škrtnul pouze boční síť.

V osmé minutě pomohla Beranům do vedení chybná rozehrávce domácích a Honejsek se z mezikruží trefil přesně mezi Petráskovy betony. Hosté byli i nadále aktivnější. Aktivní Okál se natlačil přes Douderu do šance, Petrásek byl ale pozorný. V závěru první třetiny po Kašíkově chybné rozehrávce trefil Gerhát pouze brankovou konstrukci. Na druhé straně se z protiútoku prosadil po individuální akci Klhůfek a zvýšil na dvoubrankový rozdíl.

I druhá část patřila hostům. Okál našlápl na pravém křídle, ale zblízka zamířil těsně vedle pravé tyčky. Ojedinělou šanci domácích měl Jánský, který si poradil s Kašíkem, poté však nedokázal kotouč nasměrovat do odkryté branky a trefil pouze tyčku.

A tak se opět radovali hosté. Robert Bukarts dostal příliš prostoru ke své nechytatelné střele a zvýšil na rozdíl tří branek. V závěru druhé části se do sólového úniku dostal obránce Matějíček, Petrásek mu ale skokem pod nohy šanci sebral. Domácí brankář za nedovolený zákrok vyfasoval dvouminutový trest za podražení.

Do závěrečné části vstoupili domácí aktivně. Nejprve se ovšem neprosadil tvrdou ranou Ihnacak a neuspěl ani jeho spoluhráč z útoku Hanzl. V další šanci byl aktivní Jánský, místo puku ale doklouzal do branky sám litvínovský útočník.

V 50. minutě mohli zvýšit hosté. Po Ondráčkově střele poskakoval kotouč na brankovišti, Gula se ale pohotově zorientoval a odpálil jej do bezpečí. Hosté při trestech Matějíčka a Robertse Bukartse hráli oslabení ve třech proti pěti a ke snížení toho využil Kubát.

O tři minuty později se Černý natlačil do zakončení, Kašík však společně s obránci puk zalehl těsně před brankovou čárou. Závěr utkání byl z obou stran plný nervozity a vyloučení. Zlínští si ale náskok pohlídali a dočkali se plného bodového zisku poprvé po šesti zápasech.

Pardubice otočily duel s jihlavskou Duklou

Dukla měl po vyloučeních Jána Sýkory a Kauta v úvodu možnost hrát 51 vteřin přesilovou hru pět na tři, ale prakticky nedokázala ohrozit brankáře Kloučka a potvrdila, že má s využitím pod osm procent nejhorší přesilové hry v celé soutěži.

Domácí si pak vytvořili tlak, ale Dynamo podržel gólman, kterému při Andělově střele pomohla i horní tyč. Domácí převahu utnul ve 12. minutě chybou ve středním pásmu Rys, kterého obral o kotouč Tomášek, jehož střelu od modré čáry ještě Škarek kryl, ale Rolinkova dorážka už skončila v síti jihlavské branky.

Třetí extraligový gól Rolinka v této sezoně Pardubice probudil, byly lepší a na začátku druhé části mohl zvýšit vedení Perret, ale jeho pokus se otřel jen o pravou tyč branky Škarka. Branková konstrukce jihlavské brány zazvonila i na konci 27. minuty po Bojkově střele.

Vyrovnat se Dukle podařilo v třetí přesilovce v utkání. De la Roseho střelu dokázal úspěšně tečovat před brankou projíždějící Skořepa. Sudí si nechali platnost gólu prověřit u videorozhodčího.

Ve 43. minutě Jihlavu podržel Škarek, který vykopl na poslední chvíli pravým betonem dorážku nejproduktivnějšího hráče Pardubic Tomáška. V polovině třetí třetiny mohla jít do vedení pro změnu Dukla, Anděl sice Kloučka prostřelil, ale na brankové čáře stihli pardubičtí obránci odpálit kotouč do bezpečí.

Nejproduktivnější obránce Dukly De la Rose se podílel také ve vedoucí brance domácích, když se po jeho střele opět v početní převaze zapsal do střelecké listiny přesnou tečí znovu Skořepa. Hosté vyrovnali 63 vteřin před koncem třetí části, když Trončinského ránou od modré čáry trefil horní růžek jihlavské branky.

Největší šanci na rozhodují měl 33 vteřin před koncem prodloužení Suchánek, který vystihl pardubickou rozehrávku v jejich obranném pásmu, ale Kloučkovu branku zblízka přestřelil. V nájezdech se za domácí prosadil jen kapitán Čachotský, za Pardubice uspěli Trončinský a Tomášek.

V Olomouci padla jen jedna branka

První možnost měli domácí. Při Koukalově vyloučení ale Eberle trefil dobře postaveného Rybára, který si poradil i Bucovou tečí po Škůrkově nahození. V 11. minutě vypálil Strapáč, Rybár sice neměl puk pod kontrolou, ale sudí přerušili hru. V další akci pálil Buc a hradecký gólman opět puk vyrazil.

Mountfield se dostal do hry díky přesilové hře v 15. minutě, ale Konrád udržel bezbrankový stav, když si poradil hlavně s nebezpečnými dorážkami Köhlera. Minutu před koncem první třetiny hosté špatně střídali, Ostřížek vystřelil, puk se odrazil přímo na hůl Lukáše Galvase, ale Rybár předvedl další skvělý zákrok.

Druhá část začala chybou domácích a brejkem Jarůška, jehož blafák ale dokázal Konrád chytit. Hanáci odpověděli obrovskou šancí Vlacha, který dorážel teč Hermana, Rybár však opět ukázal, že je ve skvělé formě. V polovině utkání poslal Bednář do šance Kukumberga, ale slovenský útočník vysoko přestřelil.

Ve 35. minutě si puk zkušeně nachystal Lukáš Galvas, pálil ze skvělé pozice, ale jeho pokus zblokovala hradecká obrana. Mountfield odpověděl brejkem Cingela, Konrád byl ale připraven.

Třetí třetina opět začala aktivitou Hanáků a zblízka před Rybárem neúspěšně dorážel Vlach. Domácí následně přestáli téměř bez potíží druhé oslabení v utkání. Ve 48. minutě chyboval domácí bek Škůrek, olomoucký brankář však chybu spoluhráče napravil a Jarůška vychytal. O minutu později už se měnilo skóre na druhé straně. Střelu Lukáše Galvase dorazil za Rybárova záda Mráz. Olomouc se pak ubránila při Sundherově trestu a těsný náskok ubránila až do konce.

Výsledky 19. kola hokejové extraligy:
HC Verva Litvínov - Aukro Berani Zlín 1:3 (0:2, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 55. Kubát (Gula, Ihnacak) - 8. Honejsek, 18. Klhůfek (Okál), 33. Roberts Bukarts (Valenta, Honejsek). Rozhodčí: Hradil, Pražák - Pešek, J. Svoboda. Vyloučení: 6:8, navíc Kubát (Litvínov) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 4278.

HC Vítkovice Ridera - Piráti Chomutov 4:2 (1:1, 3:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 15. D. Květoň (Hrbas), 22. Lev (Olesz), 27. Š. Stránský (Szturc, Kolouch), 32. Kurovský (Tomi, Sloboda) - 19. Sklenář (Skokan), 52. J. Havel (Huml, Poletín). Rozhodčí: Hribik, Mrkva - Ganger, Hlavatý. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:0. Diváci: 6217.

HC Kometa Brno - HC Sparta Praha 3:2 v prodl. (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Nečas (Mallet), 26. H. Zohorna (Mallet), 62. J. Hruška (H. Zohorna, Nečas) - 18. A. Kudrna (P. Vrána, Rousek), 35. Forman (Z. Michálek). Rozhodčí: Kubuš (SR), Šír - Lhotský, Ondráček. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Diváci: 7700 (vyprodáno).

HC Olomouc - Mountfield Hradec Králové 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Branka a nahrávky: 49. B. Mráz (Strapáč, L. Galvas). Rozhodčí: M. Sýkora, Lacina - Frodl, Komárek. Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 4143.

HC Dukla Jihlava - HC Dynamo Pardubice 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 35. Skořepa (De la Rose, Bryhnisveen), 51. Skořepa (De la Rose) - 12. Rolinek (Tomášek, P. Sýkora), 59. Trončinský (P. Sýkora), rozhodující sam. nájezd Tomášek. Rozhodčí: Hejduk, Kika - Brejcha, D. Klouček. Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. Diváků: 5504.

Bílí Tygři Liberec - HC Oceláři Třinec 5:3 (2:1, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 2. Bakoš (L. Krenželok), 12. Lakatoš (Ordoš, Jašek), 27. Lakatoš (Bakoš), 29. P. Jelínek (Kolmann), 42. J. Stránský - 8. M. Doudera (Krajíček), 27. Mikulík (Martin Růžička), 51. Adámek (Mikulík). Rozhodčí: Hodek, Pavlovič - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5849.

Foto: ČTK , Václav Šálek

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi