Bohemka stále čeká na výhru, Plzeň přestřílela Zlín 4:2 a vede

Bohemians remizovali s Brnem.

Bohemians 1905 v 10. kole první ligy doma s Brnem remizovali 1:1 a stále čekají na premiérovou výhru v sezoně. Slovácko se utkalo s poslední Ostravou, kterou díky dvěma trefám Jaroslava Diviše porazilo 2:1. Vysočina Jihlava si z výletu do Teplic odváží tři body za vítězství 1:0, kterým ukončila šestizápasovou sérii bez vyhraného zápasu. Slovan Liberec pouze remizoval 1:1 v Olomouci a nevyužil možnost poskočit na první místo tabulky.

Fotbalisté Bohemians 1905 remizovali v 10. kole první ligy doma s Brnem 1:1 a znovu se nedočkali premiérového vítězství v sezoně. Pražané zůstávají na předposledním místě tabulky. Zbrojovku poslal v Ďolíčku do vedení čtvrt hodiny před koncem Milan Lutonský, za tři minuty vyrovnal Michal Hubínek.

Bohemians od začátku Brno zatlačili a v osmé minutě si vypracovali první velkou šanci: Pauschek přiťukl hlavou míč Schickovi, ale útočník hostující ze Sparty zblízka zamířil těsně vedle. Za sedm minut další gólovou možnost "Klokanů" neproměnil Mosqera, který tentokrát po Schickově přihrávce napálil tyčku.

Domácí dál postrádali přesnost v zakončení a po rohu hlavičkoval mimo i Krch. Ve druhé části poločasu Zbrojovka hru vyrovnala, soupeře už tolik nepouštěla ke své brance a sama hrozila hlavně ze standardek a protiútoků.

Po změně stran jako první zahrozilo Brno, ale skákavý centr na malém vápně těsně netrefil Michal Škoda. Střelu jeho spoluhráče Keresteše pak zneškodnil gólman Zlámal. Na druhé straně se v 54. minutě blýskl zase brankář Melichárek, jenž vytáhl Bartkovu přízemní ránu.

Brněnští se soustředili hlavně na defenzivu a v 75. minutě z ničeho nic otevřeli skóre. Nejlepší týmový střelec Řezníček našel před brankou Lutonského a ten ve skluzu propálil Zlámala.

Bohemians se povedla rychlá odpověď. Hostující obrana špatně odvrátila míč, který z voleje umístil do sítě Hubínek a připsal si premiérový ligový zásah v kariéře. Vzápětí mohl skóre otočit střídající Čížek, ale ze samostatného úniku přehodil vedle Melichárka i jeho branku.

Domácí nedali vítězný gól ani při závěrečném drtivém tlaku. Další domácí náhradník Mikuš totiž ve výborné pozici přestřelil a Čížkův dalekonosný přímý kop zneškodnil Melichárek. Pražané tak aspoň v nejvyšší soutěži ukončili sérii čtyř porážek.

Slovácku vystřílel výhru Diviš

Hráči Slovácka porazili v desátém kole první ligy Baník Ostrava 2:1. O vítězství se zasloužil v závěru prvního poločasu dvěma góly Jaroslav Diviš. Jediný gól Baníku vstřelil v 11. minutě Davor Kukec. Baník zůstal v tabulce se čtyřmi body poslední, Slovácko se posunulo v tabulce na šesté místo.

Do sestavy Slovácka se po měsíční přestávce zaviněné zraněním vrátil útočník Došek. Baník po prvním vítězství v minulém kole v Olomouci vsadil na útočnou hru. Poprvé zahrozil nebezpečněji už v 6. minutě Mondek, který využil nedorozumění domácích zadáků, jeho střela těsně minula branku. O pět minut později aktivní Narh našel na hranici trestného území volného Kukece, který přesnou střelou k tyči otevřel skóre utkání.

Slovácko se dostávalo do tempa jen pomalu, neboť jeho útočným akcím chyběla větší přesnost. Teprve v závěru poločasu tlak postupně narůstal. Ve 38. minutě po přesném centru obránce Reinberka Diviš levačkou pohotově poslal míč do sítě. V nastavení Došek stačil hlavou míč sklepnout Divišovi, který pro změnu pravou nohou sklepl míč podruhé za Pavlenkova záda.

Po změně stran se pokusil Baník zvýšeným pohybem získat územní převahu. Výsledkem bylo jen několik nevydařených střeleckých pokusů. Slovácko spoléhalo na pozornou defenzivu, proti které se Baník nedokázal prosadit. Blízko k vyrovnání měl v 71. po úniku Narh, který okamžik střely prováhal a domácí zadáci stačili míč odkopnout.

V 76. minutě vnikl na hřiště se světlicí jeden z fanoušků Baníku. Po krátkém přerušení utkání pokračovalo. Slovácko ještě mohlo svůj náskok v závěru zvýšit, Doškův únik ale zlikvidoval brankář Pavlenka.

Jihlava ukončila čekání na výhru v Teplicích

Jihlavy vyhrála v 10. kole první ligy 1:0 v Teplicích a ukončila sérii šesti zápasů bez vítězství. Výhru Vysočiny, která se tak udržela nad pásmem sestupu, zařídil v závěru z penalty Lukáš Vaculík. Domácí naopak nevyužili tlak z druhého poločasu a promarnili možnost dotáhnout se na pohárové příčky.

Jihlava přijela do Teplic s hodně špatnou bilancí - v předchozích šesti kolech získala jediný bod a propadla se až nad pásmo sestupu. A podle toho vypadaly její ambice - hluboko zatažený blok před vlastním vápnem, dlouhé nákopy a čekání na chybu soupeře.

Domácí se sice aspoň snažili tvořit hru, jenže moc se jim nevedlo, takže se v podstatě celý první poločas hrál jen mezi šestnáctkami a bez šancí. Poločas bez jediné střely na branku a s jediným rohem ladil s pošmourným a ledovým počasím, ve kterém se hrálo.

Po pauze ale zajímavých momentů aspoň o trochu přibylo. Už po minutě si na Krobův přímý kop z půli hřiště naběhl stoper Jablonský, odstavil si protihráče a jeho rána jen těsně minula jihlavskou branku. Ožila i Jihlava, jejíž hráči začali chodit do akcí aspoň občas ve větším počtu, ale trochu nebezpečná byla jen střela Jánoše z 52. minuty. Slabý, ale dobře umístěný pokus brankář Grigar od tyče jen s námahou vyrazil.

Teplice začaly hrozit hlavně z rohů. V 64. minutě se míč potkal u bližší tyče s hlavou nabíhajícího Lüftnera a od ní zamířil jen těsně mimo, o tři minuty později se zase do odraženého míče položil Krob a brankář Hanuš měl s jeho tečovanou dělovkou hodně práce.

Jihlava se postupem času dostala pod stále větší tlak, ale měla štěstí. Domácí se několikrát neúspěšně domáhali po závarech penalty za ruku, místo nich se ale téhle výhody dočkala pět minut před koncem Jihlava.

Byla to nenápadná akce: po autu se na straně vápna snažil prokličkovat Dvořák a už se zdálo, že o míč přišel, jenže obránce Dressler při odkopu trefil jeho nohu. Míč si na značku postavil Vaculík a vzápětí ho poslal do odkrytého středu branky. Teplice pak sice ještě mohly vyrovnat, ale Bratanovičovu křížnou střelu z pravé strany srazili obránci na roh.

Liberec mohl být první, jenže pouze remizoval

Fotbalisté Liberce v 10. kole první ligy nevyužili šanci alespoň na chvíli poskočit na první místo tabulky, když jen remizovali 1:1 v Olomouci. V zápase s mnoha šancemi vedla Sigma po trefě Davida Housky, alespoň bod pro Liberec po změně stran zařídil Milan Kerbr.

Trenér domácích Leoš Kalvoda musel oželet v sestavě zraněného Plška, ani na lavičku se nevešel útočník Malec. Trenér hostí Jindřich Trpišovský měl ještě větší potíže s marodkou, chybělo mu hned několik hráčů. V základní sestavě tak dostal šanci zkušený Švejdík a na pozici levého beka zaskakoval Kerbr.

Od začátku se hrálo hodně ofenzivně na obou stranách. Ve 3. minutě utekl po pravém křídle obraně hostí Moulis, jehož centr napálil Vašíček jen do boční sítě. Hosté odpověděli akcí Jefremova, který parádně vysunul Bakoše. Toho včas zablokovali Radakovič s Hubníkem. Pak Sigmu dvakrát pozlobil Šural.

Ve 13. minutě došlo k nebezpečné situaci. Při přímém kopu Kerbra se po souboji v pokutovém území na zemi ocitl Hubník, a byť sudí Paták nepřerušil hru, museli k hráči rychle doktoři. Vše dopadlo dobře, ale zkušený domácí stoper opustil hřiště na nosítkách a musel do nemocnice s podezřením na otřes mozku. Místo něj šel na hřiště Rajnoch.

Ve 21. minutě šla Sigma do vedení. Odražený míč si na hranici pokutového území zpracoval Houska a parádní střelou nedal Koubkovi šanci. O pět minut později už mohli vést Hanáci o dvě branky, Ordoš našel přesně Moulise, ale ten sám před brankou trestuhodně přestřelil.

Sigma byla při chuti a ve 32. minutě měla další obrovskou šanci. Po odvážném průniku Radakoviče se ocitl sám před Koubkem Vašíček, ale trefil jen brankáře Slovanu. O tři minuty později Koubek opět Slovan výrazně podržel při ráně Hály z dvanácti metrů.

Ve druhém poločase pokračovala Sigma v bojovném a aktivním výkonu. Střely Housky a Vašíčka obrana Slovanu odvrátila jen s vypětím všech sil. Na druhé straně ale přišel roh, který propadl na zadní tyči ke Kerbrovi a ten dotlačil míč do branky.

Slovan branka nakopla, Shala pronikl do vápna, ale penaltu si nevykoledoval, po přímém kopu hlavičkoval těsně vedle olomoucké tyče Pokorný. V 58. minutě protáhl Buchtu ranou z dálky Šural, olomoucký brankář vyrážel na roh.

V 71. minutě mohl jít Slovan do vedení, Bakoš nastřelil naštěstí pro Hanáky jen tyč. Olomouc ztrácela v této fázi hry lehce míče a byla pod tlakem útoků Liberce. Přesto mohla vyhrát, jenže Moulisova střela po Koubkově teči jen těsně minula tyč.

Plzeň přestřílela Zlín 4:2

Hráči Plzně se minimálně do neděle dostali poprvé od úvodního utkání sezony do vedení v tabulce první ligy. V 10. kole doma přestříleli nováčka ze Zlína 4:2 a mají před druhou Spartou náskok tří bodů. Letenští však hrají v Příbrami až v neděli. Viktoria vedla po gólech Kopice a Ďuriše z penalty, Železník sice po změně stran dvěma góly srovnal, ale Kovařík s Hořavou střelami z dálky zařídili pro domácí tři body.

V sestavě Plzně chyběl nemocný Limberský, naopak po zářijovém zranění v obličeji se do sestavy vrátil reprezentační záložník Kolář, který nastoupil s ochrannou maskou.

Zlín, který patří k největším překvapením první třetiny sezony, se favorita nezalekl a hrozil z protiútoků, které však domácí obránci dokázali vždy na poslední chvíli uhasit. Postupně však plzeňský tlak začal zesilovat a ve 22. minutě přišel i první gól.

Po faulu na Koláře Plzeň rychle rozehrála, Kopic si navedl míč do středu hřiště a vypálil. Míč sice šel přímo na brankáře Holého, ten však zasáhl hodně nejistě a míč si srazil do branky.

Domácí pak Zlín přehrávali rychlými akcemi po křídlech a vytvářeli si další šance. Ve 32. minutě měl Kopic další velkou šanci, ale po centru pálil jen do Holého. Při této akci však sudí Lerch viděl přistrčení Pazdery do Baránka a odpískal pokutový kop. Míč si vzal Ďuriš, i když Holý vystihl směr, na dobře umístěnou střelu nedosáhl. Slovenský útočník se tak trefil v šestém utkání za sebou a celkem podeváté v sezoně.

Do druhé půle však Plzeň nastoupila hodně nekoncentrovaně a už po minutě mohl snížit Poznar, jeho gól však sudí neuznali kvůli spornému ofsajdu. Záhy ale Procházka ve vápně přistrčil Koreše a sudí Lerch nařídil penaltu i na druhé straně. Železník ji proměnil, i když měl velké štěstí, jelikož brankář Kozáčik dokázal nohou zasáhnout, ale už nezabránil tomu, aby se míč i tak dokutálel do branky.

A po hodině hry bylo dokonce vyrovnáno. Zlín rychle zaútočil, přišel dlouhý centr do vápna, na který si v plném sprintu naskočil volný Železník a hlavou se nemýlil.

Jenže hned vzápětí si Plzeň vzala vedení zpět. Kovařík se postavil k přímému kopu z 30 metrů a parádní střelou se trefil přesně k tyči. Holý se natahoval marně. Stejně jako o čtyři minuty později, kdy ho další skvěle umístěnou střelou zpoza vápna překonal Hořava a definitivně rozhodl.

10. kolo první fotbalové ligy:

Bohemians Praha 1905 - Zbrojovka Brno 1:1 (0:0)

Branky: 78. Hubínek - 75. Lutonský. Rozhodčí: Proske - Kotík, Vlasjuk. ŽK: Jindřišek - Řezníček. Diváci: 4093.
Sestavy:
Bohemians: Zlámal - Pauschek, Krch, Šmíd, Šírl - Jindřišek - Bartek (81. Mikuš), Jirásek (58. Čížek), Hubínek, Mosquera - Schick. Trenér: Pivarník.
Brno: Melichárek - R. Buchta, P. Buchta, Košťál, Keresteš - Pašek (84. Malík), Lacko, Michal Škoda, Zavadil, Lutonský (89. Brigant) - Řezníček (90.+2 Chrien). Trenér: Kotal.

FK Teplice - Vysočina Jihlava 0:1 (0:0)

Branka: 85. Vaculík z pen.. Rozhodčí: Ardeleánu - Mencl, Kožár. ŽK: Vondrášek, Jablonský, Fillo, Lüftner - Krejčí. Diváci: 2841.
Sestavy:
Teplice: Grigar - Dressler, Lüftner, D. Jablonský, Krob - Hora, Breite (76. Bratanovič) - Vondrášek (67. Táborský), Vachoušek, Fillo - Potočný. Trenér: Vavruška.
Jihlava: Hanuš - Kryštůfek, Tlustý, J. Krejčí, Mišůn - Demeter (80. Jungr), Jánoš - Fulnek, Marek, Vaculík (90.+1 Nerad) - Mešanovič (82. Dvořák). Trenér: Bokša.

1. FC Slovácko - Baník Ostrava 2:1 (2:1)

Branky: 38. a 45.+2 Diviš - 11. Kukec. Rozhodčí: Jech - Hájek, Urban. Bez karet. Diváci: 5134.
Sestavy:
Slovácko: Heča - Chvátal, Hofmann, Břečka, Reinberk - Šumulikoski - Diviš (90. Kuncl), Sadílek (87. Daníček), Havlík, Civič (82. Hlúpik) - Došek. Trenér: Habanec.
Ostrava: Pavlenka - M. Dostál, Kaša, Machovec, Holzer - Lásik (57. Mišák), Ježdík - Narh, Kukec, Mondek (46. De Azevedo) - Červenka (70. Engelmann). Trenér: Korytář.

Sigma Olomouc - Slovan Liberec 1:1 (1:0)

Branky: 21. Houska - 50. Kerbr. Rozhodčí: Paták - Mokrusch, Ratajová. ŽK: Rajnoch, Hála, Cana - Shala, Šural. Diváci: 3723.
Sestavy:
Olomouc: Buchta - Hála, R. Hubník (17. Rajnoch), Radakovič, Vepřek - Petr (79. Navrátil), Ordoš, Cana, Houska, Moulis - Vašíček (62. Chorý). Trenér: Kalvoda.
Liberec: T. Koubek - Coufal, Pokorný, Švejdík, Kerbr (78. Mudra) - Jefremov, Folprecht, Shala (67. Bartl), Pavelka, J. Šural - Bakoš (85. Luckassen). Trenér: Trpišovský.

Viktoria Plzeň - Fastav Zlín 4:2 (2:0)

Branky: 22. Kopic, 33. Ďuriš z pen., 65. Kovařík, 69. Hořava - 50. z pen. a 62. Železník. Rozhodčí: Lerch - Blažej, Kříž. ŽK: Železník (Zlín). Diváci: 9877.
Sestavy:
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Baránek, Procházka, Kovařík - Hořava (89. Kučera), Hrošovský - Petržela, D. Kolář (60. Mahmutovič), Kopic - Ďuriš (80. Vaněk). Trenér: K. Krejčí.
Zlín: Holý - Pazdera, Jugas, Hájek, Hubáček - Matějov (80. Bartolomeu), Živulič, Holík, Koreš (73. V. Vukadinovič) - Železník, Poznar. Trenér: Páník.

Foto: ČTK/Vondrouš Roman

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi