Boj Sparty s Libercem skončil remízou

Libor Došek z AC Sparta Praha (vlevo) a Miloš Brezinský z FC Slovan Liberec v utkání 28. kola první fotbalové ligy, které se hrálo 14. května v Praze.Fotbalová liga se dozví jméno nového mistra podle všeho až v posledním kole. Souboj týmů z čela tabulky mezi Spartou Praha a Slovanem Liberec totiž skončil remízou 1:1 a mezi oběma kluby je i nadále jednobodový rozdíl.

Sparta zůstala v čele, bod za druhým Libercem je nyní Mladá Boleslav, která nastoupí proti Severočechům v posledním kole.

Letenský stadion se nestačil v dusném počasí ani zaplnit a už oněměl překvapením, protože do vedení se dostali rychle hosté. Sparťané se již tradičně špatně rozjížděli a soupeř toho dokonale využil, když ve čtvrté minutě naskočil na roh nejlépe Nezmar a jeho přesný zásah hlavou znamenal liberecké vedení.

Sparta se chvíli ze šoku dostávala a první střelu směrem k brance Slovanu vyslal až v desáté minutě, kdy dorazila do ochozů většina libereckých fanoušků. S jejich příchodem jako by z hostujících hráčů spadla vítězná nálada a na aktivitě začali přidávat sparťané.
První větší šanci si vypracovali v 18. minutě a hned z toho byl gól v Hauzrově síti. Řepka po Nezmarově faulu sám rozehrával nedaleko za polovinou trestný kop, který s přispěním stopera Košťála přistál u zadní tyče na Matušovičově noze. Chvíli se zdálo, že bude hledat před brankou Kuliče, ale pak využil Hauzrova postavení a poslal mu míč mezi nohama do branky.

Na Liberecké padla po inkasovaném gólu krize. Tu ještě umocnila dvě vynucená střídání, k nímž musel trenér Lavička sáhnout ještě před poločasem kvůli zranění Šinglára a Hodúra, který odešel těsně před pauzou.

Sparta se po půlhodině dostala do trvalého tlaku, kterému hosté čelili jen s velkými obtížemi. Domácí tým zkoušel štěstí pomocí centrů i kombinací a nebýt brankáře Hauzra, sparťané by určitě vedli. Několikrát se sice o šanci připravili sami, ale především při Horváthově trestném kopu a Kuličově dorážce z blízka napravil jesličky při inkasované brance. Tečku za poločasem udělala Matušovičova hlavička těsně vedle tyče.

Jako první po změně stran se předvedl ve své ligové premiéře sedmnáctiletý slovenský talent Vlasko, který v žákovském věku kdysi působil i ve Spartě: probil se středem hřiště před šestnáctku, kde přistrčil míč k Pudilovi a ten tvrdou ránou z levé strany pořádně vyzkoušel schopnosti svého reprezentačního spoluhráče Blažka.

Jenže po hodině hry se začala svižná hra ze závěru poločasu vytrácet. Hosté se důsledněji než v prvním poločase věnovali obraně a domácí měli více problémů se dostat za jejich defenzivní blok. S přibývajícími minutami navíc bylo stále zřejmější, že hosté už nemají příliš ofenzivních nápadů a byli by spokojenější s remízou.

Pět minut před koncem ale mohla Sparta jejich pasivitu potrestat. Obrana zaváhala při zaběhnutí Doška mezi stopery, který se řítil sám na Hauzra. Brankáře obešel, ale dostal se do nevýhodné situace, a tak si kličku zopakoval a mezi čtyřmi obránci se pokusil vystřelit. K radosti mu nakonec chybělo málo, protože míč orazítkoval libereckou tyč. A tak zápas o přiblížení se mistrovskému titulu vítěze neměl.

Bílek: Začátek byl špatný, pak jsme začali hrát

Sparťanský trenér Michal Bílek byl stejně jako jeho svěřenci zklamáni. Letenský klub totiž věřil, že dnes udělá rozhodující krok k mistrovskému titulu. Bílkovi se nelíbil nejen výsledek, ale také hra v úvodních minutách. "Špatně jsme vstoupili do utkání, měli jsme malý pohyb, naopak soupeř dobře kombinoval a my s tím měli velké problémy," řekl.

Pak se ale začalo jeho týmu dařit, jak si představoval. "Začali jsme hrát, jak jsme chtěli a po gólu soupeře přitlačili a byli blíže i druhé brance. Jenže ta nepřišla, ve druhém poločase se navíc hra hodně změnila, byl to spíše boj a teď máme pochmurnou náladu," uvedl domácí kouč.

Rozhorlily ho pouze dotazy na střet Tomáše Řepky ze závěru zápasu, kdy vytrhl míč z rukou Kostaričana Parkse. V případě žluté karty by si totiž ve zbytku soutěže už nezahrál. "V závěru to bylo hodně hektické, v takových vypjatých situací občas dochází k různým strkanicím," prohlásil Bílek.

Podle Lavičky šlo o souboj statečných srdcí

Jeho kolega Vítězslav Lavička označil zápas na Letné vzletně jako souboj statečných srdcí. Měl tím na mysli, že hra jeho mužstva se po vedoucím gólu sesypala kvůli dvěma zraněním. "To naši hru hodně ovlivnilo, naskočili hráči s nulovými ligovými zkušenostmi a měli jsme chvíli problémy," přiznal liberecký kouč, že závěr poločasu dohrávali jeho svěřenci s vypětím všech sil.

Po pauze se hra Liberce změnila. "Začali jsme více vycházet ze zabezpečené obrany, hra se přesunula do mnoha soubojů a byla to už spíše válka, v níž rozhodovala osobní statečnost," mínil Lavička. Pochvaloval si mladého Vlaska a naznačil, že pokud Hodúr bude i nadále zraněn, dostane jeho sedmnáctiletý krajan znovu šanci. "Jeho schopnosti jsou velké a svoji šanci chytil správně právě na Spartě, kde sám v žákovském věku působil," připomněl, že Vlasko ve dvanácti letech hrál půl roku za letenské žáky.

Oba trenéři jsou přesvědčeni, že o titulu se rozhodne až v závěrečném 30. kole, i když Sparta by ho za určitých okolností mohla získat už o týden dříve. "Ve hře jsou stále všechny čtyři kluby, ale sparťané mají nejvíce bodů, a tak i nejblíže," řekl Lavička. Bílek ho hned doplnil, že to ještě nemusí moc znamenat. "Ale je pravda, že máme všechno ve své moci," připomněl, že dvě výhry by znamenaly mistrovské oslavy na Letné.

Výsledek:
Sparta Praha - FC Slovan Liberec 1:1 (1:1)
Branky: 18. Matušovič - 4. Nezmar. Rozhodčí: Jílek - Wilczek, Slavík. ŽK: Hodúr, Pudil, Vlasko (všichni Liberec). Diváci: 18 557.

Sestavy:
Sparta: Blažek - Pospěch, Kučera, Řepka, Zabavník - Kolář (69. Kisel), Hušek, Horváth (86. Rezek), Matušovič - Došek, Kulič. Trenér: Bílek.
Liberec: Hauzr - Matula, Košťál, Brezinský, Janů - Šinglár (20. Parks), Papoušek, Bílek, Hodúr (44. Vlasko), Pudil - Nezmar (89. Jonáš). Trenér: Lavička.

Tabulka:
1. Sparta 28 16 8 4 37:20 56
2. Liberec 28 15 10 3 42:18 55
3. Mladá Boleslav 28 16 6 6 43:26 54
4. Slavia 28 15 7 6 40:21 52
5. Teplice 28 11 9 8 43:35 42
6. Plzeň 28 11 9 8 33:28 42
7. Ostrava 28 10 10 8 36:31 40
8. Brno 28 11 7 10 32:32 40
9. Jablonec 28 8 11 9 28:30 35
10. České Budějovice 28 9 7 12 26:39 34
11. Most 28 5 15 8 30:35 30
12. Kladno 28 7 9 12 22:35 30
13. Zlín 28 5 11 12 19:31 26
14. Olomouc 28 6 7 15 28:40 25
15. Příbram 28 3 12 13 15:34 21
16. Slovácko 28 2 10 16 17:36 16

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Jamesův syn debutoval v dresu Lakers, s otcem si zatím nezahrál

Jamesův syn debutoval v dresu Lakers, s otcem si zatím nezahrál

Syn basketbalové hvězdy LeBrona Jamese Bronny má za sebou debut v dresu Los Angeles Lakers, se svým slavným otcem si však v...

Slavia v Evropské lize remizovala s Ajaxem 1:1, vyrovnal Chorý

Slavia v Evropské lize remizovala s Ajaxem 1:1, vyrovnal Chorý

Fotbalisté Slavie ve druhém utkání hlavní fáze Evropské ligy doma remizovali s Ajaxem Amsterodam 1:1. Skóre otevřel Branco van...

FIFA opět odložila rozhodnutí o případném trestu pro Izrael za válku v Gaze

FIFA opět odložila rozhodnutí o případném trestu pro Izrael za válku v Gaze

Mezinárodní federace FIFA znovu odložila rozhodnutí o případných sankcích za válku v Pásmu Gazy, které pro Izrael požaduje...

Nemec byl v Praze na NHL už jako kluk, teď se chce ukázat prarodičům

Nemec byl v Praze na NHL už jako kluk, teď se chce ukázat prarodičům

Slovenský hokejový obránce Šimon Nemec v roce 2010 jako malý kluk sledoval v O2 areně souboj Bostonu s Phoenixem, teď si...

Zemřela sportovní gymnastka Černá, dosud poslední česká mistryně světa

Zemřela sportovní gymnastka Černá, dosud poslední česká mistryně světa

Ve věku 61 let zemřela v pondělí 30. září po dlouhé nemoci bývalá sportovní gymnastka Věra Černá, mistryně světa ve cvičení na...

Hlasy po utkání fotbalové Evropské ligy Frankfurt - Plzeň (3:3)

Fotbalisté Plzně smazali dvoubrankovou ztrátu a ve Frankfurtu remizovali 3:3

Fotbalisté Plzně na úvod hlavní fáze Evropské ligy smazali ve Frankfurtu dvoubrankovou ztrátu a s vítězem soutěže ze sezony...

Žabiny si po deseti letech zahrají Evropskou ligu, v Szekszárdu zvítězily 80:73

Žabiny si po deseti letech zahrají Evropskou ligu, v Szekszárdu zvítězily 80:73

Basketbalistky Žabin si po deseti letech zahrají Evropskou ligu. V odvetném zápase kvalifikace zvítězily v maďarském Szekszárdu...

Thomasová na úvod play off WNBA dalším triple doublem opět vylepšila rekord

Thomasová na úvod play off WNBA dalším triple doublem opět vylepšila rekord

Bývalá opora USK Praha Alyssa Thomasová předvedla na úvod play off WNBA patnáctý triple double v soutěži, čímž opět vylepšila...

Češi prohráli v Davis Cupu 0:3 i s Austrálií a čtvrtfinále nezopakují

Češi prohráli v Davis Cupu 0:3 i s Austrálií a čtvrtfinále nezopakují

Čeští tenisté prohráli také vinou zdravotních potíží ve skupinové fázi Davisova poháru dnešní utkání s Austrálií 0:3 na zápasy a...

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Současný mistr České republiky ve všestrannosti Marek Pokorný to má při otázce na výjimečné koně zatím poměrně jednoduché. Ve své...

Olympijské hry v Paříži - přehled

Olympijské hry v Paříži - přehled sportů a sportovišť

Poprvé od Londýna 2012 a netradičně již po třech letech od posledních olympijských her v Tokiu se největší sportovní akce roku...

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté si po nepovedeném vystoupení na mistrovství Evropy v Německu pohoršili v žebříčku reprezentací FIFA o 13 míst na...

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Téměř čtvrt století čekali českoslovenští sportovci na premiérové zlato z olympijských her, než před sto lety v Paříži gymnasta...

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Po dvouměsíční letní pauze začne v pátek nový ročník první fotbalové ligy. Po dvou mistrovských primátech za sebou bude o vítězný...

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili ve finále mistrovství Evropy Anglii 2:1. Turnaj ovládli po dvanácti letech a ziskem rekordního...

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Tenistka Kateřina Siniaková získala ve čtyřhře třetí wimbledonský titul a celkově devátou grandslamovou trofej. S Američankou...

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Tenistka Barbora Krejčíková vyhrála poprvé v kariéře Wimbledon ve dvouhře. Osmadvacetiletá hráčka porazila ve finále na londýnské...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi