"Provizorní" kouč: Chci znát Barošovu verzi o té hospodě

Dušan Uhrin starší.Český fotbal našel svého trenéra. V úterý bude s velkou pravděpodobností zvolen koučem národního týmu Dušan Uhrin starší, nyní 66letý trenér vicemistrů Evropy z roku 1996.

Volba trenéra národního týmu by během úterního zasedání výkonného výboru svazu měla být formalitou. Jak vyplývá z bleskové ankety on-line deníku TÝDEN.CZ mezi členy fotbalové vlády, s Uhrinem nemá nikdo problém.

"Neumím si představit, že by se výkonný výbor postavil proti doporučení expertní komise," tvrdí místopředseda svazu Jiří Kubíček.

ČTĚTE TAKÉ: Experti vzkázali: Ať reprezentaci vede Uhrin starší

Jak to (nejspíš) bude s Uhrinem 

33 dní od pádu neúspěšného Petra Rady bude mít národní tým znovu trenéra. Avšak jen provizorního. Mandát Dušana Uhrina staršího bude omezen pouze na přátelský zápas s Maltou (5. června). Schválit to by měl výkonný výbor na svém úterním zasedání.  

 

Kouče, který povede reprezentaci v podzimní části kvalifikace o mistrovství světa 2010, by měl vybrat až výkonný výbor vzešlý z valné volební hromady svazu (27. června).

"Když mi volali, zda bych měl zájem, neváhal jsem ani vteřinu. Moc si té nabídky vážím. Ale dokud to nebude definitivní, je předčasné to zveličovat," řekl Uhrin v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ.

Ta odpověď je symbolická. Naznačuje, v jakém duchu rozhovor probíhal. Kouč byl velmi skromný, umírněný v prohlášeních, často mluvil jen v náznacích. Přesto řekl spoustu zajímavého.

Pane Uhrine, už víte, co budete dělat 5. června odpoledne?
(trpký úsměv) Vy ale začínáte... No, to se uvidí.

Prosím, přestaňme si hrát na schovávanou. Vaše jmenování se zdá být jisté. Už jste si vybral realizační tým?
Ano, přemýšlel jsem o tom. Jako asistenta chci Františka Komňackého (trenér Jablonce - pozn .aut.), další jména si schovám na pravý čas.

Co mám zprávy, vaše jméno současní reprezentanti kvitují. Ozval se vám některý z nich?
Ne. Ale jestli je to tak, jak říkáte, tak mě to těší.

Zápas s Maltou se hraje za necelé čtyři týdny. Už máte rozmyšleno, koho nominujete?
To víte, že o tom přemýšlím.

Můžete být konkrétní?
No, moc nechci. Obecně řeknu, že vidím problémy v obraně. Myslím, že třeba v bundeslize hraje několik hráčů, kteří by si šanci zasloužili.

Tedy stopeři Šimůnek (Wolfsburg), Kučera (Bielefeld), levý obránce Kadlec (Leverkusen), hádám správně?
Ti hráči jsou opravdu zajímaví, míříte dobrým směrem... (úsměv)

Mají šanci i hráči z tuzemské ligy?
Mají. A dostanou ji. Ale jména po mně teď nechtějte.

Jedno přesto: Tomáš Řepka, stoper Sparty?
Bez komentáře.

Spekuluje se, že zápas s Maltou by mohl odehrát i výběr do 21 let. Co vy na to?
To je nesmysl. Zápas s Maltou nebude důležitý svým výsledkem. Je to start. Start v přípravě na podzimní kvalifikaci. Češi na tom nejsou nejlépe, je potřeba se pořádně připravit. A je jedno, který trenér u toho na podzim bude. Červnový duel je důležitější víc, než si někdo nyní připouští. To není jen nějaký přáteláček s fotbalovým trpaslíkem, odehrát a jít. Pokud do toho budu moci mluvit, chci, aby hrál tým v co nejsilnějším složení.

Milan Baroš, jeden z hráčů vyloučených z reprezentace.Jenže hráče, kteří byli za hospodský dýchánek po prohře se Slovenskem vyřazeni z reprezentace - tedy Baroš, Matějovský, Fenin, Kováč a Svěrkoš (Ujfaluši se vzdal reprezentace sám - pozn. aut.) - povolat nejspíš moci nebudete. Alespoň výkonný výbor to tak chce.
Uvidíme, jak se situace vyvine...

Vy byste je do týmu chtěl?
A kdo ne?! Mají svou kvalitu, o tom snad není sporu. Jsme malá země, nemůžeme opovrhovat kvalitními hráči. Zvlášť v situaci, v jaké v kvalifikaci jsme.

Jak byste tedy postupoval? Proti přání výkonného výboru, který je z reprezentace na neurčito vyloučil?
To jistě ne. Kdybychom se se svazem dohodli na nějakém kompromisu, každému z těch hráčů bych osobně zavolal. Promluvil s nimi.

Co byste od nich chtěl slyšet?
Nebudu nikomu dávat žádný návod. Ale obecně řečeno: jejich verzi toho, co se ten večer stalo. A možná... Ne, nechci předbíhat.

Bude pro vás velkou komplikací, když vám zakážou je povolat?
Ani ne tak pro mě, jako pro toho, kdo povede tým v podzimní kvalifikaci. Víte, podle mého teď národní tým potřebuje pomoct hlavně po psychické stránce. Některé vazby jsou narušené, vztahy zjitřené. Tým potřebuje získat důvěru fanoušků. To je nejdůležitější, protože se to následně přenáší i dovnitř mužstva. A to půjde jen tehdy, když všichni nejlepší dosažitelní budou na reprezentačním srazu.

Mimochodem, chtěl byste zůstat u týmu i pro podzimní zápasy?
Odpovím jinak: nebojím se kritických situací, ve své práci jsem jich už pár zažil. Třeba v Tbilisi.

Uhrin na archivním snímku s bývalý šéfem svazu Františkem Chvalovským.Tím krom jiného naznačujete, že situace českého týmu v kvalifikaci o postup na mundial v Jihoafrické republice je kritická.
Myslet si něco jiného by bylo falešné. Musíme vyhrát všechny čtyři zbývající zápasy, a ani to k přímému postupu nemusí stačit.

Oslovil byste Jana Kollera? Ten sice kariéru v národním týmu po loňském Euru ukončil, ale nevyloučil, že v případě nouze pomůže.
Koller... Takový hráč je strašně cenný. Nejen díky své postavě, čichu na góly. On je platný i svou povahou, zdravou touhou vyhrávat. Charakterově podobného hráče bych v týmu moc chtěl. A jestli Kollera? Nechci se rouhat, ale jeho perspektiva vzhledem k věku není velká.

Zjišťoval jste situace kolem rekonvalescenta Tomáše Rosického?
Ano. Na zápas s Maltou k dispozici nebude. V jeho případě už nemá cenu  spěchat.

Česko jste dovedl k stříbru na Euru 1996. Co má tehdejší tým společného s tím současným?
Těžká odpověď. Přál bych si, aby měl společnou touhu reprezentovat. Než jsme v Anglii hráli finále, bylo potřeba tým vytvořit. Kolem Šmicera, Nedvěda, Poborského a dalších. Měli svou kvalitu, což současní reprezentanti mají také, a také obrovskou chuť reprezentovat. To druhé mi nyní u národního týmu trochu chybí. Vždyť je to čest, hrát za nároďák. Já to tak cítím.

KDO JE Dušan Uhrin starší 

- 66 let

- vedl Česko už v letech 1994-1997

- získal stříbro na Euru 1996 a 3. místo na Poháru FIFA 1997

- bilance u českého týmu: 27 výher - 10 remíz - 11 proher

 

Trenérská kariéra: Sparta Praha (1976, asistent); CR Belcourt/ Alžírsko (1977-1978); Kolín (1978-1979); Hradec Králové (1980-1981); Sparta Praha (1981-1983); Cheb (1983-1987); Bohemians Praha (1987-1988); AEL Limassol/Kypr (1988-1989); RH Cheb (1989-1991); Sparta Praha (1991-1993); reprezentace ČR (1994-1997); Al Nasr/SAE (1997-1998); Maccabi Haifa/Izrael (1999-2000); reprezentace Kuvajtu (2000-2001); FK Teplice (2001); AIK Stockholm/Švédsko (2002); APOEL Nikósie/Kypr (2003-2004); Dinamo Tbilisi/Gruzie (2006-2008)

Ocenění: pětinásobný český Trenér roku (1991, 1992, 1993, 1995, 1996)

Foto: ČTK

Autor: - nec -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi