Plzeň na závěr deklasovala Duklu, vyhrála Slavia i Sparta

Plzeň dala Dukle opět minimálně tři góly.

Fotbalisté Slavie půjdou do pětizápasové nadstavby o titul z prvního místa se čtyřbodovým náskokem na druhou Plzeň. Zatímco plzeňský obhájce titulu bez problémů deklasoval poslední Duklu, slávisté museli v domácím zápase s Olomoucí otáčet nepříznivý výsledek. Sparta poprvé pod vedením Michala Horňáka vyhrála v Opavě 3:0 a v boji o čtvrté místo Jablonec hladce zdolal ostravský Baník 4:0. Korunu krále střelců potvrdil dvěma zásahy mladoboleslavský Nikolaj Komličenko a s 24 góly bude v nadstavbě ohrožovat ligový rekord Davida Lafaty.

"Slavia to má ve svých rukou a čtyřbodový náskok je velký, ale myslím, že nadstavbová část může být zajímavá a každý může cokoliv ztratit. Slavia má určitě trumfy, ale doufám, že my to ještě trošku zdramatizujeme," řekl plzeňský trenér Pavel Vrba.

Jehož protějsšek Roman Skuhravý už moc nadějí na záchranu svému týmu nedává. "Samozřejmě ve hře je 15 bodů, my budeme chtít v každém zápase uspět. Ale nejsem naivní, ta ztráta se v téhle chvíli rovná sestupu pro Duklu Praha," prohlásil po porážce. Do základní sestavy Plzně se vrátil stoper Hejda, který za A-tým nehrál od únorového otřesu mozku v Mladé Boleslavi. Od začátku netradičně nastoupili i útočníci Beauguel s Chorým.

Dukla držela s favoritem krok jenom do šesté minuty, kdy z dálky napřáhnul Procházka a jeho tečovaná střela zapadla do horního růžku branky. Plzeň chvíli nechala hosty hrát, ale po 20. minutě začala stupňovala tlak. Volnému Kopicovi po Kovaříkově centru nevyšlo zakončení, velkou šanci pak zahodil i Chorý, jenž ze značky pokutového kopu netrefil branku.

Kopic pak dvěma góly přiblížil svůj tým vítězství. Plzeňský záložník nejprve ve 36. minutě zblízka zužitkoval Kovaříkovu přihrávku a za čtyři minuty si naskočil na Limberského centr a brankáře Radu tentokrát překonal hlavou.

"Dukla se snažila hrát fotbal, který byl hodně otevřený. My samozřejmě měli výhodu v tom, že jsme v prvním poločase dali tři góly, takže ten zápas vypadal, že byl klidný," konstatoval Vrba. Dukla počtvrté za sebou v lize dostala od Viktorie nejméně tři góly, ale před pauzou mohla také skórovat. Velkou příležitost neproměnil Holík, jehož ránu vykopl gólman Hruška.

Plzeňští měli převahu i po změně stran. Na Kopicovu přihrávku nedosáhli Chorý ani Řezník, Hrošovského střelu na poslední chvíli zblokovala obrana a Kovařík hlavičkoval nepřesně. Dukla zahrozila dalekonosným pokusem, který zneškodnil Hruška. Jeho protějšek Rada zase v 68. minutě vychytal bývalého spoluhráče Beauguela.

Domácí znovu zabrali až v závěru. Náhradník Bakoš hlavou trefil břevno a Kovaříkovu hlavičku vytěsnil Rada. Ve druhé minutě nastavení přece jenom vstřelil čtvrtou branku střídající Hořava přízemní střelou. Plzeň na svém stadionu vyhrála čtrnáctý z patnácti zápasů v tomto ligovém ročníku. Pražané mimo Julisku získali jen pět bodů.

"Od vápna k vápna to je konkurenceschopné, v obranném boxu chybí zodpovědnost a v útočném agresivita, odvaha. Mrzí mě, že nejsme tak zarputilí v situacích, které rozhodují. Pravděpodobně těch pět zápasů (v nadstavbě) využijeme k tomu, abychom dáli příležitost hráčům, kteří nebyli tolik vytíženi," řekl Skuhravý.

30. kolo první fotbalové ligy

Viktoria Plzeň - Dukla Praha 4:0 (3:0)

Branky: 36. a 40. Kopic, 6. Procházka, 90.+2 Hořava. Rozhodčí: Matějček - Pospíšil, Dobrovolný - Adam (video). ŽK: Hubník - Ďurica. Diváci: 8104.

Sestavy:

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Procházka (78. Hořava), Hrošovský - Kopic, Kovařík - Beauguel (86. Pačinda), Chorý (73. Bakoš). Trenér: Vrba.

Dukla: Rada - Ostojič, Ďurica, Souček - Douděra, Doumbia (46. Djuranovič), Hanousek, Miloševič (78. Hadaščok) - Holík (61. González), Holenda, Tetour. Trenér: Skuhravý.

Sparťanští fotbalisté vyhráli v posledním 30. kole základní části první ligy v Opavě 3:0 a úspěšnou premiéru si v pozici hlavního trenéra odbyl Michal Horňák. Branky vstřelili Matěj Hanousek, David Moberg Karlsson a Václav Drchal. Pražané se dočkali v domácí výhry soutěži po dvou zápasech a drží si na třetím místě před čtvrtým Jabloncem šestibodový náskok.

Horňák se z pozice asistenta do role hlavního trenéra posunul ve čtvrtek po odvolání Zdeňka Ščasného, který skončil na lavičce Letenských poté, co Sparta prohrála ve středu 0:3 v derby na Slavii v semifinále poháru. Na soutěžní výhru čekala Sparta do dneška tři zápasy, od výhry v 27. kola nad Zlínem (2:0) remizovala v derby na Slavii (1:1) a doma podlehla Karviné (1:3).

"Určitě je to takový dobrý odraz pro naše hráče a náš tým. Po těch dvou porážkách, kdy jsme dostali šest gólu, tak psychika hráčů nebyla nejlepší a jsme rádi, že jsme to takto zvládli. Nakonec jsme byli dneska my ti, kteří dali tři góly a doufám, že nám to pomůže před play off, zvedneme se a půjdeme psychicky nahoru," řekl Horňák.

Opava se mohla v případě výhry dostat do skupiny o Evropu, ale skončila až třináctá. "Před zápasem jsme tak nějak věřili, že bychom to mohli zvládnout. Hráčům snahu nemůžu vyčíst, ale kvalita byla jednoznačně na straně Sparty," uvedl trenéry Opavy Ivan Kopecký.

Oproti středečnímu duelu se Slavií chyběli v základní sestavě Sparty vedle potrestaného Kangy také Costa a Plavšič a nahradili je Radakovič, Sáček a Karlsson. Domácí kouč Ivan Kopecký musel sáhnout už ve třetí minutě ke střídání a indisponovaného Stáňu nahradil Schaffartzik.

Sparta měla převahu, ale šance v utkání dlouho chyběly. Až ve 25. minutě nebezpečné vystřelil z dálky Hložek. Vzápětí sebral na levé straně Hanousek míč Zapalačovi, dostal se až do vápna a střelou k levé tyči otevřel skóre.

"Hlavně bych chtěl poděkovat opavským hráčům, protože když jsem navážel ten balón, tak jsem jako vždycky koukal komu nahraju. A jelikož dobře bránili a všechny obsadili, tak jsem musel vystřelit sám. Bylo to pravou nohou, taková šmudla, ale zapadlo to tam a jsem za to hrozně rád," prohlásil obránce Matěj Hanousek, který oslavil ve 131. ligovém zápase premiérovou branku.

Další možnosti měli Drchal a Karlsson, které po Haškově dlouhém pasu dosprintoval až na dostřel opavské branky, ale Šroma nepřekonal. Pokusy domácích končily u defenzívy Pražanů či u Heči. Ve 43. minutě se po Jurečkově pádu ve vápně sudí Houdek počkal na vyjádření od videa, ale penaltu domácí nekopali. Před pauzou ještě přestřelil Zapalač.

Hned na začátku druhého poločasu našel Karlsson zpětnou přihrávkou ve vápně Haška, ale ten ve velké šanci minul. Nespravil si chuť ani následným dalším pokusem o chvíli později, který kryl Šrom. Do další šance vyzval Karlsson Drchala, ale domácí gólman držel těsný náskok.

V 61. minutě už se sparťané radovali z druhého gólu. Sáček přesprintoval od vlastní šestnáctky až k té hostující, kde obešel Simerského a přihrál Karlssonovi, který zamířil přesně k tyči. Blízko zvýšení byl za deset minut Drchal, ale skluzem nedosáhl před odkrytou brankou na Zahustelovu přihrávku.

Největší příležitost domácích na zdramatizování utkání měl v 79. minutě po Jursově centru Žídek, ale hlavičkoval vedle pravé tyče Hečovy branky. Za pět minut mohl zvýšit Frýdek, ale hlavičkoval do tyče. Za domácí nevyužil ještě šanci Juřena a v 88. minutě dovršil skóre po Hložkově přihrávce Drchal. Hečovi nesebral čisté konto ani v závěru Smola. Netrefil poskakující balon a Opava tak mezi tyče za celý zápas nevystřelila.

"Šli jsme do toho, že musíme vyhrát. Ale od začátku až do konce jsme byli všude druzí, prohrávali jsme souboje, nedostávali jsme se dopředu. Za minulé dva zápasy jsme si nevytvořili pořádnou šanci. Takhle hrát nemůžeme, že se nedostaneme pořádně dopředu jinak než dlouhým balonem. Týmy jsou na to už docela nachystané. Když nemáme odražené balony, nevyhráváme souboje, tak těžko budeme vítězit," řekl útočník Tomáš Smola.

30. kolo první fotbalové ligy

SFC Opava - Sparta Praha 0:3 (0:1)

Branky: 25. Hanousek, 61. Karlsson, 88. Drchal. Rozhodčí: Houdek - Hrabovský, Kříž - Orel (video). ŽK: Zapalač, Smola - Štetina, Frýdek, Hašek, Sáček, Drchal. Diváci: 5188.

Sestavy:

Opava: Šrom - Hrabina (81. Juřena), Simerský, Svozil, Žídek - Stáňa (3. Schaffartzik), Jurečka, Zavadil (62. Bernadina), Jursa, Zapalač - Smola. Trenér: Kopecký.

Sparta: Heča - Zahustel, Radakovič, Štětina, Hanousek - Karlsson (82. Čivič), Hašek, Frýdek, Sáček, Hložek - Drchal (90. Hájek). Trenér: Horňák.

Fotbalisté Slavie otočili v závěrečném 30. kole základní části první ligy domácí duel s Olomoucí a po výhře 2:1 vstoupí do pětizápasové nadstavby o titul z prvního místa se čtyřbodovým náskokem na druhou Plzeň. Hosté se v Edenu ujali vedení v úvodu hlavičkou Jakuba Yunise, ještě do pauzy ale srovnal Peter Olayinka a v druhém poločase otočil skóre Mick van Buren. Slavia ziskem 72 bodů v úvodních 30 kolech soutěže překonala svůj dosavadní rekord ze sezony 1995/96, kdy uhrála 70 bodů. Olomouc si zahraje v prostřední skupině o Evropu.

"Kdyby nám to někdo řekl před sezonou, že budeme mít čtyřbodový náskok a lepší vzájemný zápas, tak bychom byli šťastní. Myslím, že jsme si to zasloužili," řekl na tiskové konferenci trenér Slavie Jindřich Trpišovský. V utkání vsadil na téměř stejnou sestavu jako ve středečním úspěšném semifinále poháru se Spartou (3:0), pouze pravého beka Frydrycha nahradil uzdravený Coufal. Na lavičce v úvodu zůstal kapitán Škoda. Za Olomouc si odbyl kvůli absenci stabilní opory Buchty ligovou premiéru brankář Mandous.

Slavia začala aktivně a už ve třetí minutě měl velkou šanci po standardní situaci Deli, jeho hlavičku ale zneškodnil Mandous. "Já jsem si to užíval. Hned ze začátku jsem se chytil dobrým zákrokem, pak už to šlo samo," řekl Mandous. Olomouc pak udeřila z první nebezpečnější akce. Ngadeu prohrál po Plškově centru hlavičkový souboj s Yunisem, který i díky odrazu míče o zem překonal Koláře.

Domácí měli trvalou herní převahu, ale jejich pokusy dlouho ke gólu nevedly. Střelu Van Burena těsně pod břevno vytáhl Mandous, Coufal pak mířil naopak přímo do brankáře. Mandous o čisté konto přišel až ve 26. minutě, kdy neměl nárok na střelu aktivního Olayinky, kterému prostrčil míč za obranu Masopust.

Ve zbytku prvního poločasu i v úvodní čtvrthodině druhého Slavia prakticky zamkla Hanáky na jejich polovině. "Možná nám paradoxně ublížil ten rychlý gól, Slavia nás pak zamáčkla," připustil olomoucký trenér Václav Jílek. V úvodních minutách po změně stran nevyužil dvě velké příležitosti Bořil, vzápětí hlavou přestřelil Deli. Tyč minul hlavičkou i Van Buren a těsně před hodinou hry vytáhl Mandous stoprocentní šanci Hušbauera.

Van Buren se gólu dočkal až v 60. minutě, kdy ho za obránce Sigmy poslal Král. Nizozemský útočník mohl brzy po dokonání obratu i zvýšit, ale znovu nechal vyniknout brankáře. "Myslím, že jsme hráli velice dobře, měli jsme spoustu šancí," řekl Van Buren. Obvyklý náhradník si pochvaloval, že se podruhé za sebou dostal do základní sestavy. "Myslím, že trenér byl spokojený. Jsem rád, že jsem se dnes trefil," dodal.

Olomouc za nepříznivého stavu vyrovnala hru a domácí čekali na protiútoky. Nejnebezpečněji vypadaly v závěru dvě střely Olayinky a hlavička Součka, všechny pokusy ale skončily mimo. Podle Jílka narazila Olomouc na jednoznačně nejsilnější tým jarní části. "Bylo otázkou času, kdy to Slavia otočí na svou stranu. Po vedoucím gólu se trochu zatáhla, až potom jsme to dohrávali tak, jak jsem si představoval," řekl Jílek.

30. kolo první fotbalové ligy

Slavia Praha - Sigma Olomouc 2:1 (1:1)

Branky: 26. Olayinka, 60. Van Buren - 7. Yunis. Rozhodčí: Ardeleanu - Blažej, Kotík - Královec (video). ŽK: Lalkovič (Olomouc). Diváci: 12.956.

Sestavy:

Slavia: Kolář - Coufal (75. Frydrych), Ngadeu, Deli, Bořil - Souček, Král - Masopust (78. Traoré), Hušbauer, Olayinka - Van Buren (84. Škoda). Trenér: Trpišovský.

Olomouc: Mandous - Beneš, Polom, Jemelka - Zahradníček, Plšek, Dvořák (60. Lalkovič), Kalvach, Houska, Falta (84. Sláma) - Yunis (65. Nešpor). Trenér: Jílek.

Fotbalisté Mladé Boleslavi porazili ve 30. kole první ligy Zlín 3:0. Středočeši vstřelili všechny branky v prvním poločase. Dvakrát se trefil Nikolaj Komličenko, který se stal s 24 zásahy suverénním králem střelců, třetí gól obstaral Tomáš Přikryl.

"Měl bych si užívat vítězství, ale nemůžu. Když jsem viděl tabulku, píchlo mě u srdce. Na Dukle jsme se připravili o šestku a to ve mně je, přestože dnešní výkon byl dobrý. Potvrdili jsme jarní nárůst formy," řekl na tiskové konferenci mladoboleslavský kouč Jozef Weber.

Zlín obsadil devátou příčku a ve stejné skupině vyzve Olomouc. "Kádr se (přes zimu) oslabil, ale dokázali jsme uhrát střední skupinu. Olomouc je hodně těžký soupeř, má výborné jaro. Hráči, kteří tam jsou, se trochu probudili, spadl z nich psychický tlak, že nebojovali o záchranu. Pro nás je důležité, jak se dají zdravotně do pátku do kupy naši zranění hráči," uvedl trenér Zlína Roman Pivarník.

Jeho tým zahrozil ve třetí minutě jako první. Kapitán Železník po Slaměnově rohovém kopu zamířil z první těsně vedle branky. V sedmé minutě o sobě dali vědět domácí. Přikrylův centr našel ve vápně Mešanoviče, jehož hlavičku gólman Rakovan pokryl.

Ve 14. minutě otevřeli Středočeši skóre. Mešanovič přihrál za zlínskou obranu na Komličenka a nejlepší ligový kanonýr se po přesné přízemní střele k tyči radoval z 23. gólu v sezoně. Mladá Boleslav byla nadále nebezpečnější, jenže Rakovan zneškodnil jak Mešanovičovu střelu, tak Komličenkův přímý kop z dálky.

V 39. minutě zastavil ve vápně hostující obránce Buchta nedovoleně Fulneka a z následné penalty přidal Komličenko druhou branku domácích. K vyrovnání rekordu Davida Lafaty v nejvyšší samostatné soutěži z ročníku 2011/2012 chybí třiadvacetiletému Rusovi už pouze jeden gól, a to bude mít k dispozici ještě minimálně dva zápasy nadstavby.

Středočeši dokázali, že se poučili z prvního vzájemného utkání sezony ve Zlíně, kde rovněž vedli 2:0, ale nakonec prohráli 2:3. Komličenko se totiž ve 43. minutě změnil v nahrávače a kapitán Přikryl po jeho přihrávce přízemní střelou k tyči zvýšil na 3:0. Zlín si nedokázal poradit s útočnou dvojicí Komličenko - Mešanovič. "Když nastoupí tihle dva, je to síla. Oba mají nadstandardní kvalitu. Já je měl za úkol podporovat, dopředu mě to táhne. Vždycky to vyplyne ze situace," prohlásil Přikryl.

Po změně stran ubrala Mladá Boleslav z tempa a Rakovan mnoho práce neměl, stejně jako na druhé straně Šeda. V 77. minutě se hosté ocitli blízko snížení, když mladoboleslavský bek Hájek ve snaze zastavit zlínský centr hlavičkoval do vlastní tyče. Chvíli poté vystřelil Komličenko z přímého kopu těsně nad.

Mladá Boleslav zvítězila po třech utkáních a "Ševce" porazila po dvou porážkách. Zlín, který předchozí dva ligové souboje v Mladé Boleslavi vyhrál, nenavázal na triumf proti Slavii z minulého kola a prohrál pátý z posledních šesti duelů. Na hřišti soupeřů neskórovali Pivarníkovi svěřenci čtyřikrát po sobě.

30. kolo první fotbalové ligy

FK Mladá Boleslav - Fastav Zlín 3:0 (3:0)

Branka: 14. a 40. z pen. Komličenko, 43. Přikryl. Rozhodčí: Machálek - Caletka, Šimáček. Bez karet. Diváci: 1707.

Sestavy:

Mladá Boleslav: Šeda - Klíma (35. Hašek), Jugas, Hájek, Fulnek - Wiesner, Hubínek, Bucha (69. Mašek), Přikryl - Komličenko, Mešanovič (78. Provazník). Trenér: Weber.

Zlín: Rakovan - Holík, Hnaníček (46. Bačo), Buchta, Gajič, Nečas - Slaměna, Hlinka, Jiráček - Železník (70. Cedidla), Jakubov. Trenér: Pivarník.


Fotbalisté Slovácka v závěrečném 30. kole základní části fotbalové ligy remizovali 1:1 s Bohemians 1905 a oba celky tak čeká nadstavba o udržení v nejvyšší soutěži. Pražany poslal do vedení v prvním poločase David Bartek, za domácí vyrovnal Tomáš Zajíc.

Oba celky potřebovaly k naději na postup do skupiny o Evropskou ligu vyhrát a ofenzivní snaha na nich byla patrná od prvních minut. Ve čtvrté minutě pálil po standardní situaci Franič jen do gólmana hostí, o dvě minuty později se za záda slovácké defenzívy dostal Záviška, ale i Trmal prokázal svoje kvality.

Bohemians sice nastoupili bez zraněného Reitera, ale jejich hru směrem dopředu to nijak zásadně nepoznamenalo. Klokani hýřili aktivitou, pohybem a důrazem a brzy za to byli odměněni.

Nejprve Jindřišek zblízka hlavičkoval těsně vedle, aby pak do střelecké listiny zapsal Bartek. Záviška využil na skuliny na levé straně domácí obrany, prodral se do šestnáctky, ve druhé vlně našel hostujícího záložníka, který otevřel skóre. "Věděli jsme, že Bohemka je tak nebezpečná a hraje na brejky, ale podle mě gólu předcházel otočený aut. Nikdo z nás teč neviděl, jsem naštvaný," řekl obránce Slovácka Stanislav Hofmann. "Tak o tom vůbec nevím. Já jsem se soustředil, abych to dal po zemi plackou k tyči a naštěstí to vyšlo," usmíval se střelec David Bartek.

Slovácko inkasovaná branka nastartovala do tlaku, který přerušila až poločasová přestávka. Jenže domácím chyběla přesnost finální fáze a zakončení. Ve 30. minutě si uvnitř pokutového území dávali přednost Havlík s Reinberkem, ale míč nakonec netrefil ani jeden. Ve 40, minutě zase pálil Kalabiška jen do připravného Fryštáka.

Domácí vrhli po změně stran všechny síly do útoku. V 50. minutě po Juroškově centru ze standardní situace hlavičkoval Reinberk, ale Fryšták jeho pokus chytil. O pět minut později Havlík nahrál jen na paty unikajícímu Zajícovi. Bohemians vycházeli ze zabezpečené obrany a ze snahy o rychlé protiútoky. Jejich jednoduchá kombinace a přímočarost pro ně generovala střelecké příležitosti Na sklonku šedesáté minuty se v nich dvakrát ocitl Puškáč, ale ani jednou neuspěl.

Slovácko se přesto dočkalo vyrovnání. Havlík v 68. minutě vysunul Hološka, který poslal míč na lépe postaveného Zajíce, jehož střela za pomoci tyče skončila v síti. "Chtěli jsem jít po vítězství, ale konečná remíza je nakonec zasloužená," řekl Hofmann. Zápas tak dostal nový náboj, každý další gól na obou stranách mohl znamenat posun do skupiny o Evropskou ligu a definitivní zahnání sestupových starostí. Krátce po vedoucím gólu trefil domácí Reinberk tyč a odražený míč skončil v náručí Fryštáka.

Hhonba za možným "zlatým" gólem pokračovala. Velmi blízko k němu měl v 83. minutě Hůlka, ale hlavičkou trefil jen břevno. Další velké šance měli rovněž hostující Hilál a Bartek, ale v hektickém závěru už se skóre nezměnilo. "Šli jsme za vítězstvím, já už měl ruce několikrát nahoře," smutnil Hašek. "I my jsme chtěli vyhrát a získat tři body. Teď v nadstavbě to budou nervy, nervy a zase nervy," přidal trenér domácích Martin Svědík.

30. kolo první fotbalové ligy

1. FC Slovácko - Bohemians Praha 1905 1:1 (0:1)

Branka: 68. Zajíc - 22. Bartek. Rozhodčí: Dubravský - Mokrusch, Hájek. ŽK: Hofmann - Bartek, Pokorný. Diváci: 4264.

Sestavy:

Slovácko: Trmal - Juroška, Hofmann, Franič, Reinberk (88. Harba)- Daníček (23. Kalabiška), Havlík - Diviš (63. Hološko), Janošek, Navrátil - Zajíc. Trenér: Svědík.

Bohemians 1905: Fryšták - Hůlka, Krch, Pokorný - Dostál, Jindřišek, Vacek (90. Šmíd), Bartek - Záviška, Puškáč (67. Hilál), Vaníček (74. F. Hašek). Trenér: M. Hašek.


Fotbalisté Jablonce vyhráli v závěrečném 30. kole základní části první ligy v přímém souboji o čtvrté místo nad Ostravou vysoko 4:0. Severočeši tak půjdou do nadstavby s šestibodovým náskokem na pátý Baník a se stejnou ztrátou na třetí Spartu. Jablonec poslal v 16. minutě do vedení Jakub Považanec a poté dal svůj první hattrick v nejvyšší soutěži Martin Doležal. Svěřenci Petra Rady doma počtvrté za sebou zvítězili, naopak Ostrava venku už pět zápasů nebodovala.

Ostrava ve středu postoupila po výhře 1:0 nad Bohemians 1905 do finále domácího poháru, v Jablonci ale Baníku kvůli karetním trestům chyběly opory Fillo s Fleišmanem a stále mimo hru byl zraněný kapitán Baroš. Slezané v oslabené sestavě od začátku zaostávali a Jablonec se brzy ujal vedení. Na Trávníkův centr z přímého kopu brankář Laštůvka nedosáhl a Považanec v 16. minutě hlavou otevřel skóre. Slovenský záložník se trefil poprvé od října.

V 21. minutě mohl srovnat Granečný, ale domácí podržel gólman Hrubý. Na druhé straně minul Vatajelu. Ve 34. minutě před prázdnou branku těsně nedosáhl na míč Doležal, domácí útočník si však vše vynahradil o dvě minuty později, kdy doklepl míč do sítě po Jovovičově nepovedené ráně.

"Dnes jsme do toho vstoupili dobře, i když jsme hned neskórovali. Chtěli jsme soupeře napadat, což se dařilo. Po standardce jsem dali na 1:0, pak jsme se druhým gólem uklidnili," řekl na tiskové konferenci Rada. "Pro nás to bylo vystřízlivění po těch dobrých zápasech, které jsme měli. Těch faktorů je několik. Jeden z nich určitě v hlavě, mužstvo v prvním poločase nepracovalo tak, jak by mělo," uvedl ostravský trenér Bohumil Páník.

Ještě do poločasu přišli hosté o záložníka Hrubého, který se v den svých 25. narozenin zranil. Po přestávce Baník výrazně přidal, ale snížit na rozdíl jedné branky se mu nepovedlo. Domácí gólman Hrubý si totiž poradil se střelami Jánoše i Jiráska. V 63. minutě Severočeši definitivně rozhodli. Po Jovovičově přihrávce se dostal za obranu Doležal a nezaváhal. Poté se blýskl Laštůvka, jenž zasáhl proti Jovovičovi i Hübschmanovi.

"Do druhého poločasu jsme chtěli nastoupit stejně aktivně, abychom se nedostali do problémů. Přesto byl Baník prvních 15 minut lepší. Měl tam dvě střely, napadal nás vysoko, ale podržel nás Vlasta Hrubý. Vstřelili jsme třetí gól, který byl uklidňující," řekl Rada. "Kdybychom dali kontaktní gól, tak se to mohlo zdramatizovat, ale domácí podržel Hrubý. Když tam spadl třetí gól, tak už jsme se jen účastnili hry a byli jsme neškodní. Musíme to nějak přežvýkat," prohlásil Páník.

Doležal se nakonec vytoužené třetí branky přece jen dočkal. V 77. minutě ještě hlavou minul, ale už v nastavení zblízka doklepl míč do sítě a připsal si třináctý gól v této sezoně nejvyšší soutěže. Baník vyrovnal svou historicky nejvyšší ligovou porážku s Jabloncem, 0:4 s ním prohrál už počtvrté.

30. kolo první fotbalové ligy

FK Jablonec - Baník Ostrava 4:0 (2:0)

Branky: 36., 63. a 90.+1 Doležal, 16. Považanec. Rozhodčí: Zelinka - Vlasjuk, Podaný. ŽK: Hovorka - R. Hrubý, Laštůvka. Diváci: 2831.

Sestavy:

Jablonec: V. Hrubý - Holeš, Hovorka, Břečka, Sobol - Hübschman - Jovovič (69. Kratochvíl), Trávník (84. Fábry), Považanec, Vatajelu (77. Acosta) - Doležal. Trenér: Rada.

Ostrava: Laštůvka - Pazdera, Procházka, Stronati, Holzer - Jirásek, Jánoš (77. Mešaninov), R. Hrubý (42. O. Šašinka), Granečný - Kuzmanovič (81. Bolf), Diop. Trenér: Páník.


Fotbalisté Teplic remizovaly v závěrečném 30. kole základní části první ligy s Příbramí bez branek. Severočeši udrželi desáté místo v tabulce, které znamená jistotu záchrany a jako poslední zaručuje účast v prostřední nadstavbové skupině o Evropu. Nováček z Příbrami zůstal na čtrnácté pozici dva body před patnáctou Karvinou a 11 bodů před poslední Duklou. Nervózní duel přinesl jen minimum šancí na obou stranách.

Zápas byl velmi důležitý pro obě mužstva. Příbramští hrají na rozdíl od Teplic většinu sezony s hrozbou sestupu a možná právě proto působili klidněji a odvážněji. "Bylo to klasické utkání po třech neproměněných mečbolech z předchozích duelů. Na kluky sedla nervozita, chyběla tam kvalita, utkání jsme doslova protrpěli. Jediné štěstí, že jsme měli bodový polštář," řekl na tiskové konferenci teplický trenér Stanislav Hejkal.

V prvním poločase se hosté dvakrát tlačili do velkých šancí. V 17. minutě ale Mingazov pálil z voleje mimo a největší příležitost zahodil Polidar, který nezvládl svůj souboj s brankářem Grigarem a promarnil možnost zaznamenat premiérový ligový gól.

"Vstup se nám povedl, byli jsme hodně aktivní. Měli jsme i kvalitní presink, ale pak se dostaly do hry i Teplice. Z naší strany to nebyl do poločasu špatný výkon, chtěl jsem ale větší prosazení po stranách," uvedl příbramský trenér Roman Nádvorník. Domácí měli před poločasem pouze náznaky šancí, ale k významnému ohrožení Kočího se nedostali. Jen Moulisova dorážka měla vážnější parametry.

Ponurou atmosféru boje o ligové setrvání podtrhla i tristní dvoutisícová návštěva. V 73. minutě mohla mít hrstka fanoušků radost po Horově dorážce, ale brankář Kočí jeho pokus pokryl. Na druhé straně se mohl prosadit střídající Voltr, ani on však bezbrankové skóre nezlomil.

Tepličtí bodovali po třech porážkách za sebou a remíza jim nakonec stačila k udržení desítky. V semifinále nadstavbové skupiny o Evropu je čeká dvojutkání s Mladou Boleslaví. "Věřím, že to dneškem z kluků spadne a v těch dalších zápasech zase budeme ty Teplice z března, nebo listopadu. Je moc dobře, že jsme se vyhnuli spodní skupině, kde se řada týmů nyní zvedá a bude to ještě velký boj," prohlásil Hejkal.

Příbram venku bodovala po pěti duelech a k třinácté Opavě se před pětizápasovou skupinou o záchranu přiblížila na dva body. "Po pauze to bylo oboustranně odpracované a hráče povzbudí i to, že jsme po takové době dokázali udržet nulu vzadu. Ke spokojenosti mi chyběl pouze vstřelený gól," uvedl Nádvorník.

30. kolo první fotbalové ligy

FK Teplice - FK Příbram 0:0

Rozhodčí: Marek - Paták, Dresler. ŽK: Hrob, Shejbal, Moulis - Soldát, Tregler. Diváci: 2203.

Sestavy:

Teplice: Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Shejbal, Krob - Hyčka, Ljevakovič, Kučera, Moulis (69. Žitný) - Jindráček (89. Hošek), Hora. Trenér: Hejkal.

Příbram: Kočí - Nový, Chaluš, Tregler, Antwi - Polidar (83. Jablonský), Soldát, Květ, Mingazov (73. Voltr), Rezek (90. Kodr) - Matoušek. Trenér: Nádvorník.


Fotbalisté předposlední Karviné v závěrečném 30. kole základní části první ligy po obratu porazili 2:1 Liberec. O vítězstvích domácích rozhodli Dávic Guba s Lukášem Budínským a Slezané díky nim před nadstavbou o udržení odskočili Dukle, která je na poslední příčce znamenající přímý sestup, na rozdíl devíti bodů. Za hosty otevřel skóre Jan Sýkora a Slovan navzdory porážce udržel šesté místo a čeká ho skupina o titul.

Aktivnější byla v první půli Karviná. Hned v úvodu utekl Guba po levé straně Koscelníkovi, ale liberečtí zadáci míč před Wágnerem ukopli. Hned na to se vydal na výlet Lingr, ale po jeho přihrávce Guba v dobré pozici uklouznul na trávníku mokrém po předzápasovém dešti. Liberec udeřil z první vážnější šance. V 10. minutě našel Malinský přetaženým centrem na zadní tyči Potočného, ten hlavou vrátil balon před bránu, kde nikým neobsazený Sýkora pohodlně hlavou otevřel skóre.

Vyrovnáno mohlo být ve 20. minutě, ale Wágner nůžkami těsně minul. Domácí měli i nadále více ze hry, ale gól nepřinesla ani série rohových kopů po půlhodině hry. Karviná se dočkala až ve 36. minutě, kdy Ba Loua našel Gubu, ten si poradil s Koscelníkem a poté překonal i brankáře Nguyena. Také po přestávce se hrál zápas v režii domácích. V 53. minutě zahodil velkou šanci Wágner, ale vzápětí už mohli Karvinští slavit. Po Budínského neúspěšném úniku se domácí dostali ke dvěma rohům a po druhém se díky tečované střele prosadil Budínský.

"Jsem rád, že nás nezbrzdil ani ten jejich gól, brzy jsme odpověděli a měli v utkání víc šancí. Je to zasloužená výhra," řekl Budínský. "Někteří naši hráči mě zklamali a je vidět, že na první ligu nemají. Kvalitativně to dnes asi nebyl úplně top zápas, ale Karviná bojovala, hraje o záchranu, měli jsme to čekat," přidal kouč Liberce Hornyák.

Liberec se po přestávce do hry příliš nedostal a zahrozil jen Potočným z přímého kopu. Kariná naopak mohla přidat pojistku, ale Budínský mířil nad a mimo skončil i Wágnerův technický pokus. Karviná nakonec těsný náskok udržela a oživili naděje na záchranu

Karviná navázala na nečekanou výhru 3:1 ze hřiště třetí Sparty a před nadstavbou má na patnáctém místě, které znamená baráž, náskok devíti bodů před Duklou. "Víte, mě hodně mrzelo, když po Spartě nikdo nevyzdvihl, jak dobře jsme hráli. Všichni viděli jen to, jak Sparta hrála špatně. Tak snad dnes proti Liberci jsme ukázali, že umíme podobné výkony podávat opakovaně," řekl trenér Karviné Straka.

Liberec naopak navzdory porážce čeká skupina o titul, protože díky lepší vzájemné bilanci s Mladou Boleslaví udrželi Severočeši šestou příčku. "Dneska tomu chybělo snad všechno. Kdybychom byli mužstvo, které více kouše, tak si to musíme pohlídat. Jediné pozitivum je, že jsme udrželi první šestku, ale jestli do ní půjdeme stejně jako dneska, tak tam stejně nic neuděláme. Musíme tam jít v úplně jiném mentálním rozpoložení," uvedl liberecký útočník Kozák.

30. kolo první fotbalové ligy

MFK Karviná - Slovan Liberec 2:1 (1:1)

Branky: 36. Guba, 56. Budínský - 10. Sýkora. Rozhodčí: Berka - Flimmel, Vaňkát. ŽK: Smrž, Faško - Breite. Diváci: 2722.

Sestavy:

Karviná: Berkovec - Čolič (82. Moravec), Krivák, Rundič, Záhumenský - Smrž, Budínský - Ba Loua (87. Bukata), Lingr, Guba (70. Faško) - Wágner. Trenér: Straka.

Liberec: Nguyen - Koscelník (90. Pázler), Kačaraba, Vukliševič, Hybš - Breite, Oscar - Malinský (70. Pešek), Sýkora (80. Musa), Potočný - Kozák. Trenér: Hornyak.

Foto: ČTK , Kamaryt Michal

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi