Slavia uhrála remízu a je mistr! Výhry Plzně a Sparty nic neřeší

Slávistická radost po zápase v Ostravě.

Fotbalisté Slavie si zajistili ligový titul. Pražané ve čtvrtém z pěti zápasů nadstavbové části nejvyšší soutěže získali v Ostravě potřebný bod a po bezbrankové remíze mají v čele tabulky tříbodový náskok na obhájce trofeje Plzeň. Při případné rovnosti bodů by ve prospěch červenobílých hrálo lepší postavení po základní části.

Slavia získala pátý ligový titul v samostatné historii a vyrovnala bilanci Plzně, kterou z pomyslného trůnu sesadila. Červenobílí navázali na mistrovské triumfy z let 1996, 2008, 2009 a 2017. Za necelé čtyři roky pod čínskými vlastníky vyhráli červenobílí nejvyšší soutěž podruhé.

Slávisté si díky titulu zahrají v závěrečném čtvrtém předkole Ligy mistrů a mají jistotu minimálně základní skupiny Evropské ligy, což jim vynese v přepočtu přes 200 milionů korun. Pohár pro šampiona převezmou červenobílí za týden při posledním kole v derby se Spartou. Ve středu ještě slávisté odehrají s Ostravou finále domácího poháru a budou usilovat o zisk premiérového double v samostatné historii.

Do slávistické základní sestavy se překvapivě vrátil Ševčík, který kvůli zranění od odvety čtvrtfinále Evropské ligy s Chelsea měsíc nehrál ani minutu. Baník vyztužil defenzivu a nastoupil s pěti obránci.

Pražané od úvodu získali převahu a v momentě, kdy se nad vítkovickým stadionem spustila bouře, měli první dvě velké šance. V desáté minutě po rohu hlavičkoval Souček a domácí zachránil Laštůvka. Za dvě minuty utekl po straně Traoré, ale sám před brankou přestřelil.

Bývalý slávistický gólman Laštůvka podržel Baník i ve 26. minutě, kdy vykopl Součkův pokus. Ostravští zahrozili až v 36. minutě, kdy Fillo pronikl do vápna a na jeho přihrávku na malé vápně jen těsně nedosáhl nikdo ze spoluhráčů.

I na startu druhého dějství počítali šance hosté. V 51. minutě Laštůvka skvěle vyškrábl Hušbauerovi střelu k zadní tyči a stejného vítěze měl vzájemný souboj i o dvě minuty později. Van Burenův gól pak nemohl platit kvůli ofsajdu.

Ostrava v druhé půli chvílemi vyrovnala hru a hosté se pak už téměř nedostávali do šancí. Naopak v 86. minutě mohl rozhodnout domácí střídající Kuzmanovič, jeho ránu zpoza vápna po rohu pod břevno ale vyškrábl Kolář a udržel Pražanům titul. Bezbrankovou remízu bral i Baník, neboť se bodově dotáhl na pátý Liberec.

Plzeň vyhrála v Liberci

Fotbalisté Plzně v předposledním čtvrtém kole prvoligové nadstavby zvítězili v Liberci 2:0, ale titul neobhájili. V souběžně hraném utkání totiž Slavia remizovala v Ostravě 0:0 a stala se novým mistrem. Viktoria, která v tabulce skončí na druhém místě, uzavře skupinu o titul za týden doma proti Baníku. Na stadionu Slovanu se gólově prosadili v sedmé minutě Tomáš Hořava a v poslední minutě další záložník Patrik Hrošovský z penalty.

Liberci kvůli dvěma žlutým kartám chyběl nejlepší útočník Kozák, kterého na hrotu útoku zastoupil Musa. Za Viktorii zase nemohl nastoupit disciplinárně potrestaný Hejda. Jeho pozici ve středu obranu zaujal Pernica.

Hosté hned z první velké šance otevřeli skóre. Kayamba v sedmé minutě posunul míč na Hořavu, který se z hranice šestnáctky trefil přesně do horního růžku. Plzeňský záložník navázal na středeční vedoucí gól proti Spartě.

Po nezáživné dvacetiminutovce převzali iniciativu Liberečtí. Musa nejprve hlavičkoval nepřesně a pak z ještě lepší pozice minul také nohou. Mezi tyče se nevyšla ani Potočného hlavička a domácí stoper Mara dalekonosným pokusem donutil brankáře Hrušku k prvnímu těžšímu zákroku. Hodně prostoru dál dostával Musa, kterému v závěru poločasu nevyšla ani rána z voleje.

Chorvatský útočník se premiérového gólu v české lize nedočkal ani krátce po změně stran a další hlavičku poslal mimo tyče. Plzeňští se vůbec nedostávali do hry a jejich útočné akce většinou končily už v zárodku.

Domácí si vytvářeli šance, ale v zakončení se nadále trápili. V 74. minutě se do pokutového území prodral střídající Micovčák, jehož střelu zblokovali domácí obránci a Hruška si poradil.

Až těsně před koncem domácí Oscar v šestnátce stáhnul unikajícího náhradníka Petrželu a nařízenou penaltu v 90. minutě proměnil Hrošovský.

Třetí gól Viktorie v nastavení málem vstřelil Řezník, který už přehodil brankáře Nguyena, ale obránce Fukala vykopl z brankové čáry. Plzeň potvrdila, že se ji na Liberec daří a v lize s ním neprohrála potřinácté za sebou.

Sparta se rozloučila s Letnou výhrou

Sparťanští fotbalisté potvrdili ve čtvrtém kole nadstavby první ligy oprávněnost třetího místa v konečném účtování ligy. V přímém souboji porazili čtvrtý Jablonec 2:0, o branky vítězů se zasloužili obránci Lukáš Štetina a Ondřej Zahustel. Duel připomínal spíše přípravný zápas, až příliš bylo zřejmé, že oba týmy už o nic nehrají.

Utkání, které nemohlo nic změnit na konečném ligovém pořadí obou klubů, diváků příliš nepřitáhlo a provázely ho navíc protesty proti klubovému vedení. Transparent "15 let s Křetínským = 15 let tichého smutku" vystřídal po dvaceti minutách další žádající demisi klubových šéfů s doprovodnými fotografiemi manažerů s výjimkou sportovního ředitele Tomáše Rosického.

Domácí přes nevlídnou atmosféru v hledišti začali aktivněji a v šesté minutě pálil Frýdek mimo. Ve 12. minutě už po rohu vedli. Hlavičku Štetiny zblokoval Hübschman pouze zpět ke sparťanskému stoperovi, který míč už nohou vrátil zpět do sítě.

Hosté v poklidně vedeném duelu také měli možnost několikrát projít až k brance především kvůli nedůsledné letenské obraně, ale do vyložené šance se nedostali a mezi tyče se vůbec netrefili.

Větší vzrušení přinesl až závěr poločasu kdy Kanga vyslal kolmou přihrávkou do průniku Tetteha, který byl faulován deset metrů před šestnáctkou od Hovorky, přesto souboj v rychlosti ustál, ale střílel už v pádu mimo. Rozhodčí Houdek se ale k situaci vrátil a Hovorku vyloučil.

Brzy po přestávce přidala Sparta druhý uklidňující gól, u kterého byl na začátku jen minutu po příchodu na hřiště střídající Čivič. Jeho centr Hložek ještě přes brankáře Hanuše do sítě neprotlačil, a tak vrátil míč před branku a Zahustel ho v 57. minutě usměrnil do opuštěné sítě.

Dosud tichý protest poté vyměnili fanoušci v domácím kotli za házení dýmovnic a bylo po klidné atmosféře. Zápas musel být dokonce na chvíli přerušen, poté navíc otřásla stadiónem ohlušující petarda.

Závěr utkání se již pak pouze dohrával a duel bez náboje dokázala Spartou dotáhnout bez problémů do vítězného konce.

Všechna utkání 4. kola skupiny o titul jsme sledovali pomocí aktualizovaného článku.

4. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o titul:

Baník Ostrava - Slavia Praha 0:0

Rozhodčí: Hrubeš - Koval, Dobrovolný - Zelinka (video). ŽK: Van Buren (Slavia). Diváci: 11.869.

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 0:2 (0:1)

Branky: 7. Hořava, 90. Hrošovský z pen. Rozhodčí: Franěk - Kříž, Kotalík - Adam (video). ŽK: Musa, Oscar - Pernica, Kopic, Řezník, Hořava, Chorý. Diváci: 4488.

Sparta Praha - FK Jablonec 2:0 (1:0)

Branky: 12. Štetina. 57. Zahustel. Rozhodčí: Houdek - Mokrusch, Pečenka - Královec (video). ŽK: Kanga (Sparta). ČK: 40. Hovorka (Jablonec). Diváci: 7215.

Ostrava - Slavia 0:0 konec

Konec zápasu. Slavia Praha je mistr ligy!

První pořádnou střelu si domácí schovali na 86. minutu. Kuzmanovič z dálky protáhl Koláře krásnou ránou, která mířila pod břevno. Slávistický gólman ji efektně vytáhl na roh.

Do konce zápasu zbývá deset minut. Ostrava se však pouze brání a už několik minut neopustila svou obrannou polovinu. Slávisté tlačí a hrají přesně to, co potřebují.

I když je druhá polovina zápasu o něco svižnější, je vidět, že oběma týmům stačí remíza. Pro Baník by bod znamenal poskočení před Liberec, který aktuálně prohrává s Plzní.

Mick van Buren stál na konci akce, která sice skončila gólem, ale předcházel jí milimetrový ofsajd.

Slavia začala velmi aktivně. Hned dvě dobré šance měl Hušbauer, ale obě mu skvěle vykryl Laštůvka. Navíc se Slávisté dožadovali penalty, ale ruka jednoho z obránců Baníku byla neúmyslná, navíc u těla.

Začal druhý poločas.

Konec prvního poločasu.

Konečně trochu vzruchu se narodilo na konci prvního poločasu. Fillo naběhl do Součka v pokutovém území Baníku, ale ani sudí, ani video penaltový zákrok nevidělo.

V Ostravě se zatím nehraje záživný fotbal a nepomáhá tomu ani počasí. Na trávník padají mohutné kapky, které komplikují případnou kombinaci.

Slavia podle očekávání drží míč na kopačkách a Baník k ničemu nepouští. V desáté minutě si velkou šanci připsal Souček, ale jeho hlavičkový pokus Laštůvka skvěle zneškodnil.

Základní sestavy:

Ostrava: Laštůvka - Pazdera, Procházka, Šindelář, Stronati, Fleišman (c) - Fillo, Jirásek, Holzer, Hrubý - O. Šašinka

Slavia: Kolář - Coufal, Deli, Ngadeu, Bořil - Souček, Traoré, Ševčík, Hušbauer (c), Stoch - Van Buren

Liberec - Plzeň 0:2 konec

Konec zápasu

V nastavení měl ještě velikou šanci Řezník, Fukala mu ale sebral radost pohotovým zákrokem.

Góóól! Plzeň potvrzuje výhru v Liberci. V 90. minutě se z penaltové značky prosadil PATRIK HROŠOVSKÝ.  

Obětavá hra plzeňských beků zamezila velké šanci Liberce.

Druhé dějství se zatím nese ve znamení faulů a střídání, než li pěkných fotbalových momentů.

Začal druhý poločas.

Konec prvního poločasu.

Liberecký Musa měl během dvou minut dvě slibné příležitosti, skóre zápasu se však nezměnilo.

Góóól! TOMÁŠ HOŘAVA se nerozpakoval a za vápnem vyslal bombu do rohu branky. V 7. minutě je stav utkání 0:1.

Základní sestavy:

Liberec: Nguyen - Fukala, Kačaraba, Mara, Hybš - Sýkora, Breite (c), Dorley, Potočný, Pešek - Musa

Plzeň: A. Hruška - Řezník, Pernica, Brabec, Limberský - Hořava, Hrošovský (c), Kopic, Kayamba, Kovařík - Beauguel

Sparta - Jablonec 2:0 konec

Konec utkání.

Na poslední domácí utkání sezony přišlo na Letnou pouhých 7125 diváků.

Góóól! Sparťané využívají přesilovku a pojišťují vedení. Po nezištném přiťuknutí od Hložka ONDŘEJI ZAHUSTELOVI, vedou letenští v 57. minutě 2:0.

Začal druhý poločas.

Konec prvního poločasu.

Komplikace pro hosty. David Hovorka podkopl unikajícího Tetteha, jenž se řítil z úhlu sám na Hanuše. Obránce Jablonce za faul vidí červenou kartu!

Vyrovnat mohl David Hovorka, jeho zakončení jen těsně minulo pravou tyč. Sparťanská obrana nyní úplně propadla.

Góóól! LUKÁŠ ŠTETINA si naskočil na roh Karlssona, který Jablonec odrazil pouze zpět k obránci a ten se z dorážky nemýlil. Ve 12. minutě vede Sparta nad Jabloncem 1:0.

Ve třetí minutě si na roh naskakoval Radakovič, ale netrefil soupeřovu branku.

Základní sestavy:

Sparta: Heča - Zahustel, Štetina, Radakovič, Matěj Hanousek - Moberg Karlsson, Kanga, M. Hašek, M. Frýdek (c), Hložek - Tetteh

Jablonec: Hanuš - Holeš, Hovorka, Kubista, Sobol - Hübschman (c), Kratochvíl, Trávník, Považanec, Jovovič - Doležal

Foto: ČTK/Ožana Jaroslav, ČTK/Deml Ondřej, ČTK/Říhová Michaela

Autor: - onp -, ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi