Klokani rozstříleli Teplice, Liberec zvítězil v Budějovicích

Bohemians x Teplice.

Fotbalisté Bohemians porazili doma v prvním utkání po koronavirové pauze Teplice 4:0. Tři body zařídili "Klokanům" v 25. kole Josef Jindřišek z penalty, Petr Hronek, vlastní gól Jevgenije Nazarova a Kamil Vacek. Pražané se díky druhé výhře za sebou přiblížili na rozdíl tří bodů desáté Olomouci, která drží poslední příčku zaručující start ve skupině o pohárovou Evropu. Hosté nenavázali na sobotní triumf 2:0 nad Libercem v sobotní dohrávce a zůstali dvanáctí.

"Jsme rádi, protože toto vítězství je hodně cenné. Může nám dát klid pro zbytek sezony z hlediska spodku tabulky. Pokud zvládneme následující zápasy, můžeme pomýšlet i výš, což bylo naším cílem," řekl trenér Bohemians Luděk Klusáček na tiskové konferenci, kde zodpovídal předem zaslané otázky novinářů.

Do povolené kvóty 300 lidí na stadionu se vešli i VIP permanentkáři Bohemians, kteří svůj tým v průběhu zápasu hnali kupředu. Podporu vršovickému celku vyjádřili i lidé v domech naproti hlavní tribuně a na jednom z balkonů roztáhli transparent "Vždy s vámi".

"Atmosféra mě docela překvapila, ani jsem nevěděl, že sem může tolik lidí. Bylo super, že nás podporovali fanoušci zvenku. Bylo to hezké," prohlásil záložník Petr Hronek.

Bohemians šli do vedení ve 12. minutě. Teplický záložník Kodeš stáhl v pokutovém území k zemi Pulkraba a sudí Pechanec nařídil pokutový kop. Odpovědnost na sebe vzal kapitán Jindřišek, který přízemní střelou k tyči otevřel skóre a brankáři Grigarovi překazil vychytání 100. ligové nuly.

O necelých deset minut později "Klokani" zvýšili. Teplický Kučera poslal zpětnou přihrávku do vlastního vápna, k volnému míči si doběhl Pulkrab, který našel zakončujícího Hronka. Vzápětí centroval na zadní tyč Vodháněl, ale Pulkrab na balon nedosáhl. Pět minut před pauzou si na Bartkův centr do šestnáctky naběhl Vaníček, ale Grigar jeho hlavičku vytáhl na roh.

Do druhého poločasu poslal teplický kouč Stanislav Hejkal tři nové hráče a hosté po změně stran málem okamžitě snížili. Sraženou střelu ale Trubač hlavou umístil mimo tyče. Po téměř hodině hry zkusil štěstí znovu, ale zamířil pouze do brankáře Valeše, který dostal přednost před Le Giangem a připsal si první ligový start od srpna.

V 64. minutě Podaného centr do vápna nešťastně srazil za Grigarova záda Nazarov. Hosté vzápětí díky Moulisovi zkorigovali stav, ale video odhalilo ofsajd a gól neplatil.

Ve druhé nastavené minutě završil výsledek střelou do prázdné branky Vacek, který využil Nečasovu přihrávku. Závěrečnou děkovačku si hráči Bohemians vychutnali s diváky na balkonech a hrstkou fanoušků v hledišti. Zatleskali i prázdnému "kotli". Diváci na hlavní tribuně pak netradičně sledovali i týmovou oslavu běžně se odehrávající v kabině, kterou řídil Jindřišek.

Oba trenéři využili novinku v pravidlech a vystřídali pět hráčů.

Bohemians potvrdili, že se jim v ligovém ročníku v Ďolíčku daří. Z 12 zápasů tam prohráli jediný a nasbírali tam 25 z celkových 30 bodů. Teplice venku v nejvyšší soutěži nevyhrály pošesté za sebou.

"Uděláme jeden výborný týmový výkon, i když jsme věděli, že individuálně toho s Libercem nebylo mnoho. Pak si hráči řeknou, že to půjde samo, ale ono to samo nepůjde a vypadalo to tak, jak to vypadalo. Naši rozdíloví hráči tam nebyli. Kučera podal velmi špatný výkon, a tak bych mohl jmenovat dál. Zkušení hráči nebyli tahouni mužstva. Dali jsme si tři góly sami," uvedl Hejkal.

Karviná remizovala 0:0 v Opavě a na jaře zůstává neporažena

Fotbalisté Karviné na úvod obnovené sezony první ligy po koronavirové pauze remizovali 0:0 v Opavě a ani v pátém zápase jarní části neprohráli a neinkasovali. Opavští i po 25. kole zůstali předposlední s náskokem tří bodů na šestnáctou Příbram, Karviná je v tabulce třináctá.

"Pro nás je to ztráta, protože jsme hráli doma. Karviná možná držela více míč, ale měli jsme šance, které jsme měli proměnit," uvedl opavský trenér Jiří Balcárek.

V souboji slezských rivalů nejdříve zahrozila Opava, když Zavadil pálil z přímého kopu těsně nad bránu. Na opačné straně střílel z ostrého úhlu Lingr, ale brankář Fendrich byl připraven. Po půlhodině hry opavský mladík Harazim, který absolvoval premiéru v nejvyšší soutěži, dlouhým nákopem vysunul Schaffartzika. Ten napřáhl z rohu šestnáctky a jen těsně minul karvinskou bránu.

Vzápětí se k odraženému míči dostal domácí Souček, ale jeho tvrdou ránu zablokoval obětavý Rundič. Pak byl opět vidět debutant Harazim, po jehož ostrém centru musel hlavu Schaffartzika vykopnout z brankové čáry Ndefe. Hned z protiútoku zahrozili i Karvinští, jenže Taiwo vystřelil jen do míst, kde byl připravený Fendrich.

Opavský klub díky partnerům poskytl asi padesáti fanouškům z kotle vstup na zápas, kde mohlo být jako na všech ligových stadionech maximálně 300 lidí. "Překvapilo mě to a zároveň mi to pomohlo. Byl jsem rád, že tady nebylo úplné ticho a fanouškům, kteří nás skvěle povzbuzovali celý zápas, patří velký dík," ocenil Štěpán Harazim.

Krátce po změně stran se Karviná radovala z branky. Po centru Vukadinoviče dokázal skórovat Taiwo, jenže se nacházel v ofsajdu, a tak gól neplatil. "Bylo to o jednom gólu. Ten náš měl platit, protože to šlo od domácího hráče," upozornil karvinský kouč Juraj Jarábek.

Před gólmanem Bolkem pak neuspěl střídající Mondek. Zhruba čtvrthodinu před koncem vystřelil z ostrého úhlu Juřena, Bolek jeho ránu vyrazil před sebe a pohotová dorážka opavského útočníka šla vedle.

Po akci Harazima s Řezníčkem pálil z ideální pozice vysoko nad břevno Helešic. V závěru z ojedinělé akce Karviné zahrozil šikovný Ba Loua, jemuž chyběl k lepšímu zakončení krok. Po přímém kopu Zavadila dokázali skórovat i domácí, ale také jim sebral radost ofsajd.

"To je fotbal, už to neřeším. Nebyl uznaný pro ofsajd. Nějak jsem věřil, že z té situace dáme gól, ale na ten kop jsem se nedíval. Raději jsem koukal na tribunu," konstatoval Balcárek. "Kdyby platil ten opavský gól v závěru, bylo by to kruté. Remíza byla asi zasloužená," dodal Jarábek.

Opava, která má s 11 góly nejhorší ofenzivu soutěže, už popatnácté v probíhajícím ročníku nedokázala skórovat. Karviná naopak prodloužila jarní neporazitelnost a gól nedostala přes 454 minut.

"Je to pěkné, ale potřebujeme i vyhrávat. Samozřejmě si toho ceníme, protože když nedostaneme gól, tak neprohrajeme. Nějaké zápasy jsme vítězně zvládli a zase na to potřebujme navázat a získat tři body," řekl karvinský obránce Martin Šindelář.

Liberec zvítězil v Budějovicích 1:0 a poskočil na čtvrté místo

Fotbalisté Liberce zvítězili ve 25. kole první ligy v Českých Budějovicích 1:0 a poskočili na čtvrté místo. Slovan díky gólu Alexandrua Baluty z 50. minuty naplno bodoval ve čtvrtém z pěti jarních zápasů a spravil si chuť po sobotní porážce 0:2 v Teplicích. Jihočeskému nováčkovi se nepovedl návrat do obnovené sezony, prohrál třetí ligové utkání za sebou a v tabulce zůstal osmý.

Na obou týmech byla minimálně v úvodu znát absence herní praxe kvůli koronavirové přestávce. Projevila se trochu i při první šanci zápasu. Tvrdou Šulcovu střelu ve 13. minutě z větší vzdálenosti liberecký brankář Nguyen neudržel a míč se dostal k Branderovi. Jeho střelu však gólman hostů zneškodnil a napravil předchozí zaváhání.

Další příležitost měly České Budějovice pár minut před přestávkou. Po standardní situace hlavičkoval Havel, ale Nguyen opět míč vyrazil.

"Začátek byl pro nás perný a dvakrát, třikrát nás podržel Filip (Nguyen). Postupem jsme se dostávali do hry a byli jsme i nebezpeční," řekl liberecký kouč Pavel Hoftych.

Do druhého poločasu skočil s větší energií Liberec. Po prudkém centru z pravé strany lehce tečoval míč Kuchta a trefil tyč českobudějovické branky. Po další šanci se už hosté radovali. Malinský ve velkém vápně přešel přes Sivoka a v ideální pozici vystřelil. Jeho pokus vyrazil Drobný, ale Baluta měl následně snadnou pozici ke skórování. "Velkou roli sehrálo štěstí, že se míč se dorazil k Alexovi (Balutovi)," konstatoval Tomáš Malinský.

Domácí se po zbytek zápasu tlačili do koncovky, ale Liberec hrál v defenzivě koncentrovaně a soustředil na brejky. Po jednom z nich se dostal do gólové šance Kuchta, ale Drobný opět zasáhl výborně. V 73. minutě přesto mohli Budějovičtí vyrovnat, Sivok však hlavičkoval po standardní situaci do břevna.

"Chybělo nám dneska tempo hry, vázla nám odzadu rozehrávka, bylo to hodně pomalé. Ve druhém poločase nebyl náš výkon vůbec dobrý, soupeř byl lepší," prohlásil budějovický trenér David Horejš. "I když jsme vedli, soupeř byl stále nebezpečný, a to hlavně ze vzduchu. Byly to nervy až do konce," přidal Hoftych.

Jihočeši tak doma nebodovali podruhé za sebou a Slovan v nejvyšší soutěži neporazili už potřinácté v řadě. "Musíme se zvednout, zápasy půjdou za sebou v rychlém sledu a potřebujeme se připravit na další utkání," upozornil Horejš.

Fotbalová FORTUNA:LIGA - 25. kolo:

Bohemians - Teplice 4:0 (2:0), České Budějovice - Liberec 0:1 (0:0), Opava - Karviná 0:0, Sparta - Plzeň 1:2 (0:1).

Foto: ČTK/Šimánek Vít

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi