Michael Schumacher má otok mozku. Přežije? Lékaři mlčí

Michael Schumacher.

Sedminásobný mistr světa formule 1 Michael Schumacher je po nedělní nehodě na lyžích stále v kritickém stavu a bojuje o život. Oznámilo to vedení nemocnice v Grenoblu, kde leží v umělém spánku s těžkým poraněním hlavy. Schumacher má otok mozku, o dalším možném vývoji jeho zdravotního stavu lékaři nechtějí hovořit.

Sedminásobný šampion formule 1 Michael Schumacher. "Je v umělém spánku. Snažíme se redukovat otok mozku a snížit tlak mezi mozkem a lebkou. Byl operován, zákrok proběhl bez větších problémů. Jeho stav není stabilizovaný, je kritický," uvedl na tiskové konferenci Jean-Francois Payen, hlavní anesteziolog nemocnice v Grenoblu. Další operace v současnosti plánovány nejsou. Do prognóz se doktoři nechtěli pouštět. "Soustředíme se pouze na jeho aktuální stav, bereme to hodinu po hodině. Snažíme se získat čas," řekl lékař.

"Obecně po těchto úrazech se pouze jeden z pěti pacientů dostane do stavu užitečného života," řekl Radiožurnálu neurochirurg Vladimír Beneš.

Doktoři udržují Schumacherovu tělesnou teplotu v rozmezí 34-35 stupňů Celsia, aby byl mozek vystaven co nejméně vnějším vlivům. Díky tomu bude moci být lépe zásobován kyslíkem.

Na univerzitní kliniku do Grenoblu byl Schumacher v neděli převezen poté, co se ráno v Méribelu zranil při lyžování mimo upravenou sjezdovku. Při pádu se uhodil hlavou do kamene, život mu zachránila přilba. "Bez helmy by to ani do nemocnice nezvládl," potvrdil lékař a dodal, že k nárazu muselo dojít ve vysoké rychlosti.

Zájem o zprávy o Schumacherově stavu je mezi novináři značný. Po nehodě byl Schumacher sice při vědomí, nicméně reagoval zmateně. "Nebyl schopen odpovídat na otázky a nevykazoval normální reakce," řekli lékaři. Do nemocnice v Grenoblu už byl dopraven v kómatu.

Anatomické detaily nechtěli lékaři s ohledem na Schumacherovu rodinu zveřejňovat. U čtyřiačtyřicetiletého německého pilota je manželka Corinna a jejich dvě děti. Německá média informovala, že za Schumacherem přijeli i dlouholetí spolupracovníci ze světa F1 Jean Todt a Ross Brawn, tuto zprávu však pilotova manažerka Sabine Kehmová popřela.

V Grenoblu je bývalý formulový šampion v péči svého dobrého známého profesora Gérarda Saillanta, jenž přicestoval z Paříže. Schumachera operoval v roce 1999, když si jezdec při nehodě v Silverstonu zlomil lýtkovou a holenní kost. Saillant je šéfem specializovaného centra na poranění mozku a páteře.

Schumacher bojuje o život v nemocnici v Grenoblu.Poté co nemocnice oznámila vážnost Schumacherova zranění, vzedmula se na sociálních sítích vlna účasti. Přání brzkého uzdravení mu na dálku posílaly německé sportovní hvězdy typu basketbalisty Dirka Nowitzkého či fotbalisty Lukase Podolského a také jeho bývalí kolegové ze světa F1.

"Modlím se za tebe, bratře. Doufám, že se rychle uzdravíš. Bůh ti žehnej, Michaeli," napsal na Twitteru Schumacherův dlouholetý kolega z týmu Ferrari Felipe Massa z Brazílie. "Mé myšlenky jsou v této těžké době u Michaela Schumachera. Má více než kdokoli jiný sílu, aby to překonal," uvedl Němcův bývalý soupeř Jenson Button z Británie.

Ve šťastný konec věří ředitel závodů FIS Günter Hujara, jenž se zasloužil o velký pokrok v otázkách bezpečnosti při závodech ve sjezdovém lyžování. "Schumacherovo zranění je podobné těm, která v minulých sezonách utrpěli (Daniel) Albrecht a (Johan) Grugger. Byli vážně zranění, ale dokázali se zotavit a žijí normální život," řekl Hujara agentuře Reuters s odkazem na sjezdaře, kteří se vážně zranili v Kitzbühelu. Albrecht po pádu zůstal tři týdny v komatu. "Schumacher nejel tak rychle jako oni, takže má slušnou šanci. Sportovci mají sílu překonat těžké časy," dodal.

Na zranění slavného sportovce reagovala prostřednictvím svého mluvčího i německá kancléřka Angela Merkelová. "Stejně jako miliony Němců byli i spolková kancléřka a členové vlády mimořádně zděšeni, když se dozvěděli o těžké nehodě Michaela Schumachera na lyžích. Spolu s ním a jeho rodinou doufáme, že zranění překoná a uzdraví se," uvedl mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Nemocnici v Grenoblu ještě v neděli večer oblehli zástupci médií a fanoušci, kteří čekali na informace o stavu svého idolu. Univerzitní klinika byla pro veřejnost uzavřena.

Schumacherovu kariéru provázela obvinění z nebezpečné jízdy po takových incidentech jako v roce 2010, kdy se málem srazil s bývalým týmovým kolegou Rubensem Barrichellem. Jeho zatím nejtěžší bitva se však může odehrávat právě nyní.

Celý život ho honí láska k rychlosti a riziku

Schumacher sice v roce 2012 odešel do důchodu po zářivé kariéře, ale jeho láska k rychlosti a nebezpečí ho přivedla k nynějšímu vážnému zranění hlavy.

Michael Schumacher na lyžích.Ředitel střediska Méribel Christophe Gernigon-Lecomte uvedl, že Schumacher upadl při jízdě mimo upravené sjezdovky. Po letech závodění ve vysoce riskantní formuli 1 a zisku rekordních sedmi světových titulů jeho nehoda naznačuje, že ani odchod do závodního důchodu nijak neotupil jeho radost z nebezpečí.

Coby závodník F1 byl Schumacher znám odvážnými předjížděcími manévry, občas až bezhlavým riskováním v honbě za vítězstvím a také mistrovským zvládáním ošidných podmínek na trati v případě deště.

Když získal svůj první světový titul v roce 1994 ve stáji Benetton, udělal to dost kontroverzním způsobem, když v závěrečném závodě narazil do svého soupeře o titul Damona Hilla. To bylo poté, co zahodil vlastní naděje, když vyjel mimo trať, protože zbytečně riskoval ve chvíli, kdy už pohodlně vedl.

To bylo typické pro Schumacherův postoj "vyhrát za každou cenu" a jeho ochotu opravdu hodně riskovat, aby vítězství dosáhl. Při závěrečném závodě v roce 1997 téměř zavinil podobnou nehodu, když bojoval o titul s Jacquesem Villeneuvem. Za tento incident byl zpětně na celou sezonu diskvalifikován.

Ani tyto přešlapy Schumachera nezpomalily a nezmírnily jeho hlad po úspěchu. V letech 2000 až 2004 posbíral pět titulů ve stáji Ferrari. Ze závodního světa odešel na konci sezony v roce 2006, než se v roce 2010 pokusil o neúspěšný návrat u Mercedesu.

I během svého závodního důchodu ovšem přežil děsivou nehodu, když spadl při závodění na motorce v Španělsku. Tehdy ho pustili z nemocnice po pouhých pěti hodinách.

Schumacher je statisticky nejúspěšnější pilot v historii formule 1. Drží mnoho rekordů, vedle nejvyššího počtu titulů získal i nejvíce vítězství, nejrychlejších kol, pole position, bodů a nejvyšší počet výher v jedné sezoně. Největšími soupeři Schumachera v dobách jeho největší slávy byli Hill, Villeneuve a Mika Häkkinen. Jejich vzájemné souboje poháněné neuhasitelnou soutěživostí vešly do historie F1.

Do nemocnice transportoval Schumachera vrtulník.Schumacher se narodil 3. ledna 1969 v Hürth-Hermühlheimu v Severním Porýní-Vestfálsku v rodině kamnáře a zedníka Rolfa Schumachera, který rekonstruoval místní motokárovou dráhu, u níž jeho manželka Elisabeth provozovala kavárnu. O šest let později se narodil Michaelův mladší bratr Ralf, který se později rovněž stal úspěšným závodníkem formule 1.

Na motokárách začal Michael Schumacher jezdit už ve čtyřech letech. Do roku 1987 už byl německým a evropským motokárovým šampionem a opustil školu, aby začal pracovat jako mechanik-učeň; brzy ale začal profesionálně závodit.

V roce 1990 vyhrál německé mistrovství F3 a najal ho Mercedes, aby řídil sportovní vozy. Jen o rok později vpadl na scénu formule 1 a při svém prvním závodu v Belgii za tým Jordan skončil v kvalifikaci na sedmém místě. Mladého Němce okamžitě přetáhl Benetton, kde v roce 1992 vyhrál svůj první závod formule 1 - opět na těžkém belgickém okruhu. Během následujících čtyř sezon u Benettonu vyhrál 18 závodů a připsal si dva tituly světového šampiona v letech 1994 a 1995.

V roce 2002 vyhrál celkem jedenáctkrát a ve všech 17 závodech vystoupil na stupně vítězů. V roce 2003 překonal šestým titulem rekord Juana Manuela Fangia a rok 2004 se stal jeho nejlepší sezonou, v níž vyhrál 13 závodů.

Foto: ČTK/AP

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi