Sparta v závěru převzala otěže, po skalpu Boleslavi je třetí

Sparta převzala otěže, Boleslav navíc dohrává v deseti.

Fotbalisté Sparty porazili v 19. kole první ligy Mladou Boleslav 5:2 a posunuli se na třetí místo před svého soupeře. Výhru Pražanů zařídili Michal Sáček, Martin Hašek, Guélor Kanga, Benjamin Tetteh a vlastní brankou Michal Hubínek. Za hosty se prosadili Lukáš Budínský a Pavel Bucha. Letenští neprohráli v lize poosmé za sebou. Středočeši od 84. minuty dohrávali bez vyloučeného Nikolaje Komličenka.

"V průběhu sezony je teď světlejší chvilka, kdy se pomalu zlepšujeme a šplháme nahoru. Dneska se hrálo poměrně o dost. Měli jsme to tak i postavené, boj o třetí místo, obrovská vyrovnanost až do toho sedmého. Moc nám záleželo na tom, abychom tohle utkání zvládli. Kluci k tomu tak přistoupili," řekl na tiskové konferenci sparťanský kouč Václav Jílek.

Na obou stranách došlo oproti minulému kolu k jediné změně. Pozice levého obránce připadla místo nemocného Hanouska kapitánu Frýdkovi, jehož v záloze nahradil Plavšič. Středočeši zase nastoupili na hrotu pouze s Komličenkem. Jeho tradiční parťák v útoku Mešanovič, který v prvním vzájemném duelu v ročníku rozhodl hattrickem o výhře svého týmu 4:3, proseděl zápas na lavičce. V základu se objevil Fulnek.

Spartě se výborně povedl začátek utkání a po dvou krásných střelách zpoza vápna vedla v osmé minutě 2:0. Nejprve se po necelých dvou minutách prosadil obránce Sáček, který se zbavil Matějovského a přesně zamířil k tyči. Pro Sáčka šlo o první trefu v ligové sezoně. Na něj navázal Hašek, jehož střela pomocí odrazu od břevna skončila v síti.

"Nemyslím, že by byl začátek prospaný, ale nešťastný. Když vám to takhle krásně trefí dvakrát do šibenice, nevím, jestli se dá říct, že jsme začátek prospali," uvedl mladoboleslavský trenér Jozef Weber.

Letenští byli nadále při chuti, jenže Hložkova hlavička po Plavšičově centru skončila vedle a Haškovo zakončení v krkolomné pozici zblokoval stoper Tatajev.

Středočeši snížili v 26. minutě. Komličenko vyhrál vzdušný souboj s Mandjeckem, Bucha přihrál do otevřené sparťanské obrany na naběhnutého Budínského, který úspěšně přehodil gólmana Heču.

V 35. minutě si Komličenko obhodil Mandjecka a šel sám na Heču, který však ve svém 150. ligovém startu odmítl srovnání. K dorážce se dostal Fulnek, jenže Mandjeck zabránil míči v cestě do branky. Poté se znovu prosadil Hašek, ale akci předcházel ofsajd.

Dvoubrankový náskok mohl Pražanům vrátit po přestávce po Kangově skvěle načasované přihrávce Hložek, jenž tváří v tvář Stejskalovi minul. A tak Mladá Boleslav srovnala. Bucha odebral Krejčího o míč a pokořil Heču střelou k tyči.

"Druhý gól ještě větší komplikace. Mám radost, že jsme se dokázali vzedmout a vyhráli jsme takovým rozdílem. Padlo sedm gólů, takže pro fanoušky to byl krásný zápas," prohlásil Hašek.

Jenže za minutu a půl si Sparta vzala vedení zpátky. Další povedenou střelou zpoza vápna se prosadil Kanga, který 10. gólem v ligové sezoně dohnal v čele tabulky nejlepších střelců Komličenka a plzeňského Krmenčíka.

V 71. minutě přidali sparťané čtvrtý zásah. Sparťanskou přihrávku Matějovský nechtěně srazil na naběhnutého Plavšiče, který vybídl ke skórování Tetteha.

Konečné skóre stanovil Hubínek, který si hlavou srazil Kangův centr do vlastní sítě. Pět branek nastřílela Sparta v nejvyšší soutěži poprvé od května 2016, kdy díky rekordním pěti trefám Lafaty rozstříleli Jihlavu 5:0. V 84. minutě byl po druhé žluté kartě vyloučen Komličenko.

"Byť jsme soupeři dovolili vyrovnat a sami jsme si to utkání ztížili, tak si myslím, že jsme dneska zaslouženě brali tři body," konstatoval Jílek.

Pražané zdolali v lize Mladou Boleslav po dvou zápasech a doma jí nepodlehli poosmé v řadě. Potřetí za sebou ji na Letné porazili tříbrankovým rozdílem. Středočeši potvrdili, že se jim venku nedaří. V devíti venkovních duelech ligové sezony vyhráli pouze jednou.

 

19. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha - FK Mladá Boleslav 5:2 (2:1)

Branky: 2. Sáček, 8. Hašek, 54. Kanga, 71. Tetteh, 80. vlastní Hubínek - 26. Budínský, 52. Bucha. Rozhodčí: Rejžek - Kubr, Dresler - Lerch (video). ŽK: Hložek - Pudil, Komličenko, Matějovský, Ladra, Tatajev. ČK: 84. Komličenko. Diváci: 9573.

Sestavy:

Sparta: Heča - Sáček, Mandjeck, Lischka, Frýdek - Plavšič (87. Vindheim), Hašek (61. Trávník), Kanga, Krejčí, Hložek - Tetteh (73. Kozák). ‬Trenér: Jílek.

M. Boleslav: Stejskal - Jakub Klíma, Tatajev, Pudil, Túlio - Budínský, Hubínek, Bucha (66. Jiří Klíma), Matějovský (87. Křapka), Fulnek (66. Ladra) - Komličenko. Trenér: Weber.

 

On-line

Obnovit

  • 94:00
     

    Přeji pěkný zbytek adventní neděle a těším se u dalších online přenosů. 

  • 94:00
     

    Utkání se dohrálo v poklidu, dnes už se na Letné nic nezmění!

  • 90:00
     

    Rozhodčí nastavuje čtyři minuty. 

  • 89:00
     

    Utkání se dohrává v poklidném tempu. Sparta si odveze tři body, Mladá Boleslav už s nepříznivým stavem nic moc nenadělá. 

  • 87:00
     

    Za hosty odevzdává kapitánskou pásku Marek Matějovský, bývalému sparťanskému hráči tribuny tleskají. Na zelený pažit vbíhá Antonín Křapka. 

  • 86:00
     

    Střídání na obou stranách. Za Spartu si nezahraje Srdjan Plavšić, přichází Andreas Vindheim.

  • 85:00
     

    Třígólové manko a v deseti. S tím už Mladá Boleslav jen těžko něco udělá.

  • 83:00
     

    Druhou žlutou a následně červenou kartu dostává Nikolaj Komličenko. Naprosto zbytečný zákrok na Mandjeck, který zůstává ležet na trávníku. 

  • 82:00
     

    Žlutou kartu si vysloužil Tatajev, pro kterého nejde o povedený zápas. Předchozí standardka šla na jeho vrub. 

  • 79:00
     

    Gól! Kangovi se velice povedl štiplavý a utažený centr do chumlu před bránou Stejskala. K hlavičce se nešťastně dostal Hubínek a dává si vlastní branku. Sparta - Mladá Boleslav 5:2.

  • 78:00
     

    Bez trestu nezůstane ani Tomáš Ladra, který si žlutou vybojoval za faul na hranici šestnáctky. 

  • 76:00
     

    Tribunám se výrok sudího nelíbí, okamžitě na rozhodčího skandují velmi nelichotivý pokřik. Hložek kulká za pomoci lékařů za postanní čáru. 

  • 76:00
     

    Adam Hložek po souboji v pokutovém území zůstává ležet na trávníku. Sparťan šel loktem po Komličenkovi, za to si kromě zranění vysloužil žlutou kartu. 

  • 73:00
     

    Matějovský si za nedovolený zákrok a prupovídky po celý průbeh zápasu vysloužil žlutý trest. 

  • 73:00
     

    Autor branky Tetteh je střídán. Nahrazuje ho Libor Kozák. 

  • 72:00
     

    Gól! Velice důležitý moment pro Spartu, která díky brance Tetteha odskakuje Boleslavi na rodíl dvou branek! Celou situace perfektně vymyslel Plavšić, který zleva sprintoval a ve skluzu nabídl míč jako na stříbrném podnose nabíhajícímu Tettehovi. Ten už jen špičkou kopačky usměrnil balon mezi tři tyče. Sparta - Mladá Boleslav 4:2.

  • 69:00
     

    Ruskému útočníkovi přišlápl nohu Plavšić, Komličenko se svíjí na trávníku. 

  • 67:00
     

    Žlutý trest vyfasoval Nikolaj Komličenko za šlapák.

  • 65:00
     

    Boleslav střídá a to hned dvakrát. Z trávníku odcházíjí Pavel Bucha a Jakub Fulnek, nahradí je Tomáš Ladra a Jiří Klíma.

  • 65:00
     

    Trávník vyslal krásný míč do pokutového území, k nelibosti tribun však skončil u mužů v bílých dresech. Ti ho okamžitě odkopávají na střed hřiště. 

  • 64:00
     

    Hubínek podkopl Hložka, navíc si pomohl rukou. Po faulu uvidíme standardní situaci domácích . 

  • 62:00
     

    Komličenko zkusil bezprostředně vypálit a překvapit Heču, rána se však odrazila. Škoda pro Středočechy, ruský útočník tam měl lépe postavené spoluhráče.

  • 60:00
     

    Střídání v týmu Sparty. Dnes už si nezahraje Martin Hašek, na zalený pažit vbíhá Michal Trávník.

  • 57:00
     

    Hra se přesunuje nahoru dolů jako na houpačce, sleduje velmi aktivní zápas plný šancí od obou mančaftů. Nevídaný je i počet branek v zápasech těchto dvou týmů, Sparta se letos střetla s Boleslaví podruhé a diváci už viděli dvanáct branek. A před sebou máme ještě půl hodiny hry. 

  • 55:00
     

    Ve hře byla penalta za zákrok Plavšiće na Budínského v pokutovém území. Sparťan sice znemožnil zakončení, podle sudího šlo o čistý zákrok. Matějovský hlasitě protestuje, není mu to nic platné. 

  • 52:00
     

    To je neuvěřitelné, co se dnes na Letní děje. Kanga vytáhl své nejsilnější zbraně, navíc dostal skvělé přiklepnutí od Hložka. Zakončení už byla pro gabonského záložníka lahůdka a dostává tak Spartu do vedení 3:2. 

  • 51:00
     

    Mohlo to být 3:1, jenže je to 2:2! Po obrovské chybě Krejčího, který odevzdal míč Komličenkovi. Nahrávka od ostrostřelce mířila přesně na kopačku Buchy, který zdánlivě nanápadnou střelu nasměroval přesně mezi tři tyče.

  • 50:00
     

    Obrovská šance Sparty započatá fantastickou přihrávkou od Kangy na Hložka. Mladík se ocitl sám před brankářem, v souboji jeden na jednoho však balon končí těsně vedle pravé tyče. 

  • 49:00
     

    Krejčí za dohrání Matějovského inkasuje žlutou kartu. 

  • 47:00
     

    Generali aréna přivítala fotbalisty do druhé půle velmi vlažnou atmosférou. Po drtivém nástupu, kdy ve vzduchu visel třetí gól Sparty, byla branka Budínského studenou sprchou. Sparta sice vede nad Mladou boleslaví 2:1, jenže narozdíl od letenského celku mají Středočeši skvělé koncovky utkání. 

  • 46:00
     

    Druhá půle byla zahájena. 

  • 45:00
     

    Hektická první půle končí. 

  • 45:00
     

    Rozhodčí nastavuje jednu minutu. 

  • 44:00
     

    Letná se zahaluje do mlžného oparu, sparťanský kotel rozjíží pyro. Hlasatel umravňuje fanoušky marně.

  • 41:00
     

    Hašek dává gól, který však platit nebude! Zleva nahrávající Plavšić byl v metrovém ofsajdu. Velká škoda pro Spartu, která poslední minuty pustila Středočechy do hry. Škoda i pro Martina Haška, který vůbec neměl jednoduchou práci s dopravením skákavého balonu do branky.  

  • 40:00
     

    Komličenko se pokusil připravit Matějovskému palebnou pozici, ale neuspěl. Zkoušel to ještě z dálky Budínský, střelu však odrazila obrana Sparty. 

  • 39:00
     

    Matějovský sejmul Hložka, jasný faul. Rozhodčí zůstává v klidu, bývalý Sparťan se omlouvá. 

  • 37:00
     

    Sledujeme velmi akraktivní utkání. Hložek si načechral balon v malém vápně, zkusil hodně vysutého brankáře hostí překvapit a málem se to povedlo. Stejskal měl co dělat, aby se stihl vrátit. 

  • 36:00
     

    První žlutý trest dnešního šlágru vyfasoval Daniel Pudil. 

  • 34:00
     

    A mohlo být vyrovnáno! Po ospalém začátku ze strany hostí se Boleslav probudila. Komličenko si výborně přehodil Mandjecka, po pravé straně se řítil sám na Heču. Sparťanský gólman skvěle zasáhl, dorážku ještě vykopl Mandjeck.

  • 31:00
     

    Gólman Středočechů Stejskal si připsal první větší zákrok. Střela od kopačky Frýdka byla tvrdá, ale šla přesně do rukavic připraveného brankáře. 

  • 29:00
     

    Pokus bez problémů likviduje obránce Boleslavi Jakub Klíma.

  • 28:00
     

    Budínský kroutí hlavou a nechápe, přesto je to on, komu je pískán faul. Domácí tým má k dispozici přímý volný kop.

  • 25:00
     

    První větší šance Mladé Boleslavi znamená branku hostí! Budínský si naběhl na kolmou přihrávku za obranu a padáčkem z malého vápna přechytračil Heču. Sparta - Mladá Boleslav 2:1.

  • 23:00
     

    A už je na nohou. Stejně tak i slušně zaplněné tribuny domácího týmu, které dvě rychle vstřelené branky Sparty dostaly do varu. 

  • 22:00
     

    Na zeleném pažitu zůstává ležet Frýdek. Sice fauloval on, ale byl v tom nevinně. 

  • 22:00
     

    Je neuvěřitelné, co dnes defenziva Středočechů neuhlídá. Sparta si na Letné vypracovává jednu šanci za druhou, třetí branka visí ve vzduchu. 

  • 20:00
     

    A vzápětí Plavšić, kterého obrana hostí nechala ve velkém vápně úplně samotného. Jeho centr však neměl potřebnou přesnost a končí těsně vedle pravé tyče soupeřovi branky. 

  • 18:00
     

    Sparta opět v útoku, tentokrát zásluhou Kangy. Gabonský hráč se zhostil balonu a střela z dvaceti metrů neměla daleko do svého cíle. 

  • 17:00
     

    V sedmnácté minutě se poprvé dostal k balonu gólman Sparty Heča, po Haškově faulu na útočné polovině. Útok středočechů však nebyl nijak nebezpečný. 

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK

Autor: - cih -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi