Sparta zápas s Teplicemi zvládla, vyhrála 2:1

Libor Došek ze Sparty (vlevo) a teplický Samir Merzič.Fotbalisté Sparty Praha vyhráli v 22. ligovém kole nad Teplicemi 2:1. O svém vítězství rozhodli už v první půlhodině, nakonec však byli rádi, že mají další tři body ve své stíhací jízdě za titulem. Vedoucí Slavii se přiblížili na jediný bod, ale pražský rival má před sebou ještě nedělní zápas se Slováckem. Mladá Boleslav uhrála pouze bod na hřišti Kladna, ale nakonec za něj byla ráda, kladenští střelci totiž spálili obrovské šance.

Sparťanský trenér Bílek slíbil změny v sestavě a udělal jich nakonec ještě víc, než se očekávalo. Do základní sestavy poprvé poslal Juna, po čase dostali šanci také Zabavník s Kiselem. Ofenzivní složení jedenáctky se ale domácím vyplatilo, protože sevřeli Teplice před jejich šestnáctkou a za prvních deset minut je nechali vniknout na svoji polovinu pouze jednou, zatímco sami si vytvořili několik slibných šancí.

Jako první varoval teplického gólmana Slavíka ve čtvrté minutě Matušovič, jehož trestný kop jen těsně minul pravou tyč. Jenže v jedenácté minutě už byl brankář hostů bezmocný proti projektilu, který mu z 25 metrů poslal do šibenice Kisel. Záložník, kterého fandové po jeho výkonech z úvodu jara zavrhli, tak dostal Spartu do sedla.

Hosté ani po inkasované brance nezměnili taktiku, ustrašený defenzivní výkon bez tvořivého záložníka byl založen pouze na sérii faulů. Soupeř naopak pokračoval v nátlakovém fotbalu a v 19. minutě Došek hlavou jen těsně minul branku. Za deset minut se ale letenský kanonýr dočkal: nejprve vyslal hlavou do slibné možnosti Kuliče, který ještě Slavíka prostřelit nedokázal, ale míč před branku vrátil Matušovič a Došek ho poslal do protipohybu teplického brankáře.

Sparta se nechala ukolébat, ale náskok udržela 

Letenští pak sice trochu ubrali ze svého náporu, ale soupeř jim velké potíže nečinil. Naopak hosté mohli být rádi, že proti nim rozhodčí Makovička nenařídil penaltu po zákroku na Matušoviče. Jenže po pauze jako by domácí i jejich fanoušci uvěřili, že se jim nic nemůže stát, a doplatili na to.

V 53. minutě se po akci z pravé strany dostal míč přes celou šestnáctku k nekrytému Džekovi, který neměl problém snížit. Pražané mohli sice brzy odpovědět a znovu u toho byl Kisel, který tvrdě vypálil, ale Slavík opět zasáhl, stejně jako při Kuličově dorážce.

Zápas ale měl jiný obraz než před poločasem. Po příchodu střídajícího Fenina hosté ožili a několikrát sparťanskou obranu pořádně pozlobili. V 73. minutě domácí znovu zcela vyklidili svou levou stranu a Řepkův nepřesný odkop skončil jen u Dorta, který ale vypálil vysoko nad.

Sparťanům v závěru zjevně docházely síly a jejich akce už neměly dostatek agresivity, s níž přehrávali soupeře v úvodu. I proto se už více soustředili na defenzivu a udržení vítězství. V divokém závěru, kdy už hosté hráli bez zraněného Verbíře v deseti, mohla sice Sparta ještě přidat třetí gól, ale několik slibných brejků k šanci nevedlo.

V duelu Kladna s Mladou Boleslaví gól nepadl, nejblíž byl Kalina 

Bezbrankovou remízou skončil zápas 22. kola první fotbalové ligy mezi Kladnem a Mladou Boleslaví. Blíž k tříbodovému zisku měli domácí, ale Kalina ani jedno ze čtyř sól na brankáře Millera nedokázal proměnit ve vítěznou branku.

Zatímco domácí kouč Koubek měl k dispozici kompletní kádr, trenér hostů Uhrin postrádal potrestané obránce Ševinského s Rajnochem. Kladenští hráči, povzbuzení výhrou v minulém kole v Českých Budějovicích, začali ofenzivněji, ale převahu měli jen ve středu pole, do zakončení se příliš nedostávali.

Veleba zkusil překvapit soupeřova brankáře střelou z dálky, ale Miller byl připraven, po zpětné přihrávce Radzinevičiuse na Gecova pálil domácí záložník vysoko nad. Aktivní byl hlavně Radzinevičius, s jeho ranou z osmnácti metrů si ale Miller bez potíží poradil. První vážnější šanci měl v 32. minutě Kalina, ale mladoboleslavský gólman zachránil.

Boleslav spíše bránila 

Hosté se na dostřel domácí branky dostali až v závěru poločasu. V 38. minutě Sedláček našel Paláta, ovšem Farbák stačil jeho střelu zblokovat na roh. Po něm se k hlavičce dostal opět Palát, ale Pavlík míč bez problémů chytil.

Krátce po přestávce Pecka šikovně uvolnil Kyselu, který utekl po pravém křídle, ale jeho přízemní centr na malém vápně jak Sedláček, tak Poláček minuli. Další minuty patřily především dvojici Kalina - Miller a pokaždé vyhrál hostující brankář. V 56. minutě předvedl domácí záložník skvělé sólo, když obešel čtyři hostující hráče, ale sám před brankářem už zakončit nedokázal. Odražený míč napálil Veleba, ale Miller se blýskl dalším výtečným zákrokem.

Po hodině hry Gecov poslal do uličky Kalinu, ten běžel sám na Millera, ale hostujícího gólmana jen nastřelil. O minutu později byl opět Kalina v jasné šanci, obešel Rolka s Kopicem a dostal se znovu sám před brankáře, který však jeho ránu vyrazil. V 70. minutě se hosté zlobili na rozhodčího, po zákroku Hamouze na Mikolandu se dožadovali penalty, ale marně.

Minutu na to šla tvrdá Kyselova rána těsně vedle, takže domácí gólman Pavlík ani v pátém jarním zápas neinkasoval ze hry; kapituloval pouze po penaltě ostravského Střihavky. Na bezbrankovém stavu už nic nezměnila ani Simpsonova hlavička v poslední minutě, třebaže svůj cíl minula jen těsně. 

Výsledky:

Sparta Praha - FK Teplice 2:1 (2:0)
Branky: 11. Kisel, 29. Došek - 53. Džeko. Rozhodčí: Makovička - Ondo, Goňa. ŽK: Zabavník, Řepka, Horváth - Sabou, Fenin, Merzič, Krmaš. Diváci: 12.102.
Sestavy:
Sparta: Blažek - Pospěch, Řepka, Kadlec, Zabavník - Kisel, Hušek, Kulič (85. Rezek), Matušovič (77. Kolář) - Jun (58. Horváth), Došek. Trenér: Bílek.
Teplice: Slavík - Kaufman, Lukáš, Krmaš, Merzič (61. Doležal) - Štohanzl, Sabou, Klein (41. Fenin), Jirsák (72. Verbíř) - Džeko, Dort. Trenér: Bartl.

SK Kladno - FK Mladá Boleslav 0:0
Rozhodčí: Racek - Chytil, Pelikán. ŽK: Farbák, Hamouz, Gecov - Dittrich, Matějovský, Poláček. Diváci: 2820.
Sestavy:
Kladno:
Pavlík - Šimůnek, Farbák, Killar, Hamouz - Cigánek (88. Šelicha), Strnad, Gecov, Kalina - Veleba (72. Kousal), Radzinevičius (82. Simpson). Trenér: Koubek.
Mladá Boleslav: Miller - Brunclík (69. Mikolanda), Rolko, Kopic, Palát - Dittrich (46. Kysela), Matějovský, Abraham, Poláček - Sedláček, Pecka. Trenér: Uhrin. 

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Bernard Arnault kupuje fotbalový klub FC Paříž

Bernard Arnault kupuje fotbalový klub FC Paříž

Jeden z nejbohatších lidí na světě Francouz Bernard Arnault kupuje fotbalový klub FC Paříž, který v současnosti vede druhou...

Brankář Oettinger prodloužil v NHL s Dallasem smlouvu o osm let

Brankář Oettinger prodloužil v NHL s Dallasem smlouvu o osm let

Hokejový brankář Jake Oettinger prodloužil s Dallasem smlouvu o osm let. Nový kontrakt mu vynese 66 milionů dolarů (1,5 miliardy...

Stav fotbalisty Kalabišky je velmi dobrý, je na nejlepší cestě k brzkému návratu

Stav fotbalisty Kalabišky je velmi dobrý, je na nejlepší cestě k brzkému návratu

Zdravotní stav pardubického fotbalisty Jana Kalabišky je po srpnové zlomenině lýtkové kosti velmi dobrý. Východočeský klub to...

Mistři světa Perušič a Schweiner stále zvažují svou beachvolejbalovou budoucnost

Mistři světa Perušič a Schweiner stále zvažují svou beachvolejbalovou budoucnost

Mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner stále zvažují, zda budou pokračovat v beachvolejbalové kariéře. Řekli to novinářům...

Zemřela sportovní gymnastka Černá, dosud poslední česká mistryně světa

Zemřela sportovní gymnastka Černá, dosud poslední česká mistryně světa

Ve věku 61 let zemřela v pondělí 30. září po dlouhé nemoci bývalá sportovní gymnastka Věra Černá, mistryně světa ve cvičení na...

Hlasy po utkání fotbalové Evropské ligy Frankfurt - Plzeň (3:3)

Fotbalisté Plzně smazali dvoubrankovou ztrátu a ve Frankfurtu remizovali 3:3

Fotbalisté Plzně na úvod hlavní fáze Evropské ligy smazali ve Frankfurtu dvoubrankovou ztrátu a s vítězem soutěže ze sezony...

Žabiny si po deseti letech zahrají Evropskou ligu, v Szekszárdu zvítězily 80:73

Žabiny si po deseti letech zahrají Evropskou ligu, v Szekszárdu zvítězily 80:73

Basketbalistky Žabin si po deseti letech zahrají Evropskou ligu. V odvetném zápase kvalifikace zvítězily v maďarském Szekszárdu...

Thomasová na úvod play off WNBA dalším triple doublem opět vylepšila rekord

Thomasová na úvod play off WNBA dalším triple doublem opět vylepšila rekord

Bývalá opora USK Praha Alyssa Thomasová předvedla na úvod play off WNBA patnáctý triple double v soutěži, čímž opět vylepšila...

Češi prohráli v Davis Cupu 0:3 i s Austrálií a čtvrtfinále nezopakují

Češi prohráli v Davis Cupu 0:3 i s Austrálií a čtvrtfinále nezopakují

Čeští tenisté prohráli také vinou zdravotních potíží ve skupinové fázi Davisova poháru dnešní utkání s Austrálií 0:3 na zápasy a...

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Současný mistr České republiky ve všestrannosti Marek Pokorný to má při otázce na výjimečné koně zatím poměrně jednoduché. Ve své...

Olympijské hry v Paříži - přehled

Olympijské hry v Paříži - přehled sportů a sportovišť

Poprvé od Londýna 2012 a netradičně již po třech letech od posledních olympijských her v Tokiu se největší sportovní akce roku...

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté si po nepovedeném vystoupení na mistrovství Evropy v Německu pohoršili v žebříčku reprezentací FIFA o 13 míst na...

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Téměř čtvrt století čekali českoslovenští sportovci na premiérové zlato z olympijských her, než před sto lety v Paříži gymnasta...

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Po dvouměsíční letní pauze začne v pátek nový ročník první fotbalové ligy. Po dvou mistrovských primátech za sebou bude o vítězný...

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili ve finále mistrovství Evropy Anglii 2:1. Turnaj ovládli po dvanácti letech a ziskem rekordního...

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Tenistka Kateřina Siniaková získala ve čtyřhře třetí wimbledonský titul a celkově devátou grandslamovou trofej. S Američankou...

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Tenistka Barbora Krejčíková vyhrála poprvé v kariéře Wimbledon ve dvouhře. Osmadvacetiletá hráčka porazila ve finále na londýnské...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi