Bohemians mají bod za remízu, Ostrava doma propadla

Simon Deli ze Slavie proti Janečkovi.

Fotbalisté Slavie v utkání 16. kola první ligy vyhráli 3:1 na hřišti poslední Karviné a vedou tabulku o čtyři body před Plzní. O branky hostů se postarali Tomáš Souček, Miroslav Stoch z penalty a v závěru Peter Olayinka. Domácí, které poprvé vedl nový trenér Norbert Hrnčár, v prvním poločase srovnali po vlastním gólu Jana Bořila.

Hrnčár se při náročné premiéře s favoritem musel obejít bez čtveřice klíčových hráčů. Kvůli zranění nemohli nastoupit Panák s Wágnerem, zatímco kvůli disciplinárnímu trestu byl mimo nejlepší střelec týmu Budínský, zatímco Ba Louovi skončilo vízum a zařizoval si v Pobřeží slonoviny nové.

Slavia do začátku plnila roli favorita a už v jedenácté minutě se z první vážnější akce po Zmrhalově přihrávce prosadil Souček. Rozhodčí Franěk původně branku neuznal kvůli ofsajdu, po konzultaci s videorozhodčím Příhodou ale rozhodnutí změnil a Slavia se ujala vedení. "Ofsajd u první branky neumím posoudit, to bych musel mít ostříží zrak," řekl Hrnčár.

Karvinští také srovnali z první vážnější akce. Po centru Dramého si po nedorozumění s brankářem Kolářem v 31. minutě dal vlastní gól Bořil. "Pomohl nám rychlý gól, jenže najednou bylo po našem vlastňáku vyrovnáno a my znervózněli," uvedl trenér Slavie Trpišovský.

Nerozhodný stav však vydržel jen chvíli, protože Janečka fauloval ve vápně Sýkoru a rozhodčí po poradě se videorozhodčím odpískal pokutový kop. Penaltu proměnil Stoch a s deseti góly je druhý v tabulce střelců. "Penalta nás vrátila do hry, ale náš výkon od té doby do konce prvního poločasu nebyl dobrý," řekl Trpišovský.

"Rozhodující okamžik byl gól Slavie na 2:1 brzy po našem vyrovnání. Ten penaltový zákrok byl klíčový, Slavia se tím uklidnila, dostala do pohody a my už jsme se do nějakých akcí dostávali složitě," uvedl Hrnčár. "Viděl jsem kontakt, ale ne detailně, takže jsem to nechával na videu," dodal.

V nastavení domácí reklamovali hraní rukou hostujícího stopera Deliho ve vápně, ale i tentokrát video Slavii přálo a penalta se nepískala. "Pokud chceme být úspěšní a něco vytěžit z utkání proti takovému týmu, jako je Slavia, je potřeba předvést kompaktní organizovaný výkon a být po zisku míče nebezpeční. To jsme nebyli a první zápas, navíc hned s videorozhodčím, nám štěstí nepřinesl," uvedl Hrnčár.

Po přestávce se dlouh hrálo opatrně, až v 66. minutě vystřelil Souček a trefil tyč. V 75. minutě už se ale Slavia dočkala, když se po pouhých dvou minutách na hřišti prosadil střídající Olayinka. Hosté si pak už v pohodě došli pro tři body a využili páteční ztráty Plzně, která remizovala 1:1 v Liberci.

"Ve druhé půli jsme hráli níž z bloku a dávali si pozor na chybu v rozehrávce. Naštěstí z první šance jsme dali na 3:1 a pohlídali si to," řekl Trpišovský. "Vítězství se ale nerodilo tak lehce, jako by se mohlo zdát, domácí hráli důrazně, dostupovali nás, hráli aktivně," dodal.

Karviná naopak prohrála čtvrté utkání za sebou a na šestnácté příčce ztrácí jeden bod na předposlední Slovácko, které má k dobru utkání proti Ostravě. "Navzdory prohře nesmíme klesat na duchu a musíme zůstat pozitivní, jsem přesvědčený, že sezonu zakončíme s úsměvem," prohlásil Hrnčár.

Ostrava překvapivě padla

Kouč Martin Svědík zažil na lavičce fotbalistů Slovácka parádní prvoligovou premiéru. Jeho svěřenci vyhráli v utkání 16. kola nejvyšší soutěže v Ostravě 3:0 a sérii vítězství nad Baníkem tak navršili už na čtyři. Domácí naopak utrpěli třetí porážku za sebou a proti Slovácku prohráli šestý z posledních sedmi duelů.

Svědík se neuchýlil k žádné revoluci v základní sestavě a oproti poslednímu ligovému utkání proti Liberci udělal pouze jedinou změnu, když místo ofenzivního Sadílka dal přednost defenzivnějšímu Janoškovi.

To Baník musel kvůli karetním trestům udělat hned dvě vynucené změny v obraně, ale v úvodní desetiminutovce se zápas snažil zlomit ofenzivou. Ani jednu akci si však z počátečního tlaku nepřipravil k zakončení. To se povedlo až v době, kdy už hosté vyrovnali hru, Šašinkovi, který se ve vápně obkroutil kolem Krejčího a jeho střelu dělily od kýženého cíle decimetry.

Slovácko bylo po pasivním začátku stále troufalejší. Právě Janošek měl v 29. minutě na hlavě stoprocentní gól, ale z malého vápna hlavičkoval po Navrátilově centru mimo tyče.

Zdálo se, že nově poskládaná obrana Baníku bez Stronatiho a Fleišmana má problémy se zachytáváním hostujících kontrů. Jeden z nich se nakonec domácí stal osudným. Navrátil těsně před poločasem utekl po levé straně a jeho přihrávku na penaltový puntík z voleje uklidil po zemi k tyči Havlík. A Slovácko se po třech měsících dostalo v ligovém utkání do vedení.

Baník do druhé půle vstoupil s výraznější větší aktivitou a deset minut obléhal Trmalovu bránu. Baroš ideálně sklepnul balon na volej Šašinkovi, ale jeho rána orazítkovala jen tyč. O kousek minul bránu i Granečný a v 57. minutě přišla nečekaná sprcha na druhé straně. Slovácko se prosadilo po rohovém kopu Havlíka, když Laštůvka ještě stihl vyrazit hlavičku Daníčka, ale Reinberk na vzdálenější tyči dorážel do prázdné brány.

Na Ostravu pak znovu padla bezmoc. Domácí vzadu vsadili na risk a dohrávali jen na tři obránce, což hosté deset minut před koncem do otevřené obrany z brejku potrestali střídajícím Kuchtou ještě třetím gólem. Kuchta šel v 89. minutě ještě úplně sám na bránu, ale Laštůvka čtvrtý gól nedovolil. Slovácko tak po Příbrami získalo plný počet bodů i v Ostravě.

Zlín potvrdil roli favorita

Fotbalisté Zlína porazili v 16. kole první ligy Opavu 2:0. Ševci potřetí za sebou na domácím trávníku vyhráli a posunuli v tabulce na čtvrté místo. Gólově k tříbodovému zisku Zlínu pomohli Jean David Beauguel a Pavel Vyhnal. Opava prohrála ve vzájemných duelech počtvrté za sebou a ukončila úspěšnou sérii posledních tří kol, ve kterých získala sedm bodů.

Do sestavy Zlína se po měsíční přestávce po zranění vrátil stoper Buchta a při absenci potrestaného Bartošáka posunul trenér Bílek do středové řady obránce Hnaníčka.

Ševci měli po celý úvodní poločas územní převahu. Poprvé zahrozili hned v úvodní minutě, kdy po centru Beauguela brankář Šrom vytáhl Podiovu střelu hlavou nad branku. O minutu později chyběla větší přesnost v zakončení Jiráčkovi.

Po rychlém začátku pak diváci čekali na další šanci plných dvacet minut, kdy Gajičova hlavička letěla nad břevno. Opava se v úvodním poločase dostala pouze jednou k přesnějšímu zakončení. Ve 28. minutě Jursovu střelu ze dvaceti metrů brankář Dostál vyrazil.

Útočnou snahu zúročil Zlín ve 33. minutě, kdy po úniku z pravé strany Matejov našel ve středu pole nabíhající Beauguea, jenž z hranice trestného území přízemní střelou k tyči překonal Šroma a zaznamenal svůj devátý gól v sezoně..

Trenér Opavy Kopecký se pokusil hned po přestávce oživit hru změnou rozestavení na tři obránce, dva útočníky a zařazením Schaffartzika místo Zapalače. Záměr mu ale nevyšel, neboť hned po přestávce hosté inkasovali druhý gól. Po chybě ve středu pole zaútočil po levé straně Podio, míč se přes Libora Holíka dostal k volnému Vyhnalovi, jenž jej pohodlně poslal do prázdné branky a skóroval ve třetím utkání za sebou.

Zlín po po navýšení náskoku pokračoval v útočné hře. Náskok ještě mohl navýšit v 68. minutě Beauguel, jehož hlavičku Šrom kryl. Opava se ještě pokusila v závěrečných dvaceti minutách aktivní hrou o zvrat, ale v koncovce se neprosadila.

Příbram se nevzdala ani v deseti

I v dlouhém oslabení fotbalisté Příbrami vybojovali v 16. kole první ligy na hřišti Bohemians Praha 1905 remízu 2:2. Domácí vedli gólem Jakuba Nečase a od 55. minuty hráli v přesile po vyloučení Karla Soldáta, ale Příbram skóre otočila góly Ibrahima Keity a Radka Voltra. Domácí v nastavení alespoň vyrovnali trefou Daniela Krcha a z posledních pěti zápasů získali teprve druhý bod. Příbram má dva body z uplynulých šesti utkání.

Bohemians v posledních třech zápasech inkasovali vždy tři branky, a tak se trenér Hašek rozhodl poprvé od 2. kola vrátit do branky Fryštáka. V základní sestavě Příbrami zase poprvé v sezoně chyběl zkušený Nitrianský.

Dlouho se hrálo především ve středu hřiště bez zakončení. Ve 25. minutě ale napřáhl zpoza vápna domácí Hilál, prudkou střelou trefil sice jen spoluhráče Nečase, od jeho zad se ale míč odrazil ideálně mimo dosah brankáře Kočího a Bohemians šli do vedení.

V příbramském dresu byl aktivní zejména Květ, který několikrát zkoušel svou nebezpečnou střelu z dálky. Brankář Fryšták si ale s jeho pokusy poradil, z přímého kopu trefil Květ jen zeď.

Ve 38. minutě se za obranu hostů dostal Nečas a chtěl obejít vybíhajícího brankáře Kočího, ten ale situaci zvládl a Nečasovi v rohu vápna míč pohotově vypíchl.

V úvodu druhé půle dvakrát tvrdě fauloval soupeře Soldát a po dvou žlutých kartách byl v 55. minutě vyloučen. Příbram tak dohrávala v deseti.

Přesto dokázali hosté vyrovnat. Rezek tečovanou střelou vybojoval roh, sám ho rozehrál a střídající Keita hlavou vstřelil svůj první gól v české lize. V minulé sezoně dal dva góly v druhé lize za Olympii Praha.

Bohemians se snažili rozhodnout, trenér Hašek posílil ofenzivu o tři hráče, ale příbramská obrana byla pevná. Naopak osm minut před koncem přišel brejk, Voltr propasíroval míč přes gólmana Fryštáka a poté ho dorazil do prázdné branky. Z ligového gólu se radoval po roce.

Domácí vrhli vše do útoku a v nastavení alespoň vyrovnali, když se po rohu prosadil kapitán Krch.

16. kolo první fotbalové ligy:

MFK Karviná - Slavia Praha 1:3 (1:2)

Branky: 31. vlastní Bořil - 11. Souček, 33. Stoch z pen., 75. Olayinka. Rozhodčí: Franěk - Vlasjuk, Kříž - Příhoda (video). ŽK: Piroch - Kúdela. Diváci: 3612.

Fastav Zlín - SFC Opava 2:0 (1:0)

Branky: 33. Beauguel, 46. Vyhnal. Rozhodčí: Zelinka - Podaný, Vodrážka. ŽK: Hronek - Svozil, Kuzmanovič. Diváci: 3229.

Baník Ostrava - 1. FC Slovácko 0:3 (0:1)

Branky: 42. Havlík, 57. Reinberk, 80. Kuchta. Rozhodčí: Hrubeš - Koval, Myška. ŽK: Fillo, Granečný, Procházka - Reinberk. Diváci: 9782.

Bohemians Praha 1905 - 1. FK Příbram 2:2 (1:0)

Branky: 25. Nečas, 90.+2 Krch - 64. Keita, 82. Voltr. Rozhodčí: Pechanec - Kotík, Kožár ŽK: Dostál, Švec - Tregler, Soldát, Antwi, Kočí. ČK: 55. Soldát. Diváci: 3771.

Foto: ČTK , ČTK/Sznapka Petr

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi