Liberec vyloupil Baník a přiblížil se Evropě. Dukla sestupuje

Karvinský David Guba se raduje ze vstřelené branky. Na trávníku leží Ivan Ostojič z Dukly.

Fotbalisté Dukly po osmi letech opouštějí první ligu. Pražané v třetím kole nadstavby ve skupině o záchranu prohráli v Karviné 0:3 a dva zápasy před koncem sezony už nemají šanci opustit poslední místo v tabulce, které jako jediné znamená přímý sestup z nejvyšší soutěže. Dva góly Slezanů dnes dal Tomáš Wágner a jednou se trefil Dávid Guba, za bezbrankového stavu neproměnil hostující Jakub Podaný penaltu.

Dukla od začátku sezony figurovala na dně tabulky. V Karviné k udržení nadějí na záchranu potřebovala zvítězit. Pražané, kteří mezi elitou hráli nepřetržitě od ročníku 2011/12, ztrácejí z posledního místa na soupeře nedostižných 11 bodů.

Slezané naopak ještě mají šanci na to, aby se vyhnuli baráži, kterou si proti druhému a třetímu týmu druhé ligy zahrají 14. a 15. celek z nejvyšší soutěže. Předposlední Karviná ztrácí na třináctou Příbram pět bodů.

Dukla vstoupila do zápasu o naději aktivněji a brzy měla blízko k vedení. Po souboji Dreksy s Tetourem nařídil rozhodčí Houdek penaltu, ale Podaného střelu vyrazil domácí brankář Pastornický.

Ve 22. minutě Slezané soupeře za neproměněný pokutový kop potrestali. Na Budínského rohový kop si naskočil Wágner a hlavou překonal Hrušku. Na druhé straně si na Podaného centr naskočil Tetour, ale Pastornický zasáhl.

Domácím vedoucí trefa výrazně pomohla a ještě do přestávky skórovali podruhé. Tři střely zpoza vápna se ještě neujaly, ale ve 42. minutě už Slezané slavili. Po Budínského přihrávce se dostal až před gólmana Hrušku Guba a jemným obloučkem zvýšil.

Třetí gól mohl přidat v 53. minutě Wágner, který obešel Hrušku, ale na brankové čáře zasáhl Bezpalec. Domácí poměrně s přehledem drželi náskok a Dukla zahrozila až v 70. minutě, kdy Kovalovu střelu vyrazil Pastornický.

Pražané už neměli síly na zvrat a ještě jednou inkasovali. V 78. minutě ještě Lingrův gól neplatil kvůli ofsajdu, ale z následné akce už doklepl míč v souladu s pravidly do sítě Wágner. Na kontě má v této ligové sezoně už 13 branek.

Hostům nebyl souzen ani jeden gól, střídající Djuranovič totiž trefil jen tyč. Karviná zdolala v lize Duklu poprvé po předešlých čtyřech porážkách.

Liberec se přiblížil Evropě

Liberec ve třetím kole ligové nadstavby vyhrál 1:0 v Ostravě a posunul se před dnešního soupeře na páté místo skupiny o titul, které může za určitých okolností znamenat účast v předkole Evropské ligy. Jedinou branku zápasu dal čtyři minuty před koncem Kamso Mara a odsoudil domácí ke čtvrté porážce za sebou. Baník během nepovedené série navíc nedal ani jeden gól.

Důležitý zápas dvou hlavních aspirantů na páté místo se odehrál v sychravém a deštivém počasí v pětistupňovém chladu, který se podepsal i na kvalitě zápasu. Na promočeném trávníku byli domácí v první půli aktivnější, ale bez zraněných Baroše, Jánoše a čerstvě i Diopa byla ostravská ofenzíva bezzubá.

Zodpovědnost se na sebe snažil brát aktivně hrající Holzer, který se ve 36. minutě šikovně uvolnil ve středu hřiště a jeho prudká rána z 25 metrů byla prvním nebezpečným momentem zápasu, jenž musel vyřešit liberecký gólman Nguyen.

Jinak byl ale tlak Ostravy spíše platonický a chybělo mu zakončení. Až ve 45. minutě se znovu dostal k ráně Holzer, ale po ideálním Kuzmanovičově sklepnutí, z šestnácti metrů vysoko přestřelil.

Baník lépe vstoupil i do druhé půle a hned v úvodu měl možnost jít do vedení, jenže Mešaninov ani dorážející Holzer Nguyena nepřekonali.

Jalovou převahu Ostravy mohl utnout v 59. minutě Hybš. Liberecký bek si seběhl na levém křídle za záda domácí obrany a jeho vyloženou příležitost zmařil až Laštůvka.

Neustálý déšť utopil i náznaky kombinačního fotbalu, utkání oba týmy spíše jen dobojovaly. Jednu šanci Baník ještě měl: v 75. minutě přistál ideální centr na hlavě střídajícího Šašinky, který však hlavičkou z malého vápna minul.

V závěru se už rodily nebezpečné situace jen po standardních situacích a jedna z nich také rozhodla. Čtyři minuty před koncem se po rohovém kopu v závaru opřel do odraženého míče Mara a vstřelil jediný gól.

Ostrava takřka vzápětí po velké skrumáží v libereckém vápně mohla srovnat, ale Procházkova střela přes hlavu orazítkovala jen břevno. Ostrava v třetím vzájemném utkání na jaře s Libercem poprvé prohrála a přenechala Slovanu páté místo, které může v případě triumfu Slavie ve finále poháru znamenat účast v kvalifikačním utkání o Evropskou ligu s vítězem prostřední nadstavbové skupiny.

Domácí trápení Klokanů pokračuje

Příbram zvítězila ve třetím kole skupiny o záchranu prvoligové nadstavby na hřišti Bohemians 1905 4:1 a učinila důležitý krok k udržení mezi elitou. Ziskem tří bodů se dvě kola před koncem nadstavby posunuli o bod před čtvrté "Klokany" na třetí místo, která jako poslední zaručuje účast v příští sezoně.

Pražané vedli od druhé minuty po gólu Antonína Vaníčka, ale Středočeši v prvním poločase trefami Ruslana Mingazova a Oliviera Kingueho otočili skóre. Ve druhé pětačtyřicetiminutovce se prosadili nejlepší střelec týmu Jan Matoušek a Matěj Polidar. Příbram k první ligové výhře v Ďolíčku potřebovala třináct utkání.

"Musím hráčům poděkovat za nasazení a vysoký presink, který jsme vydrželi hrát celý zápas, kdy jsme ani na chviličku nevypadli ze hry. Pro nás to jsou důležité tři body, ale jsou dvě kola do konce. Musíme ještě bodovat. Nemáme nic zachráněného," řekl novinářům příbramský kouč Roman Nádvorník.

Bohemians bleskově udeřili. Bartek nahrál do vápna Vaníčkovi, který se otočil kolem Treglera a přízemní střelou k tyči otevřel skóre. "I na hráčích Příbrami jsem viděl, že to jimi otřáslo. Gól nám paradoxně ublížil, možná přišel strach o výsledek. Místo, aby nás uklidnil, dostal nás dolů. Je to kolaps. Nevím, jak to jinak říct," uvedl domácí obránce Pokorný.

Ve čtvrté minutě dali o sobě vědět hosté. Fantiš, který nastoupil k 200. ligovému duelu, našel za obranou "Klokanů" Mingazova. Turkmenský záložník prostřelil gólmana Fryštáka, ale jeho spoluhráč Pokorný odkopl míč do bezpečí. V 16. minutě střela hostujícího Matouškova z úhlu prosvištěla podél brankové čáry.

O čtyři minuty později vybojoval Matoušek penaltu poté, co ho ve vápně nedovoleně zastavil Pokorný. K pokutovému kopu se postavil kapitán Rezek, který však míč překopl.

Příbram hrozila i nadále. Ve 27. minutě trefil záložník Polidar z šestnáctky tyčku. Za pět minut se hosté dočkali. Matotušek ve středu hřiště uspěl v souboji s Ljovinem, vystřelil z hranice vápna a Fryšták jeho pokus vyrazil na nikým nehlídaného Mingazova, jenž srovnal.

Ve 42. minutě přihrál Mingazov na Fantiše, který zamířil těsně vedle branky. O dvě minuty později dokonala Příbram obrat. Po Nového rohovém kopu se prosadil Kingue.

Pět minut po přestávce přidali Středočeši třetí branku. Z hlavičkového souboje s kapitánem "Klokanů" Krchem vyšel vítězně Matoušek, který si navedl míč do vápna, pohrál si s obranou domácích a přesně zakončil.

Po hodině hry hlavičkoval Krch po rohovém kopu jen do náruče brankáře Kočího a 100. ligový start tak gólem neozdobil. V 65. minutě se napřáhl z dálky Mingazov a Fryšták jeho prudkou střelu vyrazil na roh. Pět minut před koncem základní hrací doby stanovil konečný výsledek po Matouškově přihrávce Polidar.

Nádvorníkovi svěřenci porazili Bohemians ve třetím z posledních čtyř duelů v lize a venku triumfovali po sedmi utkáních. Pražané nevyhráli počtvrté za sebou a po šesti zápasech nebodovali. Bohemians zvítězili v Ďolíčku v jediném z uplynulých 16 ligových soubojů a potvrdili pozici nejhoršího domácího celku.

"Nemůžu pro to najít jiný důvod než to, že to utkání jsme nezvládli mentálně. Dnešní výkon byl za celé jaro vůbec nejslabší zrovna v situaci, kdy jsme potřebovali nutně zvítězit, nebo přinejhorším neprohrát. Trenér připravuje mužstvo na to, aby bylo mentálně připravené, takže ta věc jde za mnou," prohlásil trenér "Klokanů" Martin Hašek.

Slovácko vede po výhře nad Opavou skupinu o záchranu

Fotbalisté Slovácka se zachránili v nejvyšší fotbalové soutěži. Ve třetím kole nadstavby porazili doma Opavu 4:1, když se v prvních pěti minutách prosadili Dominik Janošek ze hry a Vlastimil Daníček z penalty a výhru jistili ve druhé půli Marek Havlík a Filip Hološko. Za hosty korigoval Endy Bernadina.

Ve skupině o záchranu mají domácí dvě kola před koncem náskok pěti bodů na čtrnáctou příčku, která znamená baráž, ale vzhledem k tomu, že Opava bude hrát s Příbramí a oba dva nemohou ve dvou kolech naplno bodovat, je Slovácko definitivně zachráněno. Opava po první porážce v nadstavbě klesla na druhé místo a má k dobru na barážovou pozici tři body.

"Jsem moc rád, že jsme to zvládli. Výsledek je skvělý, výkon už tak moc ne," ocenil bojovnost svých svěřenců trenér domácích Martin Svědík, který tuto výhru věnoval svému kamarádovi Adamovi Svobodovi, hokejovému brankáři, který minulý týden spáchal sebevraždu.

V hostujícím týmu zůstal pouze na lavičce dirigent Pavel Zavadil a veteránova nepřítomnost na hřišti a autorita jakoby se podepsala na koncentraci Opavských v úvodu. Během pěti minut totiž pro ně nabral scénář utkání fatální rozměry.

Po sto vteřinách poslal z pravé strany měkký přízemní centr Navrátil a nekrytý Janošek měl cestu k prvnímu ligovému gólu hodně usnadněnou. Ve čtvrté minutě poslal Hrabina ve vápně k zemi Navrátila a Daníček si s nařízenou penaltou zkušeně poradil - 2:0. "Moje hodnocení je jednoduché, prospali jsme úvod a to rozhodlo," řekl kouč hostí Ivan Kopecký.

"Katastrofa, s takovým začátkem se nedá vyhrávat," hlesl v mixzóně obránce Opavy Matěj Hrabina. "Jestli to byl faul, tak to byla moje vina, ale já si myslím, že to faul nebyl," řekl na konto nařízeného pokutového kopu.

Opavě chvíli trvalo, než se z úvodního šoku vzpamatovala. Její časté centry končily na připravené obraně Slovácka a tak recept na její překonání hledal Zapalač tvrdou střelou, kterou ovšem výtečně vytáhl Trmal na roh. Byla to největší šance hostí na korekci výsledku v první půli.

Po změně stran měly hned v první minutě blízko ke gólu obě strany. Havlík ale ve slibné pozici nezpracoval míč a střela mu nevyšla. Na druhé straně vyhlavičkovával Hofmann z brankové čáry pokus střídajícího Bernadiny.

Tato šance odstartovala pokus Slezanů o korekci výsledku. Opava si vypracovala mírnou územní převahu, ale žádnou vyloženou šanci. Po hodině hry promáchl v těžké pozici nejlepší střelec hostí Smola.

V 70. minutě hlavičkoval stejný hráč ve slibné pozici jen do náruče Trmala, aby pak udeřilo na druhé straně. Zajíc přitáhl ve vápně pozornost hned tří opavských obránců, k odraženému míči se dostal Havlík a poslal jej do sítě.

O osudu zápasu tak bylo rozhodnuto, i když Bernadina po přihrávce Žídka korigoval výsledek, ale domácí odpověděli okamžitě Hološkem. Zvládli tak i druhý domácí duel ve skupině a výrazně se přiblížili k záchraně, kterou si mohou definitivně zajistit v sobotu na Dukle, Opava o prvoligovou jistotu bude bojovat doma s Příbramí. "Bude to boj o život, z dnešního výkonu se musíme poučit a v sobotu vyhrát, bude to zápas roku," zakončil Hrabina

3. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o titul:

Baník Ostrava - Slovan Liberec 0:1 (0:0)

Branka: 86. Mara. Rozhodčí: Matějček - Moláček, Myška. ŽK: Kuzmanovič, Mešaninov, O. Šašinka - Musa, Kozák, Hybš. Diváci: 5115.

3. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o záchranu:

MFK Karviná - Dukla Praha 3:0 (2:0)

Branky: 22. a 79. Wágner, 42. Guba. Rozhodčí: Houdek - Hrabovský, Z. Koval. ŽK: Ba Loua, Krivák - Ostojič, González, Douděra. Diváci: 1942.

Bohemians Praha 1905 - 1. FK Příbram 1:4 (1:2)

Branky: 2. Vaníček - 32. Mingazov, 44. Kingue, 50. Matoušek, 85. Polidar. Rozhodčí: Berka - Flimmel, Šimáček. ŽK: Krch, Hůlka - Polidar. Diváci: 3055.

1. FC Slovácko - SFC Opava 4:1 (2:0).

Branky: 2. Janošek, 5. Daníček z pen., 71. Havlík, 85. Hološko - 84. Bernadina. Rozhodčí: Machálek - Kotík, Vodrážka. ŽK: Zajíc - Hrabina. Diváci: 3106.

Foto: ČTK , Ožana Jaroslav

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi