Slavia dotahovala Boleslav marně, Zlín dál čeká na body

Utkání Mladé Boleslavi s pražskou Slavií.

Fotbalisté Mladé Boleslavi porazili ve 20. ligovém kole souboji o pohárové příčky Slavii 2:1. Skóre otevřel v 57. minutě Lukáš Magera z penalty po zákroku Michal Frydrycha, který dostal červenou kartu. Pojistku přidal v 85. minutě Jakub Rada, v závěru už jen snížil Muris Mešanovič. Boleslav neprohrála se Slavií v lize pojedenácté za sebou a pojistila si třetí místo v tabulce. Pražané ztrácejí z páté příčky na svého soupeře pět bodů.

Oba trenéři, kteří dříve úspěšně působili v soupeřově klubu, neměli k dispozici nejsilnější sestavu. Za domácí místo zdravotně indisponovaného Kysely nastoupil na pravém beku Jánoš, scházeli i Pauschek a Polom. Trest za vyloučení si odpykal Baroš, ale na hrotu útoku hrál Chramosta.

Slavii kvůli dohodě klubů chyběli Vukadinovič s Štohanzlem a zranění Bílek, Bořil a se svalem brankář Berkovec. Poprvé po příchodu z Ostravy tak v soutěžním utkání za Pražany chytal Pavlenka a hned ve třetí minutě jeho pravou tyč těsně minul Čermák.

V první půli byli aktivnější Mladoboleslavští, kteří lépe kombinovali a drželi míč v úctyhodných 79 procentech času. Ščukovu střelu v šesté minutě vyrazil Pavlenka a další Čermákův pokus skončil těsně vedle.

Na druhé straně v 21. minutě šel do brejku po chybě domácích v rozehrávce Škoda, ale vracející se Čmovš stačil zasáhnout. Domácí pokračovali v převaze. Chramostovo zakončení zablokoval obránce a těsně před pauzou hlavičkoval po rohu těsně mimo Čmovš.

Do vedení se domácí dostali až dvanáct minut po přestávce. Chramosta se ve vápně při pokusu o střelu po kontaktu s Frydrychem skácel na zem, Ardeleánu odpískal penaltu a slávistického stopera, jenž měl jednu žlutou kartu, vyloučil.

Magera z pokutového kopu poslal Pavlenku na druhou stranu a připsal si 50. ligový gól. Proti verdiktu sudího protestoval kouč Slavie Uhrin tak vehementně, že ve svém bývalém působišti musel na tribunu.

Hosté navzdory oslabení poslali na trávník ke Škodovi a Železníkovi třetího útočníka Mešanoviče a v polovině druhé půle dvakrát marně žádali penaltu. Na druhé straně protáhl Pavlenku Čermák.

Mešanovič hru hostů výrazně rozhýbal a dostal se do tří šancí. V té největší ale v 77. minutě mířil mimo. Slavia v oslabení začala hrát svůj nejlepší fotbal a vyrovnání měl na noze Souček, který ale na tři góly z minulého kola nenavázal, protože ho vychytal Šeda.

V 85. minutě naopak domácí přidali pojistku, když se po Čermákově přiťuknutí z dálky pěkně trefil Rada. V poslední minutě ještě zdramatizoval závěr hlavičkou po Kenijově centru střídající Mešanovič, ale první jarní prohru Slavie už neodvrátil. Kenija z poslední šance minul.

Zlín ani tentokrát nebodoval

Fotbalisté Zbrojovky Brno porazili ve 20. kole první ligy Zlín 2:0 a posunuli se minimálně do neděle na šesté místo v tabulce. Naopak Zlín zůstal jediným týmem v lize, který v dosavadních čtyřech jarních kolech ještě nebodoval. Branky Brna, které z posledních pěti zápasů doma získalo 12 bodů, vstřelili Pavel Zavadil a Alois Hyčka.

Zlín vsadil na pozornou defenzívu s důsledným pokrytím nejlepšího střelce Zbrojovky Řezníčka a trpělivě čekal na příležitost k protiútokům. Z územní převahy zahrozili Brňané poprvé v 10. minutě, kdy Paškova dorážka skončila na tyči.

Kromě této šance se ale domácí fotbalisté dlouho k další slibnější možnosti ke skórování nedostali. Více gólových příležitostí si vypracoval Zlín, který ale narážel na pozorného brankáře Melichárka. Ten po čtvrt hodině vyboxoval Janíčkovu tvrdou střelu ze dvaceti metrů a postupně také Diopovu tečovanou dorážku a Poznarovu ránu.

Na druhé straně se ve 37. minutě po Řezníčkově centru dostal k zakončení nabíhající Hyčka, jehož ránu pod břevno brankář Holý vyrazil. Z tlaku se Zbrojovka vypracovala několik trestných kopů. Ze dvou z nich Zavadil mířil nepřesně. Vyšel mu až třetí pokus minutu před koncem poločasu, kdy se mu podařilo z levé strany střelou z pětadvaceti metrů vstřelit úvodní branku.

Těsně před přestávkou mohl Zlín po špatné rozehrávce soupeře vyrovnat, za brankáře Melichárka zasprintoval ještě stoper Buchta, který stačil míč těsně na brankové čáře odkopnout do zámezí.

Po změně stran Zlín více otevřel hru. V 53. minutě po rohovém kopu zcela volný Diop jen mířil do rukou Melichárka. Jenže z útoku do otevřené obrany Pašek v 57. minutě stačil přistrčit míč Hyčkovi, který prostřelil brankáře Holého a pojistil vedení.

Po druhém gólu se Zbrojovka zatáhla do defenzívy. Územní převaze Zlína chyběla přesnější kombinační souhra a ke zvratu nepomohlo ani zařazení útočníka Fantiše. Zlín už ve čtvrtém ligovém zápase v Brně neskóroval.

Potočný zařídil Teplicím remízu

Fotbalisté Teplic ve 20. ligovém kole díky brance Romana Potočného ze čtvrté minuty nastavení remizovali 1:1 na hřišti Bohemians 1905. Pražané, které v první půli poslal do vedení Patrik Schick, v nejvyšší soutěži prodloužili sérii bez porážky na devět zápasů.

Pražané asi po čtvrt hodině převzali iniciativu a po několika náznacích se ve 28. minutě ujali vedení. Čögley na pravé straně vysunul Hubínka, ten před brankou našel nehlídaného Schicka a nejlepší střelec "Klokanů" dal umístěnou hlavičkou šestý ligový zásah v sezoně.

Schick pak obešel Ciskaridzeho a výbornou přihrávkou našel Bartka, který však zakončil jen do náručí připraveného brankáře Chudého. Teplice si největší šanci vypracovaly až těsně před pauzou, kdy Kukecovu hlavičku chytil Zlámal.

Druhý poločas moc zajímavých momentů nenabídl. V 63. mohl přidat domácí pojistku Čížek, ale po úniku na pravé straně napálil břevno. Bohemians dobře bránili a podnikali rychlé protiútoky. Jeden z nich v závěru nevyužil střídající Mikuš, kterého dokázala zablokovat hostující obrana.

Teplice až v nastaveném čase po ošetřování otřeseného obránce Lüftnera vyrovnaly, když se povedenou ranou z voleje prosadil náhradník Potočný. Pro Severočechy to byl první ligový gól po 344 minutách.

Jihlava zvládla boj s Olomoucí

Fotbalisté Olomouce si výrazně zkomplikovali boj o záchranu, když v jednom z klíčových utkání jara prohráli 1:2 na hřišti Jihlavy. Sigma přitom vedla po gólu Šimona Falty, ale Petr Hronek dvěma góly skóre otočil. Olomouc tak na předposledním místě ztrácí na záchranu už čtyři body.

Z pohledu obou soupeřů šlo o zápas jara, jelikož šlo o přímý souboj o únik z pásma sestupu. Oba sobotní soupeři tak v boji o záchranu potřebovali bodovat naplno.

Nejdříve mohl domácí po dvaceti minutách rozveselit kapitán Vaculík. Kučera vybojoval na útočné polovině míč, zkombinoval s Hronkem, jenž ještě přihrál na pravou stranu Vaculíkovi, jeho střela levou nohou postrádala razancí i přesnost.

Hned z protiútoku střelou z dvaceti metrů zahrozil Houska, ale po půl hodině už se Hanáci radovali z vedení. Šulek na polovině ztratil míč, Falta využil vyřazené defenzívy domácích, obešel Hanuše a pohodlně poslal míč do prázdné brány.

Vyrovnání přišlo pět minut před pauzou. Šulek na pravé straně uvolnil Vaculíka, který ve vápně na přední tyči našel hlavu Hronka a posila ze Slavie dala druhý gól v řadě.

O tom, že středopolař Hronek bude stále jediným střelcem domácího týmu v rámci jarní části sezony, bylo jasno i krátce po pauze, když se prosadil i v 48. minutě.

Vaculík jako přes kopírák centrem z pravé strany našel ve vápně opět Hronka a ten tentokrát na zadní tyčí poslal míč do sítě.

Hosté poté vsadili vše na útok, ale obranný val Jihlavy ve zbytku zápasů už nepřekonali. Domácí spoléhali na rychle brejky, ale ani Jihlavané z nich nebyli nijak výrazně nebezpeční. Cennou výhru však uhlídali.

20.kolo první fotbalové ligy

FK Mladá Boleslav - Slavia Praha 2:1 (0:0)

Branky: 57. Magera z pen., 85. Rada - 90. Mešanovič. Rozhodčí: Ardeleánu - Wilczek, Kotík. ŽK: Ščuk, Chramosta, Jánoš - Frydrych, Piták. ČK: 90.+1 Kúdela - 56. Frydrych. Diváci: 5000 (vyprodáno).

Sestavy:

M. Boleslav: Šeda - Jánoš, Kúdela, Čmovš, Fleišman - Ščuk, Rada - Kalabiška (83. Přikryl), Magera (89. Takács), Čermák - Chramosta (75. Baroš). Trenér: Jarolím.

Slavia: Pavlenka - Mikula, Frydrych, Deli, Jablonský - Mihalík (62. Mešanovič), Souček, Hušbauer, Zmrhal (78. Kenija) - Železník, Škoda (87. Piták). Trenér: Uhrin ml.

Zbrojovka Brno - Fastav Zlín 2:0 (1:0)

Branky: 44. Zavadil, 57. Hyčka. Rozhodčí: Paták - Vlasjuk, Hrabovský. ŽK: Pašek - Hájek, Matejov, Živulič, Janíček. Diváci: 4342.
Sestavy:

Brno: Melichárek - Hyčka, Košťál, P. Buchta, Keresteš - Pašek (80. Chrien), Zavadil, Malík, Lacko (90. R. Buchta), Lutonský (70. Škoda) - Řezníček. Trenér: Kotal.

Zlín: Holý - Pazdera, Jugas, Hájek, Matejov (46. Hubáček) - Vukadinovič, Živulič (56. Holík), Janíček, Koreš - Poznar (70. Fantiš), Diop. Trenér: Páník.


Bohemians Praha 1905 - FK Teplice 1:1 (1:0)

Branky: 28. Schick - 90.+4 Potočný. Rozhodčí: Jech - Dobrovolný, Kubr. ŽK: Jirásek, Bartek, Havel - Ciskaridze. Diváci: 4633.

Sestavy:

Bohemians: Zlámal - Čögley, Krch, Šmíd, Havel - Švec - Acosta (46. Jirásek), Hubínek, Čížek, Bartek (89. Akulinin) - Schick (65. Mikuš). Trenér: Pivarník.

Teplice: Chudý - Hora, Lüftner, Ciskaridze, Krob - Kodeš - Gregáň (80. Nivaldo), Kukec (71. Táborský), Vachoušek, Fillo - Kapolongo (56. Potočný). Trenér: Vavruška.

Vysočina Jihlava - Sigma Olomouc 2:1 (1:1)

Branky: 40. a 48. Hrobek - 33. Falta. Rozhodčí: Jílek - Urban, Pochylý. ŽK: Voltr - Houska, Štěrba. Diváci: 2893.

Sestavy:

Jihlava: Hanuš - Kryštůfek, Krejčí, Šourek, Urdinov - Kučera, Šulek - Voltr (90. Jungr), Hronek, Vaculík (82. Kukol) - Dvořák (59. Bazal). Trenér: Hipp.

Olomouc: Buchta - Hála, Štěrba, Radakovič, Vepřek - Houska, Šindelář (56. Plšek) - Navrátil (67. Chorý), Petr (58. Ordoš), Falta - Mahmutovič. Trenér: Jílek.

Foto: facebook.com/SKSlaviaPrahaFotbal

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi