Sparta po výhře postupuje, Liberec musí zabojovat, Plzeň končí

Radost fotbalistů Sparty.

Fotbalisté Sparty si na jaře zahrají play off Evropské ligy. Pomohla jim k tomu dnešní domácí výhra 1:0 nad Asterasem Tripolis a také vítězství Schalke nad APOEL Nikósie. O triumfu letenského celku v předposledním kole základní skupiny K rozhodl Jakub Brabec, posledních osm minut Pražané dohrávali bez vyloučeného Ladislava Krejčího. Nedařilo se naopak Plzni a Liberci. Viktoria prohrála s Minskem 0:1 a o naději na postup přišla, Slovan ztratil dobře rozehraný zápas v Braze a příště musí doma porazit Marseille.

Spartě se sice po dvouzápasovém trestu za kritiku rozhodčích po úvodním utkání skupiny s Tripolisem vrátil na lavičku trenér Ščasný, v sestavě se ale musela obejít bez vykartovaných záložníků Matějovského s Jiráčkem. Do základní jedenáctky se tak dostal navrátilec Vácha, který tři měsíce nehrál kvůli operaci kolena.

Tripolis začal na Letné zostra a v páté minutě Kurbelis trefil tyč. Následnou dorážku zastavil Brabec rukou, rozhodčí však penaltu pro hosty nenařídil. Na opačné straně se do obrovské šance dostal Fatai, jeho střelu ale brankář vyrazil.

Sparta poté zabrala, ale do vyložených šancí se nedostávala a brankář Theodoropulos si se dvěma pokusy Dočkala i nepovedenou střelou Krejčího poradil. Domácí se nakonec prosadili po půlhodině hry, kdy je do vedení poslal po rohovém kopu hlavičkující Brabec.

Druhý poločas začal z obou stran vlažně a až v 59. minutě se dostal k zakončení Lafata, ale jeho hlavičku brankář vyrazil na roh. Po něm z voleje střílel nad Dočkal a Lafata nedosáhl na Fataiovu přihrávku před prázdnou branku.

Jedinou kaňkou na třetím postupu do vyřazovací části pro Spartu bylo osm minut před koncem vyloučení Krejčího, který musel ze hřiště po druhé žluté kartě.

Plzeň stvrdila vyřazení

Utkání v Borisov Areně se hrálo za velké zimy, což se promítlo i do hry. Plzeň sice měla utkání pod kontrolou, kombinovala, ale nemohla se dostat do potřebného tempa. Na tom měl zásluhu i domácí tým, který se většinou jen bránil v hlubokém bloku.

Promrzlí diváci, z nichž polovinu tvořil místní vojenský sbor kvůli alespoň částečnému zaplnění tribun, tak čekali přes dvacet minut na první vážnější příležitost. V sestavě Plzně dostali překvapivě šanci Kučera s Mahmutovičem a jejich spolupráce přinesla gól. Kučera se ve vápně uvolnil a našel Mahmutoviče, který se trefil pod břevno, jenže bosenští sudí svému krajanovi gól kvůli ofsajdu neuznali.

Chvíli nato zahrozili i domácí, když po série soubojů propadl míč na Bečiraje, který byl sám před brankářem Bolkem, ale ten rychle vyběhl a šanci mu chytil. Do té doby byl přitom téměř bez práce.

V 52. minutě měla Plzeň vyloženou šanci, když se Mahmutovič dostal do brejku, ještě přiťukl míč Kovaříkovi, který měl odkrytou branku, ale svou slabší pravačkou přestřelil.
Jinak se ale Mahmutovičovi příliš nedařilo a po hodině hry ho nahradil nejlepší střelec ligy Ďuriš. Ani on ale nerozhýbal plzeňskou ofenzivu. Viktorii nepomohlo ani to, že v závěru dostal Veretilo druhou žlutou kartu za to, že při střídání sundal dres, a domácí dohrávali o deseti.

Naopak přišel brejk, při kterém fauloval ve vápně Baránek a sudí nařídil penaltu. Míč si vzal Adamovič, jeho střelu sice Bolek vyrazil, ale znovu jen k nohám domácího hráče a ten dorážkou rozhodl.

Liberec vedl, přesto prohrál

Fotbalisté Liberce prohráli v 5. kole základní skupiny Evropské ligy v Braze 1:2. Slovan poslal do vedení v 35. minutě Rus Dmitrij Jefremov, jenže do pauzy srovnal Ricardo Ferreira a v nastavení druhé půle otočil skóre střídající Crislan. Severočeši se propadli v tabulce na třetí místo a k postupu potřebují v závěrečném duelu skupiny 10. prosince doma porazit Marseille.

Liberec celý podzim bojuje s marodkou a těsně před dnešním zápasem mu ze sestavy vypadl i kapitán Pavelka, kterého na pozici defenzivního záložníka nahradil obvyklý stoper Švejdík.

Braga sice podle očekávání od úvodu více držela míč, ale první velkou šanci měl Liberec. Ve 13. minutě napřáhl zpoza vápna Kerbr a brankář Matheus jeho ránu pod břevno vytáhl na roh. V 17. minutě zahrozil také třetí tým portugalské ligy. K odraženému míči se dostal Hassan, ale gólman Koubek jeho křížnou střelu z úhlu vyrazil.

Liberec hrál mnohem aktivněji než na začátku října v Marseille, kde se celý zápas bránil a se štěstím zvítězil 1:0. V 29. minutě zacentroval Coufal, ale osamocený Bakoš přestřelil a stejný hráč za chvíli místo zakončení přihrával, což domácí obrana vystihla.

V 35. minutě už hosté slavili. Jefremov si zpracoval dlouhý pas od Pokorného, posadil si obránce a sám před Matheusem nezaváhal. Ruský záložník dal první gól za Liberec. Severočeši se tak prosadili i proti týmu, kterému jako dosud jedinému v sezoně nedali při zářijové domácí prohře 0:1 branku.

Braga po inkasovaném gólu přidala a ještě do poločasu srovnala. Koubek nejprve vyrazil Ferreirovu hlavičku a vzápětí mu po hlavičce Hassana pomohlo břevno. Ve 42. minutě už však inkasoval, když Alanovu střelu mířící do brány srazila za čáru dvojice Ferreira - Bakoš a gól byl připsán domácímu stoperovi, který ve středu oslavil 23. narozeniny.

Po přestávce pokračovala Braga v tlaku. Koubek vyrazil Silvovu střelu a v 52. minutě mu pomohla po Hassanově pokusu branková konstrukce. Z protiakce skóroval Jefremov, ale sudí jeho hlavičku kvůli údajnému předchozímu ofsajdu neuznali.

Domácí se snažili strhnout výhru na svou stranu. Hassan ale pálil mimo, a když už Koubka v 77. minutě překonal Alan, zastoupil ho na čáře Pokorný. V 82. minutě šel ze strany na bránu Silva, ale Koubek vyběhl a zasáhl. Když už se zdálo, že Liberec udrží venkovní neporazitelnost v této sezoně pohárů a napraví debakl 0:4 z Bragy z roku 2006, uvolnil se v druhé minutě nastavení střídající Crislan a pojistil domácímu týmu postup.

5. kolo základních skupin Evropské ligy
Dinamo Minsk - Viktoria Plzeň 1:0 (0:0)
Branka: 90.+2 Adamovič. Rozhodčí: Valjič - Ibrisimbegovič, Beljo (všichni Bosna a Hercegovina). ŽK: Korzun, Veretilo - Kolář, Limberský, Baránek. ČK: 90. Veretilo. Diváci: 4000.
Sestavy:
Minsk: Gutor - Běgunov, Politevič, Bangura, Veretilo - Rassadkin (76. Adamovič), Korytko, Premudrov, Korzun (66. El Munir) - Udodji, Bečiraj. Trenér: Rašovič.
Plzeň: Bolek - Matějů, Baránek, Procházka, Limberský - Hrošovský, Kučera - Kopic (72. Rajtoral), Kolář, Kovařík (83. Holenda) - Mahmutovič (63. Ďuriš). Trenér: K. Krejčí.

Sparta Praha - Asteras Tripolis 1:0 (1:0)
Branka: 33. Brabec. Rozhodčí: Oliver - Burt, Beswick (všichni Angl.). ŽK: Frýdek, Krejčí - Iglesias, Dimutsos. ČK: 82. Krejčí. Diváci: 10.140.
Sestavy:
Sparta: Bičík - Mareček, Brabec, Costa, Hybš - Fatai (80. Konaté), Dočkal (85. Holek), Vácha, Frýdek (90.+1 Juliš), Krejčí - Lafata. Trenér: Ščasný.
Tripolis: Theodoropulos - Lluy, Sankaré, Zisopulos, Jannulis - Funtas (77. Lanzarote), Iglesias (81. Panteliadis), Fernández, Kurbelis (66. Dimutsos), Mazza - Jannu. Trenér: Vergetis.

SC Braga - Slovan Liberec 2:1(1:1)

Branky: 42. Ferreira, 90.+2 Crislan - 35. Jefremov. Rozhodčí: Kulbakov - Maljutin, Masljanko - Cinkevič, Ščerbakov (všichni Běl.). ŽK: Hassan, Ferreira, Eduardo - Kerbr, Bartošák, Pokorný, Folprecht, Koubek.

Sestavy:

Braga: Matheus - Goiano, Ferreira, Boly, Djavan - Alan (86. Santos), Vukčevič, Luíz Carlos, Rafa Silva - Hassan (90. Eduardo), Fonte (59. Crislan). Trenér: Fonseca.

Liberec: Koubek - Coufal (85. Sýkora), Hovorka, Pokorný, Bartošák - Švejdík, Folprecht - Jefremov (62. Rabušic), Shala, Kerbr (76. Mudra) - Bakoš. Trenér: Trpišovský.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi