Plzeň nestačila na Antverpy. Boleslav veze z Rumunska remízu

Plzeňský záložník Joel Kayamba.

Fotbalistům Plzně se nepovedl vstup do třetího předkola Evropské ligy a v Bruselu prohráli s Antverpami 0:1. Další český tým z Mladá Boleslavi remizoval v rumunském Giurgiu s FCSB 0:0. Odvety se hrají za týden.

Zápas rozhodl ve 29. minutě Ivo Rodrigues. Svěřenci Pavla Vrby, kteří už minulý týden vypadli z kvalifikace Ligy mistrů s Olympiakosem Pireus, budou doma odvracet hrozící sezonu bez evropských pohárů.

Západočeši ve čtvrtém z posledních pěti soutěžních zápasů neskórovali a venku v pohárech podlehli potřetí za sebou bez vstřelené branky.

V základní sestavě Plzně byli i záložníci Janošek s Kovaříkem, kteří zastoupili Mihálika a Kayambu. Konžský hráč začal na lavičce, Mihálik se nevešel ani tam. Ve středu obrany vedle Brabce nastoupil Hejda, další stoper Pernica zůstal mezi náhradníky.

Fotbalisté Antverp při návratu do pohárů po 22 letech nemohli kvůli nevyhovujícímu stadionu hrát doma, ale i v azylu na poloprázdném Stadionu krále Baudouina v Bruselu fanoušci Royalu vytvořili dobrou atmosféru.

Po vyrovnaném úvodu s mnoha nepřesnostmi jako první zahrozili domácí. V 15. minutě po centru z pravé strany si Řezník nepovedeným odkopem málem vstřelil vlastní gól, ale brankář Hruška míč reflexivně vyrazil.

Ve 29. minutě už se aktivnější belgický tým prosadil. Refaelov přihrál volnému Rodriguesovi a portugalský záložník pěknou střelou do horního růžku překonal Hrušku, který se za míčem jenom bezmocně ohlédl.

Tlak belgického týmu sílil. Po špatné domluvě Brabce s Hejdou už Rodrigues postupoval sám na branku, ale v rozhodující chvíli klopýtl a v pádu vystřelil těsně vedle.

Plzeňští dál chybovali a v ofenzivě se k ničemu nedostávali, pouze chvilku před pauzou Krmenčík po individuálním průniku minul branku.

Také na začátku druhé půle se Viktoria dlouho jen bránila náporu a obránci často až na poslední chvíli odkopávali nebezpečné míče v pokutovém území. Po hodině Hejda z velké dálky minul domácí branku.

Když už se hostům výjimečně nějaká kombinace povedla, skončilo to jako v 74. minutě, kdy Hrošovský zamířil nad břevno. Krátce před koncem měl možná největší příležitost na vyrovnání střídající Kayamba, ale po rychlé akci po křídle o kousek přestřelil.

Boleslav odehrála zápas dvou rozdílných poločasů 

Středočeši usilují o první postup do základní skupiny soutěže po dvanácti letech. Od té doby šestkrát po sobě vypadli v předkole.

Vítěz se v závěrečném play off utká buď s Ventspilsem, nebo portugalským Guimaraesem, který v prvním duelu zvítězil v Lotyšsku 3:0.

"První půle byla výborná, ve druhé tam byly pasáže, kde nás domácí zmáčkli, měli tam dvě tři šance a podržel nás gólman Šeda, ale to jsme čekali. Ve druhé půli, protože to tam otevírali a byly tam takové brejkové situace, jsem věřil, že padne naše vytoužená branka na soupeřově půdě, bohužel se nestalo," řekl v televizním rozhovoru trenér Jozef Weber.

"Přesto musím hráčům poděkovat, odvedli velice dobrý výkon a udrželi jsme naše naděje na postup i do odvety," dodal bývalý kouč Bohemians 1905 a Karviné.

Zápas se kvůli letním koncertům na stadionu FCSB uskutečnil v Giurgiu vzdáleném zhruba 60 kilometrů od Bukurešti a úvodní poločas přinesl minimum šancí. První příležitost se zrodila až na přelomu 26. a 27. minuty. Bucha udržel v souboji míč a posunul ho na Komličenka, jehož prudkou střelu z dálky gólman Vlad vyrazil. Ve 40. minutě po Mešanovičově centru hlavičkoval Bucha vedle.

Šest minut po přestávce vyrazil brankář Šeda přízemní střelu Viny na roh. V 58. minutě šli hosté do přečíslení tři na dva, Bucha předal míč Ladrovi, který ale vypálil těsně vedle. "Měl jsem v hlavě už od začátku, jak mi to Pavel dal, že vystřelím, ale bohužel mi to sjelo a netrefil jsem branku," prohlásil Ladra.

Poté začal mladoboleslavské defenzivě zatápět jednadvacetiletý útočník Coman. V 67. minutě jeho pokus z vápna skončil mimo tři tyče. O čtyři minuty později zakončením před šestnáctkou protáhl Šedu a po následném rohovém kopu zamířil nad.

V 79. minutě znovu zahrozil Coman, jenže Šedu opět nepřekonal. O chvíli později mladoboleslavský brankář vyrazil jeho střelu, ale Coman se dostal k odraženému míči a přihrál Pantiurovi, jenž zblízka napálil míč do břevna.

"Trochu jsme prostřídali a věřil jsem, že se povede nějaký rychlý brejk. Ztráceli jsme lehké balony. To, co se nám dařilo v první půli, už nebylo ono. Proto jsme malinko změnili rozestavení. Přečíslovali nás veprostřed, tak jsme tam poslali Pudila a Buchu, ale ani to nepomohlo v eliminaci tlaku, i když závěr, posledních pět šest minut, byl klidnější," uvedl Weber.

Ladrovi se výkon mužstva zamlouval. "Hráli jsme ze zajištěné obrany, věděli jsme, že se moc nevracejí, že budeme čekat na brejky, což se nám dařilo. Je škoda, že jsme nějaký nevyužili. Určitě (výsledek) bereme všemi deseti, je to otevřené, hrajeme doma, udrželi jsme nulu a doufáme, že to doma zvládneme," konstatoval rodák z České Lípy.

Úvodní utkání 3. předkola fotbalové Evropské ligy:

Royal Antverpy - Viktoria Plzeň 1:0 (1:0)

Branka: 29. Rodrigues. Rozhodčí: Maae - Dahl, Skytte (všichni Dán.). ŽK: Seck - Hrošovský, Limberský. Diváci: 18.350.

FCSB - Mladá Boleslav 0:0

Rozhodčí: Jaccottet - Jobin, Erni (všichni Švýc.). ŽK: Popescu, Oiada, Coman, Moutinho - Matějovský, Komličenko, Mešanovič.

.

On-line

Obnovit


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav 0:0, konec zápasu.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 87. minuta. Střídání, Auer jde na plac za Mešanoviče.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 83. minuta. Boleslav se v průběhu druhého poločasu dostala už pod velký tlak a teď Šedu proti Pantiruově tutovce zachránilo břevno! Boleslavský brankář dost možná míč ještě semaforem přizvedl.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 79. minuta. Šeda opět skvěle proti Comanovi! Mladý Rumun vypálil z první z hranice malého vápna, ale boleslavský gólman míč vytáhl mimo tři tyče.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 74. minuta. Ze hry je stažen boleslavský kapitán Marek Matějovský, jeho místo zaujal Lukáš Budinský.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 72. minuta. A znovu Coman! Šeda jeho dělovku bravurním zákrokem vyrazil na roh.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 68. minuta. Rumunský tým se začíná častěji objevovat před Šedou. Coman se dvakrát objevil v dobré šanci, jednou mířil jen těsně vedle boleslavské tyče.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 65. minuta. Jakubu Fulnekovi uvolnil místo na hrací ploše Tomáš Ladra.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 59. minuta. Ladra šel s Mešanovičem dva na jednoho, Ladra to vzal na sebe a těsně minul bránu. Druhá velká šance Boleslavi.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 56. minuta. Žlutá karta za simulování pro Murise Mešanoviče.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 53. minuta. Na druhé straně dostal kartu za ostrý skluz Oaida. Žádný další vzruch se při tropickém rumunském večeru zatím stále nekoná.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 46. minuta. Začal druhý poločas a Nikolaj Komličenko si hned v úvodu vysloužil žlutou kartu.


  •  

    Antverpy - Plzeň 1:0, konec zápasu.


  •  

    Antverpy - Plzeň 1:0, 90. minuta. Nastavují se čtyři minuty.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 45. minuta. Konec prvního poločasu. Boleslav nebyla horším týmem a také si vypracovala jedinou velkou příležitost dosavadního průběhu, Bucha ale hlavou minul.


  •  

    Antverpy - Plzeň 1:0, 86. minuta. Kayamba z dobré pozice netrefil bránu. Ojedinělá příležitost Viktoriánů.


  •  

    Antverpy - Plzeň 1:0, 83. minuta. Na závěr zápasu nahradil na hrotu útoku Krmenčíka Tomáš Chorý.


  •  

    Antverpy - Plzeň 1:0, 80. minuta. Svěřenci Pavla Vrby mají už jen deset minut na vstřelení důležitého venkovního gólu. Domácí jsou ale v obraně velmi pozorní a na hrotu navíc stále zlobí Mbokani.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 40. minuta. A vzápětí první tutovka! Mešanovič našel ve vápně v plném běhu Buchu, který na přední tyči těsně minul hlavičkou bránu.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 39. minuta. Zápas bez šancí směřuje k bezgólovému prvnímu poločasu. Ani atmosféra na stadionu není kdovíjaká.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 32. minuta. Rumunský celek nuceně střídá, zraněného obránce Filipa nahradil Pantiru.


  •  

    Antverpy - Plzeň 1:0, 72. minuta. Žlutá karta pro Davida Limberského.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 28. minuta. Kapitán Marek Matějovský viděl za hokejový bodyček žlutou kartu.


  •  

    Antverpy - Plzeň 1:0, 68. minuta. Do hry jde Joel Kayamba, který nahradil Jana Kovaříka.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 26. minuta. Komličenko z dálky pořádně protáhl Vlada, utěšená střela ruského kanonýra.


  •  

    Antverpy - Plzeň 1:0, 64. minuta. Hejda vypálil z dálky, rozvlnil jen boční síť. Lamkel Zé mezitím nahradil na hřišti Hairemanse.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 20. minuta. Středočeši jsou v posledních minutách lepším týmem, hráči FCSB se v podstatě nedostávají s míčem za půlku. Boleslav je nebezpečná hlavně díky rohům a standardním situacím, žádný z centrů se zatím neujal.


  •  

    Antverpy - Plzeň 1:0, 59. minuta. Domácí dostali podruhé míč za Hrušku, branka ale pro ofsajd neplatí.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 15. minuta. Popescu teď může být po ostrém skluzu na Komličenka hodně rád, že vyvázl jen se žlutou kartou.


  •  

    Antverpy - Plzeň 1:0, 53. minuta. Na hřiště se dostal Tomáš Hořava, který vystřídal Dominika Janoška.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 12. minuta. Sluší se zmínit první situaci před bránou FCSB, Matějovského centr ze standardní situace s obtížemi vyboxoval gólman Vlad. Zápas zatím diváky ze sedadel rozhodně nezvedá.


  •  

    Antverpy - Plzeň 1:0, 50. minuta. Vyrovnaný začátek druhého dějství, byť zajímavé náznaky vepředu mají stále spíš Belgičané.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 5. minuta. Vlažný start v Rumunsku, FCSB má častěji míč na svých kopačkách, ale zatím se nic zajímavého nestalo.


  •  

    Antverpy - Plzeň 1:0, 46. minuta. V Bruselu začalo druhé dějství.


  •  

    FCSB - Mladá Boleslav, 1. minuta. Utkání bylo zahájeno.


  •  

    Ve 20:30 začne utkání FSCB - Mladá Boleslav a známy už jsou sestavy obou celků:

    FCSB: Vlad – Cretu, Planič, Filip, Soiledis – Popescu, Cristea, Vina – Oaida, Coman, Tanase (C)
    Náhradníci: Balgradean – Pantiru, Moutinho, Salomao, Perianu, Gikiewicz, Belu.

    Mladá Boleslav: Šeda – Křapka, Takács, Pudil, Túlio – Bucha, Matějovský (C), Hubínek, Ladra – Komličenko, Mešanović.
    Náhradníci: Stejskal – Wágner, Fulnek, Auer, Budínský, Pech, Klíma.


  •  

    Antverpy - Plzeň 1:0, 45. minuta. Konec prvního poločasu. Zatím to není vydařený pohárový podvečer pro český fotbal.


  •  

    Antverpy - Plzeň 1:0, 40. minuta. Domácí jsou i nadále nebezpečnější, pro Viktorii by asi byl úspěch vydržet do poločasové přestávky s jednogólovým mankem.


  •  

    Antverpy - Plzeň 1:0, 33. minuta. A znovu Rodrigues! Po velkém nedorozumění plzeňských stoperů mohl přidat druhý gól, ale při zakončení podklouzl.


  •  

    Antverpy - Plzeň 1:0, 32. minuta. Žlutou kartu vyfasoval za faul na Rodriguese Hrošovský.


  •  

    Antverpy - Plzeň 1:0, 29. minuta. Antverpy otevřely skóre! Rodrigues si navedl balón lehce na střed a náramnou umístěnou střelou vymetl šibenici.


  •  

    Antverpy - Plzeň, 25. minuta. Domácí musí poprvé střídat, zraněného stopera Piuse nahradil Batubinsika.


  •  

    Antverpy - Plzeň, 20. minuta. Po nadějném úvodu českého celku jsou přece jen aktivnější spíš domácí. Stav je stále 0:0.


  •  

    Antverpy - Plzeň, 15. minuta. Jakub Brabec si teď málem vstřelil vlastní gól, po jeho zákroku musel Hruška vytáhnout skvělý reflexivní zákrok.


  •  

    Antverpy - Plzeň, 9. minuta. Abdoulaye Seck je po zákroku na Krmnčíka prvním potrestaným hráčem zápasu a bude dohrávat se žlutou kartou.


  •  

    Antverpy - Plzeň, 5. minuta. Viktoria začala aktivně, na nějakou první vážnější situaci ale zatím čekáme.


  •  

    Antverpy - Plzeň, 1. minuta. Utkání právě začalo.


  •  

    FC Viktoria Plzeň: Hruška – Řezník, Hejda, Brabec, Limberský – Hrošovský, Kalvach – Kopic, Janošek, Kovařík – Krmenčík.
    Náhradníci: Kozáčik – Hloušek, Pernica, Kayamba, Procházka, Hořava, Chorý.


  •  

    Royal Antverpy FC: Bolat – Buta, Seck, Pius, Jukleröd – Haroun, De Sart – Hairemans, Refaelov, Rodrigues – Mbokani.
    Náhradníci: Teunckens – De Laet, Lamkel Zé, Bolingi, Baby, Coopman, Batubinsika.


  •  

    Vítejte u on-line přenosu z utkání třetího předkola Evropské ligy. Zápas Antverp proti Viktorii Plzeň začne v 19:30.

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK , Šimánek Vít

Autor: mor , ČTK





Čtěte dále

Basketbalisté Nymburka zdolali Trepču 84:78 a zahrají si finále kvalifikace o LM

Basketbalisté Nymburka zdolali Trepču 84:78 a zahrají si finále kvalifikace o LM

Basketbalisté Nymburka porazili v semifinále kvalifikace Ligy mistrů kosovský tým Trepča 84:78 a zahrají si v neděli o postup do...

Do Prahy se vrací Světový pohár v boulderingu, Ondra bude obhajovat stříbro

Do Prahy se vrací Světový pohár v boulderingu, Ondra bude obhajovat stříbro

Do Prahy se vrací Světový pohár v boulderingu. Uskuteční se od pátku do neděle na Letenské pláni. Největší domácí hvězda Adam...

Fotbalisté Sparty se po 19 letech představí v LM, ve středu hostí Salcburk

Fotbalisté Sparty se po 19 letech představí v LM, ve středu hostí Salcburk

Velký fotbalový svátek čeká ve středu Spartu a její příznivce. Letenští se poprvé od prosince 2005 představí v Lize mistrů, kam...

Černý kritizoval převahu fanoušků soupeře v hledišti domácího stadionu

Černý kritizoval převahu fanoušků soupeře v hledišti domácího stadionu

Fotbalista Václav Černý se nemohl smířit s atmosférou, v jaké se odehrál druhý zápas české reprezentace ve skupině B1 v Lize...

Češi prohráli v Davis Cupu 0:3 i s Austrálií a čtvrtfinále nezopakují

Češi prohráli v Davis Cupu 0:3 i s Austrálií a čtvrtfinále nezopakují

Čeští tenisté prohráli také vinou zdravotních potíží ve skupinové fázi Davisova poháru dnešní utkání s Austrálií 0:3 na zápasy a...

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Současný mistr České republiky ve všestrannosti Marek Pokorný to má při otázce na výjimečné koně zatím poměrně jednoduché. Ve své...

Olympijské hry v Paříži - přehled

Olympijské hry v Paříži - přehled sportů a sportovišť

Poprvé od Londýna 2012 a netradičně již po třech letech od posledních olympijských her v Tokiu se největší sportovní akce roku...

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté si po nepovedeném vystoupení na mistrovství Evropy v Německu pohoršili v žebříčku reprezentací FIFA o 13 míst na...

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Téměř čtvrt století čekali českoslovenští sportovci na premiérové zlato z olympijských her, než před sto lety v Paříži gymnasta...

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Po dvouměsíční letní pauze začne v pátek nový ročník první fotbalové ligy. Po dvou mistrovských primátech za sebou bude o vítězný...

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili ve finále mistrovství Evropy Anglii 2:1. Turnaj ovládli po dvanácti letech a ziskem rekordního...

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Tenistka Kateřina Siniaková získala ve čtyřhře třetí wimbledonský titul a celkově devátou grandslamovou trofej. S Američankou...

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Tenistka Barbora Krejčíková vyhrála poprvé v kariéře Wimbledon ve dvouhře. Osmadvacetiletá hráčka porazila ve finále na londýnské...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi