Slavia porazila Liberec a vede ligu! Plzeň si spravila chuť

Utkání 3. kola první fotbalové ligy: SK Dynamo České Budějovice - FC Viktoria Plzeň, 10. srpna v Českých Budějovicích. David Brunclík (vpravo) z Budějovic si zákrokem na Patrika Hrošovského (vlevo) z Plzně vysloužil žlutou kartu.

Fotbalisté Slavie ve 3. kole první ligy doma porazili Liberec 4:1 a po třetím vítězství vedou tabulku o skóre před mistrovskou Spartou. Slovan po úvodních remízách poprvé prohrál a nenapravil čtvrteční vyřazení ve 3. předkole Evropské ligy s Astrou Giurgiu. Západočeši zvítězili na hřišti nováčka Českých Budějovic vysoko 4:0 a částečně si spravili chuť po čtvrtečním vyřazení z Evropské ligy. Nováček z Hradce Králové se trápí střelecky, ani v třetím zápase se neprosadil. Proti Mladé Boleslavi mu to však stačilo na bod za bezbrankovou remízu.

V Edenu otevřel skóre útočník Slavie Balaj, ještě před pauzou srovnal Šural. Čtvrt hodiny před koncem vrátil domácím vedení Zmrhal a výhru v závěru pečetil dvěma góly Škoda.

Slavia začala ofenzivně a už v první minutě si vypracovala střeleckou příležitost. Zmrhal však z první mířil hodně nepřesně. Liberec se po čtvrteční domácí porážce s rumunským Giurgiu zpočátku hledal.

Domácí bez ošetřovaného kapitána Latky v 17. minutě otevřeli skóre. Vukadinovič na pravé straně obešel Fleišmana a před brankou našel nepokrytého Balaje. Albánský útočník lehce vstřelil svůj druhý ligový gól v ročníku.

Slávisty branka ještě více povzbudila a Liberec zatlačili, Nitrianského tečovaná střela jen těsně minula Hroššovu branku. Krátce před pauzou se ale Severočeši zlepšili a ve 43. minutě vyrovnali. Frýdek se protáhl mezi dvěma obránci, na zadní tyči našel Šural a ten ve skluzu skóroval.

Do druhého poločasu nenastoupil zraněný Latka, kterého ve středu domácí obrany nahradil teprve sedmnáctiletý ligový debutant Kodr.
Slavia v poslední dvacetiminutovce začala opět dominovat. Nejprve střídající Piták

z přímého kopu přestřelil. V 74. minutě ale už Balaj utekl po levé straně, počkal si na nabíhajícího Zmrahala a ten povedenou ranou překonal Hrošša.

V závěru Liberec zcela odpadl, čehož Pražané ještě dvakrát využili. V 87. a 89. minutě se po dvou chybách v defenzivě dvakrát trefil Škoda, který se čtyřmi góly vede tabulku střelců.

Utkání 3. kola první fotbalové ligy: SK Dynamo České Budějovice - FC Viktoria Plzeň, 10. srpna v Českých Budějovicích. David Brunclík (vpravo) z Budějovic si zákrokem na Patrika Hrošovského (vlevo) z Plzně vysloužil žlutou kartu.Plzeň deklasovala Budějovice

Západočeši zvítězili na hřišti nováčka Českých Budějovic vysoko 4:0 a částečně si spravili chuť po čtvrtečním vyřazení z Evropské ligy.  Nováček z Hradce Králové se trápí střelecky, ani v třetím zápase se neprosadil. Proti Mladé Boleslavi mu to však stačilo na bod za bezbrankovou remízu. 

Západočeši rozhodli o své jubilejní 200. výhře v nejvyšší soutěže třemi brankami v první půli, kdy se trefili Radim Řezník, Jan Chramosta a Daniel Kolář. Po pauze přidal svůj druhý gól v zápase Chramosta.

Plzeň se dočkala druhé nejvyšší venkovní výhry v historii samostatné ligy po triumfu 5:0 nad Ústím na Labem a po druhém ligovém vítězství za sebou ztrácí dva body na vedoucí Spartu. Naopak Dynamo prohrálo s Viktorií šestý z posledních sedmi duelů a je v tabulce předposlední.

Plzeňský trenér Dušan Uhrin mladší po čtvrteční prohře 1:4 s Ploještí a vypadnutí z Evropské ligy na třech místech změnil sestavu. Horváth usedl na lavičku, v útoku premiérově dostala od začátku šanci posila Chramosta a v brance se poprvé v sezoně představil Bolek, který nahradil Kozáčika.

Plzeňský "kotel" fanoušků hned v úvodu podpořil kouče Uhrina, jehož pozice je podle některých médií v ohrožení. Za svého kouče jako by se chtěli postavit i hostující hráči, kteří vstoupili do zápasu náporem a už po necelých dvou minutách otevřeli skóre.

Nedůraz v domácí obraně potrestal pohotovou střelou obránce Řezník a potvrdil, že se mu proti Českým Budějovicím nebývale daří. V zápasech s Dynamem dal tři ze svých čtyř ligových branek.

Jihočeši nasadili obě nové posily Vošahlíka s Volešákem, proti vicemistrovi ale měli až moc velký respekt. Hosté kontrolovali hru a v sedmnácté minutě zvýšili. Chramosta chladnokrevně zakončil samostatný únik na Křížka a dočkal se první soutěžní trefy v plzeňském dresu.

Dynamo před týdnem kvůli úmrtí teplického ředitele Františka Hrdličky nehrálo duel na severu Čech a nedařilo se mu navázat na sympatický výkon z úvodního kola a remízu s Libercem. Až v závěru poločasu se trochu osmělilo a Bolka po Machovcově přímém kopu ze strany zachránila tyč.

Místo snížení naopak ještě do pauzy potřetí udeřila Plzeň. Domácí obrana nechala ve vápně zpracovat míč Koláře a reprezentační záložník dal svůj třetí gól z posledních čtyř zápasů.

Po přestávce už se utkání pouze dohrávalo a Viktoria z mnoha šancí přidala ještě jednu trefu. V 59. minutě si Chramosta zpracoval Limberského centr a potřetí v ligové kariéře dal v jednom duelu dvě branky.

Neproduktivní Hradec

"Votroci" v nové sezoně první ligy nadále čekají na gól. Doma uhráli jen bezbrankovou remízu s Mladou Boleslaví, přestože měli několik dobrých šancí. Ale neproměnili je a jejich střelecká impotence v lize trvá už 668 minut. Zklamala však i Mladá Boleslav, která neskórovala podruhé za sebou a na výhru čeká už čtyři soutěžní utkání.

Hradečtí chtěli v zápase poprvé po návratu do ligy vyhrát a především skórovat. Vrhli se tak do útoku a jen za první poločas si vytvořili čtyři solidní šance a byli jasně lepší.

Ve středu pole se dařilo letní posile Kotišovi, právě on připravil první gólovou příležitost. V 10. minutě vyslal kolmou přihrávkou do samostatného úniku Štípka, ten udělal kličku brankáři Hruškovi, ale jeho střelu zablokovala obrana. Následnou dorážku pak lapil sám gólman.

Hradec hrál velmi slušně, ale v koncovce nadále tápal a také měl smůlu. Po brejku se do zakončení dostal Križko, jeho střela ale skončila na tyči. Další dvě možnosti měl hrotový útočník Dvořák. Nejprve jeho technický pokus o obstřel Hruška chytil. Poté brankáři pomohla obrana, která zblokovala Dvořákovu nebezpečnou střelu.

Hosté byli prakticky neškodní, jen Štohanzl zkusil štěstí, jeho rána ze šestnáctky však letěla doprostřed. Na slabý výkon zareagoval trenér Jarolím, už o poločasové pauze vystřídal Ščuka s Navrátilem. Mladé Boleslavi však změny příliš nepomohly, neprosadil se ani zkušený Magera.

Po změně stran hra upadla, a to i ze strany domácích. Přesto mohli rozhodnout, na čemž měl zásluhu i exreprezentant Kulič, jenž přišel na hřiště na poslední půlhodinu. Zkušený útočník unikl po levé straně, zachytil míč těsně před brankovou čárou a přihrávkou zpět připravil velkou šanci pro Štípka. Toho ale znovu vychytal Hruška.

Další velkou šanci Hradce ve druhé části měl Dvořák. Po kolmé přihrávce běžel sám na bránu, dostal se ale do úhlu a trefil jen boční síť.

Zkušenější hosté byli velmi nepřesní. I když se Hradec tlačil do útoku a nabídl jim několik možností k brejkům, Boleslav toho nevyužila. Nezvládla ani přečíslení tři na dva, do kterého se dostala dvakrát. V obou případech se nepropracovala ani ke střele.

Do poslední příležitosti se prodral domácí Križko, jeho volej ale skončil vysoko nad bránou.

3. kolo první fotbalové ligy:

Dynamo České Budějovice - Viktoria Plzeň 0:4 (0:3)
Branky: 17. a 59. Chramosta, 2. Řezník, 45.+2 D. Kolář. Rozhodčí: Kocourek - Kordula, Kříž. ŽK: P. Novák, Brunclík - Řezník. Diváci: 6402.

Hradec Králové - FK Mladá Boleslav 0:0
Rozhodčí: Marek - Pelikán, Kubr. ŽK: Kotiš, Dvořák - Ščuk, Ďuriš, Šisler, Kysela. Diváci: 4360.

Slavia Praha - Slovan Liberec 4:1 (1:1)
Branky: 87. a 89. Škoda, 17. Balaj, 74. Zmrhal - 43. Šural. Rozhodčí: M. Paták - Kotík, Hrabovský. ŽK: Baéz - Rajnoch, Frýdek. Diváci: 8248.

Foto: ČTK/Pancer Václav, ČTK/Šimánek Vít

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi