Česko ovládlo federální derby, Šilhavý zažil zdařilou premiéru

ŽIVĚ: Gratulace Šilhavému, Schick vypálil Čechům tři body.

Čeští fotbalisté prožili vítěznou premiéru pod novým trenérem Jaroslavem Šilhavým, který v září nahradil Karla Jarolíma. Reprezentanti v druhém utkání skupiny B1 Ligy národů vyhráli v derby bývalých federálních partnerů na Slovensku 2:1 a po úvodní prohře s Ukrajinou si připsali do tabulky první tři body. V 52. minutě otevřel v Trnavě skóre Michael Krmenčík, za deset minut srovnal domácí Marek Hamšík, ale v 76. minutě rozhodl střídající Patrik Schick.

Češi oživili šance na postup do Ligy A, kam projde vítěz tříčlenné skupiny. Poslední tým spadne do Ligy C. Reprezentanti jsou druzí za Ukrajinou, která má šest bodů. Právě na jejím hřišti v Charkově odehraje český celek v úterý další zápas. Liga národů do velké míry nahrazuje přípravné duely a také nabízí dodatečnou šanci dostat se na Euro 2020.

Šilhavý při své premiéře vsadil na typické rozestavení 4-2-3-1. Do branky nasadil Vaclíka, na hrotu útoku dostal Krmenčík přednost před Schickem a po dvou letech si v reprezentaci zahráli Pavelka s Vydrou.

Český tým ze sebe po pár minutách setřásl počáteční nervozitu a ve zbytku první půle byl nečekaně lepší. Největší šanci úvodního dějství měli hosté v deváté minutě. Vydrovu nenápadnou střelu zpoza vápna vytlačil gólman Dúbravka na tyč a dorážející Souček překopl v těžké pozici branku.

Češi oproti poslednímu zápasu, který v září prohráli v Rusku 1:5, zlepšili defenzivu a Slováky za první půli nepustili do větší šance. Jen v 19. minutě Hamšík po rohu usměrnil míč patičkou a zasahovat musel Vaclík. Domácí příznivci byli zaskočení a dokonce na svůj tým chvílemi pískali.

Oba celky potřebovaly vzhledem k úvodní prohře ve skupině s Ukrajinou zabrat a v druhé půli se hra otevřela. V 52. minutě nejprve domácí Duda ve velké šanci minul a z protiútoku udeřili hosté. Dočkal kolmicí mezi stopery našel Krmenčíka, ten přetlačil Škriniara a sám před Dúbravkou nezaváhal.

Slováci mohli v 56. minutě srovnat, jenže Mak ve vyložené šanci sám před Vaclíkem mířil vedle. V 62. minutě už ale domácí slavili. Vaclík po rohovém kopu vytáhl Nemcovu hlavičku, dorážející Hamšík už ale zblízka nemohl odkrytou branku minout. Hvězda Neapole gólově oslavila rekordní 108. start v reprezentaci, jímž se osamostatnila před Karhanem.

Slováci výrazně ožili a vytvořili si tlak. Hamšíkovu střelu však nejprve chytil Vaclík a další pak zblokovali obránci. Šilhavému následně vyšlo střídání. Schick byl na trávníku tři minuty, když si naskočil na Dočkalův centr a hlavou k tyči překonal Dúbravku.

Slováci otevřeli hru a hosté mohli v závěru náskok pojistit. Vydrovu střelu ale Dúbravka vytáhl na tyč a Pavelka zblízka nepropálil obranu. Češi už výhru udrželi a podruhé z šesti utkání na Slovensku zvítězili.

Slovensko - ČR 1:2 (0:0)

Branky: 62. Hamšík - 52. Krmenčík, 76. Schick. Rozhodčí: Vinčič - Klančnik, Kovačič - Kajtazovič, Ponis (všichni Slovin.). ŽK: Hubočan, Škrtel, Škriniar - Dočkal, Souček, Gebre Selassie. Diváci: 17.251.

Sestavy:

Slovensko: Dúbravka - Pekarík (46. Sabo), Škriniar, Škrtel, Hubočan (80. Hancko) - Lobotka - Kucka (54. Weiss), Hamšík, Duda, Mak - Nemec. Trenér: Kozák.

ČR: Vaclík - Kadeřábek (62. Novák), Čelůstka, Brabec, Gebre Selassie - Souček, Pavelka - Vydra, Dočkal, Zmrhal (89. Jankto) - Krmenčík (73. Schick). Trenér: Šilhavý.

On-line

  • 00:00
     

    Při premiéře Jaroslava Šilhavého na lavičce českého národního týmu nastoupí do branky Tomáš Vaclík, naopak v základu bude chybět Patrik Schick. Proti Slovensku se tým kolem kapitána Bořka Dočkala představí v Trnavě. V česko-slovenském derby budou k mání první doby do tabulky Ligy národů, kde naši skupinu vede Ukrajina. Ta v posledních minutách utkání uzmula Čechům tři body na Slovácku, stejně tak dopadli i naši východní bratři. 

  • 00:00
     
  • 00:00
     

    Takto vypadá základní jedenáctka Slovenska: Dúbravka - Pekarík, Škriniar, Škrtel, Hubočan - Lobotka, Hamšík - Kucka, Duda, Mak - Nemec.

  • 00:00
     

    Poslední vzájemný zápas dopadl lépe pro Slováky, kteří český tým porazili v roce 2015 v Žilině 1:0. Rozhodl skákavou střelou Ondrej Duda, když překonal gólmana Vaclíka.  

  • 00:00
     

    Oba celky už nastupují k zápasu, kde budou mírným favoritem Slováci. Bude se bojovat o první body do tabulky Ligy národů i o představení trenéra Šilhavého, který povede českou fotbalovou reprezentaci vůbec poprvé. 

  • 00:00
     

    Na stadionu Antona Malatinského dohrály hymny obou národů. Vše je připraveno k úvodnímu výkopu.

  • 01:00
     

    Utkání právě začalo.

  • 03:00
     

    První tvrdý střet, kterým se prezentoval Pavelka se Škriniarem končí bez trestu.

  • 03:00
     

    Duda se ocitl po Pavelkově zákroku na zemi, ve výhodě se ocitli hráči Slovenska. Z loudavého míči po zemi nicméně žádné ohrožení nebude. 

  • 05:00
     

    Češi se dostali na útočnou polovinu, nicméně faul Zmrhala je připravil o balon.

  • 07:00
     

    Šéfovat obranu by měl, podle trenéra Šilhavého, Jakub Brabec. Stoperskou dvojici si však zatím dobře diriguje Vaclík.

  • 08:00
     

    Krásná akce, která nekončí gólem! Souček mohl zakončovat do prázdné branky, golman Dúbravka se po skvělém zákroku ocitl na zemi a před třiadvacetiletým záložníkem se otevřela prázdná svatyně. Tu však překopává. 

  • 10:00
     

    Robert Mat nyní mohl hrozit před brankou Vaclíka, nicméně jeho rozehrávka byla příliš dlouhá. Následuje velká lehkovážná chyba kapitána dočkala, který měl velké štěstí. Mak, který šel po balonu a otevřel by se mu krásný útočný prostor, podklouzl.

  • 12:00
     

    Na hranici velkého vápna teď Slováci hrozí, Gebre Selassie nyní odvrátil šanci na rohový kop. Standardka z nohy Dudy se nevydařila, centrovaný míč do vápna Vaclíka neohrozil

  • 15:00
     

    Škrtel byl nyní napadený Krmenčíkem, čehož využil Zmrhal a napálil balon téměř z poloviny hřiště. Střela mířila nad. Vzápětí přichází další chyba Škrtela, český tým bude kopat roh.

  • 16:00
     

    Balon má však pod kontrolou Lobotka, nebezpečí před Dúbravkou je minulostí. 

  • 18:00
     

    Rohový kop i na druhé straně vyústil v nebezpečnou situaci! Hamšík si v malém vápně krásně zpracoval balon a patičkou se ho snažil umístit mezi tři tyče. Vaclík byl však připraven a vytasil se s parádním zákrokem.

  • 21:00
     

    Zbytečná žlutá karta pro Bořka Dočkala za zdržování hry a následné vzteklé bouchnutí do balonu. Český kapitán chce ukázat svou sílu své osobnosti, sudí pro to však nenalezl pochopení.

  • 23:00
     

    Balon od Hamšíka z poloviny hřiště letěl krásně na nohu Němce, nicméně Gebre Selassie byl rychlejší a nebezpečně vyhlížející akci včas zastavil.

  • 25:00
     

    Brabec nyní vyslal krásný pas na Kadeřádka, snad z padesáti metrů ideálně do běhu. Šestadvacetiletému záložníkovi však balon utekl a branku Dúbravky tak neohrozí. 

  • 27:00
     

    Český tým teď chvilku o deseti, Nemec tvrdě trefil Gebre Selassieho do lebky. 

  • 29:00
     

    Dočkal vyslal do malého vápna slušný centr, některý ze slovenských obránců ho však odklidil do bezpečí. 

  • 29:00
     

    Škrtel s Krmenčíkem do sebe dneska jdou na plný plyn. Plzeňský kanonýr upadl a Češi mají standardku. Bývalý bek Liverpoolu pronesl i nějaké slovíčka a vidí žlutou kartu.

  • 30:00
     

    Veliká škoda, že Vydra nezvedl zrak, po levé straně sprintoval směrem ke slovenské brance úplně volný Zmrhal, šestadvacetiletý útočník ho však neviděl.

  • 33:00
     

    Škrtel opět ve střetu s Krmenčíkem a teď měl veliké štěstí, že faul nezachytily oči rozhodčích. Na to, že má obránce Fenerbahce žlutou kartu, si koleduje. 

  • 35:00
     

    Chybní rozehrávka Škrtela, kterou čeští útočníci nedokázali využít. Je to škoda, protože chyb v obraném pásmu Slováků je jako máku. 

  • 37:00
     

    Slovenští stopeři se trochu bojí rozehrát něco riskantnějšího vzhledem k tomu, jak v obraně chybují. Přichází však zbytečná žlutá karta Součka, který chtěl zastavit Lobotku. Bezúspěšně, záložník Celta de Vigo patří k rychlíkům a teď to ukázal.

  • 40:00
     

    Ke konci první půle se českým hráčům nedaří držet balon na svých kopačkách a odevzdávají ho soupeři. Slováci naproti tomu nemají odvahu pustit se do riskantnější útočnější akce, vidíme teď trochu překopávanou ve středu hřiště. 

  • 41:00
     

    Slováci se po delší době odhodlali ke hře na české polovině, ta však končila nenápadnou střelou Nemce. Vaclík s ní neměl problém a končí umístěná v rukavicích gólmana Sevilly.  

  • 43:00
     

    To už vypadá trochu na zmar, jakoby se čeští útočníci báli zvolit radikální řešení. Škrtel totiž opět udělal chybu jako dnes už několikrát a jako dnes již několikrát ji český mančaft nepotrestal. 

  • 44:00
     

    Na konci půle přichází krásná pecka přesně na nohu Kucky, který umí předvést pořádnou bombu. Branku však naštěstí překopává. Situace se vyhrocuje mezi Dočkalem a Dudou, kteří do sebe taktéž jdou na plno. Pozor na to, český kapitán už má na kontě žlutou kartu. 

  • 45:00
     

    První půle je u konci. V jejím průběhu jsme viděli dvě gólové příležitosti, tu větší spálil Tomáš Souček. Stav je zatím bezbrankový. 

  • 46:00
     

    Druhá půle byla zahájena.  První střídání přichází na straně Slovenska, ze hříště odchází Peter Pekarík, přichází Erik Sabo.

  • 46:00
     
  • 47:00
     

    Slovácí nyní dlouho kombinovali před českou svatyní a málem to nedopadlo dobře. Na poslední chvíli se uzavřel prostor mezi Brabcem a Gebre Selassiem a Nemec tak neměl kudy balon propasírovat do branky. 

  • 49:00
     

    Do druhé půle vlétl aktivněji domácí tým, Ondrej Duda poslal míč pro Hamšíka. Bylo to však daleko a odkopávat se bude od branky Vaclíka. 

  • 51:00
     

    První veliká šance pro Slováky, kteří se dostali do brejku. Gebre Selassie se zaměřil na špatného hráče a nechal si po levé straně utéct Saba. Ten přihrál Dudovi, který naštěstí pro český mančaft netrefil branku. 

  • 52:00
     

    Z protiakce přichází branka českého týmu! Krmenčík měl mezi dvěma obránci jednoduchou pozici a po krasné přihrávce od Dočkala trefuje slovenskou svatyni.

  • 54:00
     

    Slováci okamžitě reagují střídáním. Ze hřiště odchází Juraj Kucka, přichází Vladimír Weiss.

  • 57:00
     

    Tohle byla obrobská chyba Maka, který měl na kopačce vyrovnání! Po kombinaci Slováků se dostal před branku úplně sám, z nějakého neznámého důvodu však branku o parník přestřelil. Tak to je neskutečná hrubka útočníka Zenitu Petrohrad. 

  • 60:00
     

    Brankářská jednička Sevilly bleskově rozehrála na Gebre Selassieho, který chtěl vyslat vpřed Brabce, ale nebyl přesný.

  • 62:00
     

    A přichází studená sprcha v podobě vyrovnání. Hodně laciný gól. Vaclík předvedl skvělý zákrok po ráně Nemce, jenže odražený balon přistál přímo na kopačce Hamšíka. Ten nezaváhal a Slováci teď budou na koni. 

  • 63:00
     

    Stejně jako Slováci i český tým reaguje na inkasovanou branku střídáním. Ze hřiště odchází Pavel Kadeřábek, přichází Filip Novák.

  • 64:00
     

    Češi se toho nebojí a chtějí opět navýšit skóre. Dočkalův roh hlavičkoval Krmenčík pouze nad branku.

  • 65:00
     

    Zmrhal teď rozvlnit síťku Dúbravky, nic většího z toho ale nebude. 

  • 68:00
     

    Slováci teď mají velký tlak! Po rohovém kopu, který skončil v rukavicích Vaclíka přichází pěkná pecka od Hamšíka. Český golman neviděl a zasáhl tak v poslední chvilce. Následně Hamšík napálil pouze obránce českého týmu, Slováci se nicméně nastěhovali před branku Vaclíka a dělají českým obráncům velké problémy. 

  • 72:00
     

    Bláznivá pasáž. Hra je po dlouhé době přerušena, naštěstí pro český tým. Ten se v posledních minutách ocitl pod obrovských tlakem a potřebuje hru uklidnit. Do hry se dostane Patrik Schick, který střídá unaveného Krmenčíka. 

  • 74:00
     

    Gebre Selassie si vykoledoval žlutou kartu, když se nedovoleným zákrokem pokusil zastavit rozbíhajícího Weisse.

  • 75:00
     

    Gól! Střídání se Šilhavému vyplatilo, od rohového praporku vyslal do malého vápna krásnou nahrávku Dočkal. Patrik Schick napálil ránu, na kterou byl krátký i Dúbravka.

  • 77:00
     
Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK , David Šváb

Autor: ČTK , - cih -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi