Český kámoš Messiho

Marek Vít po boku Lionela Messiho.

Slavná fotbalová Barcelona slavila mistrovský titul. V klubu působí i jeden Čech. Marek Vít. Seděl ve vězení za podvody a teď tvrdí, že jako člen vedení shání pro jeden z nejlepších klubů světa sponzory. A zná se s Messim.

Lionel Messi. Neymar. Luis Suárez. Andrés Iniesta. Marek Vít. Klíčoví muži, jimž může děkovat fotbalová Barcelona za zisk španělského titulu. Minimálně z vystupování svérázného českého podnikatele se může zdát, že je nedílnou součástí katalánského velkoklubu, že patří do VIP party vyvolených velké barcelonské jízdy.

Muž, jenž seděl dlouhá léta ve vězení za podvody, má podle svých slov v klubu funkci "Marketing & Sponsorship manager". Zná se s Messim, občas prý zapaří s Gérardem Piquém a jeho přítelkyní Shakirou a do klubu přináší velké sponzorské peníze "firmy ze Švýcarska". A nejen to.

Marek Vít se prý podílel na designu dresů Barcelony.Cruyff nerozumí marketingu

V roce 2011 Barcelona porušila stoletou tradici a vůbec poprvé v historii si nechala umístit na dresy logo komerčního sponzora, bohaté společnosti Quatar Foundation. Možná jste o tom slyšeli, šlo o hojně propírané téma. V podstatě za tím stál právě Marek Vít, nepostradatelný člověk. Tedy - podle svých slov. "Byl jsem jeden z těch, který se na tom podílel a podléhal kritice, dokonce Johan Cruyff (legenda Barcelony a nizozemské reprezentace, pozn. red.) řekl, že ničíme historii Barcelony, ale on rozumí fotbalu a já s kolegama marketingu," líčil pompézně české fanouškovské stránce Fcbarcelona. cz.

Navíc je skvělým fotbalistou, rovněž moderátorem a hercem, jemuž se hrnou nabídky. Životní příběh Marka Víta, někdejšího manžela exmoderátorky Mirky Čejkové a kamaráda každého, kdo v této republice něco znamená, je tak bizarní, až mu občas nebudete věřit. A možná dobře uděláte... Prodává vodu, nebo je skutečně tím, kým tvrdí, že je?

Ital všechny přesvědčí

S rodiči jako malý emigroval do Itálie, v devatenácti letech byl prý kustodem fotbalistů Perugie. Odtud jeho přezdívka Ital. Vždycky uměl přesvědčit lidi. V tom byl a je dokonalý. Už v jedenadvaceti letech se po návratu do Čech stal prezidentem hokejového klubu Vajgar Jindřichův Hradec. Vedení přesvědčil o svých kvalitách a Vajgar slavně dovedl do extraligy. Klub šlapal. Pak následoval rychlý pád: bankrot, finanční podvod. Hlavní viník? Dle soudu Marek Vít.

Tehdy dostal trest dva a půl roku. "Někteří lidé neunesli, že jsem byl v jedenadvaceti letech úspěšný. Spikli se proti mně a já neměl možnost se bránit," komentoval to před lety pro Večerník Praha.

Následně rozjel v devadesátých letech svoji milionovou show. V rodných Litoměřicích vylákal od různých lidí díky geniálním přesvědčovacím metodám velké peníze, které nikdy nevrátil. Působil dojmem mladého dravého podnikatele, jenž má všude známé. Ve sportu, v showbyznysu. V tu dobu se stal i manažerem legendárního českého fotbalisty Josefa Masopusta, jehož jménem se často zaštiťoval. A dokonce ho prý, aniž to slavný internacionál tušil, zapojil do svých dokonalých manipulačních technik.

"Vítovi jsem věřil, protože mi ho doporučil můj dlouholetý známý Josef Masopust," vyprávěl u litoměřického soudu jeden z poškozených z automobilové společnosti Autovars. Vít ji připravil o 400 tisíc korun, když slíbil výhodný šestimilionový úvěr od banky. Zůstalo u slibu. A čtyřsettisícové díry.

Šlo jen o kapku v moři lží, v němž Vít plaval na pořádně nafouknutém člunu a smál se na své obchodní partnery klesající ke dnu. "Slíbil, že nám zajistí úvěr na dvacet milionů šilinků. Pak stále potřeboval peníze, aby to mohl zařídit. Jindy se vymlouval na nehodu kamaráda. Nic nezařídil a peníze nám nevrátil. My jsme se kvůli němu zadlužili a nakonec přišli o dům i auta," vysvětlovala u soudu Dana Hrabánková, další z mnoha poškozených.

"Vše nasvědčuje tomu, že škody, které způsobil, se pohybují v desítkách milionů korun," komentoval to tehdy státní zástupce Miloslav Pešek a soudce Tomáš Möttl v rozsudku konstatoval: "Přijal rozmařilý způsob života, na který si sám nedokázal sehnat finanční prostředky poctivým způsobem."

Prezident Bohemky

Zatímco přibývala obvinění a soud se táhl, Vít byl stále větší hvězdou bulváru. Začal chodit s Mirkou Čejkovou, prezentoval se jako zámožný podnikatel. Obvinění z podvodů odmítal: "Povedu to do Štrasburku!" Chvíli se motal kolem pražské Slavie, kam ho prý "doporučil Stanislav Gross". Pro zábavu vedl svůj klub FK Vít (ano, skutečně podle jeho příjmení) Pokratice, který trénoval právě Josef Masopust, hráli v něm bývalí slavní fotbalisté. Za pár sezon zkrachoval.

Zároveň organizoval zápasy fotbalových i hokejových hvězd, motal se kolem kapely Tři sestry, jejíž frontman Lou Fanánek Hagen (viz rozhovor na str. 72) mu dodnes nemůže přijít na jméno. Vít kdysi sliboval kapele velkolepé turné po Itálii. Nekonalo se, zůstaly jen dluhy. "On pro mě neexistuje. Asi by bylo zajímavé sledovat, jak jednou opravdu špatně skončí, ale mě už to nezajímá," řekl Fanánek TÝDNU.

Jedním z památných Vítových vrcholů bylo jeho měsíční angažmá v krizí zmítaném klubu Bohemians Praha. Do funkce prezidenta klubu ho jmenoval tehdejší majitel krachujících klokanů, mediální podnikatel a Vítův chvilkový obdivovatel Tomáš Böhm. Vít slíbil vstup bohatého investora z Gibraltaru či tři velké brazilské posily (v Brazílii měl údajně sídlo jedné ze svých firem).

Odcházel za pískotu fanoušků, kteří křičeli "Ital ven", a podivné kauzy ztracených 170 tisíc korun, které měl údajně převést z klubového na svůj účet. "To je lež," bránil se tehdy Vít, proti němuž protestovali dokonce sami hráči: "Vít je podvodník, který nikdy nedodrží, co slíbí. Ať ho ani nenapadne lézt k nám do kabiny," vztekal se tehdy za všechny záložník Ondřej Szabó ve Večerníku Praha. Očividně nepochopil velikost a důležitost Vítovy osobnosti tak, jak se to podařilo Lionelu Messimu a dalším.

Nejlepší moderátor

Do vězení nastoupil Marek Vít v roce 2004, krátce po angažmá v Bohemians. A měl tam strávit nejprve osm, nakonec deset let. Kromě podvodů dostal další dva roky i za to, že bývalé manželce vyhrožoval zabitím. "Zapálím ti chatu a syna odvezu do Brazílie," hrozil podle nahrávek z roku 2002.

Seděl ve Všehrdech, Odolově, na Pankráci a Drahonicích. Téměř všude měl exkluzivní zacházení. I za mřížemi uměl přesvědčit o své planetární důležitosti. Deník Blesk dokonce zveřejnil jeho fotografii s mobilem, který měl k dispozici ve Všehrdech. Přímo ve vězení se Vít za velkého ohlasu oženil s Čejkovou. Nakonec mu byl trest zkrácen o polovinu, ven se dostal na podmínku v roce 2009. Vozil se ve stříbrném mercedesu, telefonoval zlatým osmnáctikarátovým mobilem a čas sledoval na hodinkách posázených brilianty. "Mobil jsem dostal jako dárek, stojí šedesát tisíc. A o ceně hodinek raději mlčím," vyprávěl se smíchem Blesku.

Pokračoval v organizování zápasů slavných lidí, vytvořil mužstvo hvězd, All-stars team, který si můžete objednat za cenu od 40 tisíc korun za zápas. Navíc využíval i své "slávy" a angažoval se jako moderátor různých laciných večírků. "Jsem lepší moderátor než Čejková," tvrdil o sobě po rozvodu manželství, které trvalo šest let (z toho čtyři roky byl Vít ve vězení).

Představil se i jako herec. Třeba v hudebním klipu neznámé kapely Anarchuz, kde hrál člověka v rakvi. "Producent Honza Nejedlý mi nabídl roli ve filmu Bony a Klid 2 a další nabídky se jenom hrnou," chlubil se webu Super.cz.

Zahrál si i malou roli "ujetého ředitele banky Roubíčka" v katastrofálním filmu Kameňák 4 (rok 2013). "Marek měl původně hrát roli manažera Džoržína, který ve filmu prodává trávu. On se tu roli naučil, ale pak si to rozmyslel, protože jako fotbalový manažer Barcelony nemůže být spojovaný s trávou, a to ani ve filmu," vysvětloval v Sedmičce producent filmu Pavel Pásek.

Sparťanský rozdávač vizitek

Hlavní roli v životě podnikatele (o kterém nikdo nevěděl, čím se vlastně přesně živí) hrál ale fotbal. V roce 2010 se stal "sponsorship managerem" Sparty. "Uzavřeli jsme s ním tenkrát externí smlouvu," řekl TÝDNU člověk z vedení Sparty, který v klubu tehdy byl a působí v něm dodnes. Vít sice všude rozdával svoje sparťanské vizitky, sponzora prý ale nesehnal jediného. "Spolupráce byla velmi brzy ukončena," dodává zdroj, který si nepřeje uveřejnit jméno. "Nechci, aby mi volal, to fakt nemám zapotřebí."

Sám Vít svůj odchod ze Sparty popsal tak, že "mu je Česko malé" a že má velkou nabídku: "Nechci se tady zabít. Na stole mi leží smlouva, na které jsem se domluvil s jedním španělským velkoklubem. Ze všeho mám dvacet procent."

Se Šmicerem na Nou Campu

Ano, byla to FC Barcelona. Zásadní milník pro Marka Víta, ale především samozřejmě pro klub sám. "Švýcarská firma, kterou reprezentuji, má smlouvu od března 2011. Přivádíme pro klub nové sponzory. Mě s firmou doporučil dlouholetý kamarád a ex-jogador (portugalsky bývalý hráč, pozn. red.) Romário," řekl pro fanouškovské stránky Barcy.

Na slavný Nou Camp bere osobnosti českého sportu i kultury a fotografuje se tam s nimi - fotbalisté Vladimír Šmicer, Patrik Berger, herec Jiří Langmajer a spousta dalších...

//

Exkluzivní video pro všechny, kteří nemají to štěstí dostat se Markovi na profil! Jeho život nezměníte, tak ho vy koktalové už nechte bejt!

Posted by Marek Vít mě vzal na Camp Nou za Messim. Dvakrát. on 31. květen 2015

"Pracuje na své mediální imagi, aby mohl svoji údajnou práci v Barceloně jakkoli zpeněžit na české půdě. On je geniální lhář, samozřejmě pro Barcelonu žádné sponzory neshání. Ve vedení klubu vůbec nefiguruje," myslí si však Pavel Novotný, šéfredaktor bulvárního webu Extra.cz, který o Vítovi dlouhodobě kriticky píše a podnikatel na něho prý podá žalobu.

"Vstupenky, které má, ani nejsou do VIP zóny, ale na rodinnou tribunu," říká Novotný, podle něhož je Vít v Barceloně jen veden mezi přáteli hlavního sponzora. "Je totiž velmi pravděpodobné, že se v době výkonu svého trestu v jednom z vězení potkal s katarským princem Sáním, který byl v tutéž dobu v Česku odsouzen za pohlavní zneužívání nezletilých dívek. Za mřížemi se spřátelili a Sání mu to teď vrací, protože jeho královská rodina z Kataru je prostřednictvím aerolinek hlavním sponzorem Barcelony," dedukuje šéfredaktor Extra.cz.

TÝDEN se snažil Marka Víta kontaktovat, aby okomentoval svoje současné působení v Barceloně. Odmítl. Vadí mu Novotný, který pro TÝDEN píše pravidelný společenský sloupek. V SMS Vít napsal: "Dobrý den, omlouvám se, ale nemohu s vámi mluvit na doporučení právního zástupce. Nekomunikuju s médii, pro které pracuje člověk, na kterého moji právníci podali trestní oznámení (Novotný, pozn. red.). Až rozhodne soud a policie nad tím koktavým člověkem a bude znám veřejnosti rozsudek, pak můžete přiletět do Barcelony a nějaké názory lidí hodit za hlavu. Doporučuji vám jakékoli názory a pomluvy lidí si raději nahrávat," napsal Vít a přidal vysmátý smajlík a ikonku fotbalového míče.

Není tlučhuba!

Většina celebrit a známých sportovců, které Vít do Barcelony pozval, však mluví o svérázném podnikateli jen v dobrém. "Vzal nás tam s dalším fotbalistou Luďkem Zelenkou," říká TÝDNU Petr Švancara, někdejší známý fotbalista a nyní televizní komentátor. "Skvěle jsem si to užil a konečně jsem si splnil klukovský sen podívat se na Nou Camp." Švancara si prý vše platil, vstupenku i hotel. "Ale za celkem slušné peníze, myslel jsem, že mě to bude stát daleko víc."

Ve VIP nebyli. "Seděli jsme na normální tribuně, za brankou. V pohodě jsme viděli. Díky Marku Vítovi je zájezd na Barcelonu v pohodě." Vít se prý zdravil s mnoha lidmi, kteří seděli kolem. "Trošku jsme naťukli, že v klubu pomáhá. Ale co přesně tam dělá, to nevím. Kecal bych a pouštěl bych se do tipovaček. Je to jeho věc." Podle Švancary to podvodník není. "Můžu na něj říct jenom samé dobré věci, protože se o mě v Barceloně opravdu skvěle postaral. Nepřijde mi jako tlučhuba. Já s ním mám velmi dobrou zkušenost."

Bulvární novinář Novotný namítá: "Je to Harry Jelínek (známý podvodník, který se ve třicátých letech pokusil prodat Karlštejn či pražskou tramvajovou linku, pozn. red.) českého showbyznysu." A ukazuje několik facebookových zpráv, v nichž Marek Vít mimo jiné píše, že "zarazil přestup Petra Čecha do Barcelony", protože nesnáší Čechy, a že má "o 80 procent vyšší plat než Zubizaretta," někdejší sportovní ředitel klubu. Přesto prý zůstává na zemi, jak píše jednomu z terčů svého vychloubání: "Jak vidíš, jsem úplně normální, a to jsem byl čtyři dny předtím na mejdanu se Shakirou a Piquem v Barce."

Spoustu snímků má i s Lionelem Messim, dalším ze svých "přátel". "Je to obyčejnej, velice skromnej kluk, který má rád lidi, není nafoukaný a je vtipný," popsal jej v již zmiňovaném rozhovoru pro fanouškovský web Barcelony. "Vít má přístup na tréninky, takže není problém, aby si na Messiho počkal a vyfotil se s ním jako fanoušek. Leo samozřejmě netuší, o koho jde," namítá Novotný.

Na oficiálním webu klubu není o Vítovi jediná zmínka. A k jeho (ne)angažmá se už vyjádřilo také vedení katalánského klubu. "Můžeme vás informovat, že Marek Vít není pracovníkem FC Barcelona," napsali z Barcelony bulvárnímu serveru bomba.cz. Vít si ovšem stojí za svým a dokola vykládá, že v klubu pracuje. Jeho vyprávění je většině lidí pro smích, na facebooku dokonce už vznikla stránka s názvem "Marek Vít mě vzal na Camp Nou za Messim. Dvakrát."

Tahle story je každopádně zábavná od začátku do konce. Ať je jakkoli (ne)pravdivá. Sledujme dění v katalánském klubu. Poděkuje Messi po sezoně Marku Vítovi za všechno, co pro Barcu udělal? Složí pro něj Shakira nový hit?

Foto: facebook.com

Autor: Jakub Kvasnička, Tomáš Haisl





Čtěte dále

Basketbalisté Nymburka zdolali Trepču 84:78 a zahrají si finále kvalifikace o LM

Basketbalisté Nymburka zdolali Trepču 84:78 a zahrají si finále kvalifikace o LM

Basketbalisté Nymburka porazili v semifinále kvalifikace Ligy mistrů kosovský tým Trepča 84:78 a zahrají si v neděli o postup do...

Do Prahy se vrací Světový pohár v boulderingu, Ondra bude obhajovat stříbro

Do Prahy se vrací Světový pohár v boulderingu, Ondra bude obhajovat stříbro

Do Prahy se vrací Světový pohár v boulderingu. Uskuteční se od pátku do neděle na Letenské pláni. Největší domácí hvězda Adam...

Fotbalisté Sparty se po 19 letech představí v LM, ve středu hostí Salcburk

Fotbalisté Sparty se po 19 letech představí v LM, ve středu hostí Salcburk

Velký fotbalový svátek čeká ve středu Spartu a její příznivce. Letenští se poprvé od prosince 2005 představí v Lize mistrů, kam...

Černý kritizoval převahu fanoušků soupeře v hledišti domácího stadionu

Černý kritizoval převahu fanoušků soupeře v hledišti domácího stadionu

Fotbalista Václav Černý se nemohl smířit s atmosférou, v jaké se odehrál druhý zápas české reprezentace ve skupině B1 v Lize...

Češi prohráli v Davis Cupu 0:3 i s Austrálií a čtvrtfinále nezopakují

Češi prohráli v Davis Cupu 0:3 i s Austrálií a čtvrtfinále nezopakují

Čeští tenisté prohráli také vinou zdravotních potíží ve skupinové fázi Davisova poháru dnešní utkání s Austrálií 0:3 na zápasy a...

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Současný mistr České republiky ve všestrannosti Marek Pokorný to má při otázce na výjimečné koně zatím poměrně jednoduché. Ve své...

Olympijské hry v Paříži - přehled

Olympijské hry v Paříži - přehled sportů a sportovišť

Poprvé od Londýna 2012 a netradičně již po třech letech od posledních olympijských her v Tokiu se největší sportovní akce roku...

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté si po nepovedeném vystoupení na mistrovství Evropy v Německu pohoršili v žebříčku reprezentací FIFA o 13 míst na...

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Téměř čtvrt století čekali českoslovenští sportovci na premiérové zlato z olympijských her, než před sto lety v Paříži gymnasta...

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Po dvouměsíční letní pauze začne v pátek nový ročník první fotbalové ligy. Po dvou mistrovských primátech za sebou bude o vítězný...

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili ve finále mistrovství Evropy Anglii 2:1. Turnaj ovládli po dvanácti letech a ziskem rekordního...

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Tenistka Kateřina Siniaková získala ve čtyřhře třetí wimbledonský titul a celkově devátou grandslamovou trofej. S Američankou...

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Tenistka Barbora Krejčíková vyhrála poprvé v kariéře Wimbledon ve dvouhře. Osmadvacetiletá hráčka porazila ve finále na londýnské...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi