Boleslav si poradila s Olomoucí. Kometě stačil s Třincem jeden gól

Hokejista Mladé Boleslavi Ondřej Najman.

Hokejisté Mladé Boleslavi porazili ve 41. kole extraligy Olomouc 3:0. O druhé výhře Bruslařského klubu za sebou po nahrávkách Jakuba Klepiše rozhodli Jan Stránský a Adam Zbořil, konečný výsledek stanovil Ondřej Najman. Brankář Justin Peters udržel podruhé v sezoně a poprvé v mladoboleslavském dresu čisté konto. Hosté vyšli bodově naprázdno po šesti utkáních.

"Přijelo velmi silné mužstvo, výborně napadali, forčekovali, hráli aktivně, výborně v obraně. Byli jsme docela nepřesní a nebylo to vůbec jednoduché. Celkově to bylo vyrovnané. Strašně nám pomohly dvě využité přesilovky, uklidnili jsme se," řekl mladoboleslavský trenér Radim Rulík.

Středočeši otevřeli skóre ve 12. minutě v přesilové hře. Klepiš přihrál na levý kruh Stránskému, který pohotovou střelou překonal Konráda.

V úvodu druhé třetiny stálo při domácích štěstí, když hostující útočník Irgl dvakrát orazítkoval tyč. Z gólu se nakonec v 29. minutě radovala Mladá Boleslav opět díky využité početní výhodě. Klepiš zachytil vyhození hostujícího kapitána Vyrůbalíka a nabil na ránu z první úspěšně zakončujícímu Zbořilovi.

Diváci nadále sledovali bojovné utkání s minimem šancí. V závěru prostřední části Olomouc stupňovala tlak a zabydlela se v útočném pásmu, kontaktní gól však nepřišel.

Ve 45. minutě přidali domácí definitivní pojistku. Flynn našel zpoza branky mezi kruhy Najmana, jenž se nemýlil. "Byl to ten nejdůležitější gól, protože to 'Najmy' uklidnil. Věděli jsme, že to udržíme," prohlásil Klepiš. Mladá Boleslav vyhrála šestý z posledních osmi duelů a posunula se na čtvrté místo o bod před Třinec, který má duel k dobru.

Desátá Olomouc prohrála podle kouče Zdeňka Motáka po zásluze. "Z naší strany nepříliš povedené utkání. Bez vstřelené branky nemůžeme pomýšlet na solidní výsledek. Můžou nás mrzet dvě tyče a několik šancí ve druhé třetině, které jsme bohužel neproměnili. Udělali jsme dvě hrubé chyby, za které jsme byli potrestáni. Domácí byli lepší a zaslouženě zvítězili," konstatoval Moták.

Kometě stačila jediná trefa

Jedinou branku v duelu dvou posledních českých mistrů dal ve 46. minutě v přesilovce Američan Peter Mueller a zařídil výhru Komety Brno 1:0 nad Třincem. Kometa bodovala v desátém domácím zápase za sebou a devět z těchto duelů vyhrála. Brankář Vejmelka vychytal potřetí v sezoně čisté konto. Třinec zakončil sérii čtyř venkovních utkání za sebou druhou porážkou.

"Prohrát o jeden gól moc mrzí. Už se blíží závěr základní části a jde pozice o play off," připomněl gólman Ocelářů Petr Kváča, že už se hraje čtvrtá čtvrtina základní části. "Musíme se poučit z chyb na týdenním tripu venku a příště už vyhrát," dodal.

V opatrném úvodu měly oba týmy výhodu přesilové hry, ale nevyužily je. Šance přicházely až při plném počtu hráčů na ledě. V 11. minutě měl první příležitost otevřít skóre třinecký Vrána, jenže zblízka trefil jen tyč Vejmelkovy branky.

Domácí tribuny mohl rozjásat Rákos, ale ideální pozici nevyužil, neprosadili se ani Zaťovič s Horkým. Hodně práce měl i brněnský brankář, který vychytal Ondřeje Kovařčíka a hlavně v 18. minutě Draveckého při největší šanci úvodní třetiny.

"Jsou to zlaté tři body, potřebovali jsme se od něčeho odrazit. Třinec se snažil kombinovat, to nám sedělo víc, v mnoha fázích jsme byli lepší," řekl brankář Vejmelka.

Větší touhu po vstřeleném gólu projevili ve druhé třetině domácí, ale ani dvě slibné Eratovy střely červené světlo za brankou nerozsvítily. Stejně jako Rákosův pokus do tyče.

V době, kdy na trestné lavici seděl kvůli porušení pravidel při vhazování Plekanec, jenž navíc obdržel desetiminutový osobní trest, se do šance dostal Růžička, ale ani třinecký snajpr gól nedal.

Hlavním tématem třetí třetiny bylo neudělat chybu v defenzivě a pokusit se dát branku. A Brňanům k tomu napomohla přesilová hra. Povedenou kombinaci zakončil přesnou střelou Mueller.

"Chytit se dá všechno, ale taky se dá všechno pustit. Byla to ale pěkná kombinace Brna," poznamenal Kváča. Třinec naopak početní výhodu nevyužil a neuspěl ani v závěru v minutové power play. "Celé mužstvo si zaslouží pochvalu za to, jak zápas odehrálo směrem dozadu," řekl trenér domácích Kamil Pokorný. "Chtěli jsme odsud vydolovat alespoň bod, což se nepovedlo, ale bylo to z obou stran dobré utkání," zakončil třinecký asistent Marek Zadina

Poslední Pardubice uspěly

Pardubice vyhráliy v Karlových Varech 3:2 po samostatných nájezdech a porazily Energii poprvé po čtyřech prohrách. Dynamo bodovalo počtvrté za sebou, z toho podruhé vyhrálo, ale na chvostu nově ztrácí na třináctý Litvínov bod. Východočeši sahali po plném bodovém zisku, ale v čase 59:58 vyrovnal na 2:2 Jakub Flek. Duel rozhodl v rozstřelu Jan Mandát.

Západočeši se vrátili domů po třízápasové venkovní sérii, během které ztratili jediný bod. Potvrdili ale, že před vlastním publikem se jim v poslední době nedaří, a prohráli doma čtvrtý z poslední pěti duelů.

Vstup do utkání přitom domácím vyšel skvěle a po 28 sekundách vedli. Rachůnek z otočky předložil puk před odkrytou branku Polákovi, který si snadno připsal desátý gól v sezoně. Dynamo odpovědělo v polovině úvodní části. Mandát překonal Novotného střelou od modré čáry přes stínícího Vondrku. Na přelomu úvodního a druhého dějství se hosté ubránili při Zacharčukově trestu.

Potom po Černochově faulu odolala v prvním oslabení Energie, ale v 25. minutě znovu inkasovala. Vondrka objel branku, našel mezi kruhy najetého obránce Koláře a kapitán Dynama prostřelil Novotného mezi betony. Vyloučení Skuhravého Dynamu ke zvýšení náskoku nepomohlo a v 38. minutě měl další možnost hostů po průniku Svačina. Kantor si před pauzou poradil s Flekovým pokusem.

Karlovarští se ve třetí třetině snažili tlačit za vyrovnáním, ale Dynamo je do šancí dlouho nepouštělo. Ubránilo se i při Zdráhalově pobytu na trestné lavici i při následném dalším oslabení po Kantorově vyhození puku do hlediště. Domácí sáhli v 59. minutě k power play a dvě sekundy před koncem třetí třetiny vyrovnal po Graňákově střele z dorážky Flek.

Pětiminutové nastavení branku nepřineslo a v nájezdech se prosadili jen hostující Mandát a Svačina.

Bukarts zařídil hubenou výhru

Vítkovice si poradily se Zlínem a poprvé v novém roce na domácím ledě zvítězily. Ostravanům k výhře nad Berany stačil jediný gól, který vstřelil nejlepší střelec týmu Roberts Bukarts. Brankář Miroslav Svoboda udržel potřetí v sezoně čisté konto.

V první třetině měli mírně navrch domácí hokejisté. Po necelých pěti minutách se do úniku dostal Hruška, na Kašíka zkusil kličku do bekhendu, jenže neuspěl. Berani vystřelili na Svobodu jen třikrát, v závěru úvodní části přesto mohli jít do vedení. Claireaux ovšem zblízka trefil jen boční konstrukci vítkovické branky.

Zkraje druhé třetiny upalovali Vítkovičtí do přečíslení dva na jednoho, Werbik to zkusil sám, s jeho střelou si ovšem poradil Kašík. Krátce na to měl zlínský brankář štěstí. Na modrou dostal nabito Rosandič a prudkou střelou zazvonil na horní tyčku zlínské branky.

Ve druhé třetině získalo utkání mnohem vyšší tempo, které si oba celky přenesly i do třetí části. V jejím úvodu se diváci dočkali první branky utkání. Zlín krátce obléhal domácí branku, ale nic nebezpečného si nevytvořil. Naopak Ostravané šli do rychlého protitútoku, Hruška zavezl puk do pásma, předal ho Gregorcovi, jehož ránu od modré šikovně tečoval Bukarts mezi betony Kašíka.

Na opačné straně se poté vyznamenal gólman Svoboda, který se parádně roztáhl a ve velké šanci vychytal Okála. Vítkovičtí těsný náskok uhájili, Zlín se navíc připravil o závěrečný nápor poté, co obdržel trest za příliš mnoho hráčů na ledě.

Hübl novým rekordmanem

Hokejisté Litvínova porazili Plzeň 5:1 a připsali si první bodový zisk v souboji se Západočechy v sezoně. Dvěma góly se na tom podílel útočník Viktor Hübl, který odehrál 1034. zápas v základní části, což je nový rekord soutěže.

Do první šance utkání se dostal hostující obránce Čerešňák, který z otočky prověřil pozornost brankáře Honzíka. Na druhé straně v sedmé minutě našel Trávníček Zygmunta, jenž zblízka přestřelil horní tyčku.

Hostě poté měli dvě obrovské příležitosti při nedůsledné domácí rozehrávce, Němec ani Kodýtek se ale neprosadili. Následovaly dvě šance Litvínova, Žolobov našlápl na pravém křídle, bekhendem ale neuspěl a stejně se vedlo i Kudlovi, který z mezikruží trefil pouze dobře postaveného Frodla.

Gólový účet otevřel v 18. minutě Gerhát. Druhou branku mohl v zápětí přidat Aliu, v přesilové hře ale trefil pouze boční konstrukci.

Úvod druhé třetiny vyšel lépe domácím a Hübl v 22. minutě zvýšil střelou z mezikruží na 2:0. O tři minuty později dokázal snížit Gulaš, který nejprve vypálil přes Douderu a poté si dokázal dojet i pro dorážku. Nejproduktivnější hráč soutěže si připsal 32 branku a 67 bod.

V polovině utkání zabránili Hanzl s Aliuem a Honzíkem vyrovnání, když Jank nedokázal dotlačit kotouč za brankovou čáru. V 35. minutě se Aliu ukázal na druhé straně, v přesilové hře vypálil a exlitvínovský obránce Jánošík si srazil puk do vlastní sítě. Kanadský bek si tak ve druhém zápase v extralize připsal premiérový gól.

Za pouhých 62 vteřin přidal čtvrtou branku a svou druhou v utkání Hübl. O osudu utkání tak bylo prakticky rozhodnuto. Ve 49. minutě mohl zvýšit vedení domácích Jurčík, jeho bekhendový blafák skončil vedle levé tyčky. Snížit mohl Mertl, ale skóre se měnilo už jen jednou a zasloužil se o to domácí Ščotka. Litvínov tak dokázal bodovat potřetí v řadě, z toho dvakrát za tři body.

Mazanec přišel o čisté konto

Hradec Králové porazil Kladno 4:1 a posunui se na osmé místo tabulky. Brankář Marek Mazanec přišel o šestou nulu až 13 sekund před koncem, kdy jej v přesilové hře překonal Brendan O'Donnell. Rytíři prohráli počtvrté za sebou a jsou i nadále jedenáctí, na poslední Pardubice ale mají náskok už jen osm bodů.

Pro oba týmy šlo o zásadní zápas. Kladno se mohlo v boji o postup do předkola play off přiblížit Hradci, naopak domácí si dělali nárok na to, aby svého soka možná i definitivně odřízli. Před utkáním byl mezi nimi rozdíl sedmi bodů.

V první třetině bylo lepší Kladno, opticky mělo více ze hry. Mělo také více šancí, proti Redlichovi a Hovorkovi však zasáhl brankář Mazanec, opět velká opora Mountfieldu. Rytířům nepomohla ani první přesilovka, v níž ohrozili domácí branku Vampola a Jágr. V obou případech byl domácí gólman na místě.

Hradečtí čekali na příležitost - a dostali ji. Po hromadné bitce, kvůli níž bylo vyloučeno pět hráčů, získali možnost přesilovky. V ní se v 17. minutě prosadila první formace, ofenzivní zbraň Hradce posledních týdnů. Centr Cingel se trefil z voleje po přihrávce od mantinelu.

Pro Kladno to byla rána, z níž se však zvedlo, tedy herně. Dařilo se zejména elitní formaci s Jágrem a Vampolou. Mountfield byl chvílemi pod tlakem, na druhou stranu se hrálo bez větších šancí. Jen Jágr pálil z dobré pozice, ale Mazanec byl na místě.

Přes kladenskou snahu se Hradec dostal tam, kam potřeboval. Během pěti minut dal dva góly. Nejprve si Klíma po Chalupově přihrávce poradil rychlým manévrem s gólmanem Godlou. Poté ve 32. minutě skóroval podruhé v dresu Mountfieldu Lev. Gól dal díky neústupnosti, na brankovišti si počkal na odražený puk.

Rytíři sice dál hráli aktivně, ale domácí se soustředili na obranu. Navíc na začátku třetí části se trefil hradecký obránce Gaspar a bylo prakticky rozhodnuto. Od té chvíle byl Hradec jasně lepší. Kladno držel gólman Godla, proti němuž se neprosadili mladící Poppel a Gaspar.

Kladno nakonec jen snížilo, čisté konto sebral Mazancovi třináct vteřin před koncem O'Donnell.

41. kolo hokejové extraligy:

BK Mladá Boleslav - HC Olomouc 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 12. J. Stránský (Klepiš), 29. A. Zbořil (Klepiš), 45. O. Najman (Flynn). Rozhodčí: Pešina, Šindel - Pešek, Malý. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. Diváci: 2721.

HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň 5:1 (1:0, 3:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 18. Gerhát (Jarůšek, Říha), 22. V. Hübl, 35. Aliu (M. Hanzl, T. Pavelka), 36. V. Hübl (Zygmunt, Říha), 57. Ščotka (Trávníček, Zygmunt) - 25. Gulaš (Budík). Rozhodčí: Hodek, Horák - Gerát, Hynek. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 3129.

HC Vítkovice Ridera - PSG Berani Zlín 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Branka a nahrávky: 41. Bukarts (Gregorc, Hruška). Rozhodčí: Šír, Kika - Tošenovjan, Rožánek. Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 4135.

HC Energie Karlovy Vary - HC Dynamo Pardubice 2:3 po sam. nájezdech (1:1, 0:1, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 1. V. Polák (T. Rachůnek, Šenkeřík), 60. Flek (Graňák) - 10. Mandát (R. Kousal), 25. J. Kolář (Vondrka, R. Kousal), rozhodující sam. nájezd Mandát. Rozhodčí: R. Svoboda, Pražák - Brejcha, Jelínek. Vyloučení: 3:3, navíc Skuhravý (Karlovy Vary) 10 min. Bez využití. Diváci: 3542.

HC Kometa Brno - HC Oceláři Třinec 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Branka a nahrávky: 46. Mueller (Zaťovič, M. Erat). Rozhodčí: Jeřábek, Úlehla - Jindra, Zíka. Vyloučení 4:3, navíc Plekanec (Brno) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 7131.

Mountfield Hradec Králové - Rytíři Kladno 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 17. Cingel (Lev, Smoleňák), 27. Klíma (M. Chalupa, Cingel), 32. Lev (Šalda, Klíma), 43. Gaspar (Poppel) - 60. O'Donnell (Machač, Zikmund). Rozhodčí: Hejduk, Veselý - Kajínek, Rampír. Vyloučení: 7:6, navíc Nash - Cibulskis oba 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 6002.

Foto: ČTK , Glück Dalibor

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi