Škoda zachránil Slavii před blamáží, v čele zůstává Sparta

Fotbalisté Slavie remizovali ve vršovickém derby s Bohemians.

Fotbalisté Slavie díky dvěma gólům Milana Škody ve 13. ligovém kole zachránili domácí remízu 2:2 v derby s Bohemians 1905. Vršovický rival vedl po 32 minutách už o dvě branky po vlastnímu gólu Deliho a Jindřiškově penaltě. Před pauzou snížil Škoda a jeho spoluhráč Piták neproměnil pokutový kop. Škoda však v 86. minutě porážku odvrátil. "Klokani" přesto poskočili z předposledního na čtrnácté místo. V čele soutěže se po výhře nad Teplicemi udržela pražská Sparta.

Hned z první větší šance padl v Edenu gól. Po centru hostujícího Jiráska v šestnáctce zazmatkoval stoper Deli, který míč napálil přesně k tyči vlastní branky. Obránce z Pobřeží slonoviny byl i u druhého gólu hostí. V v pokutovém území srazil pronikajícího Mosqueru a nařízenou penaltu ve 32. minutě suverénně proměnil kapitán Jindřišek.

Slávisté navíc vzápětí přišli o zraněného kapitána Latku, za šest minut ale snížili. Škoda dostal od Pitáka výborný míč za obranu a tváří v tváří si poradil se Zlámalem. Reprezentační útočník si připsal osmou trefu v ročníku a celkově padesátou v nejvyšší soutěži.

Z velkého slávistického tlaku pak málem potřetí udeřili Bohemians. Acostův pokus však vyrazil Berkovec. Těsně před přestávkou mohli "sešívaní" vyrovnat. Rozhodčí Lerch lehký kontakt hostujícího Pauscheka s Voltrem posoudil jako penaltový. Piták však pří svém třístém ligovém startu nepřekonal Zlámala, ten jeho ránu k tyči vyrazil.

Druhý poločas začala Slavia velkým náporem a hosté odolávali s vypětím všech sil. Po hlavičce Frydrycha podle domácích zahrál Jindřišek rukou, ale Lerch další pokutový kop neodpískal. Frydrych na závěr akce hlavičkoval těsně vedle.

Do branky Bohemians se pak o kousek nevešel ani přímý kop Pitáka a v 80. minutě výborný Zlámal zblízka zlikvidoval Škodovu hlavičku. V 86. minutě Slavia přece jen vyrovnala, když Škoda v souboji přetlačil Zlámala a poslal míč do sítě. V závěru se už skóre přes šance na obou stranách nezměnilo. Bohemians tak musí dál čekat na první ligovou výhru na půdě Slavie od roku 1993.

Sparta zválcovala Teplice

Fotbalisté Sparty v duelu 13. kola první ligy doma porazili Teplice 3:1 a vrátili se na první místo v tabulce o skóre před Plzeň a dva body před Mladou Boleslav. Severočeši už v 5. minutě vedli zásluhou Štěpána Vachouška, ovšem ještě do poločasu skóre otočili Kehinde Fatai a Ladislav Krejčí. Po změně stran přidal další gól znovu Fatai a navíc Bořek Dočkal neproměnil penaltu. Sparta doma vyhrála i sedmý ligový zápas sezony.

Trenér Sparty Zdeněk Ščasný se vzhledem k náročnému programu předchozích dní rozhodl ke změnám v sestavě a nechal jen na lavičce Holka, Matějovského či Jiráčka. Šanci naopak dostal Steinhöfer, který ji však příliš nevyužil a v poločase po mátožném výkonu střídal.

Mátožně ale začala celá Sparta, která se nedostala k typickému domácímu tlaku a nechala hrát hosty. A už v páté minutě ji za vlažný výkon potrestal teplický kapitán Vachoušek, který v roce 2010 na Letné prožil nevydařený podzim. Hora nacentroval na zadní tyč, kde zkušeného záložníka neuhlídal právě Steinhöfer a Vachoušek poslal hlavou Teplice do vedení. Sparta doma v lize inkasovala po 482 minutách.

Pražané se probírali pomalu, ale z první vážnější akce udeřili. Hybš poslal před branku centr, Lafata hlavou sklepl míč Fataiovi a ten potvrdil svou střeleckou formu.

Teplice nadále zlobily pasy za obranu, které musel řešit vyběhnutím pozorný brankář Bičík. Ve 25. minutě ale Lafata vyhrál hlavičkový souboj a Fatai unikal Krobovi. Ten ho pod hrozbou druhé žluté karty nesměl faulovat, a tak dostal Fatai čas na to, aby našel zcela volného Krejčího. Reprezentační záložník zacílil a levačkou z hranice pokutového území prostřelil Slavíka.

Od té doby měla Sparta herně navrch, ale přesto mohly Teplice ještě do poločasu srovnat. Breite tvrdě vystřelil, Bičík míč neudržel a k dorážce se dostal Fillo. Sparťanský brankář mu však skočil pod nohy a střelu nejlepšího teplického střelce bokem vytěsnil mimo branku.

Krátce po změně stran mohl sparťanské vedení navýšit Hušbauer, ale jeho technický pokus k tyči vyškrábl těsně vedle brankář Slavík. Pojistka tak přišla až v 75. minutě, kdy propadla teplická obrana, Krejčí oplatil Fataiovi asistenci a nigerijský útočník mohl do prázdné branky vstřelit už svůj sedmý gól v posledních pěti ligových zápasech.

Trefit se mohl i Dočkal, to když po brejku fauloval Dressler Jiráčka a sudí odpískal penaltu. Tu Dočkal proměnil, ale sudí Zelinka ji kvůli předčasnému vběhnutí hráčů do vápna nechal opakovat a tentokrát Slavík Dočkala vychytal. Velkou šanci z dorážky zahodil i Hybš.

Plzeň se probrala po poločase

Fotbalisté Plzně v Ostravě ve 13. kole první ligy splnili roli favorita a po výhře 4:0 se vyhoupli zpátky do čela tabulky. Mistr však na hřišti posledního týmu soutěže zabral až po změně stran a po bezgólové půli domácím nastřílel čtyři branky během 28 minut. Jednu trefu si připsal i Michal Ďuriš a dotáhl se na desetibrankového Lukáše Mageru v čele tabulky střelců. Baník doma s Plzní prohrál pošesté za sebou.

Plzeň ve Vítkovicích nechala svého nejlepšího střelce Ďuriše zpočátku pouze mezi náhradníky a v první půli byla jenom stínem úřadujícího šampiona. Z předzápasových předpokladů se naplnil jediný: hosté soupeři moc nepůjčovali míč, ale už v předfinální fázi byli jaloví a druhá nejhorší ligová obrana nebyla ani moc přetížená.

Ostrava naopak nebyla vůbec daleko od vedoucího gólu. Kukec v 17. minutě z přímého kopu parádně obstřelil zeď, ale jeho rána rozvlnila jen boční síť. Viktoria kontrovala Holendovou hlavičkou, se kterou ale Pavlenka neměl problém, a jedinou opravdovou šanci úvodní půle si vzápětí vytvořila až po minele domácího stopera Machovce, ale Kopic zblízka trefil Pavlenku do obličeje.

Outsider s nevýraznou Plzní nadále držel krok a ještě před přestávkou jí znovu postrašil hlavičkou Machovce i výpadem Červenky. Teprve po obrátce dostal výkon Plzně jiné parametry, ale do vedení ji pomohla chyba ostravského gólmana Pavlenky, který nezkrotil Kovaříkův centr a Hořava pohodlně dorazil do sítě.

Pak už byl na trávníku jen jeden tým. Ostrava soupeři přestala stačit v rychlosti a Viktoria rázem mohla uplatnit daleko větší fotbalové dovednosti. I další gól hostů se zrodil po dorážce: Hrošovského pokus doklepl Holenda. Západočeši po prostřídání a příchodu Ďuriše s Petrželou pak několikrát ostravskou obranu rozebrali do posledního šroubku.

Domácí se sice chvilku zlobili po neuznané trefě Mičoly z ofsajdu, ale na lepší výsledek v žádném případě pomýšlet nemohli. Petržela po brejku do otevřené obrany vstřelil třetí gól a už za dvě minuty po další rychlé akci skóroval zblízka Ďuriš.

Ostrava tak prodloužila svou tristní bilanci v sezoně už na dvanáct porážek, zůstává beznadějně poslední a na výhru proti Plzni čeká už dvanáct zápasů.

Liberec podruhé prohrál

Fotbalisté Zbrojovky Brno porazili ve 13. kole první ligy Slovan Liberec 3:1 a čtvrtému týmu tabulky připravili teprve druhou prohru v sezoně. Branky Brňanů. kteří už čtyři kola neprohráli, vstřelili Chrien, Řezníček a v poslední minutě Zavadil. Za hosty vyrovnal na 1:1 Rabušic, který právě v Brně před lety naskočil do velkého fotbalu.

Brňané vstoupili do utkání útočně, hned v první minutě se dostal z rychlého protiútoku do šance Brigant, další nabídku propásl v osmé minutě Řezníček, který po Škodově uvolnění už nestačil přehodit padajícího obránce protivníka. Počáteční tlak Zbrojovky liberecké fotbalisty zaskočil. Poprvé vážněji zahrozil až po nedorozumění domácích zadáků Rabušic, ale jen trefil brankáře Melichárka. Podruhé tentýž hráč těsně minul brněnskou branku.

Také do druhého poločasu vstoupili mnohem lépe domácí. Ve 49. minutě se po hrubce Bartla ocitl Škoda sám před Koubkem, liberecký gólman stačil střelu vyrazit a z dorážky Lacko netrefil prázdnou branku. O tři minuty později se po sérii špatných odkopů míč dostal k Chrienovi, který už brankáře Koubka překonal.

Liberecký trenér Trpišovský okamžitě zareagoval, místo Bartla poslal do hry reprezentanta Šurala. Severočeši srovnali krok, dostali protivníka pod tlak. V 65. minutě využili chybnou rozehrávku Brna k rychlému protiútoku po pravé straně a Rabušic přesně zakončil.

Navzdory převaze se však Liberci výsledek nepodařilo otočit. V 77. minutě po Zavadilově akci našel Škoda obloučkem volného Řezníčka, který přidal druhý gól. V poslední minutě pak po sólovém úniku Řezníček přesně přihrál Zavadilovi, který výhru zpečetil.

13. kolo první fotbalové ligy

Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 2:2 (1:2)

Branky: 38. a 86. Milan Škoda - 9. vlastní Deli, 32. Jindřišek z pen. Rozhodčí: Lerch - Mokrusch, Hájek. ŽK: Deli, Černý - Pauschek, Zlámal, Škerle. Diváci: 13.976.
Sestavy:

Slavia: Berkovec - Frydrych, Latka (33. Bílek), Deli, T. Jablonský - Souček, Piták - Voltr (78. Kuchta), Zmrhal, Černý (67. M. Vukadinovič) - Milan Škoda. Trenér: Uhrin ml.

Bohemians: Zlámal - Pauschek, Krch, Škerle, Havel - Jindřišek - Acosta, Hubínek, Jirásek (63. Gajič), Mosquera (69. Schick) - Čížek (84. Akulinin). Trenér: Pivarník.

Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 0:4 (0:0)

Branky: 53. Hořava, 67. Holenda, 79. Petržela, 81. Ďuriš. Rozhodčí: Marek - Pilný, Arnošt. ŽK: Kaša - Hrošovský. Diváci: 5032.

Sestavy:

Ostrava: Pavlenka - Dostál, Kaša, Machovec, Lučič - Ježdík (68. Narh), Lásik - Mondek (78. Szotkowski), Kukec, Mičola (83. Holzer) - Červenka. Trenér: Korytář.

Plzeň: Bolek - Matějů, Baránek, Hejda, Limberský (87. Kučera) - Hrošovský, Hořava - Kopic (60. Petržela), Kolář, Kovařík - Holenda (74. Ďuriš). Trenér: Krejčí.

Zbrojovka Brno - Slovan Liberec 3:1 (0:0)

Branky: 52. Chrien, 77. Řezníček, 90. Zavadil - 66. Rabušic. Rozhodčí: Pechanec - Wilczek, Hock. ŽK: Schuster, Frelih - Shala, Sackey. Diváci: 4524.

Sestavy:

Brno: Melichárek - Chrien, P. Buchta, Schuster, Lutonský - Lacko (90. Jakub Šural), R. Buchta - Vávra (61. Zavadil), Brigant (82. Frelih), Michal Škoda - Řezníček. Trenér: Kotal.

Liberec: Koubek - Mudra, Švejdík, Pokorný, Sýkora - Pavelka, Sackey, Bartl (57. Josef Šural), Shala (78. Bakoš) - Kerbr (65. Jefremov), Rabušic. Trenér: Trpišovský.

Sparta Praha - FK Teplice 3:1 (2:1)

Branky: 13. a 75. Fatai, 25. Krejčí - 5. Vachoušek. Rozhodčí: Zelinka - Nádvorník, Vlasjuk. ŽK: Mareček, Dočkal, Costa - Krob, Breite, Ljevakovič, Dressler. Diváci: 7766.

Sestavy:

Sparta: Bičík - Steinhöfer (46. Jiráček), Brabec, Costa, Hybš - Mareček, Hušbauer (63. Matějovský) - Fatai, Dočkal, L. Krejčí - Lafata (89. Juliš). Trenér: Ščasný.

Teplice: Slavík - Hora, Lüftner, D. Jablonský, Krob (54. Dressler) - Ljevakovič - Vondrášek, Vachoušek (83. Bratanovič), Breite, Fillo (83. Potočný) - Kapolongo. Trenér: Vavruška.

Foto: ČTK/Krumphanzl Michal

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi