Plzeň porazila Jablonec a přezimuje s rekordním počtem bodů

Olomoucký Martin Hála v souboji s libereckým Milanem Kerbrem.

Fotbalisté Plzně porazili v 16. kole české ligy Jablonec 2:0 a vyhráli i osmé domácí utkání v sezoně. Dalším vítězným celkem je Liberec, který porazil Olomouc. Hanáci na závěr podzimu neudrželi druhé místo v tabulce a nebodovali poprvé po dvanácti zápasech. Čest hostů zachraňovaly Teplice, které porazily Duklu a venku zvítězily poprvé v této sezoně. V dalších utkáních porazila Karviná vršovické Klokany, Slovácko vyhrálo nad Jihlavou a brněnská Zbrojovka remizovala se Zlínem.

Do plzeňské sestavy se vrátil nejlepší střelec Krmenčík a vykartovaného beka Davida Limberského nahradil Milan Havel. Jablonecký kouč Zdeněk Klucký udělal také dvě změny v základní jedenáctce, oproti remízovému duelu se Slavií (1:1) nastoupili Michal Trávník a Stanislav Tecl.

Právě bývalý útočník Západočechů Tecl se dostal do první šance utkání, když v osmé minutě přeběhl s míčem půl hřiště a zamířil na bližší tyč, gólman Kozáčik ale střelu pohlídal. Na druhé straně minul branku Kolář po přihrávce Kopice.

V 17. minutě Krmenčík patičkou předložil míč Kolářovi a gólman hostů Valeš se v mrazivém večeru poprvé zahřál, když záložníkovu střelu vytáhl na břevno. O minutu později si plzeňští hráči vyměnili role. Kolář, který odehrál jubilejní 300. duel v české nejvyšší soutěži, povedeným pasem vyřadil několik protihráčů ze hry a našel Krmenčíka, jenž přízemní střelou otevřel skóre.

Domácí následně drželi míč a nepouštěli Jablonec do výraznějších šancí, naopak mohli zvýšit skóre. Při Kopicově zakončení byl Valeš však z branky včas, v 29. minutě pak skončil Hořavův pokus na břevnu.

Začátek druhé půle přinesl jen náznaky jabloneckých šancí: Mihálik nedokončil nadějnou akci po Masopustově přihrávce a Trávník následně jen prověřil Kozáčikovu pozornost. V 69. minutě Kopic tvrdou ranou z přímého kopu těsně minul branku Severočechů.

Deset minut před koncem definitivně rozhodl Krmenčík, který celou akci odstartoval. Ke střele se nejprve dostal Kolář, trefil však tyč. Míč se ale odrazil k volnému útočníkovi, který si připsal jedenáctý gól v sezoně a tabulce střelců vévodí o tři zásahy před Teclem.

Olomouc prohrála v Liberci

Olomouci chyběli karetně potrestaný útočník Chorý se zdravotně indisponovaným Faltou a na hostujícím týmu to bylo v první půli jasně patrné. Hanáci příliš nepřipomínali druhý celek tabulky, který v minulém kole porazil Spartu, a Slovan měl od úvodu navrch.

Breite ale po čtvrthodině vypálil mimo, Potočného střelu z přímého kopu s námahou vyrazil gólman Buchta a v největší šanci první půle ve 27. minutě hlavičkoval Graiciar zblízka nad.

Sigma za úvodních 45 minut pořádně nevystřelila mezi tyče a zahrozila jen po chybách v domácí obraně. Hála ani po něm Plšek je však nedokázali ztrestat.

Deset minut po přestávce už se aktivnější Liberečtí dočkali vedení. Kerbr poslal z levé strany centr na malé vápno, kam si až z pozice pravého obránce seběhl Coufal a hlavou nedal Buchtovi šanci. Domácí kapitán dal třetí gól v ligové kariéře a druhý v sezoně. Olomouc inkasovala teprve podruhé za posledních pět kol.

Po hodině hry rozehřál diváky několikaminutový ohňostroj za stadionem. Až v polovině druhého dějství měli hosté první gólovou šanci. Po chybě v domácí rozehrávce šli Hanáci dva na jednoho, ale Plšek po přihrávce od střídajícího Texla minul.

Stejný hráč pak pět minut před koncem na malém vápně hlavičkoval jen do brankáře Koláře a Liberec už čtvrté domácí ligové vítězství za sebou udržel. Olomouc na hřišti Slovanu v nejvyšší soutěži nevyhrála od listopadu 2009 už šest zápasů.

Dukla podlehla Teplicím

První větší šanci si po dvaceti minutách hry vypracovala Dukla, Tetour však po Holíkově centru hlavičkoval těsně vedle. Na druhé straně neuspěl ani Vaněček, který zblízka netrefil odkrytou branku.

Teplice pak soupeře zatlačily. Brankář Rada zneškodnil Rezkův přímý kop, ale po následném rohu se k odraženému míči dostal Fillo a ve 30. minutě se povedenou ranou trefil do horního růžku. Hostující záložník si připsal pátou ligovou trefu v sezoně.

Ve 42. minutě mohl vyrovnat Miloševič, ale sám před gólmanem Divišem zamířil pouze do tyče. Na konci poločasu Dukle ještě víc zkomplikoval situaci Kušnír, který dostal dvě žluté karty během dvou minut a byl vyloučen. Poprvé byl bek Dukly napomínán za protesty a podruhé za faul na Rezka.

I do druhé půle vstoupili lépe Tepličtí. Aktivní Hyčka utekl obraně a na zadní tyči našel nepokrytého Rezka, který trošku se štěstím propálil Radu. I Rezek v ligové sezoně skóroval popáté.

Hosté s dvougólovým vedením kontrolovali hru a ve zbytku utkání dejvické mužstvo do větších příležitostí nepouštěli. Pouze Holenda tvrdou ranou protáhl brankáře Diviše.

Teplice tak porazily Duklu potřetí z posledních čtyř ligových soubojů a navázaly na minulou domácí remízou 0:0 s vedoucí Plzní. Svěřenci Jaroslava Hynka na Julisce nebodovali poprvé od dubnové prohry 1:2 s Mladou Boleslaví.

Slovácko otočilo duel s Jihlavou

Do utkání lépe vstoupili domácí a už ve třetí minutě promarnili obrovskou příležitost jít do vedení. Po zákroku hostujícího obránce Keresteše na Zajíce totiž rozhodčí Proske odpískal pokutový kop, který ale útočník Slovácka neproměnil. Jeho slabá střela skončila vedle.

Trest přišel ve 26. minutě, kdy po Vaculíkově přímém kopu z pravé strany tečoval hlavou míč pod břevno Krejčí a poslal Jihlavu do vedení. Slovácko mohlo vyrovnat takřka vzápětí, ale Daníček hlavičkoval do tyče a odražený míč do branky nedostali ani Navrátil s Šumulikoskim.

Mizerná koncovka provázela domácí i ve zbytku poločasu. Nejprve Šumulikoski netrefil v ideální pozici dobře míč a poslal ho přímo do náruče brankáře Rakovana. A těsně před přestávkou zahodil další velkou šanci Daníček, protože zblízka jen těsně minul.

Střeleckou smůlu Slovácko po pauze protrhlo ve velkém stylu a během tří minut otočilo skóre. Ve 49. minutě se na malém vápně dostal k míči Daníček a tvrdou ranou vyrovnal. V 51. minutě už domácí vedli, když po brejku a přihrávce střídajícího Kubaly se z pravé straně prosadil Petr.

Otřesená Jihlava už se na nic nezmohla a naopak mohla v závěru ještě inkasovat po šancích Sadílka s Kubalou. Vysočina tak v probíhající sezoně stále nezískala venku ani bod. Na posledním místě vystřídala Slovácko, které ukončilo 12 zápasů trvající sérii bez vítězství.

Trenér Kordula si navíc na desátý pokus připsal první výhru na lavičce a jeho tým přezimuje na 14. místě těsně nad pásmem sestupu. Od předposlední Ostravy dělí celek z Uherského Hradiště bod a od Jihlavy dva.

Karviná přezimuje mimo sestupové příčky

V sestavě Bohemians dostal v zápase proti Bohemians 1905 šanci útočník Kabajev, ale vůbec ji nevyužil a byl téměř neviditelný. Hosté směrem dopředu byli málo nebezpeční a za celý poločas nevystřelili mezi tyče. Hrozbou byl jen pokus Krcha, který domácí obrana srazila nad branku.

Ani Karvinští nepřinášeli fanouškům v ochozech příliš vzruchu. Pouze ve 4. minutě si Wágner krásně zpracoval balon a dokázal se prosadit i proti dvojbloku pražských hráčů. Fryšták ale jeho střelu vykopl.

Ve 34. minutě se po centru Eismanna z trestného kopu dral do šance agilní Wágner, ale jeho hlavička letěla těsně vedle.

Domácí se vrhli na Klokany i na startu druhé půle a Lingr spálil vyloženou šanci, protože zblízka vůbec netrefil bránu. Další slušný pokus si připsal Wágner, jehož hlavička po centru Moravce prosvištěla nad břevnem.

Pak se do šestnáctky Pražanů prokličkoval Budínský, ale jeho přízemní střela nemohla Fryštáka překvapit. Rychlík Moravec měl na hlavě další možnost, ale i on přestřelil.

Bohemians se soustředili na bránění karvinského tlaku a vyčkávali na brejk. Ten ale nepřicházel, takže kombinovali výhradně domácí, kterým se dařilo přišpendlit soupeře před jejich bránu. Ani trvalé obléhání Fryštákovy svatyně však ke gólu nevedlo.

Až v závěru trestný kop střídajícího Letiče přistál na hlavě Budínského a ten jej tečoval mimo dosah Fryštáka. Zařídil tak domácím důležité vítězství a klidnější zimu.

Oslabený Zlín remizoval v Brně

Zlín začal aktivněji, ale oba celky se dlouho nedostaly k bezprostřednímu ohrožení soupeřovy branky. Až ve 26. minutě Škoda protáhl přízemní střelou z dvaceti metrů hostujícího brankáře Dostála. O šest minut později už Zbrojovka slavila - k odražené střele se dostal Zikl, který si pohotovou dorážkou připsal první ligový gól.

Do druhého poločasu vstoupil Zlín s větším nasazením, které mu vyneslo několik příležitosti k vyrovnání. Ve 48. minutě po centru Vukadinoviče stačil hlavičku Železníka brankář Melichárek zlikvidovat. Tři minuty na to trefil Diop nůžkami tyčku, zatímco Železník hlavičkoval vedle.

Zbrojovka mohla zvýšit náskok po brejcích do otevřené obrany soupeře. Ziklova střela hlavou minula těsně branku a sólový útok Přichystala vyřešil včasným vyběhnutím gólman Dostál. Na druhé straně se v 68. minutě blýskl Melichárek, když v pádu vyrazil tvrdou střelu Vukadinoviče.

V 69. minutě byl po druhé žluté kartě za faul na Kijanskase vyloučen Bačo, ale i v oslabení byl Zlín aktivnější. Přehlídku zahozených šancí ukončil až sedm minut před koncem Mehanovič, který na druhý pokus překonal Melichárka. Brno tak stráví zimní přestávku na 12. místě čtyři body nad sestupovým pásmem. Zlín je devátý.

Výsledky 16. kola fotbalové ligy.

Viktoria Plzeň - FK Jablonec 2:0 (1:0)

Branky: 18. a 80. Krmenčík. Rozhodčí: Berka - Nádvorník, Hájek. ŽK: Hubník - Holeš, Zelený. Diváci: 8132.

Sestavy:

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Havel - Hořava, Hrošovský - Petržela (73. Čermák), Kolář (86. Ivanschitz), Kopic - Krmenčík (88. Bakoš). Trenér: Vrba.

Jablonec: Valeš - Holeš, Pernica, Kysela, Hanousek - Masopust (69. Jovovič), Kubista (44. Považanec), Trávník (79. Doležal), Zelený - Tecl, Mihálik. Trenér: Klucký.

Slovan Liberec - Sigma Olomouc 1:0 (0:0)

Branka: 55. Coufal. Rozhodčí: Orel - Kotík, Koval. ŽK: Pulkrab - Vepřek, Radakovič, Manzia, Zahradníček, Texl. Diváci: 3834.

Sestavy:

Liberec: Kolář - Coufal, Kúdela, Karafiát, Kerbr - Kulhánek - Bartl, Bosančič (75. Ševčík), Breite (81. Folprecht), Potočný - Graiciar (88. Pulkrab). Trenér: Trpišovský.

Olomouc: Buchta - Sladký (80. Obročník), Radakovič, Jemelka, Vepřek - Houska, Kalvach - Zahradníček, Plšek, Hála (59. Texl) - Moulis (70. Manzia). Trenér: Jílek.

Dukla Praha - FK Teplice 0:2 (0:1)

Branky: 30. Fillo, 48. Rezek. Rozhodčí: Příhoda - Arnošt, Pfeifer. ŽK: Kušnír, Miloševič - Vondrášek, Ljevakovič. ČK: 45. Kušnír. Diváci: 1322.

Sestavy:

Dukla: Rada - Kušnír, Bezpalec, Jiránek, Preisler (58. Schranz) - Bilovský, Holenda, Tetour - Miloševič, Djuranovič (68. Brandner), Holík. Trenér: Hynek.

Teplice: Diviš - Vondrášek, Král, Šušnjar, Krob - Ljevakovič, Kučera - Hyčka (87. Vošahlík), Fillo, Rezek - Vaněček. Trenér: Šmejkal.

MFK Karviná - Bohemians Praha 1905 1:0 (0:0)

Branka: 87. Budínský. Rozhodčí: Franěk - Pochylý, Horák. ŽK: Luts (Bohemians). Diváci: 2752.

Sestavy:

Karviná: Le Giang - Čolič (89. Lischka), Janečka, Hošek, Eismann - Budínský, Šisler - Lingr (57. Panák), Moravec (78. Letič), Kalabiška - Wágner. Trenér: Vlk.

Bohemians: Fryšták - Dostál, Krch, Šmíd, Kocič - Jindřišek - Reiter, Hašek ml., Mašek (68. Tetteh), Luts (87. Hůlka) - Kabajev (46. Nečas). Trenér: Hašek st.

1. FC Slovácko - Vysočina Jihlava 2:1 (0:1)

Branky: 49. Daníček, 51. Petr - 26. Krejčí. Rozhodčí: Proske - Wilczek, Dresler. ŽK: Hofmann - Urblík, Popovič. Diváci: 3594.

Sestavy:

Slovácko: Heča - Juroška, Hofmann, Šimko, Reinberk - Navrátil (90. Tkáč), Šumulikoski, Petr (74. Havlík), V. Daníček, Sadílek - Zajíc (46. Kubala). Trenér: Kordula.

Jihlava: Rakovan - Fulnek (86. Smejkal), Tlustý, Krejčí, Keresteš - Záviška, Zoubele, Urblík, Vaculík (75. N. Daníček), Popovič (65. Klíma) - Ikaunieks. Trenér: Kopecký.

Zbrojovka Brno - Fastav Zlín 1:1 (1:0)

Branky: 32. Zikl - 83. Mehanovič. Rozhodčí: Pechanec - Mokrusch, Pospíšil. ŽK: Přichystal, Janošek - Hronek. Bačo, Matejov. ČK: 69. Bačo. Diváci: 3518

Sestavy:

Brno: Melichárek - Gomez (67. Pilík), Pavlík, Kijanskas, Vraštil - Přichystal, Sedlák, Kratochvíl (86. Janošek), Lutonský - Škoda - Zikl (78. Koné). Trenér: Pivarník.

Zlín: Dostál - Kopecký, Bačo, Hnaníček, Holzer - Vukadinovič (90. Bartolomeu), Hronek, Jiráček, Bartošák (46. Matejov) - Železník (80. Mehanovič), Diop. Trenér: Páník.

Foto: ČTK , Miroslav Chaloupka

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi