Plzeň vyhrála a do jara je první, Liberec spasily dvě penalty

Fotbalisté Sparty porazili venku Hradec Králové.

Fotbalisté Sparty v 15. kole první ligy zvítězili na hřišti nováčka Hradce Králové 2:1 a posunuli se na čtvrté místo tabulky před Mladou Boleslav. Pražany poslal do vedení v první půli Lukáš Juliš, po změně stran zvýšil Matěj Pulkrab a za domácí snížil Tomáš Malinský. Sparťané venku naplno bodovali poprvé po čtyřech utkáních. Fotbalisté Liberce remizovali v 15. ligovém kole se Slováckem 2:2. Hosté vedli po trefách Francise Koného a Filipa Hlúpika, ale na první výhru na půdě Slovanu nedosáhli, neboť v 66. a 69. minutě ze dvou penalt srovnal Rus Nikolaj Komličenko.

"Myslím, že se fanouškům musel průběh zápasu líbit, gólové příležitosti byly na obou stranách. Dali jsme si za úkol v Hradci vyhrát a jsme rádi, že vezeme tři body, i když nás to stálo dost energie," řekl po zápase trenér Zdeněk Svoboda, který Spartu poprvé formálně vedl jako hlavní kouč.

Spartu mohl dostat do vedení už v osmé minutě kapitán Lafata, ale po přihrávce Karavajeva zblízka trefil tyč. Ve 13. minutě už se letenský tým prosadil. Lafata přistrčil míč volnému Julišovi a ten nadvakrát překonal brankáře Ottmara.

Domácí se však rychle oklepali a favorita zatlačili k jeho pokutovému území. Martanovu přízemní ránu vykopl bývalý hradecký gólman Koubek a další slibné akce Východočeši nedotáhli, například těsně před pauzou z malého vápna minul Vlkanova.

"Od takové 20. minuty se obraz hry změnil, od té doby jsme byli nebezpeční. Myslím, že šance Adama Vlkanovy v poslední minutě poločasu volala po gólu," uvedl hradecký trenér Milan Frimmel.

Hradečtí sahali po vyrovnání

I ve druhém poločase byl dlouho aktivnější Hradec, jenže jeho hráči se dál trápili v zakončení. Pokus Černého vyrazil Koubek a dorážející Polom v dobré pozici trefil jen stopera Kadlece.

Naopak z protiútoku v 56. minutě přidal druhý gól Sparty Pulkrab, který zblízka využil přesné Karavajevovy přihrávky. Za tři minuty se však domácí vrátili do hry. Kadlec po centru z levé strany neobratně odvrátil míč přímo k Malinskému a ten tvrdou ranou ukončil Koubkovi po 392 minutách ligovou neprůstřelnost.

"Hradec hrál velmi dobře, ale my jsme byli kvalitnější ve vápně a zápas jsme mohli rozhodnout dřív. Hradec je do útoku velmi dobrý, s tímhle týmem budou mít problémy všichni soupeři," konstatoval hostující brankář Tomáš Koubek.

Vzápětí Spartě chyběly ke třetí vstřelené brance jen centimetry, když se Dudlova zblokovaná střela odrazila od Pulkrabovy nohy do tyče. Karavajev poté pálil těsně nad břevno a Lafatu vychytal Ottmar.

"Votroci" v závěru sahali po vyrovnání a vytvořili si několik možností, ale hostující obrana v čele s Koubkem odolala. Hradec tak prohrál i třetí ligové utkání po návratu na svůj zrekonstruovaný stadion a se Spartou nebodoval popáté v řadě.

"My jsme sice snížili, ale na druhý gól už jsme odpovědět nedokázali. Výsledek je velké zklamání," prohlásil Frimmel. "Je to škoda. Takhle zmáčknout Spartu, to se moc často nestává," doplnil obránce Hradce a odchovanec Letenských Roman Polom.

Liberec vydřel remízu 

Hosté vedli po trefách Francise Koného a Filipa Hlúpika, ale na první výhru na půdě Slovanu nedosáhli, neboť v 66. a 69. minutě ze dvou penalt srovnal Rus Nikolaj Komličenko. Hosté dohrávali v devíti bez vyloučených Milana Kerbra s Vlastimilem Daníčkem, za domácí dostal červenou kartu Egon Vůch. Liberec čeká na výhru pět kol a je v tabulce dvanáctý. Slovácko zůstalo o skóre za soupeřem na třinácté příčce.

Nikolaj Komličenko (vpravo) ze Slovanu Liberec a Tomáš Košút ze Slovácka."Jsem přesvědčen o tom, že jsme si zasloužili tři body, bohužel nám to nebylo souzeno a z různých důvodů si vezeme jen jeden," řekl na tiskové konferenci trenér Slovácka Stanislav Levý.

"Myslím, že jako hráč i trenér už jsem toho zažil relativně hodně a myslel jsem si, že mě ve fotbale jen tak něco nepřekvapí. Ale člověk se v 58 letech učí, znovu jsem byl překvapený průběhem dnešního utkání," dodal.

Liberecký trenér Jindřich Trpišovský udělal jedinou změnu v základní sestavě oproti čtvrtečnímu vítěznému utkání s Karabachem (3:0), když místo potrestaného Coufala nastoupil Nitrianský. Severočeši ale v první půli zůstali hodně daleko za svým výkonem z duelu Evropské ligy.

Slovan se vůbec nemohl dostat do tempa a za celé úvodní dějství si nevytvořil šanci. To Slovácko bylo nebezpečnější, i když do možností ho svými chybami dostávali hlavně domácí. Po čtvrthodině chyboval stoper Pokorný a poté v poslední chvíli z brankové čáry odvrátil balon po lobu hostujícího Reinberka přes gólmana Dúbravku.

Pokorný se ale nepoučil. Po půlhodině udělal další chybu, zpracoval nákop přímo pro Koného a ten už tentokrát libereckého gólmana lobem překonal. Útočník z Toga skóroval ve druhém venkovním utkání za sebou.

"Po mé hloupé chybě jsme dostali zbytečný gól. Snažil jsem se hrát míč až moc fotbalově, místo abych balon prostě uklidil na tribunu a byl klid. Zpackal jsem to," připustil Pokorný. "První poločas byl z naší strany katastrofální," doplnil Trpišovský.

Hned necelou minutu po pauze měl Slovan blízko k vyrovnání. Po chybě v hostující obraně přiťukl Vůch Komličenkovi, ale ten z vyložené pozice trestuhodně překopl břevno.

Liberec vstoupil do druhé půle aktivně, ale v 55. minutě další hrubkou nabídl soupeři druhý gól. Koné poslal do úniku Hlúpika a ten s přehledem obstřelil Dúbravku. Připsal si první gól v ligové sezoně. Po další chybě obrany měl v 63. minutě na noze další branku Hlúpik, pálil však nad.

V 65. minutě svitla domácím naděje. Po Radově zákroku na Komličenka nařídil sudí Nenadál penaltu a sám faulovaný ji tvrdou ranou proměnil. V 69. minutě se ve vápně probíjel do zakončení Bartl, po kontaktu s Šimkem upadl a rozhodčí odpískal proti Slovácku další pokutový kop, navíc za protesty dostal červenou kartu Kerbr. Podle zápisu o utkání hostující záložník počastoval sudího dvěma vulgárními výrazy.

Komličenko ani podruhé nezaváhal, střelou na opačnou stranu než v prvním případě srovnal a navázal na dva góly proti Karabachu. "Ve druhé půli jsme po krásném kontru dali na 2:0 a průběh utkání nám hrál do karet. Bohužel jsme pak nedokázali přidat třetí gól, i když šance tam byla. První penaltou se bohužel dostal Liberec do hry a potom z druhé penalty srovnal," uvedl Levý.

Hned o minutu později zbytečně fauloval liberecký Vůch a po druhé žluté kartě i domácí dohrávali v deseti. V první minutě nastavení šli dokonce hosté po Daníčkově druhé žluté kartě do devíti, ale bod už udrželi.

"Chleba se lámal v gólové situaci, kdy Slovácko mohlo dát na 0:3. V divokém závěru se nám podařilo uhrát bod, který jsme si možná ani nezasloužili. Dneska tam nebyl z naší strany hlavně pohyb, v tom vidím hlavní rozdíl oproti čtvrtečnímu zápasu," řekl Trpišovský.

Plzeň porazila Brno a přezimuje na prvním místě tabulky

Do plzeňské sestavy se oproti čtvrtečnímu utkání Evropské ligy s AS Řím vrátil kapitán Hubník, který zažehnal problémy se svalem. Nastoupil i uzdravený Řezník. Ke svému 300. utkání v lize pak naskočil Limberský, který tak vstoupil do Klubu legend.

Viktoria od začátku měla zápas pod kontrolou a zatlačila Brno do defenzivy. Krmenčík nejprve zkoušel podobné zakončení, jako ve čtvrtek viděl u hvězdy AS Řím Džeka, ale s pokusem z úhlu na brankáře Melichárka nevyzrál. Stejně jako střelami z dálky Hrošovský a Hořava.

Brněnský Alois Hyčka (vlevo) v souboji s Martinem Zemanem a Patrikem Hrošovským z Plzně.Ve 22. minutě už se ale domácí prosadili. Oslavenec Limberský dobrým obranným zákrokem založil brejk, na jehož konci byl centr Zemana a reprezentant Krmenčík na malém vápně v pádu propálil gólmana.

Brno v tu chvíli hrálo v podstatě o deseti, jelikož kapitán Polák nemohl kvůli zranění běhat a hned po gólu se nechal vystřídat. Zbrojovka se těžko dostávala do hry a měla jen pár náznaků brejků. Šance však nepřicházely a nejlepší střelec ligy Škoda tak ani neměl možnost, jak rozšířit svou sbírku 10 gólů z posledních devíti zápasů.

Naopak plzeňští hráči se předháněli v zahazování šancí. Hejda v dobré pozici ani netrefil branku, Krmenčík pak předvedl hezkou "přešlapovačku", ale trefil jen tyč. A konstrukce branky zvonila i po přímém kopu Zemana.

Do druhé půle nemohl kvůli zranění nastoupit Limberský, trenér Pivarník navíc stáhl Hromadu a do hry poslal Kovaříka s Ďurišem. Plzeň nadále dominovala, ale pojišťující gól dlouho nepřicházel. Až v 75. minutě si na Petrželův centr naskočil Ďuriš a hlavou vstřelil svou první branku od poloviny září.

Na posledních 20 minut přišel hru Brna rozhýbat zkušený záložník Zavadil, který nastoupil poprvé od dubnového zranění kolene. Ale ani on nic nevymyslel a Brno si tak za celý zápas nevytvořilo jedinou vážnější šanci.

15. kolo první fotbalové ligy:

FC Hradec Králové - Sparta Praha 1:2 (0:1)

Branky: 59. Malinský - 13. Juliš, 56. Pulkrab. Rozhodčí: Houdek - Myška, Boček. ŽK: Schwarz, Žondra - Michal Kadlec, Juliš, Koubek. Diváci: 4500 (vyprodáno).

Sestavy:

Hradec: Ottmar - Holeš, Chleboun, Polom, Plašil (85. M. Černý) - Janoušek, Schwarz - Martan, Vlkanova (73. Žondra), Malinský - P. Černý (73. Pázler). Trenéři: Frimmel a Pilný.

Sparta: Koubek - Karavajev, Mazuch, Michal Kadlec, Costa - Juliš, Holek, Mareček, Holzer (27. Dudl, 90. Mustedanagič) - Lafata, Pulkrab. Trenéři: Svoboda a Holoubek.

Slovan Liberec - 1. FC Slovácko 2:2 (0:1)

Branky: 66. a 69. obě z pen. Komličenko - 29. Koné, 55. Hlúpik. Rozhodčí: Nenadál - Koval, Kubr. ŽK: Vůch - Daníček, Reinberk, Rada, Košút, Heča. ČK: 71. Vůch - 69. Kerbr, 90.+1 Daníček. Diváci: 2770.

Sestavy:

Liberec: Dúbravka - Karafiát, Nitrianský (59. Bartl), Pokorný, Bartošák - Breite, Folprecht (59. Markovič, 90. Machuča)) - Ekpai, Ševčík, Vůch - Komličenko. Trenér: Trpišovský.

Slovácko: Heča - Reinberk, Rada, Košút, Šimko - Šumulikoski, Daníček - Hlúpik (79. Diviš), Havlík, Kerbr - Koné. Trenér: Levý.

Viktoria Plzeň - Zbrojovka Brno 2:0 (1:0)

Branky: 22. Krmenčík, 75. Ďuriš. Rozhodčí: Berka - Hrabovský, Arnošt. ŽK: Hromada, Petržela - Štohanzl. Diváci: 8812.

Sestavy:

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský (46. Kovařík) - Hromada (46. Ďuriš), Hrošovský - Petržela (85. Bakoš), Hořava, Zeman - Krmenčík. Trenér: Pivarník.

Brno: Melichárek - Hyčka, Vraštil, Kijanskas, Lutonský - Polák (22. Buchta), Sedlák - Přichystal (73. Zavadil), Škoda, Štohanzl - Řezníček. Trenér: Habanec.

Foto: ČTK , Petrášek Radek

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi