Debakl na startu kvalifikace! Češi dostali v Anglii "bůra"

Raheem Sterling se raduje z úvodní branky zápasu.

Čeští fotbalisté v úvodním utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2020 utrpěli v Anglii debakl 0:5 a zaznamenali nejvyšší porážku v samostatné historii. Pod úvodní čtyři góly čtvrtého týmu loňského světového šampionátu se ve Wembley podepsal Raheem Sterling. Nejprve ve 24. minutě otevřel skóre, v závěru první půle vybojoval penaltu, z níž zvýšil Harry Kane, a v 62. a 68. minutě zkompletoval hattrick. V závěru si dal vlastní gól Tomáš Kalas.

Národní tým potřetí během necelého roku podlehl o čtyři a více gólů. V červnu prohrál s Austrálií 0:4 a v září v Rusku 1:5, což stálo místo trenéra Karla Jarolíma. Pod jeho nástupcem Jaroslavem Šilhavým utrpělo mužstvo druhou porážku. Na podzim s ním reprezentanti vyhráli tři ze čtyř zápasů.

"Musím pogratulovat Anglii. Velmi kvalitní, silný tým, pět gólů. Pro nás je to trošku kruté. Ačkoliv naši hráči dostali pět gólů, myslím, že celý zápas pracovali. Nicméně jsme dělali hloupé chyby, dostávali takové nešťastné a kuriózní góly. Věřím, že se z toho otřepeme a naopak nás to posílí," řekl na tiskové konferenci Šilhavý.

V úterý národní tým přivítá v přípravě v pražském Edenu Brazílii a v kvalifikaci ho čeká další zápas 7. června doma proti Bulharsku. Zbylými soupeři ve skupině jsou Černá Hora a Kosovo. Na šampionát, který bude poprvé hostit 12 zemí, postoupí první dva celky.

Zraněného českého kapitána Dočkala v záloze podle očekávání nahradil Darida a právě on vyslal ve 23. minutě první a jedinou českou střelu v úvodním dějství, která ale mířila mimo. "Bořek chyběl, nicméně si nemyslím, že by to bylo tak zásadní, abychom třeba tady vyhráli," řekl Šilhavý.

Jinak byli od úvodu na míči hlavně Angličané a příliš je nevykolejilo ani zranění Diera, jenž musel už v 17. minutě střídat. Ve 24. minutě Albion z první vážné šance udeřil. Kane vysunul kolmicí Sancha, asistent rozhodčího pustil mírný ofsajd a záložník Dortmundu našel před brankou volného Sterlinga, který doklepl míč ve skluzu do sítě.

Ofenzivní hvězda Manchesteru City se podepsala i pod druhý gól. Sterling se v závěru první půle dostal do sevření mezi Kadeřábka s Kalasem, upadl a z nařízené penalty zvýšil Kane, byť si brankář Pavlenka na míč sáhl.

"Nemyslím, že to byla penalta, kterou pan rozhodčí pískl. Těžko soudit, neviděl jsem to ještě na videu," uvedl Pavlenka. "Na penaltu jsem si sáhl, ale bohužel jsem tam neměl celou dlaň. Šlo to prudce a já tam měl jen konečky prstů, takže se mi to nepodařilo vytlačit ven. Za stavu 1:0 by se šlo do šatny mnohem lépe," dodal.

Hosté v první půli drželi míč jen 29 procent času, start druhého dějství ale měli po příchodu střídajícího Vydry lepší. V 51. minutě chyběly Součkovi po hlavičce po přímého kopu ke snížení centimetry a poté v dobré pozici trefil střed branky Pavelka. "Při té mé hlavičce chyběl kousek, bylo by to lepší, kdyby to bylo 2:1. Nám by se hrálo líp, je by to sesadilo," uvedl Souček.

Následně ale opět přidali domácí. Sanchovu střelu ještě zastavil obránce Novák, ale v 62. minutě se míč odrazil ke Sterlingovi a ten obstřelil Pavlenku k tyči. Hvězda Manchesteru City byla při chuti a za šest minut zkompletovala tečovanou střelou první reprezentační hattrick.

"Byl to krásný týmový výkon a já jsem šťastný, že jsem k tomu pomohl. Věřím si, snažím se střílet a z ničeho nemám strach. Nejvíc mě potěšil první gól," uvedl Sterling. "Raheem byl celý večer elektrizující. Vypadal takhle celý týden v tréninku. Byl to pro něj úžasný večer," dodal anglický kouč Gareth Southgate.

Snížit mohl Schick, ale těsně minul. Na druhé straně pak zasáhl Pavlenka, ale přesto ještě jednou inkasoval, když v 84. minutě vyrazil střelu jen do Kalase, od něhož se míč dostal do sítě.

"Druhý poločas jsme chtěli hrát útočně, s výsledkem něco udělat. Myslím, že jsme měli na to, abychom aspoň jeden gól vstřelili. Když jsme to otevřeli, Angličané jsou tak kvalitní, že se dokázali prosadit. Pak už jejich tým exceloval," dodal Šilhavý.

"Mrzí nás to, takhle prohrát nechce nikdo. Anglie si zasloužila vyhrát, ale určitě ne takovýmhle rozdílem. Obdržené góly byly hodně smolné," dodal Souček.

Utkání skupiny A kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2020 v Londýně

Anglie - ČR 5:0 (2:0)

Branky: 24., 62. a 68. Sterling, 45.+2 Kane z pen., 84. vlastní Kalas. Rozhodčí: Dias - Tavares, Soares (všichni Portug.). ŽK: Kadeřábek, Schick (oba ČR). Diváci: 82.575.

Sestavy:

Anglie: Pickford - Walker, Keane, Maguire, Chilwell - Alli (63. Rice), Dier (17. Barkley), Henderson - Sancho, Kane, Sterling (70. Hudson-Odoi). Trenér: Southgate.

ČR: Pavlenka - Kadeřábek, Čelůstka, Kalas, Novák - Souček, Pavelka - Gebre Selassie, Darida (67. Masopust), Jankto (46. Vydra) - Schick (82. Škoda). Trenér: Šilhavý.

On-line

Obnovit

  • 90+2
     

    Anglie jasně ukázala, proč je hlavním favoritem kvalifikační skupiny. S českým týmem si dělala, co chtěla. Jediná střela ze hry od soupeře přišla od Schicka a ještě k tomu šla vedle. Češi si vybrali velkou smůlu, když minimálně dva góly byly vlastní a u dalšího se míč od nich odrazil ke Sterlingovi, který dokonal hattrick. Kvalifikační skupina  pohledu českého týmu odstartovala debaklem 0:5 v Anglii. 

  • 90+2
     

    Utkání právě skončilo.

  • 90
     

    Dvě minuty musí ještě čeští fotbalisté vydržet, než duel s Angličany skončí. 

  • 86
     

    Utkání ve Wembley sleduje přes 82 tisíc diváků. 

  • 84
     

    Tak tohle je hodně smolný zápas pro český tým. Pavlenka výborně vyrazil střeu Odoie přímo ke Kalasovi, který ho chtěl odkopnout, ale místo toho ho poslal do vlastní branky. 

  • 82
     

    Ve Wembley si zahraje i Milan Škoda, jenž na poslední minuty zaujme pozici místo Schicka. 

  • 81
     

    Vydrův pokus z voleje zamířil stejně jako ten Schickův těsně vedle tyčky. Na hře českého týmu je sympatické, že i za rozhodnutého stavu se snaží svěřenci Jaroslava Šilhavého hrát fotbal a docílit alespoň čestné branky. 

  • 78
     

    Souček výborně nyní zaměstnal anglickou obranu a donutil ji odkopnout míč do autu. 

  • 75
     

    Odoi napřáhl ke střele a Pavlenka musel boxovat míč do bezpečné vzdálenosti. 

  • 74
     

    Po delší době dali o sobě vědět i Češi. Schickova střela zamířila těsně vedle a Pickford se poprvé v zápase musel natahovat k tyči. 

  • 72
     

    Po hlavičce Barkleyho může být Pavlenka klidný. Míč šel hodně vedle. 

  • 70
     

    Sterling už má splněno. Ze hřiště odchází doprovázen velkými ovacemi. Jeho místo zaujme Hudson-Odoi.

  • 68
     

    I Masopust už přihlíží tomu, jak RAHEEM STERLING dokonává hattrick. Jeho střelu tečoval Čelůstka mimo dosah Pavlenky a ten prožívá hodně smolný zápas. Anglie vede již 4:0 a Češi pojedou domů s velkým debaklem. 

  • 67
     

    Střídání přichází i v českém týmu. Ze hry jde Darida, kterého nahrazuje Masopust.

  • 63
     

    Vzápětí přichází střídání. Místo Alliho nastupuje na hřiště Rice. 

  • 62
     

    Následná akce už ale končí gólem. Hrdina předchozího okamžiku Novák trefil nešťastně Kalase a od něj se odrazil míč k RAHEEMU STERLINGOVI a ten z otočky poslal míč přesně k tyči.

  • 59
     

    Hodně rušno bylo znovu před českou brankou. Sancho už posílal míč do prádné české svatyně, na poslední chvíli ale zasáhl Novák a nakonec míč skončil na horní síti.

  • 55
     

    Činit se musel i Pavlenka, který na poslední chvíli zastavil míč směřující do brány, jinak by z toho byl vlastní gól českého týmu. 

  • 53
     

    Schick vidí žlutou kartu poté, co se vrhl anglickému gólmanovi pod nohy. 

  • 52
     

    Češi se osmělují. Po rohovém pokusu se k míči dostal Pavelka, trefil ho však holení a Pickford neměl problém dostat merunu pod kontrolu.

  • 51
     

    Na Daridův centr si výborně naběhl Souček, jeho hlavička ale odskákala jen těsně vedle anglické branky. 

  • 48
     

    Anglie se opět snaží roztáhnout obranu, rozběhat beky. Centr Barkleyho ale skončil odražený v autu.

  • 46
     

    Druhý poločas začal.

  • 45+2
     

    Anglie zcela aslouženě vede po prvním poločase a do šaten odchází za stavu 2:0. Český tým si nevytvořil žádný souvislejší tlak a z jeho hry je cítit obrovský respekt k soupeři a na anglickou půlku se dostal pouze díky faulům soupeře. Domácí jednoznačně dominují, a pokud bude vypadat takto i druhý poločas, tak je jenom otázka, s jakým přídělem z Wembley odejdou. 

  • 45+2
     

    První poločas skončil. 

  • 45+2
     

    Pavlenka si sice sáhl, ale střela HARRYHO KANEA byla natolik razantní, že český gólman neměl šanci mí vyrazit.

  • 45+1
     

    Sterling si vybojoval v nastavení penaltu, úplně zbytečnou z pohledu českého týmu, když ho už ho beci dokázali ubránit a míč už měl v moci Pavlenka. 

  • 44
     

    Delší kombinace Anglie, kterou zakončoval Kane. Jeho pokus byl ale sražen na roh. 

  • 41
     

    Souček se sice dostal k hlavičce, ale vzápětí mu byl odpískán znovu útočný faul. Navíc stejně hlavičkoval mimo branku.

  • 40
     

    Darida nedostal možnost k zakončení, ale vybojoval alespoň roh. 

  • 39
     

    Kalasovi se neodařilo odkopnout míča byla z toho nebezpečná situace, kerou musel likvidovat až Pavlenka. 

  • 37
     

    Sancho opět hledal přihrávkou za obranu Sterlinga, tentokrát byla česká defenzíva pozorna a míč odvrátila do bezpečí.

  • 35
     

    Nepřesný odkop Pavlenky znamená, že se Angličané dostávají zadarmo k míči. 

  • 33
     

    Pavelka sestřelil Alliho a také on dostává důraznou omluvu od portugalského hlavního rozhodčího. 

  • 32
     

    Vše ale zhatil Pavelka, který se dopustil útočného faulu a Anglie bude znovu na míči. 

  • 31
     

    Barkley fauloval Daridu v hloubi anglické poloviny a Češi dostali příležitost volného kopu.

  • 29
     

    Pavlenka si nyní poradil s Kaneovým centrem z dálky. Češi se však i po inkasované brance nadále brání a jen těžko se dostávají s míček sotva za půlku hřiště. 

  • 24
     

    Nádherná akce anglického týmu končí gólem. Kane z první našel na pravé straně rozběhnutého Sancha, který z voleje poslal míč kolmicí na RAHEEMA STERLINGA a útočník Manchesteru City neměl problém trefit odkrytou Pavlenkovu bránu a posílá Anglii do vedení. 

  • 23
     

    Až v polovině první půle přišla první střela od českého týmu. Darida si předal míč z pravé na levou, ale jeho pokus zamířil hodně vedle od Pickfordovy brány. 

  • 21
     

    Dva nepříjemné centry musela řešit česká obrana. Jak pokusl Chilwella, tak i Sancha, kteří oba hledali Kanea, ale bez problémů odvrátila. 

  • 19
     

    Schick vybojoval míč a vynutil si na sebe faul. Češi mají po delší době zase možnost klidnější rozehrávky. 

  • 17
     

    Barkley se ihned zapojil do útoku, ale dvakrát dobře si nevedl, navíc si pomohl v souboji rukama a Pavlenka bude odkopávat od branky. 

  • 17
     

    Dier musí střídat a místo něj jde už nečekaně po šestnácti minutách Barkley. 

  • 15
     

    Sterling se dostával za českou obranu, ale při souboji s Kadeřábkem ztratil stabilitu a upadl. Jednalo se o čistý souboj. 

  • 13
     

    Dier dělá starosti trenérovi Southgateovi, protože ho trápí zranění a brzké střídání v anglickém týmu je na spadnutí. 

  • 10
     

    Souček se zblízka podíval na Dierovy nohy zblízka a dostává ihned od hlavního rozhodčího ráznou domluvu.

  • 10
     

    Perfektní práci odvedl Gebre Selassie, který pohlídal Sterlinga a dokázal ho obrat o míč. Český tým si může na chvíli oddechnout, protože ihned poté byl spáchán faul na Daridu. 

  • 09
     

    Walkerův centr zablokoval Novák. Angličané ale u míče zůstanou a budou zahrávat rohový kop. 

  • 06
     

    S vypětím všech sil zastavilo duo Čelůstka-Kadeřábek Chilwella uvnitř pokutového území. Míč následně skončil v autu. 

  • 04
     

    Dier se během několika sekund postaral o dva anglické fauly, zejména Gebre Selassieho poslal skluzem k zemi.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK , PA/James Wilson

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi