Plzeň vybojovala první příčku, Slavia po brance z ničeho končí

Zraněný Milan Škoda v zápase proti Astaně.

V Evropské lize se dobojovalo o postup do jarní vyřazovací části. Zatímco Plzeň už měla jistý úspěch, Zlín ani Slavia se dál nepodívají. U Moravanů šlo o smutnou jistotu už před úvodním hvizdem čtvrtečního utkání, naproti tomu od sešívaných se úspěch očekával. Svěřencům trenéra Šilhavého stačila remíza, tu však v Edenu překvapivě neuhráli. Naopak Západočeši potvrdili dobrou formu a porazili Beer Ševu 0:2.

Beer Ševa - Plzeň 0:2 

Fotbalisté Plzně na závěr podzimní části Evropské ligy vyhráli v Beerševě 2:0 a do jarní vyřazovací fáze postoupili jako vítězové skupiny G. Viktorii k tomu pomohla i nečekaná domácí prohra FCSB 1:2 s Luganem.

Plzeň, která měla už před zápasem v Izraeli jistý postup, vyhrála ve čtvrtém z šesti kol a v tabulce skupiny o dva body předčila bývalou Steauu Bukurešť. V 29. minutě poslal hosty do vedení obránce Lukáš Hejda, sedm minut před koncem přidal pojistku záložník Tomáš Hořava.

Svěřenci Pavla Vrby ukončili dlouhé čekání na venkovní pohárové vítězství, které trvalo dvanáct utkání a více než dva roky. Úspěšný podzim v Evropské lize plzeňskému klubu vynesl přes 140 milionů korun. Západočeši se dozvědí jméno soupeře pro úvodní kolo play off při pondělním losu.

Trenér Vrba nasadil do posledního utkání roku silnou základní sestavu se všemi oporami. Brankář Hruška jako obvykle v EL zastoupil jedničku Kozáčika. Za Beerševu od začátku nastoupil český útočník Pekhart.

Do první velké šance se hosté dostali už ve třetí minutě. Řezník našel v šestnáctce Krmenčíka, jeho pohotovou ránu však vyrazil gólman Haimov. Nejlepší plzeňský střelec pak po uvolnění přes několik protihráčů netrefil branku.

V 29. minutě aktivnější lídr české ligy otevřel skóre. Kopicovu přihrávku Petržela v pokutovém území posunul na Hejdu a nehlídaný stoper přízemní střelou překonal Haimova.

Hapoel přidal a mohl brzy vyrovnat. Taha však po Pekhartově přistrčení v dobré pozici vypálil nad břevno a brankář Hruška vychytal Cuencu po samostatném úniku z pravé strany.

Krátce po pauze z přímého kopu Kopic sice obstřelil zeď, ale domácí gólman míč vyboxoval na roh. Plzeň si hlídala vedení a izraelského mistra do velkých šancí nepouštěla. Pouze Broun z dálky dvakrát minul Hruškovu branku.

Plzeňští v závěru opět přidali a v 83. minutě skórovali podruhé. Střídající Čermák vyslal po křídle Řezníka, který našel v šestnáctce volného Hořavu a ten propálil Haimova. Těsně před koncem mohl Hořava přidat ještě jeden gól, ale tentokrát z voleje vypálil jen do tyče.
Viktoria tak po domácí výhře 3:1 porazila Beerševu i venku. Celkem izraelské soupeře zdolala v pátém z šesti pohárových duelů.

Slavia - Astana 0:1 

Fotbalisté pražské Slavie si jarní vyřazovací část Evropské ligy nezahrají. Český šampion v závěrečném 6. kole základní skupiny prohrál doma s Astanou v přímém souboji o postupové druhé místo 0:1 a skončil na třetí příčce čtyřčlenné tabulky. Zápas rozhodl v 38. minutě po chybě slávistické obrany obránce Marin Aničič.

Slavia, které stačila k postupu remíza, tak nevyužila velkou šanci poprvé od sezony 2007/08 vydržet v pohárech až do jara. Pražané dnešní porážkou podtrhli nepříliš vydařený podzim, protože v domácí lize coby obhájce trofeje ztrácejí na vedoucí Plzeň po 16 kolech 14 bodů. Budoucnost trenéra Jaroslava Šilhavého na lavičce červenobílých může být ohrožena.

Slavia vedle postupu přišla i o finanční prémii za druhé místo ve skupině a za účast ve vyřazovací fázi. Celkem v této sezoně v pohárech v součtu kvalifikace Ligy mistrů a Evropské ligy vydělala v přepočtu bezmála 168 milionů korun.

Slavia v posledním letošním utkání postrádala zraněné Deliho s Hušbauerem a do základní sestavy se po měsíci vrátil uzdravený Rotaň. Už po 17 minutách musel kouč Šilhavý stáhnout ze hřiště zraněného útočníka Škodu, místo kterého nastoupil Necid.

Červenobílí se v úvodu svého 150. utkání v soutěžích UEFA nemuseli za každou cenu tlačit dopředu a dlouho příliš nehrozila ani Astana, která za předešlý měsíc odehrála jediný soutěžní zápas a už od minulé středy se připravovala v Praze.

V 38. minutě ale kazašský mistr nečekaně udeřil a zmrazil celý Eden. Po přímém kopu ze strany promáchl centr gólman Laštůvka, od Necida se balon odrazil před prázdnou branku a stoper Aničič jej pohodlně doklepl do sítě. Asistent rozhodčího nejprve signalizoval ofsajd, ale sudí nakonec trefu uznali.

Do druhého dějství vstoupili domácí velkým náporem. Danny v 48. minutě vyslal do sóla Zmrhala, ale ten v jasné šanci s gólmanem přehodil i branku. Poté těsně minul Necid a hlavičku stejného hráče pak chytil Erič.

Domácí nápor pak chvíli ustal a zesílil až s blížícím se koncem. V 78. minutě si naskočil na centr střídající Van Buren, ale hlavičkoval do brankáře. Pak rozhodčí odpustil hostům penaltu za úder loktem do Necidova obličeje. Závěrečný nápor už vyrovnání nepřinesl a Astana tak mohla slavit pro kazašské týmy historický postup.

Zlín - Lokomotiv Moskva 0:2

Fotbalisté Zlína se rozloučili s premiérovou účastí v Evropské lize domácí porážkou 0:2 s Lokomotivem Moskva. V olomouckém azylu hráli od 58. minuty bez vyloučeného Zorana Gajiče a Lokomotiv tlak zužitkoval. Alexej Mirančuk a Jefferson Farfán pojistili lídrovi ruské ligy postup do jarní fáze.

Zlín měl naopak už před utkáním jistotu posledního místa ve skupině. Hrál alespoň o udržení domácí neporazitelnosti a finanční prémii tří či devíti milionů korun. Body ale tentokrát nezískal a celkem tak za účast ve skupině vydělal 2,8 milionu eur (asi 73 milionů korun). To zhruba odpovídá plánovanému celoročnímu rozpočtu před sezonou, než byl kvůli Evropské lize navýšen.

V posledním utkání podzimu neměl Zlín co ztratit, a tak se snažil hrát s ruským favoritem vyrovnanou partii. V první půli měl dokonce více ze hry, ale hosté byli nebezpečnější. Po čtvrthodině hry se do zakončení dostal Farfán, peruánská hvězda však přestřelila branku.
Zlín se dostával do zajímavých pozic, ale chyběly mu přesnější centry a finální přihrávky. Ani hosté ale nebyli v zakončení přesní a často si stěžovali na podhuštěné míče, což rozhodčí nařídil organizátorům napravit.

Zlín se postupem času dostal pod tlak, jelikož Kodaň v souběžně hraném utkání vedla a ruský celek by v případě prohry byl vyřazen. Výrazně ale Lokomotivu pomohla 58. minuta, kdy za faul zezadu ve vzdušném souboji dostal Gajič druhou žlutou kartu a musel ze hřiště.
I v oslabení si ale Zlín vytvořil svou největší šanci, když po Matejovově centru hlavičkoval Hronek, ale brankář Kočenkov jeho střelu chytil. Jinak měl ale převahu Lokomotiv a v 70. minutě se dočkal vytoužené branky.

Nejprve Zlámal zlikvidoval Fernandesovu šanci, ale chvíli nato pronikal do vápna Ignaťjev, míč se od něj odrazil k Alexeji Mirančukovi a ten se štěstím dotlačil míč do branky, když ho Hnaníček nestačil vykopnout.

O pět minut později bylo definitivně rozhodnuto. Na kolmou přihrávku si naběhl za obranu Farfán a lobem přes brankáře Zlámala pojistil hostům vedení. Ševci už v oslabení neměli sílu na odpověď, zvláště když si v závěru poranil kotník Jiráček.

6. kolo základních skupin fotbalové Evropské ligy:
Skupina A:
Slavia Praha - FC Astana 0:1 (0:1)
Branka: 38. Aničič. Rozhodčí: Massa - Meli, Tegoni - Mazzoleni, Damato (všichni It.). ŽK: Sobol, Stoch, Necid - Mužikov, Erič, Šitov. Diváci: 14.198.
Sestavy:
Slavia: Laštůvka - Frydrych, Jugas, Ngadeu, Sobol - Souček, Rotaň (68. Van Buren) - Zmrhal (76. Sýkora), Danny, Stoch - Škoda (17. Necid). Trenér: Šilhavý.
Astana: Erič - Šitov, Logviněnko, Aničič, Šomko - Twumasi (90. Despotovič), Majevskij, Grahovac, Tomasov (67. Murtazajev) - Mužikov (84. Malij) - Kabananga. Trenér: Stojlov.
Villarreal - Maccabi Tel Aviv 0:1 (0:0)
Branka: 60. Blackman.
Sestavy:
Villarreal: Barbosa - Rukavina, Montolio, Torres, Marín - Guerra (83. Raba) - Soriano (62. Martínez), Chuca - Morlanes (76. Lozano) - González, Poveda. Trenér: Calleja.
Maccabi: Rajkovič - Špungin, Babin, Tibi, Davidzada - Peretz, Golasa, Rikan (83. Battocchio) - Micha (72. Dasa), Blackman (90. Atar), Schoenfeld. Trenér: Cruijff.
Skupina B:
Dynamo Kyjev - Partizan Bělehrad 4:1 (3:1)
Branky: 28., 31. a 78. z pen. Moraes, 6. Morozjuk - 45.+4 Jevtovič z pen.
Young Boys Bern - Skënderbeu Korcë 2:1 (0:0)
Branky: 55. Hoarau, 90.+6 Assalé - 51. Gavazaj.
Skupina C:
Hoffenheim - Ludogorec Razgrad 1:1 (1:0)
Branky: 25. Ochs - 62. Wanderson. ČK: 83. Keserü (Ludogorec).
Basaksehir - Braga 2:1 (1:0)
Branky: 10. Višča, 77. Belözoglu z pen. - 55. Silva.
Skupina D:
Austria Vídeň - AEK Atény 0:0.
Rijeka - AC Milán 2:0 (1:0)
Branky: 7. Puljič, 47. Gavranovič.
Skupina E:
Bergamo - Lyon 1:0 (1:0)
Branka: 10. Petagna.
Apollon Limassol - Everton 0:3 (0:2)
Branky: 21. a 27. Lookman, 87. Vlašič.
Skupina F:
Fastav Zlín - Lokomotiv Moskva 0:2 (0:0)
Branky: 70. Alexej Mirančuk, 75. Farfán. Rozhodčí: Kalkavan - Sesigüzel, Sancaktar (všichni Tur.). ŽK: Hronek, Gajič, Hnaníček, Traoré - Anton Mirančuk, Alexej Mirančuk. ČK: 58. Gajič. Diváci: 4682.
Sestavy:
Zlín: Zlámal - Kopečný, Hnaníček, Gajič, Holzer - Vukadinovič, Traoré, Hronek (65. Janíček), Jiráček, Matejov (78, Džafič) - Diop (73. Ekpai). Trenér: Páník.
Lokomotiv: Kočenkov - Ignaťjev, Kvirkvelija, Pejčinovič, Lysov - Farfán (81. Rotenberg), Kolomejcev (45.+1 Tarasov), I. Denisov, Fernandes - Alexej Mirančuk, Anton Mirančuk (59. Éder). Trenér: Sjomin.
FC Kodaň - Šeriff Tiraspol 2:0 (0:0)
Branky: 56. Sotiriu, 59. Lüftner. ČK: 70. Jairo (Šeriff).
Sestavy:
Kodaň: Olsen - Ankersen, Vavro, Lüftner, Boilesen - Falk Jensen (81. Thomsen), Zeca, Kvist, Verbič (89. Matič) - Sotiriu, Santander (82. Pavlovič). Trenér: Solbakken.
Šeriff: Mikulič - Racu (63. Damascan), Posmac, Kulušič - Sušič, Brezovec (55. De Nooijer), Anton (85. Mugoša), Kendyš, Cristiano - Badibanga, Jairo. Trenér: Bordin.
Skupina G:
Hapoel Beerševa - Viktoria Plzeň 0:2 (0:1)
Branky: 29. Hejda, 83. Hořava. Rozhodčí: Stavrev - Kirovski, Kostadinov (všichni Mak.). ŽK: Einbinder, Broun, Taha - Hruška, Krmenčík, Limberský, Čermák.
Sestavy:
Beerševa: Haimov - Elo, Taha, Elhamed, Kurhut - Radi, Broun, Einbinder (59. Melikson) - Ohana, Cuenca (67. Zrihan) - Pekhart. Trenér: Bakhar.
Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela (58. Pilař), Kolář (77. Čermák), Kopic - Krmenčík (89. Bakoš). Trenér: Vrba.
FCSB - Lugano 1:2 (0:2)
Branky: 60. Gnohéré - 3. Daprelá, 32. Vécsei.
Sestavy:
FCSB: Vlad - Enache, Larie, Balasa, Junior Maranhao - Popescu, Nedelcu - Golofca (46. Man), Tanase (61. Momčilovič), William (41. Gnohéré) - Coman. Trenér: Dica.
Lugano: Da Costa - Yao (87. Bnou-Marzouk), Kovačič, Golemič, Daprelá - Milosavljevič, Piccinocchi (41. Sabbatini), Vécsei - Čulina (74. Mihajlovic), Bottani, Mariani. Trenér: Tami.
Skupina H:
CZ Bělehrad - Kolín nad Rýnem 1:0 (1:0)
Branka: 22. Srnič.
Arsenal - BATE Borisov 6:0 (3:0)
Branky: 11. Debuchy, 37. Walcott, 43. Wilshere, 51. vlastní Poljakov, 64. Giroud z pen., 74. Elneny.
Skupina I:
Olympique Marseille - Salcburk 0:0.
Guimaraes - Konyaspor 1:1 (0:1)
Branky: 77. Estupinan - 15. Bourabia.
Skupina J:
Luhansk - Bilbao 0:2 (0:0)
Branky: 70. Aduriz, 86. García.
Hertha Berlín - Östersund 1:1 (0:0)
Branky: 61. Pekarík - 58. Papagiannopoulos.
Skupina K:
Waregem - Lazio Řím 3:2 (1:0)
Branky: 6. De Pauw, 60. Heylen, 83. Leya Iseka - 67. Caicedo, 76. Lucas Leiva.
Arnhem - Nice 1:0 (0:0)
Branka: 85. Castaignos.
Skupina L:
San Sebastian - Zenit Petrohrad 1:3 (0:1)
Branky: 58. Willian José - 35. Jerochin, 64. Ivanovič, 85. Paredes.
Vardar Skopje - Rosenborg Trondheim 1:1 (1:1)
Branky: 9. Ytalo - 45.+2 Bendtner z pen.

Foto: ČTK , Michal Kamaryt

Autor: - cih -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi