Posledními postupujícími v Lize mistrů jsou Bergamo a Atlético

Ilustrační foto.

Fotbalisté Bergama postoupili při premiérové účasti v Lize mistrů do osmifinále. V závěrečném 6. kole základní skupiny jim k tomu pomohla venkovní výhra 3:0 nad Šachtarem Doněck a zároveň porážka Dinama Záhřeb 1:4 s Manchesterem City. O výhru anglického týmu se zasloužil hattrickem během 20 minut Gabriel Jesus. Poslední postupové místo pak zaujalo Atlético Madrid díky výhře 2:0 nad Lokomotivem Moskva.

"Citizens" už měli prvenství ve skupině jisté, ale všechny tři zbývající celky ve skupině C bojovaly o účast v jarní fázi soutěže. Nejvýhodnější pozici měl Šachtar s náskokem jednoho bodu na Dinamo a dvou na Bergamo.

Ukrajinskému celku stačila k postupu při ztrátě Dinama remíza a dlouho ji držel. Jenže v 66. minutě poslal Atalantu do vedení Timothy Castagne a o 11 minut později dostal červenou kartu Dodo. Domácí obránce se ohnal rukama po Remu Freulerovi, který ale incidentu výrazně přidal. Vzápětí přidal pojistku Mario Pasalič a v nastavení ještě skóroval Robin Gosens, jemuž na gól "namazal" obrovskou chybou domácí záložník Taras Stěpaněnko.

Atalanta se jako první mužstvo v historii soutěže probojovala do vyřazovací fáze navzdory třem úvodním porážkám. Šachtar se ze třetí pozice posunul do jarní části Evropské ligy.

Dinamo otevřelo skóre v 10. minutě, kdy se záložník Dani Olmo trefil ve vápně parádně střelou z první ze vzduchu. Od 34. do 54. minuty si ale vzal hlavní slovo Gabriel Jesus. Ve věku 22 let a 252 dnů se stal nejmladším Brazilcem, který v soutěži zaznamenal deset branek a překonal Neymara. Konečný výsledek stanovil záložník Phil Foden.

Atlético už v úvodní minutě vybojovalo penaltu, jenže Kieran Trippier ji neproměnil. Dalšího pokutového kopu "Rojiblancos" se v 17. minutě ujal Joao Felix, jenž se nemýlil. Pojistku přidal po pauze Felipe.

Skupinu D ovládl bez porážky Juventus Turín, který v Leverkusenu zvítězil 2:0 po trefách Cristiana Ronalda a Gonzala Higuaína. Na oba góly přihrál Paulo Dybala. "Stará dáma" nenašla v šesti zápasech přemožitele, Leverkusen si alespoň zahraje Evropskou ligu.

Bayern Mnichov doma porazil Tottenham 3:1 a jako jediný z 32 týmů neztratil ani bod. Bavorský celek navázal na výhru 7:2 z úvodního duelu v Londýně. Tehdy vedli obě mužstva jiní trenéři.

V přímém souboji o účast v Evropské lize uspěl Olympiakos Pireus, který doma zdolal Crvenou zvezdu Bělehrad 1:0. Rozhodující branku dal v 87. minutě z penalty El Arábí.

Paris St. Germain zakončil skupinu triumfem 5:0 nad Galatasarayem Istanbul. Na výhře domácích v Parku princů se nejvýrazněji podíleli Neymar a Kylian Mbappé, kteří vstřelili gól a na další dva přihráli. Ani PSG ve skupině neprohrál.

Real Madrid zvítězil v Bruggách 3:1. Na plném bodovém zisku "Bílého baletu" se brankou a nahrávkou podílel osmnáctiletý brazilský záložník Rodrygo. Na belgické mužstvo čeká Evropská liga.

Mezi 16 nejlepších celků se vedle City, Bergama a Atlética probojovaly Barcelona, Bayern Mnichov, Dortmund, Chelsea, Juventus, Lipsko, Liverpool, Lyon, Neapol, Paris St. Germain, Real Madrid, Tottenham a Valencie. O osmifinálových dvojicích rozhodne los v pondělí 16. prosince.

Fotbalová Liga mistrů, 6. kolo.

Skupina A:

Club Bruggy - Real Madrid 1:3 (0:0)

Branky: 55. Vanaken - 53. Rodrygo, 64. Vinícius, 90.+1 Modrič. Rozhodčí: Stieler - Pickel, Gittelmann - Dingert (video, všichni Něm.).

Paris St. Germain - Galatasaray Istanbul 5:0 (2:0)

Branky: 33. Icardi, 35. Sarabia, 47. Neymar, 63. Mbappé, 83. Cavani z pen. Rozhodčí: Kovács - Marinescu, Artene (všichni Rum.) - Fabbri (video, It.).

Skupina B:

Bayern Mnichov - Tottenham 3:1 (2:1)

Branky: 14. Coman, 45. Müller, 64. Coutinho - 20. Sessegnon. Rozhodčí: Rocchi - Meli, Peretti - Valeri (video, všichni It.).

Olympiakos Pireus - Crvena zvezda Bělehrad 1:0 (0:0)

Branka: 87. El Arábí z pen. Rozhodčí: Orsato - Manganelli, Giallatini - Guida (video, všichni It.).

Skupina C:

Šachtar Doněck - Bergamo 0:3 (0:0)

Branky: 66. Castagne, 80. Pasalič, 90.+4 Gosens. Rozhodčí: Zwayer - Schiffner, Achmüller - Stegemann (video, všichni Něm.). ČK: 77. Dodo (Šachtar).

Dinamo Záhřeb - Manchester City 1:4 (1:1)

Branky: 10. Olmo - 34., 50. a 54. Gabriel Jesus, 84. Foden. Rozhodčí: Del Cerro Grande - Yuste, Alonso - Manzano (video, všichni Šp.).

Skupina D:

Leverkusen - Juventus Turín 0:2 (0:0)

Branky: 75. Ronaldo, 90.+2 Higuaín. Rozhodčí: Bastien - Zakrani, Haquette - Buquet (video, všichni Fr.).

Atlético Madrid - Lokomotiv Moskva 2:0 (1:0)

Branky: 17. Felix z pen., 54. Felipe. Rozhodčí: Kassai - Ring, Tóth (všichni Maď.) - Marciniak (video, Pol.).

 

VÝVOJ ZÁVĚREČNÉHO KOLA ZÁKLADNÍCH SKUPIN JSME SLEDOVALI ON-LINE:

Konečné výsledky: Leverkusen - Juventus 0:2, Atlético Madrid - Lokomotiv Moskva 2:0, Bayern Mnichov - Tottenham 3:1, Bruggy - Real Madrid 1:3, Olympiakos - CZ Bělehrad 1:0, PSG - Galatasaray 5:0. Posledním postupujícím do play-off Ligy mistrů se stalo Atlético Madrid.

90.+2: Tak ještě Gonzalo Higuaín zpečetil vítězství Juventusu 2:0.

88. minuta: Už se nic zásadního měnit nebude. Utkání se víceméně dohrávají, snad jen Olympiakos drží důležité vedení nad Bělehradem, které mu může zajistit postup do Evropské ligy.

75. minuta: Zdá se, že je hotovo a do osmifinále půjde Atlético. Paulo Dybala předložil míč před prázdnou bránu Cristianu Ronaldovi a ten pohodlně zakončil. Leverkusen - Juventus 0:1.

67. minuta: Bayern mezitím vede nad Tottenhamem už 3:1 a PSG zvýšilo díky Neymarovi a Mbappému proti Galatasarayi na 4:0. Vede také Real Madrid 2:1 v Bruggách.

54. minuta: Felipe přidal po Kokeho přihrávce druhou branku a Atlético je jednou nohou v osmifinále.

45. minuta: Poločasové výsledky, které zatím hovoří pro postup Atlética: Leverkusen - Juventus 0:0, Atlético Madrid - Lokomotiv Moskva 1:0, Bayern Mnichov - Tottenham 2:1, Bruggy - Real Madrid 0:0, Olympiakos - CZ Bělehrad 0:0, PSG - Galatasaray 2:0.

36. minuta: A to už neplatí. Icardi + Sarabia = PSG vede s Galatasarayem 2:0.

30. minuta: Večerní várka zápasů je zatím trochu ospalá, dohromady padly ve všech šesti zápasech po půlhodině hry jen tři góly. Největší "přestřelku" vidí diváci v Allianz Areně, kde hraje domácí Bayern s Tottenhamem 1:1.

17. minuta: Atlético Madrid - Lokomotiv Moskva 1:0! Druhý pokutový kop už španělský tým nezahodil, Joao Felix si dal dobrý pozor, aby nedopadl jako jeho spoluhráč z úvodu střetnutí.

11. minuta: V Madridu mohlo být 1:0 a v Leverkusenu se zápas také rozjel. Nejprve Higuaín hledal před prázdnou bránou Ronalda, který o centimetry na míč nedosáhl, a pak napálil na druhé straně Diaby míč do tyče Buffonovy brány. 

3. minuta: Atlético mohlo poměrně záhy vzít postupový osud do svých rukou, Kieran Trippier ale neproměnil pokutový kop.

Druhá várka zápasů nás čeká od 21:00. Nejvíce pozornosti se bude upírat ke skupině D, kde se rozhodne na dálku mezi Atléticem Madrid a Leverkusenem o posledním postupujícím.

Konec utkání: Šachtar Doněck - Bergamo 0:3 a Dinamo Záhřeb - Manchester City 1:4. Do vyžazovací fáze doprovodí anglického mistra italský nováček milionářské soutěže Atalanta Bergamo. Na Šachtar čeká "jen" Evropská liga.

90+5: Atalanta přidala ještě třetí gól, prosadil se Gosens.

86. minuta: Šachtar se mohl vrátit do hry, ale Ismaily svou ránou rozezvučel jen břevno.

84. minuta: Vedení navýšil i Manchester City, na 4:1 upravil Phil Foden.

80. minuta: A tohle je komplikace neřešitelná! Pašalič přidal po rohovém kopu druhý zásah Bergama a italský klub je blízko historickému úspěchu.

77. minuta: Tohle je obrovská komplikace pro Šachtar. Dodo se ohnal po soupeři a viděl červenou kartu.

68. minuta: Bergamo se ujalo vedení! Šachtar rozvlnil síť, ale kvůli ofsajdu branka neplatila. Prakticky z protiútoku dotlačil míč za brankovou čáru Castagne a videorozhodčí po dlouhém zkoumání tentokrát ofsajd odvolal! Nyní postupuje italský celek.

63. minuta: Utkání Šachtaru s Atalantou zřejmě rozhodne jedna branka, zápas začíná být logicky dost nervózní. Bergamo musí vyhrát, soupeři stačí bod.

54. minuta: Tak to bylo rychlé! Gabriel Jesus zkompletoval po Mendyho přihrávce hattrick. City vedou 3:1 a o postup si to rozdají Šachtar s Bergamem.

50. minuta: V Záhřebu už jde vše podle předpokladů, druhou trefu Manchesteru City a na 2:1 pro favorita upravil opět Gabriel Jesus.

45. minuta: Po prvním poločase zůstává na druhé postupové pozici Šachtar Doněck, který hraje doma s Bergamem 0:0. Dinamo Záhřeb zatím drží stav 1:1 s favorizovaným Manchesterem City.

34. minuta: Dinamo Záhřeb - Manchester City 1:1! Hlavou se prosadil Gabriel Jesus a momentálně je na postupové pozici znovu Šachtar. 

30. minuta: Citizens jsou tradičně aktivnější na míči, příliš šancí si ale nevytvářejí a zatím potvrzují, že v posledních týdnech nejsou v ideální formě. Zápas Šachtaru s Bergamem je po půlhodině stále bez branek, nicméně ani jeden z týmů nehraje žádný "beton".

20. minuta: Dinamo drží senzační vedení i díky vynikajícímu reflexu brankáře Livakoviče, který zasáhl proti Gündoganově dělovce.

15. minuta: Kovalenko dopravil míč do sítě Bergama, ale neradoval se dlouho, sudí správně odhalili těsný ofsajd.

10. minuta: Šachtar s Bergamem asi kalkulují s tím, že si to rozdají o postup mezi sebou, aby jim do toho ale nehodilo vidle Dinamo Záhřeb! To jde totiž proti Manchesteru City do vedení, parádně se trefil z voleje Dani Olmo.

5. minuta: Ismaily zachyboval při rozehrávce, ale Bergamo přečíslení tři na jednoho do rozhozené obrany Šachtaru nezvládlo. Atalanta musí hrát na výhru a z úvodních minut je to znát.

Od 18:55 se rozhodne o druhém postupujícím ze skupiny C. Čekají nás tudíž zápasy Šachtar Doněck - Bergamo a Dinamo Záhřeb - Manchester City.

Foto: ČTK , /PA/Alessio Tarpini / IPA

Autor: mor , ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi