Kluby startují přípravy: změny v Bohemians, Jihlava se Svědíkem

Lukáš Juliš jde na hostování do Bohemians.

Útočník Pavel Dvořák, jenž přišel ze sestoupivší Jihlavy, je zatím nejvýraznější novou tváří v kádru fotbalistů Olomouce, kteří dnes zahájili přípravu. Na úvodním tréninku účastníka Evropské ligy se objevil také gólman Aleš Mandous (Žilina) a navrátilci z hostování Jan Štěrba (Karviná) a Matěj Hýbl (Vítkovice).

Chyběl už naopak střelec šesti jarních branek Jakub Řezníček, který se vrací z hostování do Plzně. Do kádru 29 hráčů byli minimálně na úvod přípravy zařazeni dorostenci Jiří Spáčil, Pavel Zifčák, Jakub Matoušek, Rostislav Baďura a Ondřej Zmrzlý, později se k týmu připojí reprezentanti Václav Jemelka a Tomáš Zlatohlávek.

"Příprava je kratší, ale myslím si, že těch pět týdnů, které na ni máme, je dostačujících. Bude intenzivnější, dvě fáze budeme mít jen jednou, v tomto týdnu si uděláme obvyklé terénní testy, které se týkají rychlosti a vytrvalosti. A druhý týden už bude takový ten klasický," řekl trenér Sigmy Václav Jílek.

První přípravný zápas odehraje Olomouc v sobotu proti Liptovskému Mikuláši ve Slatinicích.

Boleslav skoro beze změn

Fotbalisté Mladé Boleslavi dnes zahájili přípravu na novou sezonu bez výraznějších změn v kádru. Jedinou známější novou tváří je křídelní hráč Jaroslav Diviš, o jehož příchodu z Jablonce se stále jedná.

Trenér Jozef Weber přivítal na startu přípravy i navrátilce z hostování Lukáše Hůlku, Miroslava Keresteše, Stanislava Klobásu a Daniela Nováka. Šanci zabojovat o stálé místo v týmu dostanou i odchovanci Ondřej Rudzan, Jan Král, Jakub Klíma, Adam Provazník, Michal Dohnalík, Vítek Vejr a brankář Petr Mikulec.

Změny v kádru by však mohly následovat. "Zvažujeme nabídky na Golgola Mebrahtua, Aleksandra Šušnjara i Lukáše Pauscheka. Zajímáme se o brankáře Lukáše Budínského a Tomáše Wágnera z Karviné a slávistického brankáře Martina Berkovce. Pro novou sezonu musíme dát do kupy křídelní prostory. Když přivedeme dva až tři kvalitní hráče do základní sestavy, můžeme zase usilovat o takové umístění v lize, ze kterých se postupuje do Evropy," řekl pro mladoboleslavský web prezident klubu Josef Dufek.

Devátý celek uplynulé sezony se bude dva týdny připravovat převážně v domácím prostředí. První herní prověrka čeká Mladou Boleslav v sobotu 23. června na turnaji v Benátkách nad Jizerou. Od 5. do 14. července bude tým v Rakousku na soustředění.

Bohemians pomůže sparťanské mládí

Hned tři hráči z jarní základní sestavy chyběli fotbalistům Bohemians Praha 1905 na dnešním zahajovacím tréninku před novou sezonou. Kromě Benjamina Tetteha, jehož přestup do Sparty se dolaďuje, skončil v týmu i levý bek Milan Kocič, který se nedohodl na nové smlouvě. Klubu se zatím nepovedlo domluvit s Mladou Boleslaví ani na dalším působení stopera Lukáše Hůlky. Naopak přišly posily ze Sparty v podobě Lukáše Juliše, Filipa Haška a Jana Vondry, z Vlašimi přichází Jan Vodháněl.

Tettehův přestup ještě není uzavřen, ale vedení Bohemians už mu dalo svolení zahájit přípravu na Spartě. "Klokany" výrazně posilují hráči z Letné. Hostování Rudolfa Reitera a Jakuba Nečase se změnilo v přestup, ze Sparty přestoupili také levý bek Vondra a další z klanu Hašků Filip, který se v kabině sejde s bratrem Martinem a otcem Martinem Haškem starším, trenérem Bohemians. Na hostování přichází do útoku Lukáš Juliš.

Bývalý mládežnický reprezentant se pokusí restartovat svou kariéru. Ve Sparty tento třiadvacetiletý útočník debutoval před čtyřmi lety, má na kontě devět ligových branek, ale v posledních letech kvůli zraněním vypadl z ligy a nastupoval jen za juniorku.

Další posilou do křídelního prostoru by měl být Vodháněl, který by měl v Ďolíčku hostovat s opcí na případný přestup. O jeho angažování stál trenér Hašek už v zimě, tehdy však o jednadvacetiletého hráče projevila zájem Borussia Dortmund, kde Vodháněl absolvoval několikatýdenní testy. Nakonec se vrátil do Vlašimi, kde v sezoně nastřílel pět branek a na dalších šest přihrál.

Už dříve Bohemians oznámili příchod brankáře Romana Valeše z Jihlavy, který nahradí odcházející dvojku Michala Bártu. Tým opustil také slovinský bek Kocič. Ačkoli většinu sezony nastupoval v základní sestavě, rozhodl se neprodloužit smlouvu a hledá si nové angažmá.

Zatím není jisté, zda bude pokračovat Hůlka, ačkoli Bohemians i hráč zájem mají. Vršovický klub se ale zatím nedohodl s Mladou Boleslaví, které Hůlka patří.

V týmu skončili také Siim Luts, který odešel do Teplic, a brazilský útočník Lucas Dias. Ten byl uvolněn do izraelského týmu Hapoel Ironi Kirjat Šmona na hostování s opcí.

Bohemians se po úvodních dvou týdnech přípravy v domácím prostředí vydají do Rakouska, kde je mimo jiné čekají atraktivní soupeři Celtic Glasgow (30. června) a Crvena zvezda Bělehrad (2. července).

Baník zatím bez posil, tým opustili čtyři hráči

Bez posil i čtyř hráčů jarního kádru dnes začali přípravu fotbalisté Ostravy. Třináctý tým uplynulé sezony do ní už vstoupil bez Marka Hlinky s Tomášem Mičolou, kterým skončily smlouvy, Francouze Christopha Psychého a hostování z Plzně končí i útočníkovi Tomáši Poznarovi.

Baník zatím zpátky přivedl jen čtyři hráče, kteří byli na jaře na hostování: Ondřeje Šašinku (Zlaté Moravce), Jakuba Šašinku (Poprad), Jakuba Pokorného (Ústí nad Labem) a Martina Maceje (Frýdek-Místek).

Klub se bude snažit doplnit kádr především v útoku a záloze, v níž přišel proti své vůli o záložníka Hlinku, se kterým na jaře nestihl prodloužit smlouvu.

"Celá záležitost už byla, bohužel, neřešitelná. Hráč už byl rozhodnutý dát přednost nabídce ze zahraničí, které jsme nemohli konkurovat. Bohužel jsme doplatili na určitý dluh z minulosti, protože jestliže chtěl Baník Hlinku udržet, měl mu prostřednictvím sportovního ředitele nabídnout novou smlouvu podstatně dřív," řekl nový sportovní ředitel Baníku Marek Jankulovski, který minulý týden nastoupil místo Dušana Vrťa. Podle zákulisních zpráv míří Hlinka do gruzínského Kutaisi.

Baník však v létě bude sázet především na stabilizaci kádru a po velkém zimním posilování tentokrát převratné změny neplánuje. Otazník visí v současném kádru ještě nad Václavem Procházkou, se kterým jedná o prodloužení kontraktu.

První trénink neabsolvovali Milan Baroš, Jan Laštůvka, Dame Diop, kteří se mohou připojit v průběhu příštích dnů, ani zranění Martin Fillo a Bronislav Stáňa. "Tento týden je takový náběhový, v ucelenějším stavu bychom měli odjíždět až v příštím týdnu na soustředění do Kroměříže," řekl trenér Bohumil Páník.

První příprava Baník čeká v sobotu v Bolaticích proti Ružomberoku.

Jihlavu ve druhé lize povede Svědík

Fotbalisté Jihlavy po sestupu do druhé ligy dnes zahájili přípravu pod vedením trenéra Martina Svědíka, o jehož služby usiluje Dukla Praha. Do prvního tréninku Vysočiny se zapojila i první posila, devětadvacetiletý levý záložník Jan Javůrek, jenž naposledy působil ve Znojmě.

"Aktuální situace je taková, že jsem v Jihlavě na úvodním tréninku přípravy. Pokud se něco rapidně nezmění, tak budu pokračovat ve své práci v tomto klubu. Více bych toto téma nechtěl komentovat," uvedl na klubovém webu trenér Svědík, který měl vedle Dukly také nabídky z dalších prvoligových klubů Zlína a Karviné. "Zájem samozřejmě nebyl nepříjemný," dodal trenér Jihlavy.

V první přípravě postrádal zraněné Vladislav Ljovina a Jozefa Urblíka, jenž se připravuje individuálně. Chyběl také Kamso Mara, který se oženil a má prodlouženou dovolenou.

"Konkrétní cíl, s nímž klub půjde do druholigových bojů, mi zatím nebyl stanoven. Tým je zatím ve fázi zrodu a projde určitými změnami, které povedou k postupné stabilizaci a doplnění kádru," konstatoval Svědík.

Liberec bez Bartla a Bosančiče

Fotbalisté Liberce dnes zahájili letní přípravu na novou sezonu už bez záložníků Daniela Bartla a Srba Miloše Bosančiče. Oběma hráčům v šestém celku uplynulé ligové sezony vypršela smlouva.

Dosud jedinou libereckou posilou je slovenský záložník Martin Koscelník. Novým trenérem Slovanu se stal jeho krajan Zsolt Hornyák, který na lavičce nahradil Davida Holoubka.

Z hostování se vrátili Tom Ulbrich, Ondřej Machuča a Radek Voltr, z juniorky pak přišel k A-týmu Dominik Gembický. Vedení Slovanu aktuálně chystá minimálně ještě dvě posily.

Vedle Bartla s Bosančičem už s Libercem přípravu nezačali ani kapitán Vladimír Coufal, který přestoupil do Slavie, a Matěj Pulkrab, Filip Havelka, Tomáš Wiesner, Václav Pilař a Martin Graiciar, jimž skončilo hostování.

První přípravný zápas odehraje Liberec v sobotu proti druholigovému Ústí nad Labem.

 

 

 

Foto: ČTK/Doležal Michal

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi