Nevýrazní Viktoriáni dostali lekci a v Evropě končí

ŽIVĚ: Plzeň - Záhřeb. Zatopí Chorvaté oslabeným Viktoriánům?

Fotbalisté Plzně vypadli z Evropské ligy. Úřadující čeští mistři v odvetě druhého kola na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:3 a neudrželi náskok 2:1 z úvodního domácího utkání.

Na stadionu Maksimir se v prvním poločase trefili Mislav Oršič a Emir Dilaver, po změně stran zvýšil Bruno Petkovič. Těsně před koncem byl po druhé žluté kartě vyloučen hostující David Limberský. Svěřenci Pavla Vrby přišli o šanci postoupit do osmifinále soutěže podruhé za sebou a celkově počtvrté v historii.

Viktoria nastoupila s Limberským ve středu obrany. Obvyklý levý bek nahradil kapitána Hubníka, který chyběl kvůli karetnímu trestu. Limberského na kraji defenzivy zastoupil Kovařík. Stejně jako před týdnem dostali v základní sestavě šanci brankář Kozáčik nebo útočník Beauguel. Do úvodní jedenáctky se tentokrát vešel i záložník Petržela.

"David (Limberský) hrál na postu, na který není zvyklý a který byl pro něj trošku složitější. Určitě na kraji obrany je výrazně lepší, ale my jsme jiné řešení víceméně neměli. Řekl bych, že spousta hráčů dnes odehrálo průměrné nebo podprůměrné utkání, takže se nechci k Davidovi nějak vracet," řekl kouč Vrba na tiskové konferenci.

Dinamo v bouřlivé atmosféře začalo velkým náporem, ale první střelu zaznamenali hosté. Ve třetí minutě z dálky minul branku Limberský, který od začátku hrál stopera poprvé od zápasu skupiny EL na hřišti AS Řím z listopadu 2016.

Domácí v 15. minutě z pohledné akce otevřeli skóre. Petkovič po dlouhém úniku položil na zem Pernicu, patičkou nahrál do pokutového území, Olmo pustil míč na Oršiče a ten přesně trefil horní růžek branky.

Plzeňští se dostávali na útočnou polovinu hodně složitě. Povedlo se jim to po půl hodině hry, kdy však Hořava přestřelil. Chorvatští šampioni ve 34. minutě přidali druhou branku. Hajrovič z přímého kopu nacentroval do šestnáctky, Dilaver se odpoutal od Limberského a hlavou překonal Kozáčika.

Slovenský gólman poté vyškrábnul další Oršičovu hlavičku. Krátce před pauzou byl domácí trenér Bjelica vykázán na tribunu za to, že při vhazování se pokusil vzít míč Havlovi.

"Dinamo mělo úžasný vstup. Zatlačilo nás, hrálo velice dobře a v prvních 20 minutách se zápas víceméně rozhodl. Dinamo dalo gól a do konce prvního poločasu bylo lepší," konstatoval Vrba.

Dinamo mělo převahu i na začátku druhého dějství a Kozáčik měl hodně práce například s Hajrovičovou střelou z dálky. Viktoria se téměř k ničemu nedostávala, se slabým pokusem Hrošovského si bez problémů poradil brankář Livakovič. Jeho protějšek Kozáčik v 69. minutě málem daroval záhřebskému týmu třetí gól, jenže Moharrami z úhlu ještě trefil boční síť.

"Dinamo nás vůbec do šancí nepouštělo, hrálo velice důsledně a organizovaně a my s tím měli velký problém," podotkl Vrba.

Za čtyři minuty už rozjeté Dinamo další plzeňskou chybu potrestalo. Limberský si při rozehrávce neporozuměl s Pernicou a rychlý domácí brejk zakončil Petkovič po Oršičově přihrávce nekompromisní ranou pod břevno.

"Limba to myslel na mě, ale ta přihrávka byla tak prudká, že jsem myslel, že to jde na Havlise (Havla). Bohužel krásně vyřešený brejk a 3:0," popsal Pernica.

Limberský svůj nepovedený večer "korunoval" v 87. minutě, kdy dostal červenou kartu po druhém napomínání. Viktoria přerušila sérii bez porážky, která trvala deset soutěžních zápasů.

"Výsledek svědčí o všem. Ten zápas byl jednoznačný a Dinamo nás dneska přehrálo ve všem a zaslouženě postoupilo," prohlásil záložník Roman Procházka.

Dinamo Záhřeb - Viktoria Plzeň 3:0 (2:0)

Branky: 15. Oršič, 34. Dilaver, 73. Petkovič. Rozhodčí: Kovács - Marinescu, Artene (všichni Rum.). ŽK: Hajrovič, Dilaver, Leovac, Olmo - Limberský, Bakoš, Chorý. ČK: 87. Limberský. První zápas: 1:2, postoupilo Dinamo. Diváci: 25.860.

Sestavy:

Dinamo: Livakovič - Moharrami, Théophile-Catherine, Dilaver, Leovac - Ademi, Šunjič - Hajrovič (67. Moro), Olmo, Oršič (88. Gojak) - Petkovič (90.+1 Andrič). Trenér: Bjelica.

Plzeň: Kozáčik - Havel (74. Řezník), Pernica, Limberský, Kovařík - Procházka, Hrošovský - Kayamba, Hořava (57. Bakoš), Petržela - Beauguel (67. Chorý). Trenér: Vrba.

On-line

Obnovit

  • 96:00
     

    Zázrak se nekonal, nevýrazná Plzeň dnes zaslouženě prohrála a na evropské scéně letos končí v Záhřebu. Nutno dodat, že si za dnešní výkon Chorvaté postup do osmifinále zaslouží. 

  • 90:00
     

    Nastavuje se šest minut, což je překvapivé. Viktoria má šanci se naposledy nadechnout, jenže Chorvaté přirozeně využijí posledního střídání a ukrojí několik cenných vteřin z nastavení.

  • 87:00
     

    Oršič odchází he hřiště, nahrazuje ho Gojak. Chorvaté teď honí čas a zlstávají v klidu, nikdo už se nikam nežene. Asi už i Pavel Vrba a jeho svěřenci pochopili, že na soupeře dnes nemají. Na závěrečný nápor hostů to nevypadá.

  • 85:00
     

    Limberský sejmul dopředu sprintujícího útočníka Záhřebu a vysloužil si tím žlutou kartu. Frustrovaný pětatřicátník vyfasoval už druhou a odchází předčasně do sprch. 

  • 81:00
     

    Plzni zbývá něco málo přes osm minut, postup však momentálně vypadá nedosažitelně. Nejen díky skóre, ale především kvůli bezzubé hře Viktoriánů. Petkovič se teď srazil hlavou s Pernicou, chorvatský střelec třetí branky zůstává ležet na trávníku. 

  • 78:00
     

    Ne, nejde to. Plzeň dnes v ofenzivě nezáří, v defenzivě je to snad ještě horší. Viktoriáni jakoby se soupeře báli, Bakoš teď místo střely na branku zbytečně odevzdal balon. 

  • 75:00
     

    Škoda předchozí branky, u které opět figuroval David Limberský. Společně s Pernicou nechali Petkoviče nehlídaného a ten chybu okamžitě potrestal pumelicí pod horní tyč Kováčika. A poslední střídání Plzně, ze hřiště odchází Havel, nahrazuje ho Milan Řezník. 

  • 73:00
     

    Dnes skvěle hrající Petkovič sklízí plody své kvalitní hry. Posílá Chorvaty do vedení 3:0 a se Západočechy to začíná vypadat hodně zle. 

  • 71:00
     

    Chorý s Kaymbou a Hrošovským kombinují na útočné půli, nic velkého z toho však není. Chorvatům se daří stejně dobře v ofenzivě, jako v defenzivě. 

  • 70:00
     

    A zase. Bílé dresy se marně snaží dosáhnout rychlosti svých soupeřů. Plzeň by potřebovala vstřelit branku a zároveň neinkasovat, aby jsme se dočkali aspoň prodloužení. Zatím podle toho hra Viktoriánů ale nevypadá.

  • 69:00
    Chorvatsko 

    Neskutečný fatál ze strany Kozáčíka, který sice zachytil nabíhajícího útočníka Chorvatů, jenže střelu vyrazil pouze na kopačky Mora. Ten trefuje boční síť, Pavel Vrba na lavičce prudce vydechl. Viktoriáni si bohužel musí hlídat defenzivu a nemohou se pouštět moc často dopředu, v útoku je Dinamo velmi nebezpečným týmem. 

  • 66:00
     

    Další střídání Plzně. Ze hřiště odchází kulhající David Vogel, na trávník přichází Chorý. Ten skóroval ve šlágru proti Slavii, doufejme, že se mu podobný kousek podaří i dnes. Střídá se i na druhé straně, taktéž kulhající Hajrovič opouští trávník, nahrazuje ho Moro. 

  • 64:00
     

    Teď zmatek v domácí obraně, Procházka s Hrošovským se pokusili zaskočit brankáře Livakoviče. Hrošovský sice nakonec umístil balon mezi tyče, jenže jen do rukavic chorvatského gólmana. 

  • 62:00
     

    Milan Bakoš, který před chvilkou naskočil na trávník vyfasoval trest. 

  • 61:00
     

    Na hranici šestnáctky to sám zkusil Hořava, jenže mezi tři tyče se netrefil. 

  • 60:00
     

    Další nebezpečná akce domácích, jenže z protiútoku se dostává dopředu Kaymba. Pelášil směrem k brance, jenže v situaci jeden na jednoho neuspěl. Bohužel neměl kromě Vogela komu přihrát, ostatní Viktoriáni se ještě zdržovali na útočné půli domácích. 

  • 58:00
     

    Plzeň se zatím prosazuje spíš přes pravou stranu přes Kayambu. Je to škoda, protože na druhé straně brání dvaadvacetiletý Moharrami, který zatím moc zkušeností s evropskou souteží nemá.

  • 56:00
     

    A střídání Plzně je tady. Z trávníku odchází Hořava, přichází Milan Bakoš. 

  • 56:00
     

    Jenže po několika nicneříkajících přihrávkům Plzeň míč zahazuje. Je z toho autové vhazování, ale opět bez jakékoliv větší šance pro hosty. Ti ještě stále neohrozili branku soupeře. 

  • 54:00
     

    Kaymba se dostal k míči, sprintoval k vápnu a vybojoval rohový kop. Teď měli Viktoriáni štěstí, Kaymba očividně fauloval, sudí však nereagují. 

  • 50:00
    Chorvatsko 

    Petkovič zastavil rozbíhajícího se Hrošovského, Chorvaté jsou zkrátka rychlejší a fyzicky i takticky Viktoriány přehrávají. Hajrovič málem využil přesné nahrávky Petkoviče, třetí branku vyboxoval Kozáčik. A stejný útočník Dinama zahrozil i vzápetí, aby Plzeň mohla pomýšlet na postup, musí něco změnit.

  • 48:00
    Chorvatsko 

    Dimano mělo hned z kraje druhé půle k dispozici standardku, Hajrović vypálil přímo na Kozáčika, ten vyrazil a naštěstí i balon dorážejícího Šunjiće slovenský golman likviduje. 

  • 47:00
     

    Plzeň by potřebovala aspoň jednou skórovat, aby měla šanci na prodloužení. Přestože byl v kabině Viktoriánů o přestávce nejspíš vítr, trenér Vrba ke změnám v sestavě zatím nesáhl.  

  • 46:00
     

    Druhé půle právě začala.

  • 45:00
     
  • 45:00
     

    Je tady konec první půle. Zatímco úvodní branka domácích Viktoriány v pozitivním slova smyslu nakopla, ta druhá naprosto rozhodila hru Viktoriánů, kteří se na hřišti hledají. Smutným faktem je, že žádný z pokusů hostů nemířil na branku. Do druhého dějství bude muset trenér Vrba vymyslet jinou taktiku, jeden z hlavních mužů David Limberský zatím výrazně zaostává za očekáváním. 

  • 45:00
     

    Rozhodčí nastavuje dvě minuty. Do nadějné pozice se dostal Kayamba, šikovně se protáhl, ale finální fáze opět chybí. Konžský fotbalový záložník sice vystřelil, ale mezi tři tyče to nebylo. 

  • 44:00
     

    První půle se blíží ke konci. 

  • 42:00
    Chorvatsko 

    A předchozí varování nestačilo, kouč Chorvatů je očividně horká hlava, za sahání na soupeře bez jakéhokoliv důvodu byl vykázán na tribunu!

  • 40:00
     

    Pernica podrazil soupeře, žlutou kartu však nevidí. To se nelíbí trenérovi Chorvatů Bjelicovi, jež se na lavičce rozčiluje.  

  • 39:00
     

    Autor druhé branky Dinama Dilaver dostává žlutou kartu. 

  • 36:00
     

    A málem tady byla další branka, Kozáčik odvrátil pohromu. Limberskému zase utekl jeden z hráčů domácích, po kterém se jen otočil. Hrozivě vypadající centr naštěstí vyrazil plzeňský gólman. V obraně Západočechů citelně chybí Hubník, který je na odvrácení těchto situací expert. 

  • 33:00
     

    A bohužel, druhá gólovka je jako přes kopírák předchozí standardky. Opět si Viktoriáni nepohlídali náběh domácích, za konkrétního viníka lze označil Limberského, kterému utekl Dilaver. Jeho hlavička do branky už nebyla ničím složitým. Limberský navíc dostal žlutou kartu za zbytečný zákrok na Petkoviće.

  • 32:00
     

    Petržela sklepl nakopávaný balon v šestnáctce na Hořavu, ten ovšem nevyužil slibné pozice, z voleje napílil vysoko nad branku Livakoviče. 

  • 30:00
     

    A přichází první žlutá karta, za podražení Limberského ji vyfasoval Hajrovič. Trenér domácích se diví, nicméně nemá čemu.  

  • 26:00
    Chorvatsko 

    Viktoria je sice víc u balonu, ale těžko se dostává do pokutového území. Po faulu na Moharramiho přichází standardní situace pro domácí mančaft. A nebezpečná situace! Viktoriáni spoléhali na ofsajdovou past a nechali tři, čtyři Chorvaty zakončovat. Míč naštěstí žádný z nich nezachytil. 

  • 24:00
     

    Dinamo se trochu stáhlo na svou polovinu, tento výsledek by chorvatskému celku k postupu stačil. Plzeň se zkouší prosadit kombinačně, Pavel Vrba však za čarou pochoduje a kroutí hlavou, což je u trenéra Západočechů znakem nespokojenosti.

  • 22:00
     

    Inkasovaný gól paradoxně nakopl Plzeň, která teď kombinuje na půli soupeřě. Hořava byl sražen, faul to však nebyl. Škoda, že si Beaugel neporadil s přesnou přihrávkou a nepropálil Livakoviče.

  • 21:00
     

    Zajímavá situace pro Chorvaty, Oršič přesprintoval Procházku, následná přihrávka však byla nepřesná. Na druhé straně hrozí i Viktoriáni, kteří se nyní usídlují na polovině domácích.

  • 19:00
     

    V souběžně hraných zápasech se daří domácím, vede Arsenal, Zenit Petrohrad i Salzburk. 

  • 18:00
     

    Zmatky v plzeňské rozehrávce naštěstí utnul faul Oršiče. 

  • 16:00
     

    Petržela se krásně uvolnil v souboji jeden na jednoho. Prošel do šestnáctky, ale jeho zblokovaný pokus vyrazil domácí brankář na roh.

  • 14:00
     

    Milan Havel vyslal zajímavý centr na Vogela, jenže byl tam hráč soupeře, který nebezpečí odvrátil. A bohužel pro Plzeň platí heslo nedáš - dostaneš. Petkovič krásně poslal patičkou míč na malé vápno, kde byl zcela nehlídán Oršič. Ten už s překonáním Kozáčika neměl problém. 

  • 11:00
     

    A je tady standartní situace pro Chorvaty. V defenzově naštěstí zasáhl Roman Procházka. Na balonu jsou však opět svěřenci kouče Bjelici. 

  • 10:00
     

    Drobný závan chorvatských hráčů nebezpečí neznamenal, přestože si Petržela pomohl rukou. Míč má v rukou brankář Kozáčik. Plzeň nikam nepospíchá, pomalu se snaží prokousat na útočnou stranu. 

  • 09:00
     

    Viktoriáni v předzápasových rozhovorech avizovali, že rozhodně nebudou hrát na jistotu. Zatím dávají více prostoru domácím hráčům, což je zkraje utkání pochopitelné.

  • 07:00
    Chorvatsko 

    Oršič už si sklepával balon do vápna, naštěstí pro Plzeň byl v ofsajdu. Svěřenci kouče Vrby jsou po sedmi minutách spíše pasivnějším týmem, čekají, co ukáže soupeř. 

  • 05:00
    Chorvatsko 

    Právě na duo stoperů Limberský - Permica bude Plzeň spoláhat v tahu na branku. Teď však Limberský zablokoval střelu na branku Olma.

  • 03:00
     

    Kayambovi se nepodařilo odcentrovat, nicméně bude z toho rohový kop. Balon se odrazil k Limberskému a je z toho první větší ohrožení chorvatské branky! Pětatřicetiletý stoper napálil slušnou pumelici, bohužel metr chyběl, aby trefil branku. 


  •  
Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK , Miroslav Chaloupka

Autor: - cih -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi