Fotbalová senzace! Češi v závěru popravili Nizozemce

Obrovská radost střelce rozhodující branky Václava Pilaře.

Letná zažila neuvěřitelný, téměř pohádkový konec prvního dílu kvalifikace na evropský šampionát v roce 2016. Fotbalová reprezentace si připsala cenné tři body za vítězství 2:1 nad silným Nizozemskem. Souboj proti bronzovému medailistovi z uplynulého mistrovství světa v Brazílii rozhodl v nastaveném čase Václav Pilař.

Češi vstoupili do utkání proti bronzovému týmu ze světového šampionátu aktivněji, ale na více než herní převahu to nestačilo. Na hřišti je opět trápily nepřesnosti, a když soupeř nikam nepospíchal, úvodní dvacetiminutovka se proměnila v seznamovací rozjímání, které bylo ve znamení zdlouhavých rozehrávek od vlastní brány a častých chyb.

To se vše změnilo ve dvaadvacáté minutě. A k radosti celého stadionu, vyjma sektoru hostí, to byl Bořek Dočkal, jenž svým gólem změnil poměry na trávníku. Po centru z levé strany mu přiklepl balon hlavou David Lafata a sparťanský záložník zpoza šestnáctky poslal míč o tyč do šibenice. Parádní trefa. 

Utkání skupiny A fotbalové kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2016:
ČR - Nizozemsko 2:1 (1:0)
Branky: 22. Dočkal, 90.+1 Pilař - 55. De Vrij. Rozhodčí: Rocchi - Di Liberatore, Cariolato (všichni It.). ŽK: Procházka, Limberský - Martins Indi. Diváci: 17.946.

ČR: Čech - Kadeřábek, Procházka, M. Kadlec, Limberský - Vácha (81. Kolář), Darida - Dočkal, Rosický, Krejčí (66. Pilař) - Lafata (72. Vydra). Trenér: Vrba.
Nizozemsko: Cillessen - Veltman (39. Narsingh), De Vrij, Martins Indi - Janmaat, Wijnaldum, De Jong, Blind - Sneijder - Van Persie, Depay. Trenér: Hiddink.

Radost z vedoucího gólu vlila do české hry nový náboj. Národní tým si na vlně euforie začal více věřit, ale paradoxně to byli hosté, kteří málem využili jejich chvilkové nekoncentrovanosti. Centr zprava našel na desítce osamoceného Georginia Wijnalduma. Ten byl ovšem natolik zaskočený celou situací, že jeho zakončení nakonec neznamenalo pro brankáře Petra Čecha žádné nebezpečí.

České mužstvo získalo převahu a hrozilo hlavně ze stran a občasných výpadů. Ale zase to byli Nizozemci, kteří zahrozili. Janmaatův přízemní centr z 32. minuty nebezpečně prolétl až k českému brankáři. Čech byl ovšem pozorný a nebezpečný míč vykopl.

Před poločasovou pauzou mohlo být pro domácí zle. Depay si přiťukl balon se střídajícím Narsinghem, který zcela osamocený před Čechem selhal. Poprvé promáchl a druhý pokus vykopla domácí obrana z malého vápna pryč z nebezpečného území.

Tříbodová dorážka

Svěřenci Guuse Hidinka měli během přestávky o čem přemýšlet a pauza jim přišla určitě vhod. Jejich nástup do druhé půle byl mnohem lepší. A netrvalo to ani moc dlouho, kdy se hosté i poprvé prosadili. V 55. minutě našel Daley Blind hlavu Stefana de Vrije a obránce chladnokrevně skóroval. Čech se za jeho zakončením jen smutně ohlédl.

Vrbovy svěřence vyrovnání nezaskočilo. A snažili se vrátit zpět ke své hře z první poloviny klání. Střely Lafaty či Daridy neměly gólové parametry a Václav Procházka se v nadějné pozici nedostal na zadní tyči k úspěšnému zakončení. Hostující obrana ho po Krejčího centru pokryla.

Vítězná radost v podání Tomáše Rosického (vlevo) a Davida Lafaty.O další vzruch se postaral deset minut před koncem nejaktivnější útočník Nizozemců Depay. Při jeho hlavičce se ale vyznamenal Čech, který ukázal svůj přehled a mrštnost. Byl to výsledek domácího čekání na brejky, které málem mělo katastrofální následky.

Konec ale přeci jen patřil českému výběru. Rosického roh našel hlavu Kadeřábka, který prodloužil na Procházku. Plzeňský obránce ve vyložené příležitosti trestuhodně minul, když nedokázal z metru usměrnit letící balon do odkryté brány.

Pár minut před závěrečným hvizdem dostali domácí ještě výhodu zahrávání standardní situace. Nacvičený signál úspěchem neskončil, Pilařovu střelu z nebezpečného prostoru hostující obrana zlikvidovala.

Češi byli v závěru přeci jen odměněni. Centrovaný balon nejdříve usměrnil Janmaat do tyče vlastní brankové konstrukce. Ale k němu se dostal Václav Pilař, který odstartoval na Letné velké oslavy.

Nizozemci už na jeho branku nestačili zareagovat, a proto se Česko pod vedením trenéra Pavla Vrby poprvé dočkalo vítězství a připsalo si cenné tři body do začínající kvalifikace.

On-line

2:1


  •  

    Dobrý večer, vítejte u on-line přenosu z úvodního kvalifikačního utkání skupiny A, v němž čeští fotbalisté vyzvou na pražské Letné favority skupiny z Nizozemska.


  •  

    Z české strany bylo znát před zápasem velké odhodlání ukázat fotbalové veřejnosti, že odepisovaný tým může nizozemské velikány přelstít. "Do každého zápasu jdete s cílem vyhrát. Nezažil jsem zápas, ve kterém bych předem bral remízu," nebojí se reprezentační kapitán Tomáš Rosický.


  •  

    Podobná slova volil i trenér Pavel Vrba, pod jehož velením česká reprezentace na první výhru stále čeká. Po prohře v přípravném utkání se Spojenými státy 0:1 věří v citelné zlepšení. "Věnovali jsme tomu maximum," prozradil po pěti dnech pilného studování soupeře. "Strávili jsme spoustu času na hřišti i v učebně, věnovali jsme se i standardním situacím. Hráčům jsme vysvětlovali, co nás čeká, jakou má soupeř kvalitu a jak bychom měli hrát my," řekl v pondělí večer. 

    "S výsledky nejsem spokojený. Ale s Američany jsme si zápas pokazili jedinou chybou a soupeř nás potrestal. Sráží nás, že jsme neproměnili pět nebo šest situací. Chápu, že se to veřejnosti nelíbí," prohlásil na předzápasové tiskové konferenci. 


  •  

    Nizozemci v posledním přípravném utkání také nijak zvlášť nezazářili. Prohráli s Itálií 0:2, když už jim v desáté minutě chyběl vyloučený hráč. I proto k Čechům cítí trenér Guus Hiddink zdravý respekt. "Je to atraktivní tým a umí hrát fotbal," složil poklonu Vrbově výběru.


  •  

    Holanďané se v utkání budou muset obejít bez zraněného špílmachra Arjena Robbena. Diváci na Letné navíc neuvidí ani další hvězdy. Kvůli zdravotním potížím nenastoupí také Klaas-Jan Huntelaar, Rafael van der Vaart, Ron Vlaar a Jordy Clasie.


  •  

    Češi nastoupí do utkání v této sestavě:

    Čech - Kadeřábek, Procházka, M. Kadlec, Limberský - Darida, Vácha - Dočkal, Rosický, Krejčí - Lafata. 

    Na lavičce pak usednou náhradníci: Vaclík, Bičík – Suchý, Mazuch, Řezník, Pilař, Pudil, Petržela, Kolář, Hořava, Jiráček.


  •  

    Jaké jsou největší hrozby nizozemského týmu? Tyto otázky se pokusil zodpovědět redaktor Týdne Tomáš Haisl.

    Oranžová ofenzivní smršť. Na koho si musí dát Češi pozor?


  •  

    Holanďané vyrukují na Čechy v následujícím složení: 

    Cillessen – Janmaat, Veltman, Martins Indi, Blind – De Vrij, de Jong – Wijnaldum, Sneijder (C), Depay – van Persie. 

    Náhradníci: Zoet, Krul – van Dijk, Pieters, Verhaegh, van der Wiel, Afellay, Klaassen, Fer, Lens, Narsingh, Kuijt. 


  •  

    Místa na stadionu se už pomalu plní. Na Letné by mělo být dnes vyprodáno, do ochozů by mělo dorazit přes 18 tisíc fanoušků.


  •  

    Oba týmy již po rozcvičení zamířily do šaten, jejich místo na hřišti nahradily státní vlajky. 


  •  

    Oproti přípravnému utkání s Američany je dnes Letná opravdu zaplněná. 


  •  

    Hráči obou celků vstoupili na trávník, jako kapitáni je vedou dva bývalí spoluhráči - Čechy Tomáš Rosický, Holanďany Robin van Persie. Nyní zazní národní hymny, nejprve nizozemská, poté již Letnou zahučí chór Kde domov můj

  • 01
     

    Utkání právě začalo! 

  • 02
     

    První akce Holanďanů končí zdviženým praporkem pomezního rozhodčího. Ofsajd!

  • 02
     

    Prvního faulu se dopustil plzeňský Václav Procházka, jenž po zákroku na Depaye dostal od rozhodčího zatím jen varování.

  • 03
     

    Wijnaldum vzápětí ve výskoku fauloval Daridu.

  • 05
     

    Češi zahrávali volný přímý kop, Nizozemci se bez potíží ubránili.

  • 05
     

    Centr na Lafatu byl příliš vysoký.

  • 06
     

    Krajní ofenzivní bek Daley Blind trochu překvapil Bořka Dočkala, naštěstí sám svou šanci zpackal. 

  • 07
     

    První žlutou kartu za druhý faul na Depaye vidí Václav Procházka. Pro českého stopera to není nic příjemného, do konce utkání zbývá ještě moře času. 

  • 08
     

    Darida dobřeč zachytil rozehrávku a Češi se dostali do mírného tlaku. Budou kopat první rohový kop a poprvé se hlasitě ozývají i čeští fanoušci.

  • 10
     

    Zatímco Češi operují před vápnem Holanďanů, na tribuně fanoušci připravili pěknou choreografii z lesklých papírů.

  • 11
     

    První větší šanci měl na svědomí Ladislav Krejčí. Češi poté kopali rohový kop a po nizozemských zmatcích ve vápně se dostal k míči Darida. Míč skončil opět v zámezí a Holanďané si poprvé mohutně oddechli.

  • 14
     

    "Puuuuusť" zahučelo v ochozech poté, co Dočkal dlouhým nákopem trefil až náruč brankáře Cillessena.

  • 15
     

    Depay dobře našel rozběhnutého Janmaata, jenž ihned směřoval míč na Van Persieho. Následný rohový kop Češi odvrátili. 

  • 18
     

    Holanďané už už začínali zlobit, když se Češi z jejich sevření dostali, ihned je hra přerušena. Na zemi se svádí David Lafata, jenž inkasoval bolestivý úder do hlavy. 

  • 20
     

    Prvních dvacet minut je za námi a diváci zatím mohli vidět vyrovnaný fotbal. Češi se drží statečně. 

  • 22
     

    Češi vedou 1:0!

  • 22
     

    Spolupráce dvou sparťanů nese ovoce! David Lafata skvěle sklepl míč BOŘKOVI DOČKALOVI, který parádní střelou k tyči dostává český tým do vedení.

  • 24
     

    České útočné choutky neustávají, Nizozemci se snaží situaci uklidnit.

  • 25
     

    Kadlec ostře "sundal" Depaye, zákrok se ještě obešel bez žluté karty.

  • 26
     

    Wijnaldum měl na kopačkách srovnávací gól, skvělý centr však zpracoval hodně nedbale. 

  • 27
     

    Na tribunách se probouzí zapomenutá národní hrdost. "Kdo neskáče není Čech, hop hop hop" poskakují davy na Letné. Vydrží jim elán až do konce utkání?

  • 29
     

    Wesley Sneijder se v souboji dotkl míčemm rukou, Češi mají k dispozici nebezpečný přímý kop z pravé strany velkého vápna. 

  • 30
     

    Češi zkusil zajímavý signál, David Limberský se však k uvolněnému míči dostal příliš pozdě. Holanďané se ubránili.

  • 32
     

    Zmatené obraně Nizozemců musel vypomáhat i útočník Robin van Persie. Jeho skluz nebyl zrovna bezpečný a klidně se mohl pískat šlapák.

  • 32
     

    Najednou je rušno na druhé straně, kde se opět zjevil Van Persie. Čech trochu zmateně vykopnul míč z malého vápna.

  • 33
     

    Neuběhla ani půlminutka a Češi už opět operovali před brankou Holanďanů. Diváci se baví dobrým fotbalem.

  • 34
     

    Procházka srazil střelu Martinse Indiho, následný Sneijderův roh už nebyl nijak nebezpečný.

  • 35
     

    Depay neprotančil českou obranou.

  • 37
     

    Kadlecovu střelu nechtěně tečoval Van Persie, Cillessen si se skákavou ránou s přehledem poradil.

  • 39
     

    Holanďané střídají, zápas končí pro stopera Veltmana, ofenzívu naopak podpoří Narsingh. 

  • 40
     

    Procházka odvrátil nebezpečný centr na Van Persieho hlavou do zámezí. Holanďané kopou další roh.

  • 41
     

    Centr z rohového kopu vyboxoval Petr Čech.

  • 42
     

    Procházka opět včas odzbrojil aktivního Depaye.

  • 43
     

    Holanďané se rozhodli, že domácím nepůjčí míč. Naštěstí kombinují daleko od branky Petra Čecha.

  • 44
     

    Depay nečekanou střelou vyděsil Petra Čecha, který míč nejistě vyboxoval za branku. 

  • 45
     

    Rosický udržel míč a vybojoval faul na polovině soupeře. 

  • 45
     

    Rozhodčí nastavil dvě minuty.

  • 45
     

    +1 Hodně velký zmatek v českém vápně! Celé Letné zatrnulo poté, co čeští obránci na poslední chvíli vykopávali míč poskakující v pokutovém území. Van Persie, Depay a Narsingh se naštěstí z gólu radovat nemohou.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK/Deml Ondřej, ČTK/Šulová Kateřina

Autor: - tab -, - mar -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi