Slavia v divokém zápase uspěla v Liberci a je první, slaví i Dukla

Kuzmanovič z Opavy (vlevo) v souboji proti Součkovi.

Fotbalisté Dukly ve 12. kole první ligy doma porazili nováčka Opavu 1:0 a posunuli se na předposlední místo tabulky o bod před Slovácko. Zápas rozhodl až v 89. minutě slovenský stoper Ján Ďurica. Trenérovi Pražanů Romanu Skuhravému se tak vydařil souboj s bývalým týmem, který vedl ještě na začátku sezony.

"Lhal bych, kdybych řekl, že to speciální nebylo. Ale maximálně jsem se chtěl oprostit od všech postranních vlivů a plně se soustředit na to, abychom se společně s hráči nachystali na soupeře," řekl Skuhravý na tiskové konferenci. "Dneska to daleko víc bylo o mých hráčích než o mně. Já věděl, že emoce v sobě udržím. Děkuju klukům, že to tříbodově zvládli," doplnil kouč Dukly.

Během zápasu vyvrcholily oslavy 70 let od založení Dukly. Při poločasovém ceremoniálu byly na Julisce také oceněny největší osobnosti dejvického klubu.

Už ve třetí minutě domácí Tetour křížnou střelou těsně minul branku, jinak byl však úvodní poločas opatrnější a s minimem šancí. Slezané se ve 28. minutě radovali zbytečně, protože Kuzmanovičův gól neplatil pro ofsajd. O chvilku později nevyužil slibnou příležitost Schranz, který sice přehodil opavského gólmana Šroma, ale míč dopadl vedle tyčky.

Ani druhý poločas nenabízel příliš atraktivní fotbal. Diváci na první zajímavější moment čekali až do 68. minuty, kdy Šrom s problémy zneškodnil Tetourovu technickou ránu.

"Po zisku balonu jsme hodně zkazili a nedostali jsme se ani do pořádné šance. My jsme měli v prvním poločase jednu a ve druhém také jednu. Hlavně hra směrem dopředu neměla parametry, které bychom chtěli," konstatoval trenér Jihlavy Ivan Kopecký.

Když už zápas směřoval k bezbrankové remíze, tak si Ďurica v 89. minutě naskočil na Miloševičův rohový kop a hlavou rozhodl o domácí výhře. Zkušený slovenský obránce si připsal druhý ligový gól v sezoně.

"Měli jsme tam dost šancí, bojovali jsme, ale bylo to jen o trpělivosti. Museli jsme počkat opravdu až na konec, že jsme dali gól. Proto jsme šťastní. Dukla oslavuje i výročí, takže jsme rádi, že jsme vyhráli a získali tři body," uvedl Ďurica.

Zvedající se Dukla navázala na minulou výhru v Karviné a v pěti kolech pod Skuhravým získala 10 bodů. "Jsem přesvědčený, že je to zcela zasloužené vítězství, protože jsme celé utkání byli lepším týmem, my jsme tvořili hru a s tímhle průběhem zápasu jsme počítali," prohlásil Skuhravý. "Pro nás obrovská motivace byla, že můžeme po dlouhé době vystoupit z toho 16. místa a myslím, že to může být silný moment v celé sezoně. Ale zdaleka není vyhráno," přidal.

Slavia veze tři body z Liberce

Fotbalisté Slavie vyhráli ve 12. ligovém kole po dlouhé přesilovce v Liberci 1:0. Hned ve třetí minutě se z přímého kopu trefil Miroslav Stoch, od 12. minuty hráli hosté v početní výhodě po vyloučení Jana Mikuly, ale další gól už nedali. Pražané částečně napravili minulou venkovní porážku v Ostravě a osamostatnili se v čele tabulky o dva body před Plzní. Liberec po předchozích dvou výhrách nebodoval a je sedmý.

"Největší spokojenost je s tím, že jsme to zvládli tříbodově. Tady v Liberci je složité odvézt tři body, vždy to hodně bolí, stojí to hodně sil. Ale to je asi tak z toho pozitivního jedno z mála, co můžeme říct. Měli jsme si s tou přesilovkou stejně jako v Ostravě poradit líp," řekl na tiskové konferenci kouč Pražanů Jindřich Trpišovský.

Slavia prožila ideální vstup do utkání. Ve třetí minutě měla možnost zahrávat přímý kop těsně zpoza vápna a Stoch zakroutil míč přesně k tyči. Slovenský záložník skóroval ve třetím z posledních čtyř soutěžních zápasů.

"Nepamatuju si, kdy jsem naposledy kopal standardku z takové blízkosti. Takže jsem to zkusil a jsem strašně rád, že to skončilo v síti a tím gólem jsme získali tři body," řekl Stoch.

Ve 12. minutě se Pražané dostali do ještě výhodnější pozice. Brankář Kolář vyrazil Potočného střelu, bývalý slávistický obránce Mikula, který už měl z druhé minuty na kontě karetní napomínání, hostujícího gólmana dohrál a rozhodčí Příhoda ho po druhé žluté kartě vyloučil.

"Z mého pohledu dost přísné vyloučení, protože Mikula byl strčený obráncem do gólmana, uklouznul. Poprvé jsem to nemohl posoudit, ale když jsem se teď na to znovu podíval, nemyslím si, že to bylo na červenou kartu," řekl slovenský kouč Liberce Zsolt Hornyák.

"Bolelo to hodně, chvilku jsem viděl hvězdičky, protože Miky mě dojel nešťastně. Poprvé mě trefil do ramene, pak se mu to svezlo a trefil mě na hlavu. Hned se omlouval. Karta podle mě určitě jasná. I on sám říkal, že ví, že je to karta. Rozhodčí to tak správně udělil," mínil Kolář.

Červenobílí tak hráli přesilovku ještě o čtyři minuty déle než v minulém venkovním ligovém utkání v Ostravě, kde navzdory vyloučení domácího Baroše prohráli 1:2. Hosté mohli do pauzy vedení několikrát navýšit. Jenže Baluta, který nastoupil při marodce slávistických útočníků na hrotu ofenzivy, mířil vedle a těsně před pauzou vychytal domácí gólman Nguyen Stochovu velkou šanci i Kúdelovu hlavičku.

"Paradoxně jsme nejlepší fotbal hráli v momentě, kdy se hrálo 11 na 11. V momentě, kdy šli domácí do deseti, náš výkon se s postupem času zhoršoval. Nepřidali jsme druhý gól, takže z toho byly nervy až do konce," uvedl Trpišovský.

I po přestávce se Pražané potýkali s koncovkou. Hned v 46. minutě trefil Baluta břevno a poté minul Hušbauer. Mezitím se tlačil do zakončení na druhé straně Oršula, upadl, ale penalty se dožadoval marně. "Těžko v zápalu hry říct, určitě tam nějaký kontakt byl. Ale nebudu se k tomu vyjadřovat, zda to byla penalta či ne," uvedl Oršula.

V 51. minutě Nguyen vytáhl Mešanovičovu střelu. Slovan v deseti nesložil zbraně a bojoval na hranici možností. Ševčík pálil v 65. minutě vedle a tři minuty nato těsně minul ještě nebezpečnější střelou Breite.

V 78. minutě vypálil hostující Hušbauer a Liberec podruhé zachránilo břevno. V 82. minutě upadl ve vápně Koscelník po souboji s hostujícím Bořilem, sudí Příhoda však po konzultaci s videorozhodčím penaltu pro Severočechy neodpískal.

"Trošku mě trápí momenty v zápase, které ovlivnily výsledek. Vím, že Koscelník nelže, je to čestný člověk a řekl mi, že mu jednoznačně brkli po noze a spadl. Stačí mi jeho názor," uvedl Hornyák.

Slovan si v deseti vytvořil v závěru tlak, ale Slavia už tři body udržela. Její kouč Trpišovský si tak připsal skalp klubu, odkud v zimě přišel do Edenu. "Klobouk dolů před Libercem, jak to odjezdili. Dá se říct, že to nevypadalo, že mají jednoho vyloučeného hráče," řekl Stoch.

"Samozřejmě klobouk dolů před Slavií, nadupané mužstvo, ale čekal jsem kvalitnější hru. Myslel jsem, že nás převálcují. Bojovali jsme, jen o vlásek jsme nedosáhli na remízu, kterou bychom si za bojovnost zasloužili," dodal Hornyák.

Fotbalová FORTUNA:LIGA - 12. kolo:

Dukla - Opava 1:0 (0:0)

Branka: 89. Ďurica. Rozhodčí: Královec - Hájek, Caletka. ŽK: Djuranovič - Schaffartzik. Diváci: 3144.

Slovan Liberec - Slavia Praha 0:1 (0:1)

Branka: 3. Stoch. Rozhodčí: Příhoda - Paták, Černý. ŽK: Mikula, Kačaraba - Souček, Traoré, Kúdela, Bořil, Ngadeu, Kolář, Frydrych, Zmrhal. ČK: 12. Mikula. Diváci: 8875.

Foto: ČTK , ČTK/Kamaryt Michal

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi