Sparta se protrápila k výhře, na prvním místě ale přezimuje Plzeň

David Lafata.

Fotbalisté Plzně zakončili podzim výhrou 3:0 nad pražskou Duklou a i po 16. ligovém kole vedou tabulku o tři body před Spartou. Do zimní přestávky si tak nesou 38 bodů stejně jako před rokem, kdy nakonec slavili titul. Utkání rozhodl už ve čtvrté minutě Tomáš Hořava, pátou výhru Viktorie za sebou ještě po změn stran potvrdili Jan Baránek a Jan Kovařík.

Plzeň nastoupila v úspěšné sestavě z posledních kol a od začátku Duklu přehrávala. Už ve 4. minutě chybovali hosté v rozehrávce, Ďuriš získal míč a přihrál ho Hořavovi, ten si ho navedl na levačku a z 18 metrů se trefil přesně do horního rohu branky.

V 19. minutě mohl zvýšit Ďuriš, který se po hezké kombinaci ocitl v šanci, ale jeho střelu z úhlu zastavil skluzem jeden z obránců. Svou převahu mohla Plzeň potvrdit zejména pět minut před poločasem, kdy měla hned tři velmi slibné střely. Nejprve Kopicův pokus skončil po teči jen těsně vedle tyče. Z následného rohu se ke střele dostal Baránek, jehož pohotový volej k tyči skvěle zneškodnil brankář Rada. A po dalším rohu hlavičkoval Kolář do břevna.

Dukla mohla domácí ještě do půle potrestat, když se po závaru ve vápně dostal ke střele Přikryl, místo odkryté branky ale trefil jen v malém vápně stojícího Hrošovského, z dorážky se pak neprosadil ani Čajič.

Domácí získali definitivní klid deset minut po změně stran, kdy stoper Baránek potvrdil střeleckou formu a po centru Hrošovského zblízka prostřelil hlavou Radu. V lize se trefil na podzim už počtvrté a včetně čtvrtečního poháru dal třetí gól ve třech posledních zápasech.

Teprve pak začala Dukla více útočit, ale plzeňská obrana ji do výraznějších šancí nepouštěla. Brankář Kozáčik musel zasahovat jen po střelách z dálky, ty navíc nebyly příliš nebezpečné. Pražanům nepomohl ani příchod uzdraveného Néstora, který nastoupil poprvé od srpna.

V závěru se naopak uvolnil na druhé straně Holenda přihrávkou přes celé vápno našel Kovaříka, který tvrdou ranou z 15 metrů pod břevno završil domácí výhru. Plzeň tak v lize udržela počtvrté za sebou čisté konto a neinkasovala už 360 minut.

Sparta se trápila s Baníkem

Fotbalisté Sparty splnili v 16. kole první ligy roli velkého favorita, ale k výhře 1:0 na půdě poslední Ostravy se doslova protrápili. Vítězný gól hostujícímu kapitánovi Davidu Lafatovi daroval velkou chybu ostravský brankář Jiří Pavlenka. Pražané poskočili do čela neúplné tabulky o skóre před Plzeň, kterou ještě čeká večerní zápas s Duklou. Baník posedmé za sebou prohrál a přezimuje s pouhými čtyřmi body. 

Na hřišti nebylo po rozdílu 28 bodů v tabulce ani památky. Domácí nasadili do základu i devatenáctiletého debutanta Ožvoldu a bez tradičních jmen Narha, Kukece či Machovce favorita překvapili srdnatým výkonem se solidní defenzívou.

Spartu dokonce párkrát přivedli do úzkých rychlými kontry. Po Mondekově centru zprava a Holzerově hlavičce se Mičola v osmé minutě natahoval dokonce po vedoucím gólu, ale brankář Bičík jeho teč akrobaticky vyškrábl.

Takovou šanci Sparta do přestávky neměla. Sice si udržovala územní převahu, ale s jejím postupným útokem neměla problémy ani nejhorší ligová obrana a přechod do ofenzivy byl ze strany sparťanů místy hodně pomalý.

Ani dnes se ale Baník nevyvaroval fatálního omylu. Marečkův centr Pavlenka ve 28. minutě neudržel v rukavicích, míč mu vypadl přímo před Lafatu a ten dal velice jednoduše svůj jedenáctý gól sezony.

Z ospalosti však hosty nevytrhla šťastná trefa ani přestávka. Sparta si mdlým výkonem říkala o vyrovnání a přijít mohlo v 52. minutě. Honiš poslal za hostující obrannou linii Holzera, který obloučkem přehodil vyběhnuvšího Bičíka, ale Letenské spasila tyč.

To už hrála Ostrava se soupeřem vyrovnanou partii a sparťané se skoro třásli o nejtenčí náskok. Další možnost měl v 60. minutě výborně hrající Mičola, jehož pokus opět s námahou odvrátil Bičík.

Nadšeně bojující Baník byl v závěru dokonce aktivnější. Po dalším Mičolově průniku a ráně Szotkowského se ve skluzu natahoval po vyrovnávací trefě Holzer, jenže mu scházelo několik centimetrů. Ostrava navzdory možná nejlepšímu výkonu podzimu zůstala opět bez bodu a na domácí výhru proti Spartě čeká sedm let.

Boleslav potřetí v řadě nevyhrála

Fotbalisté třetí Mladé Boleslavi remizovali v Brně 1:1 a potřetí za sebou v první lize nezvítězili. Zbrojovka v utkání 16. kola vedla po brance Jakuba Řezníčka, hosté z velké převahy po změně stran jen srovnali zásluhou střídajícího Jana Chramosty.

Boleslavští vstoupili do zápasu aktivněji, z úvodní převahy ale vytěžili jedinou šanci: Skalákovu střelu po úniku z levé strany stačil vyrazit brankář Melichárek. Na druhé straně poprvé zahrozil po čtvrt hodně hry Řezníček, jehož střela mířila těsně nad branku.

Brňané spoléhali vedle rychlých protiútoků na dlouhé nákopy do útočného prostoru. Po jednom z nich se dostal v 17. minutě k zakončení Řezníček. Jeho střelu stačil brankář Šeda jen vyrazit před Lutonského, jenž trefil tyčku, a odražený míč vrátil nejlepší střelec Zbrojovky Řezníček pohotově do sítě.

Po inkasované brance zvýšila Boleslav útočnou aktivitu. Získala územní převahu, hodně často se ale hosté dostávali do ofsajdové pasti soupeře. Brňané pozorně a důrazně bránili a soupeře nepouštěli do střeleckého prostoru. K jedinému vážnějšímu ohrožení se dostal po půlhodině Baroš, jehož slabá střela mířila přímo do náruče Melichárka.

Po změn stran vsadila Boleslav vše na útočnou kartu. Získala výraznou územní převahu, Zbrojovka bránila v hlubokém defenzívním bloku a pouze odkopávala míče. Zahrozila pouze jednou po rychlém brejku, kdy stačil Řezníčkovu hlavičku gólman Šeda vyrazit.

Po hodině hry se pokusil trenér Jarolím zvýšit útočnou sílu zařazením Zahustela s Chramostou. Tah mu rychle vyšel, když v 65. minutě po pasu od Skaláka unikl domácím zadákům Chramosta a po čtyřech minutách pobytu na trávníku vyrovnal. Boleslav pokračovala v tlaku a domácí v kritických momentech držel brankář Melichárek, jenž výrazně pomohl svému týmu k remíze. Mladá Boleslav tak v Brně nevyhrála pátý ligový duel za sebou.

Slavia ztratila vedení, pak padla

Fotbalisté Liberce porazili v 16. kole první ligy Slavii 2:1. Hosté vedli od druhé minuty po trefě Jaromíra Zmrhala, ale domácí mezi 57. a 59. minutou otočili stav brankami střídajícího Marka Bakoše a Davida Pavelky. Slovan zdolal Pražany po čtyřech utkáních a přezimuje na čtvrté příčce tabulky znamenající Evropskou ligu jen o skóre za třetí Mladou Boleslaví. Slavia naopak po první prohře po čtyřech kolech spadla na páté místo a na Liberec ztrácí tři body.

Slavii skvěle vyšel vstup do utkání. Už na začátku druhé minuty prodloužil Frydrychův dlouhý nákop hlavou do vápna Škoda, Zmrhal se protáhl kolem nedůrazného Coufala a křížnou střelou z úhlu propálil Koubka. Záložník Pražanů skóroval ve druhém venkovním duelu po sobě a rozjásal více než tisícovku hostujících fanoušků.

Rychlý gól určil další ráz zápasu. Liberec se snažil tvořit vyrovnání, ale doplácel na řadu nepřesností. Slávisté navíc dobře vykrývali prostory a přistupovali k protihráčům, takže Slovan dlouho nepouštěli do šancí. Domácí poprvé zahrozili až v nastavení první půle, kdy odražený balon po přímém kopu Delarge špičkou nohy umístil jen do středu branky.

Liberecký kouč Trpišovský devět minut po přestávce posílil ofenzivu o Slováka Bakoše a nasazení slovenského útočníka se ukázalo jako klíčový tah zápasu. Hned za dvě minuty totiž zafungovala spolupráce obou domácích útočníků. Rabušic místo střely potáhl míč vápnem, skoro až od lajny přihrál na malé vápno, kam si naběhl Bakoš a prostřelil Berkovce. Sedmou brankou v ligové sezoně potvrdil pozici nejlepšího týmového střelce.

Severočeši ožili a za dvě minuty otočili skóre. Po rohovém kopu se odrazil balon na hranici vápna, kde napřáhl kapitán Pavelka a přízemní střelou k tyči poslal Slovan do vedení.

Hostující kouč Uhrin reagoval hned trojitým střídáním během šesti minut, ale čtvrthodiny před koncem mohli opět udeřit domácí. Coufal poslal povedený centr do vápna, kde se do míče položil osamocený Shala, který hlavičkou těsně minul.

Hosté se v závěru tlačili za vyrovnáním, ale jejich první venkovní porážku v lize od srpna už neodvrátil v 84. minutě Zmrhal, jehož volej bravurním zákrokem vytáhl gólman Koubek, ani po následném rohu Piták. Na druhé straně odmítl pojištění náskoku ve stoprocentní šanci Rabušic, ale Liberec i tak tři body udržel a po Spartě doma zdolal i Slavii. Severočeši se tak úspěšně naladili na čtvrteční klíčový souboj s Marseille o postup ze skupiny Evropské ligy.

Zlín remizoval s Jihlavou

Fotbalisté Jihlavy v 16. kole první ligy doma zachránili remízu 2:2 s nováčkem Zlínem a přezimují těsně nad sestupovým pásmem o bod před Olomoucí. Na trefu hostujícího Lukáše Železníka ještě do pauzy odpověděl z penalty Lukáš Vaculík. Ve druhém poločase poslal Zlín podruhé do vedení Štěpán Koreš, ale v 83. minutě zařídil Vysočině alespoň bod Bosňan Muris Mešanovič.

Zlín vyhrál předchozí tři ligové zápasy a i v Jihlavě začal výborně. Už ve 13. minutě Poznar po centru za obranu hlavičkou uvolnil kapitána Železníka, který nedal jihlavskému brankáři Hanušovi šanci a dal svůj osmý gól v sezoně.

Domácí o sobě dali důrazně vědět až po půlhodině hry, kdy Mešanovič po centru do vápna hlavičkoval těsně vedle zlínské branky. Po dalším jihlavském útoku už následovala penalta. Jugas v 34. minutě fauloval ve vápně Mešanoviče a tradiční exekutor pokutových kopů Vaculík střelou k pravé tyči srovnal.

Hned o dvě minuty později se dostal mezi obránce znovu Mešanovič, ale sám před gólmanem Holým trestuhodně přestřelil. Po hodině hry brankář Holý chyboval v rozehrávce a Nerad vysunul Mešanoviče, který v tutovce znovu selhal a nastřelil jen gólmana Fastavu.

Trest na sebe nenechal dlouho čekat. Vukadinovič dostal volný prostor na pravé straně, poslal přihrávku na malé vápno, kterou Koreš v 74. minutě bez problémů zužitkoval.

Mešanovič v závěru proměnil alespoň jednu z mnoha svých šanci. Šulek nacentroval do šestnáctky na Fulneka, který hlavou přistrčil míč k zakončujícímu bosenskému kanonýrovi.

16. kolo první fotbalové ligy

Zbrojovka Brno - FK Mladá Boleslav 1:1 (1:0)

Branky: 17. Řezníček - 65. Chramosta. Rozhodčí: Lerch - Mokrusch, Antoníček. ŽK: R. Buchta, Malík, Jakub Šural, Zoubele, Melichárek - Magera, Fleišman. Diváci: 3522.

Sestavy:

Brno: Melichárek - Jakub Šural, P. Buchta, Košťál, Keresteš - Malík (76. Vávra), Zavadil, R. Buchta (89. Lacko), Michal Škoda, Lutonský - Řezníček (69. Zoubele). Trenér: Kotal.

M. Boleslav: Šeda - Bořil, Kúdela, Polom, Fleišman - Ščuk, J. Rada - Čermák (61. Zahustel), Magera, Skalák - Baroš (61. Chramosta). Trenér: K. Jarolím.

Slovan Liberec - Slavia Praha 2:1 (0:1)

Branky: 57. Bakoš, 59. Pavelka - 2. Zmrhal. Rozhodčí: Jílek - Vlasjuk, Vysloužil. ŽK: Coufal, Rabušic - Frydrych, Souček. Diváci: 6919.

Sestavy:

Liberec: Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Mudra - Pavelka, Machuča (84. Josef Šural) - Delarge, Shala (80. Sýkora), Kerbr (55. Bakoš) - Rabušic. Trenér: Trpišovský.

Slavia: Berkovec - Frydrych, Bílek, Deli (71. R. Hrubý), T. Jablonský - Souček, Piták - Mikula (67. Voltr), Kenija (65. M. Vukadinovič), Zmrhal - Milan Škoda. Trenér: Uhrin.

Baník Ostrava - Sparta Praha 0:1 (0:1)

Branka: 28. Lafata. Rozhodčí: Orel - Pilný, Peřina. ŽK: Lučič, Ježdík - Dočkal. Diváci: 3280.

Sestavy:

Ostrava: Pavlenka - M. Dostál, Kaša, Honiš, Lučič - Ježdík, Mišák (82. Szotkowski) - Mondek, Ožvolda (79. O. Šašinka), Holzer - Mičola. Trenér: Korytář.

Sparta: Bičík - Mareček, Holek, Costa, Frýdek - Vácha, Jiráček (90. Breznaník) - Fatai (82. Juliš), Matějovský (59. Hybš), Dočkal - Lafata. Trenér: Ščasný.

Vysočina Jihlava - Fastav Zlín 2:2 (1:1)

Branky: 34. Vaculík z pen., 83. Mešanovič - 13. Železník, 74. Koreš. Rozhodčí: Pechanec - J. Paták, Ratajová. ŽK: Nerad, Marek - Holý. Diváci: 2789.

Sestava:

Jihlava: Hanuš - Kryštůfek, Šourek, Tlustý, Šulek - Jánoš, Marek - Kukol (69. Fulnek), Nerad (77. Dvořák), Vaculík - Mešanovič. Trenér: Bokša.

Zlín: Holý - Pazdera, Hájek, Jugas, Matejov - V. Vukadinovič (77. Hubáček), Živulič, Janíček (68. Holík), Koreš - Železník (81. Malý), Poznar. Trenér: Páník.

Viktoria Plzeň - Dukla Praha 3:0 (1:0)

Branky: 4. Hořava, 55. Baránek, 90. Kovařík. Rozhodčí: Hrubeš - Hock, Kubr. ŽK: Baránek, Kovařík - Přikryl. Diváci: 9873.

Sestavy:

Plzeň: Kozáčik - Matějů, Baránek, Hejda, Limberský - Hořava, Hrošovský (68. Procházka) - Kopic (86. Petržela), D. Kolář, Kovařík - Ďuriš (74. Holenda). Trenér: K. Krejčí.

Dukla: F. Rada - Miloševič (86. Vrzal), Gorkšs, Štetina, Jurendič - Marek Hanousek, Považenec, Čajič (76. Daniel Tetour) - Berger, Beauguel, Přikryl (76. Néstor). Trenér: Kozel.

Foto: ČTK/Ožana Jaroslav

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi