Boleslav doma zdolala Zlín a je ve čtvrtfinále. Vary se blíží záchraně

Mladoboleslavský Lukáš Žejdl slaví gól do sítě Zlína.

Hokejisté Mladé Boleslavi porazili v rozhodujícím pátém zápase předkola play off Zlín 4:1 a postoupili do čtvrtfinále, ve kterém se utkají s vítězem základní části Libercem. Zlín sice na ledě Bruslařského klubu vedl po gólu Zdeňka Okála, ale Radim Zohorna s Ondřejem Dlapou se ve druhé třetině postarali o obrat. Postup domácích do čtvrtfinále, ve kterém se představí po třech letech, poté ve třetí části potvrdili Lukáš Žejdl a při power play soupeře David Šťastný.

Do první vážnější šance se dostal ve čtvrté minutě domácí Skalický, zlínskou branku však netrefil. Ve 12. minutě Kašíkovi pomohla tyč a štěstí měli Zlínští i o několik sekund později, kdy Sedláčkovu přihrávku usměrnil za Růžičkova záda Okál bruslí a rozhodčí po konzultaci s kolegou u videa gól uznali.

"Byla to vyrovnaná série a myslím si, že jsme byli šťastnější a dali jsme v zápasech i nějaký gól navíc. Kdyby postoupilo kterékoliv mužstvo, bylo by to stejné," řekl trenér domácích Miloslav Hořava.

Do první vážnější šance se dostal ve čtvrté minutě domácí Skalický, zlínskou branku však netrefil. Ve 12. minutě Kašíkovi pomohla tyč a štěstí měli Zlínští i o několik sekund později, kdy Sedláčkovu přihrávku usměrnil za Růžičkova záda Okál bruslí a rozhodčí po konzultaci s kolegou u videa gól uznali.

"Sice jsme prohrávali, ale nabádal jsem kluky, abychom neměnili styl a vydrželi u toho, co jsme chtěli hrát od začátku. Hráli jsme zodpovědně a podařilo se nám zápas otočit," řekl kapitán domácích Michal Vondrka.

Domácím se podařilo vyrovnat ve 22. minutě, kdy Musilovu střelu pohotově dorazil Zohorna. Hostům mohl vedení vrátit Honejsek, ale Růžičku nepřekonal. Při Hermanově vyloučení Kašíka podruhé zachránila tyč, tentokrát po pokusu Žejdla.

Ve 31. minutě se už ale Středočeši prosadili. Dlapa využil zakrytého výhledu Kašíka a po střele od modré čáry si připsal druhou branku v sezoně. "Chtěl jsem jen dobře trefit puk, ale někdo tam clonil a se štěstím se to podařilo. Já gólů moc nedávám, ale životní snad není. Věřím, že bude ještě nějaký další," řekl Dlapa.

Do kabin šli domácí s těsným náskokem zejména díky výbornému postřehu Růžičky, jenž zlikvidoval velké šance Šlahaře a Honejska.

"Za stavu 1:1 i 2:1 jsme měli šance a kdybychom je proměnili, byl to jiný zápas. Bohužel se nám to nepodařilo, oni pak dali gól na 3:1 a už si to dobře pohlídali," řekl Tomáš Fořt, který měl velkou šanci ve 46. minutě.

Mladoboleslavského gólmana ale nedokázal překonat a domácí poté své vedení navýšili. Po Skalického střele Kašíkovi pomohla opět tyč, ve 49. minutě už ale osamocený Žejdl v přesilovce nezaváhal.

Zlín mohl duel ještě zdramatizovat při dlouhé přesilovce čtyři na tři, na výborného Růžičku ale nevyzrál. Čtyři minuty před koncem se hosté rozhodli riskovat při hře bez brankáře, ale druhý gól nepřidali. Naopak sami počtvrté inkasovali.

"Myslím si, že celou sérii jsme odehráli skvěle a trápili jsme klub, který má mnohem větší ambice, než momentálně v tabulce předvádí. Sám jsem zvědavý, jak se jim bude dále dařit," řekl brankář Zlína Libor Kašík.

Vary se znovu přiblížily záchraně

Karlovy Vary zvítězily v utkání 3. kola skupiny o umístění v extralize na ledě Litvínova 6:3. Západočeši ve skupině podruhé uspěli a udělali další krok směrem k extraligové jistotě pro příští ročník. Verva, která už ji má delší dobu, naopak poprvé ztratila. Hosté rozhodli třemi góly v třetí části, kdy odskočili ze 3:2 až na 6:2. Gól a nahrávku zaznamenali v dresu vítězů útočníci Roman Vlach, Tomáš Mikúš a Jakub Černý.

"Začátek utkání byl z naší strany hodně nervózní. Jen díky výbornému brankáři jsme ustáli tlak domácích. Do druhé třetiny jsme vstoupili lépe, uklidnili jsme se prvním gólem, ale vzápětí jsme inkasovali. Jsme rádi, že jsme utkání dokázali zvládnout a udělali další krok ke konci sezony, který si všichni přejeme," řekl asistent hostujícího kouče Tomáš Mariška.

První střelecký pokus si připsal ve druhé minutě Graborenko, hostující gólman Bednář ovšem jeho bombu s přehledem kryl. Na druhé straně se musel předvést Petrásek, který zastavil Grígerův nebezpečný pokus zblízka. V sedmé minutě orazítkoval bývalý litvínovský útočník Černý tyčku Petráskovy branky. Další vážnější příležitost viděli diváci až v 17. minutě: Svoboda našel volného Douderu, který mohl otevřít skóre, Bednář se však vyznamenal a vytáhl parádní zákrok.

První branka padla v 22. minutě, kdy Mikúš zpoza branky našel volného Vlacha a ten se nemýlil. Vyrovnáno však bylo za pouhých 37 vteřin, když u pravé tyčky zůstal volný Jánský a zamířil přesně. Další šanci měl mladíček Drašar, puk po jeho střele zazvonil na horní tyčku.

"Je to škoda, že mi to tam nepadlo. Snažím se hrát naplno a užívat si to. Trenéři mi dávají hodně prostoru, jsem za to rád. Snažím se hodně bruslit a střílet," popsal svou pozici dvacetiletý útočník David Drašar.

Ve 28. minutě se hosté opět ujali vedení, když nikým neatakovaný Beránek tečoval zblízka puk mimo dosah domácího brankáře. Litvínovu se i podruhé povedlo vyrovnat. Petružálek v samostatném úniku zakončil s chladnou hlavou přesně. Ještě do konce druhé části si však Karlovarští vzali vedení do třetice zpět. Po chybné Havelkově rozehrávce vstřelil třetí branku Gríger.

V 44. minutě zvýšil na rozdíl dvou branek střelou z pravého křídla Mikúš. A to ještě nebylo ze strany Energie zdaleka vše. Černý si našlápl na pravém křídle a ideálně zamířil na vzdálenější tyčku.

"Byl jsem na začátku nervózní, pak to ze mě spadlo a bylo to dobré. Jsem rád, že nám tam ve druhé třetině napadaly branky a uklidnili jsme se. Jsem rád, že mě i fanoušci přivítali potleskem, jsem tu vlastně doma. Jen se modlím, abychom to ubojovali, protože hrát o extraligu až do dubna jako loni s Litvínovem, to nechci, bylo to hrozné," připomněl Černý.

Ve 49. minutě přidal šestou branku díky svému důrazu hostující kapitán Skuhravý. Alespoň ještě čestné snížení na 3:6 přišlo z hole obránce Ščotky v závěru utkání.

"Pro nás ty zápasy nejsou vůbec jednoduché, snažíme se obehrávat mladší hráče. První třetinu jsme odehráli dobře, ale bohužel jsme nedokázali vstřelit branku. Ve druhé třetině jsme udělali hodně individuálních chyb, ale s mladými hráči to můžeme očekávat. Třetí třetina byla stejná, utkání jsme bohužel nezvládli," nezastíral domácí kouč Jiří Šlégr.

Piráti udrželi naději

Chomutov vyhrál ve 3. kole skupiny o umístění v extralize na ledě Pardubic po přestřelce 7:4 a stále má naději na to, že se vyhne baráži. V tuto chvíli ztrácí na Karlovy Vary šest bodů a do konce play out zbývají tři zápasy. O osudu zápasu s Dynamem rozhodla druhá třetina, kterou Piráti vyhráli drtivě 5:0. Domácí sice ve třetí třetině dotahovali, ale velkou ztrátu už nedohnali. Útočník poražených Jan Kloz stihl tři body za dva góly a nahrávku, v dresu hostů měli na kontě branku a dvě asistence Vladimír Růžička mladší a Radek Duda.

Chomutov s ohledem na vítězství Karlových Varů v Litvínově v odpoledním utkání potřeboval nutně vyhrát, aby udržel naději při životě. Za úspěchem vykročili Piráti už v 18. vteřině, kdy se od modré čáry trefil Jank. Pardubice ale zásluhou pohotového Kloze rychle srovnaly. Další velké šance měl Chomutov, a to paradoxně v oslabení. Stránský nejprve promarnil samostatný únik a později nestihl potrestat chybnou rozehrávku Kacetla.

Pro další průběh byla klíčová druhá třetina, ve které Piráti jasně dominovali a odevzdanému soupeři nasázeli pět branek. Už po 24 sekundách se bekhendem trefil Koblasa a za minutu a půl se hned poprvé při debutu v extralize prosadil devatenáctiletý útočník Chlán. Dynamo v defenzívě doslova hořelo, a to navíc Sklenář neproměnil trestné střílení.

Pardubický trenér Lubina si poté vybral oddechový čas, ale důrazná promluva, která byla po spoře zaplněné aréně dobře slyšet, vůbec nepomohla. Ve 25. minutě se od hrazení trefil Flemming, který zároveň vyhnal Kacetla z branky, a pátý gól vstřelil po polovině zápasu v přesilovce Růžička. Až poté se Pardubice trochu oklepaly a promrzlého Peterse zaměstnali Kloz a Hovorka. Další gól ale slavili znovu Piráti, když se po pěkné kombinaci trefil do odkryté branky Raška.

Dynamo se snažilo výsledek alespoň korigovat, ale naráželo na dobře zformovanou obranu Chomutova. To vše platilo do 50. minuty. V ní dostal dostatek prostoru Kloz a z mezikruží se trefil do horního rohu branky. Za necelou minutu přidal z podobné pozice třetí gól Mandát. A když za dalších 45 vteřin proměnil Budík trestné střílení po faulu Peterse, bylo zase o co hrát. Pro pardubického beka to byl první extraligový gól.

Pardubičtí viditelně ožili a nastěhovali se před chomutovskou branku, jenže další gól nepřidali. Naopak minutu a půl před koncem využil Duda po Růžičkově nahrávce přečíslení a bylo rozhodnuto.

Předkolo play off hokejové extraligy - 5. zápas:

BK Mladá Boleslav - PSG Berani Zlín 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 22. R. Zohorna (P. Musil, Kovačevič), 31. Dlapa (P. Kousal), 49. Žejdl (Vondrka, Skalický), 58. D. Šťastný - 13. Okál (P. Sedláček, L. Krejčík). Rozhodčí: Hribik, Pešina - J. Frodl, Komárek. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. Diváci: 3924. Konečný stav série: 3:2.

3. kolo skupiny o umístění v hokejové extralize:

HC Verva Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 3:6 (0:0, 2:3, 1:3)

Branky a nahrávky: 22. Jánský (M. Hanzl), 33. J. Petružálek (Myšák), 55. Ščotka (M. Hanzl) - 22. Roman Vlach (T. Mikúš, J. Černý), 28. O. Beránek (M. Rohan, Sičák), 35. Gríger, 44. T. Mikúš (Eminger, Šenkeřík), 46. J. Černý (Roman Vlach), 49. Skuhravý (Eminger). Rozhodčí: Hradil, Mrkva - Hlavatý, Rampír. Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 1375.

HC Dynamo Pardubice - Piráti Chomutov 4:7 (1:1, 0:5, 3:1)

Branky a nahrávky: 5. J. Kloz (Poulíček, Perret), 50. J. Kloz (Eklund, Ihnacak), 51. Mandát (J. Kloz, Schaus), 52. Budík z trest. střílení - 1. Jank (Koblasa, Duda), 21. Koblasa (V. Růžička ml., Jank), 23. Chlán (M. Svoboda, Flemming), 25. Flemming, 32. V. Růžička ml. (Duda), 37. Raška I (M. Svoboda, Štich), 59. Duda (V. Růžička ml.). Rozhodčí: Hejduk, Kubičík - V. Hanzlík, Tošenovjan. Vyloučení: 3:5, navíc Ihnacak (Pardubice) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 3115.

Foto: ČTK , Petrášek Radek

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi