Hamilton je šampionem F1. Po infarktovém finiši

Lewis Hamilton se dočkal vysněného titulu.Britský pilot Lewis Hamilton je novým mistrem světa formule 1. Poprvé v kariéře. Jako nejmladší jezdec v historii. Jako první jezdec černé pleti (ostatně žádný jiný před ním ve formuli 1 nezávodil). Po infarktovém finiši, jaký historie motoristického sportu dlouho nepamatuje.

V neuvěřitelně dramatickém finále sezony na trati v Sao Paulu stačila Hamiltonovi pátá pozice, na kterou se dostal v posledním kole.

Závod vyhrál jediný Britův konkurent v boji o titul, Brazilec Felipe Massa s monopostem ferrari. Jenže ani to mu k vytoužené trofeji nepomohlo. V součtu výsledků všech 18 závodů seriálu ztratil na vítězného Hamiltona jediný bod. Nic platné mu nebylo ani to, že vyhrál v sezoně víc závodů (6), než Hamilton (5).

BRAZILSKÁ BITVA O TITUL V OBRAZECH - PODÍVEJTE SE ZDE

FORMULE 1 - Velká cena Brazílie
1. Massa (Braz./Ferrari) 1:34:11,435 (průměrná rychlost: 189,222 km/h), 2. Alonso (Šp./Renault) -13,298, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) 16,235, 4. Vettel (Něm./Toro Rosso) -38,011, 5. Hamilton (Brit./McLaren-Mercedes) -38,907, 6. Glock (Něm./Toyota) -44,368, 7. Kovalainen (Fin./McLaren-Mercedes) -55,074, 8. Trulli (It./Toyota) -1:08,463, 9. Webber (Austr./Red Bull) -1:19,666, 10. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) -1 kolo.

Konečné pořadí MS:
1. Hamilton                   98 bodů
2. Massa                       97 bodů
3. Räikkönen                 75 bodů
4. Kubica (Pol./BMW)     75 bodů
5. Alonso                     61 bodů
6. Heidfeld                    60 bodů
7. Kovalainen                53 bodů
8. Vettel                      35 bodů

Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 172 bodů, 2. McLaren-Mercedes 151, 3. BMW-Sauber 135, 4. Renault 80, 5. Toyota 56, 6. Toro Rosso 39, 7. Red Bull 29, 8. Williams 26.
O titul přišel Brazilec na okruhu, na kterém vyrostl, v samém finiši. Vlastně jinak: dlouho byl bez šance, pak byl nakrátko mistrem světa, a pak vicemistrem. Definitivně.

Shrňme si události posledních dvou kol závodu, který vstoupí do dějin formulového šampionátu jako jeden z nejdramatičtějších v historii.

Byly to vskutku infarktové chvíle. Závod už spěl do finiše. Vedl Massa, Hamilton byl pátý.

A pak to přišlo.

Hamilton po ataku Poláka Kubici z BMW lehce chybuje, toho využívá Němec Vettel z Toro Rosso a odsouvá Brita na šestou příčku.

V tu chvíli je mistrem světa Massa!

A drama pokračuje. Hamilton s mclarenem marně stíhá německého konkurenta, jemuž ve voze vrčí motor Ferrari. Zdá se, že neuvěřitelné se stalo skutečností - tedy že Hamilton jako před rokem těsně přijde o titul šampiona.

A je tu poslední kolo.

Massa projíždí cílem a v garáži Ferrari se začíná slavit. Euforie tam vydrží jen deset vteřin.

Zčistajasna zpomaluje Němec Glock s toyotou. Jede na pneumatikách na sucho, přitom v tu chvíli už podruhé v závodě prší. Glock skoro stojí a propadá se na šestou příčku. A Hamilton protíná cílovou pásku jako pátý.

Přesně tenhle výsledek mu stačí k zisku titulu. Kdyby skončil jen o příčku níž, byl jen vicemistrem. Jako loni, kdy mu prvenství uniklo o bod.

Podívejte se na události posledních kol Velké ceny Brazílie na videozáznamu:

 

Tentokrát měl štěstí na své straně. Rozdílový bodík teď hraje v jeho prospěch.

Karty před závodem byly jasně rozdány: Hamilton měl před Massou sedmibodový odstup, stačilo mu dojet pátý. A tak se i stalo.

Hamiltona v cíli odmávli tradičním šachovnicovým praporem členové jeho rodiny. A začala mohutná oslava.

Přehled nemladších mistrů světa F1: 

Hamilton se v Brazílii stal mistrem světa formule 1 ve věku 23 let, devět měsíců a 26 dnů. Britský pilot tím o čtyři měsíce předčil dosud nejmladšího šampiona Fernanda Alonsa.


1. Lewis Hamilton (Brit./2008) 23 let 9 měsíců 26 dnů,
2. Fernando Alonso (Šp./2005) 24 let 1 měsíc 27 dnů,
3. Emerson Fittipaldi (Braz./1972) 25 let 8 měsíců 29 dnů,
4. Michael Schumacher (Něm./1994) 25 let 10 měsíců 10 dnů.

Je to kuriózní výsledek, zvlášť když se ohlédneme o rok zpět. Také tehdy byl Hamilton ve hře o titul, byl favorit, ale v Brazílii, na stejném okruhu, kde teď slaví životní úspěch, mu doslova protekl mezi prsty. O bod prohrál s Kimim Räikkönenem z Ferrari. Teď se situace zrcadlově obrátila, jen místo s Finem soupeřil s jeho stájovým kolegou Massou. A loňskou prohru Ferrari oplatil.Hamiltonovi je v den triumfu přesně 23 let, 9 měsíců a 26 dní. Nikdo mladší nikdy seriál nejprestižnějšího motoristického seriálu nevyhrál.

Mladý Brit je prvním vítězem v barvách McLarenu od roku 1999, kdy pro britskou stáj získal titul Fin Mika Häkkinen. A je prvním britským vítězem od roku 1996, kdy triumfoval Damon Hill.

Stáji McLaren se tak mnohonásobně vyplatila péče, kterou do Hamiltona vložila. Šéf týmu Ron Dennis si ho vyhlédl, vychoval, doslova vypiplal - a dopomohl mu k titulu mistra světa.

LEWIS HAMILTON - SEZNAMTE SE S NOVÝM MISTREM SVĚTA

Lewis Hamiltonnarozen: 7. ledna 1985 ve Stevenage (Hertfordshire)
výška a váha: 174 cm, 68 kg

státní příslušnost: Velká Británie

 

Motoristickou kariéru začal v roce 1993, když mu bylo osm let. V deseti vyhrál svůj první britský šampionát motokár. Na slavnostním ceremoniálu prý potkal šéfa stáje F1 McLaren Rona Dennise a řekl mu: „Jednou chci jezdit v F1 za váš tým."

 

Ve 13 letech se dostal do programu stáje McLaren a automobilky Mercedes-Benz na podporu mladých talentovaných závodníků, kde si ho Ron Dennis všiml a podepsal s ním dlouhodobou smlouvu, která mladému závodníkovi zajišťovala finanční a technickou podporu v rozvoji jeho motoristické kariéry.

 

Hamilton posléze vyhrál sérii britské formule Renault, evropskou formuli 3 a seriál GP2. V roce 2007 se stal pilotem F1 a stájovým kolegou dvojnásobného mistra světa Fernanda Alonsa. Vstup Lewise Hamiltona do nejvyšší automobilové třídy oznámila stáj McLaren 24. listopadu 2006, ačkoli s jezdcem byla dohodnutá už od září. Vedení stáje ale nechtělo, aby revoluční novinka zapadla ve srovnání s oznámením Michaela Schumachera o konci kariéry.

 

Britský pilot McLarenu Lewis Hamilton - nový mistr světa formule 1.Prvním závodem v F1 byla pro Hamiltona Velká cena Austrálie (18. 3. 2007), poprvé vyhrál červnovou Velkou cenu Kanady (10. 6. 2007).

 

Ve své první sezoně získal Hamilton řadu nováčkovských rekordů a v mistrovství světa skončil druhý za Kimim Räikkönenm o jeden bod. Hamilton několikrát prohlásil, že v týmu McLaren chce zůstat až do konce své kariéry v F1.

 

Lewis Carl Hamilton, který dostal jméno podle amerického sprintera Carla Lewise, je prvním pilotem černé pleti v historii F1. Prarodiče z otcovy strany emigrovali z Grenady. Jeho otec Anthony a bratr Nicolas doprovázejí Hamiltona na všech závodech.

 

Hamilton dosud vyhrál 9 Velkých cen, dvaadvacetkrát se umístil na pódiu.

 

Hamiltonova přítelkyně: Nicole Scherzingerová.Osobní život:

Oblíbená hudba: Hip-hop, R&B, Reggae and Funky House
Oblíbení interpreti: The Roots, De La Soul, 2Pac, Biggie, Nas, Bob Marley, Sizzla, Sean Paul, Freddie McGregor, UB40, Chaka Demus & Piliers, Beenie Man, Sanchez, Warrior King
Koníčky: hudba, hra na kytaru, knihy, cyklistika, squash, tenis, motokáry, setkávání s přáteli, kino, DVD
Hamiltonovou přítelkyní je zpěvačka skupiny Pussycat Dolls Nicole Scherzingerová

 

Zdroj: Mediafax

Foto: AP

Autor: - nec -





Čtěte dále

Jamesův syn debutoval v dresu Lakers, s otcem si zatím nezahrál

Jamesův syn debutoval v dresu Lakers, s otcem si zatím nezahrál

Syn basketbalové hvězdy LeBrona Jamese Bronny má za sebou debut v dresu Los Angeles Lakers, se svým slavným otcem si však v...

Slavia v Evropské lize remizovala s Ajaxem 1:1, vyrovnal Chorý

Slavia v Evropské lize remizovala s Ajaxem 1:1, vyrovnal Chorý

Fotbalisté Slavie ve druhém utkání hlavní fáze Evropské ligy doma remizovali s Ajaxem Amsterodam 1:1. Skóre otevřel Branco van...

FIFA opět odložila rozhodnutí o případném trestu pro Izrael za válku v Gaze

FIFA opět odložila rozhodnutí o případném trestu pro Izrael za válku v Gaze

Mezinárodní federace FIFA znovu odložila rozhodnutí o případných sankcích za válku v Pásmu Gazy, které pro Izrael požaduje...

Nemec byl v Praze na NHL už jako kluk, teď se chce ukázat prarodičům

Nemec byl v Praze na NHL už jako kluk, teď se chce ukázat prarodičům

Slovenský hokejový obránce Šimon Nemec v roce 2010 jako malý kluk sledoval v O2 areně souboj Bostonu s Phoenixem, teď si...

Zemřela sportovní gymnastka Černá, dosud poslední česká mistryně světa

Zemřela sportovní gymnastka Černá, dosud poslední česká mistryně světa

Ve věku 61 let zemřela v pondělí 30. září po dlouhé nemoci bývalá sportovní gymnastka Věra Černá, mistryně světa ve cvičení na...

Hlasy po utkání fotbalové Evropské ligy Frankfurt - Plzeň (3:3)

Fotbalisté Plzně smazali dvoubrankovou ztrátu a ve Frankfurtu remizovali 3:3

Fotbalisté Plzně na úvod hlavní fáze Evropské ligy smazali ve Frankfurtu dvoubrankovou ztrátu a s vítězem soutěže ze sezony...

Žabiny si po deseti letech zahrají Evropskou ligu, v Szekszárdu zvítězily 80:73

Žabiny si po deseti letech zahrají Evropskou ligu, v Szekszárdu zvítězily 80:73

Basketbalistky Žabin si po deseti letech zahrají Evropskou ligu. V odvetném zápase kvalifikace zvítězily v maďarském Szekszárdu...

Thomasová na úvod play off WNBA dalším triple doublem opět vylepšila rekord

Thomasová na úvod play off WNBA dalším triple doublem opět vylepšila rekord

Bývalá opora USK Praha Alyssa Thomasová předvedla na úvod play off WNBA patnáctý triple double v soutěži, čímž opět vylepšila...

Češi prohráli v Davis Cupu 0:3 i s Austrálií a čtvrtfinále nezopakují

Češi prohráli v Davis Cupu 0:3 i s Austrálií a čtvrtfinále nezopakují

Čeští tenisté prohráli také vinou zdravotních potíží ve skupinové fázi Davisova poháru dnešní utkání s Austrálií 0:3 na zápasy a...

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Současný mistr České republiky ve všestrannosti Marek Pokorný to má při otázce na výjimečné koně zatím poměrně jednoduché. Ve své...

Olympijské hry v Paříži - přehled

Olympijské hry v Paříži - přehled sportů a sportovišť

Poprvé od Londýna 2012 a netradičně již po třech letech od posledních olympijských her v Tokiu se největší sportovní akce roku...

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté si po nepovedeném vystoupení na mistrovství Evropy v Německu pohoršili v žebříčku reprezentací FIFA o 13 míst na...

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Téměř čtvrt století čekali českoslovenští sportovci na premiérové zlato z olympijských her, než před sto lety v Paříži gymnasta...

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Po dvouměsíční letní pauze začne v pátek nový ročník první fotbalové ligy. Po dvou mistrovských primátech za sebou bude o vítězný...

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili ve finále mistrovství Evropy Anglii 2:1. Turnaj ovládli po dvanácti letech a ziskem rekordního...

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Tenistka Kateřina Siniaková získala ve čtyřhře třetí wimbledonský titul a celkově devátou grandslamovou trofej. S Američankou...

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Tenistka Barbora Krejčíková vyhrála poprvé v kariéře Wimbledon ve dvouhře. Osmadvacetiletá hráčka porazila ve finále na londýnské...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi