Žádné sandály ani sex. I tak bojuje Anglie proti prokletí

Fotbalisté Anglie po příletu do Jihoafrické republiky.Už 44 let čeká země, v níž se zrodil fotbal, na zlatý triumf ze světového šampionátu. Anglie si od roku 1966, kdy turnaj ovládla, nezahrála ani finále. V Jihoafrické republice je hrdý Albion pasován na jednoho z favoritů. Jako vždy. Dopadne to "jako vždy"?

Ty zlaté vzpomínky už jsou černobílé, zaprášené, zažloutlé.  

Anglický titul z roku 1966 je mementem kolébky kopané. I když - dodnes se spekuluje, zdali byl první a poslední triumf vlastně oprávněný.  

Vraťme se do minulosti, než budeme odhadovat jihoafrickou budoucnost. Finále roku 1966 ve Wembley. Anglie se raduje. Porazila Německo 4:2 po prodloužení (základní hrací doba končí 2:2). 

V prodloužení dochází k situaci, jež se stává jednou z nejdiskutovanějších ve fotbalových dějinách. Hurst, jenž ve finále střílí celkově tři branky, po otočce na hranici malého vápna napálí míč do břevna, od něhož se balon odrazí těsně za brankovou čáru - nebo ne? Každopádně balon je ještě odkopnutý německou obranou. Byl to gól? Ano? Ne?

Nejistý sudí běží na poradu ke svému asistentovi, který mu radí, aby gól uznal. Otřesení Němci přísahají na své rodiny, že míč za čárou nebyl. A pak nejsou schopni vzdorovat a Hurst jim o dvacet minut později uděluje závěrečný knock-out.

ČTĚTE TAKÉ: Rozpaky nad rozhodčím. Anglii s USA odřídí "korupčník"
                        Nevybroušené klenoty čekají na svůj lesk. Přijde v Africe?

Snad ta zlatá kontroverzní radost vrhla na Anglii prokletí budoucnosti. Snad ji gól-negól narýsoval osud dalších generací. To, co dokázala parta okolo Hursta, už žádná jiná nezopakovala. Tedy - zatím.

Zraněný David Beckham.Kletba čeká na zázrak

Sumarizace posledních tří mistrovství by se dala vlastně zkomponovat v jeden příběh. Hlavní roli by hrály úlety hvězd, penaltová smůla a nenaplněné ambice.

Na světovém šampionátu v roce 1998 skončili Angličané už v osmifinále. Při penaltovém rozstřelu nestačili na Argentinu. David Beckham se stal po utkání zřejmě nejnenáviděnějším fotbalistou Anglie. Byl faulovaný Diegem Simeonem, faul mu oplatil a dostal červenou kartu. Mnozí se domnívali, že právě tento okamžik pomohl vyřadit Anglii z turnaje.

Na mistrovství světa 2002 v Japonsku a Jižní Koreji skončila Anglie před branami bojů o medaile o kolo dál - ve čtvrtfinále. Svěřenci trenéra Erikssona (nyní kouč Pobřeží Slonoviny) podlehli Brazílii 1:2.

Čtvrtfinálová překážka ukončila i anglickou pouť šampionátem v Německu v roce 2006. Po bezbrankové remíze vypadli Angličané opět s Portugalskem. A opět na penalty. A zase po červené estrádě. Wayne Rooney, od kterého se hodně očekávalo, na sebe strhl pozornost jen svým faulem na Ricarda Carvalha a následnou červenou kartou. Anglie tak hrála hodinu o deseti. Penalty byly jasnou záležitostí horkokrevných Portugalců.

Anglický buldoček pod lupou

Úlety hvězd, penaltová prokletí... Snad je to všechno pryč, věří angličtí fanoušci.

Na cestě za triumfem se bude Anglie spoléhat především na toho zlobivého chlapce "z roku 6" Wayna Rooneyho, jenž v dresu Manchesteru United nasázel za tuto sezonu 34 branek. V národním mužstvu ale jeho brankostroj skřípe. Za posledních osm zápasů skóroval jen jednou.

Tento anglický buldoček je obrazem anglického charakteru. Ztělesnění živosti, síly, pýchy a odhodlání. Bulldog znamená "býčí pes", je symbolem "krásné ošklivosti". Stejně jako ryšavý Rooney. Na hrotu mu bude zřejmě sekundovat další kanonýr s postavou boxera Emile Heskey. Na svou šanci bude čekat i sehrané duo z Tottenhamu Crouch - Defoe. Ofenzivní sílu závidí Capellovi snad i v jeho rodné Itálii.

Trenér Fabio Capello.Bude Capellova kapela vyhrávat?

Anglie má v JAR uspět přesto, že na jaře přišla kvůli zranění o někdejšího kapitána týmu Davida Beckhama a na poslední chvíli ztratila i dosavadního kapitána Rio Ferdinanda.

Fanoušci věří trenérovi Fabiu Capellovi. Zvláštnímu svérázovi, jenž sází na taktiku, přísnou morálku a mentální trénink. "Je důležité trénovat svou mysl. Najít sebevědomí, vytvořit dobrou partu a chuť vítězit," říká Capello, který podle anglických médií vrátil národnímu týmu hrdost, ztracenou v roce 2008, když se tým nekvalifikoval na EURO.

Fabio Capello je nekompromisní kouč. Jeho metody ale přinášejí úspěchy. Titul vyhrál se všemi týmy, které vedl. S AC Milán, Realem Madrid, Juventusem i s AS Řím. V anglické reprezentaci zavedl až spartánskou výchovu. Jako příklad poslouží historka ze soustředění anglické reprezentace v rakouských Alpách. Útočník Peter Crouch si vyšel na procházku kolem hotelu jen v sandálech. Pozornému Capellovi jeho "přestupek" neunikl a snajprovi Tottenhamu pořádně vyčinil. Prý je to neslušné a nehodné chování reprezentanta Anglie. "Neměl jsem boty, protože mi z letiště nedorazila zavazadla. Co jsem měl dělat?" omlouval se vytáhlý útočník.

Žádné mobilní telefony u oběda. Na minutu přesná dochvilnost. Oblečení přesně podle vzoru. A... zákaz sexu při šampionátu. Radovánky se ženami a stoprocentní výkony na hřišti? Neslučitelné. Alespoň podle Capella. "Tato pravidla tu nejsou kvůli mně, ale kvůli respektu hráčů jednoho k druhému," říkává Capello. "Atmosféra je o dost vážnější než za kouče Erikssona," přiznal útočník Crouch s tím, že si občas připadá sledovaný jako v nějaké televizní reality show.

ČTĚTE TAKÉ: Španělé pod tíhou kritiky. Za titul si vydělají nejvíc
                        Poslední šance pro zraněného Robbena. Stařičký léčitel

Capello má však anglickou veřejnost na své straně. Těsně před šampionátem odolal vábení vítěze Ligy mistrů z Interu Milán a prodloužil u reprezentace Albionu smlouvu až do Eura 2012. Ročně si přijde na 8,8 milionu eur, což z něj dělá nejlépe placeného kouče na světě. Jen pro porovnání, kouč Nigérie Shaibu Amodu vydělá za rok 125 tisíc eur.

"Anglie má konečně prvotřídního trenéra. Myslím, že budeme předvádět skvělý fotbal, ale nejsem si jistý, zda vyhrajeme. Nejsme favorité," tvrdí fotbalová legenda Bobby Charlton. "Velkou hrozbou bude Argentina, Španělsko a také zarputilí Němci. Ale všechno je otevřené, jistě se dočkáme překvapení. Obzvláště v takové zemi, jako je Jihoafrická republika," dodává Charlton.

Anglie vstoupí do turnaje v sobotu proti Spojeným státům. Podle pořadatelů by to měl být nejstřeženější duel v historii šampionátů. Cesta v anglických botech vítězství, nikoliv žádných sandálech, začíná.

Foto: ČTK/AP

Autor: Lucie Macháčová





Čtěte dále

Fotbalisté Sparty se po 19 letech představí v LM, ve středu hostí Salcburk

Fotbalisté Sparty se po 19 letech představí v LM, ve středu hostí Salcburk

Velký fotbalový svátek čeká ve středu Spartu a její příznivce. Letenští se poprvé od prosince 2005 představí v Lize mistrů, kam...

Černý kritizoval převahu fanoušků soupeře v hledišti domácího stadionu

Černý kritizoval převahu fanoušků soupeře v hledišti domácího stadionu

Fotbalista Václav Černý se nemohl smířit s atmosférou, v jaké se odehrál druhý zápas české reprezentace ve skupině B1 v Lize...

Další půlmaraton! Běháním sbírá statisíce pro trénink lidí s hendikepem

Další půlmaraton! Běháním sbírá statisíce pro trénink lidí s hendikepem

Talent manažerka a facilitátorka z Prahy chce získat pro lidi s postižením 200 tisíc korun. V říjnu poběží svůj druhý půlmaraton...

Hlavně aby klíčoví hráči zůstali zdraví, přeje si kouč Motoru Čihák

Hlavně aby klíčoví hráči zůstali zdraví, přeje si kouč Motoru Čihák

Druhou extraligovou sezonu u hokejistů Českých Budějovic načne v příštím týdnu hlavní kouč Ladislav Čihák a věří, že může být...

Češi prohráli v Davis Cupu 0:3 i s Austrálií a čtvrtfinále nezopakují

Češi prohráli v Davis Cupu 0:3 i s Austrálií a čtvrtfinále nezopakují

Čeští tenisté prohráli také vinou zdravotních potíží ve skupinové fázi Davisova poháru dnešní utkání s Austrálií 0:3 na zápasy a...

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Současný mistr České republiky ve všestrannosti Marek Pokorný to má při otázce na výjimečné koně zatím poměrně jednoduché. Ve své...

Olympijské hry v Paříži - přehled

Olympijské hry v Paříži - přehled sportů a sportovišť

Poprvé od Londýna 2012 a netradičně již po třech letech od posledních olympijských her v Tokiu se největší sportovní akce roku...

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté si po nepovedeném vystoupení na mistrovství Evropy v Německu pohoršili v žebříčku reprezentací FIFA o 13 míst na...

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Téměř čtvrt století čekali českoslovenští sportovci na premiérové zlato z olympijských her, než před sto lety v Paříži gymnasta...

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Po dvouměsíční letní pauze začne v pátek nový ročník první fotbalové ligy. Po dvou mistrovských primátech za sebou bude o vítězný...

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili ve finále mistrovství Evropy Anglii 2:1. Turnaj ovládli po dvanácti letech a ziskem rekordního...

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Tenistka Kateřina Siniaková získala ve čtyřhře třetí wimbledonský titul a celkově devátou grandslamovou trofej. S Američankou...

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Tenistka Barbora Krejčíková vyhrála poprvé v kariéře Wimbledon ve dvouhře. Osmadvacetiletá hráčka porazila ve finále na londýnské...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi