OBRAZEM: Nejzajímavější stromy Česka 2015

Tatobitská tisíciletá lípa
Stáří stromu: 650 let
Lokalita: Liberecký kraj, Tatobity
Příběh stromu: Památné lípě se přezdívá tisíciletá, přestože se odborníci shodují, že je strom pravděpodobně o několik století mladší. Lípa se objevuje v mnoha povídkách, básních, písních a stala se nedílnou součástí historie Tatobit, což dokazuje i její vyobrazení na obecním znaku a vlajce. Každoročně zde na počest tohoto památného stromu pořádají Slavnost lípy. V 50. letech se však při bouři odlomila polovina stromu a zbylo torzo, které místní řemeslník zpevnil obručemi.
U příležitosti oslav Dne stromů byly vyhlášeny výsledky čtrnáctého ročníku celostátní ankety Strom roku. Vítězkou se s více než 11 tisíci hlasy stala Tatobitská tisíciletá lípa. Získala odborné ošetření a v únoru bude reprezentovat Česko v mezinárodní anketě Evropský strom roku. Druhý v pořadí skončil dub ze zámeckého parku v Šilheřovicích a třetí místo nakonec patří dubu letnímu z Bílé Lhoty neboli Bělolhotskému baobabu. Do hlasování se zapojilo téměř 37 tisíc lidí.

Tatobitská tisíciletá lípa

Stáří stromu: 650 let

Lokalita: Liberecký kraj, Tatobity

Příběh stromu: Památné lípě se přezdívá tisíciletá, přestože se odborníci shodují, že je strom pravděpodobně o několik století mladší. Lípa se objevuje v mnoha povídkách, básních, písních a stala se nedílnou součástí historie Tatobit, což dokazuje i její vyobrazení na obecním znaku a vlajce. Každoročně zde na počest tohoto památného stromu pořádají Slavnost lípy. V 50. letech se však při bouři odlomila polovina stromu a zbylo torzo, které místní řemeslník zpevnil obručemi.


Dub v zámeckém parku Šilheřovice

Stáří stromu: 460 let

Lokalita: Moravskoslezský kraj, Šilheřovice

Příběh stromu: Mohutný dub zdobí golfové hřiště v šilheřovickém zámeckém parku, který nechali v 1. polovině 19. století vybudovat majitelé panství z rodu Eichendorffů. V té době zde již nějaké stromy rostly. A pravděpodobně i zmiňovaný dub. Kdo přesně dub vysadil, se bohužel již nedozvíme.


Bělolhotský baobab

Stáří stromu: 350 let

Lokalita: Olomoucký kraj, Bílá Lhota

Příběh stromu: Při cestě z Bílé Lhoty do Měníka narazíte na pozoruhodný strom. Díky svému mohutnému kmeni na první pohled vypadá jako známá africká dřevina – baobab. Ve skutečnosti se ale jedná o dub letní, který podle pověsti vysadili na památku zavražděného mládence. Doubek prý každý rok ořezávali, až dostal podobu kříže. Jiná legenda zase vypráví, že u stromu přepadl neznámý muž dívčinu jménem Marie a chtěl ji oloupit. Děvče se nemohlo ubránit, a tak volalo o pomoc Pannu Marii. Muž se lekl a prchl. Dívka jako poděkování za svou záchranu koupila svatý obrázek a pověsila jej na kmen dubu. Od té doby se místu přezdívá „U obrázku".


Vrba zapomenutá

Stáří stromu: 120 let

Lokalita: Kraj Praha, Praha-Suchdol

Příběh stromu: Vrba se dlouho ukrývala před zraky kolemjdoucích a byla zapomenutá, dokud ji nejen pro Suchdol v roce 2014 neobjevil Pavel Kyzlík z České lesnické společnosti. Vrba patří mezi nejmohutnější stromy svého druhu v Čechách. V kronice se o stromu bohužel nic nepíše, a tak žákyně páté třídy místní základní školy vymyslela příběh, podle něhož se u vrby konávaly slavnosti.


Lípa naděje

Stáří stromu: 265 let

Lokalita: Jihočeský kraj, Libějovice

Příběh stromu: Památná lípa roste v poutním místě zvaném Lomec nebo též Lomeček. Kopec patří mezi největší slovanská pohřebiště v jižních Čechách, archeologové zde nalezli 62 mohyl. Lípa je poslední z původních čtyř lip, které vysadili v roce 1750 a u nichž při venkovních bohoslužbách stávaly oltáře. Pod lípami prý rád sedával a rozjímal spisovatel Julius Zeyer a později i malíř Jan Zrzavý. Strom je součástí a dominantou meditativní zahrady založené páterem Patrikem Maturkaničem krátce po třístém výročí posvěcení zdejšího kostela, které proběhlo v roce 1704. Lípa naděje v sobě ukrývá tajná přání poutníků, kteří je vkládají do dutin stromu.


Javor z Fryšavy

Stáří stromu: 230 let

Lokalita: Kraj Vysočina, Fryšava pod Žákovou horou

Příběh stromu: Tento 230letý strom je jedním z trojice majestátních javorů, které obklopují křížek u oblíbené turistické cesty. Javory poskytují možnost zastavení se, příjemného spočinutí a ztišení, doplněného nádherným pohledem na velkou část obce. Skutečný příběh stromů není známý.


Velešická lípa

Stáří stromu: 400 let

Lokalita: Královéhradecký kraj, Sběř

Příběh stromu: Památná Velešická lípa má v sobě zvláštní kouzlo. Protože roste nedaleko kostela, je tichým svědkem radostných i smutných událostí v životě místních lidí. Podle pověsti ji v roce 1617 vysadil Jaroslav Bořek Dohalský z Dohalic na památku svých rodičů zesnulých při morové epidemii. Rod žije v České republice dodnes, za připomínku stojí tři synové hraběte Bořka Dohalského – Antonín, Zdeněk a František. Jako vlastenci se aktivně angažovali v protinacistickém odboji, což se jim bohužel stalo osudným, a tak je strom zároveň historickým památníkem silného charakteru lidí, kteří zde měli své kořeny. Před 150 lety pod ní například ráda sedávala slavná operní pěvkyně Věkoslava Blažková Resslová.


Chorušická lipka

Stáří stromu: 500 let

Lokalita: Středočeský kraj, Chorušice

Příběh stromu: Církevní prameny uvádějí, že památnou lípu zasadil v roce 1760 děkan Jan Adam Baümel. O pravosti církevních záznamů ale pochybuje soupis významných stromů z roku 1941, který její stáří už tehdy hodnotil na 500 let. U lípy se prý odnepaměti řadila procesí, která směřovala k obrazu Bolestné Panny Marie umístěnému v chorušickém poutním chrámu. V roce 2012 vichřice vyvrátila přední část dutého kmene a s ním lípa přišla i o schránku a obrázek Panny Marie Bolestné, který na stromě po staletí visel.


Horákův dub

Stáří stromu: 357 let

Lokalita: Zlínský kraj, Poličná

Příběh stromu: Památný Horákův dub se vyjímá nad vrbovým houštím lemujícím potok. Dub se svým věkem řadí k nejstarším stromům v Poličné a je zapotřebí deseti dětí, aby dokázaly obejmout jeho mohutný kmen. Roste na pozemku, který odedávna patří rodině Horákových. V lese můžeme kromě Horákova rybníčku nalézt také pomníček, který nechal postavit Slávek Horák k poctě svého otce Štěpána. Kdo dub vysadil, však není známo.


Líska turecká v Holešově

Stáří stromu: 120 až 180 let

Lokalita: Zlínský kraj, Holešov

Příběh stromu: Líska turecká svou rozložitou korunou zdobí park v těsném sousedství 2. základní školy. Původně se jednalo o sady dívčí obecné a měšťanské školy postavené v roce 1911, dnes přejmenované na Smetanovy sady. V blízkosti stromu se totiž nachází socha Bedřicha Smetany, kterou v roce 1924 vytvořil Emil Hlavica, žák a později i spolupracovník Josefa Václava Myslbeka. Líska patří k největším jedincům svého druhu v republice a v roce 1980 ji díky jejímu významu vyhlásili památnou.


Masarykova lípa

Stáří stromu: 230 let

Lokalita: Středočeský kraj, Drahelčice

Příběh stromu: Památná lípa roste na uměle navršeném kopečku. Kronika obce uvádí, že strom pravděpodobně vysadili na společném hrobě francouzských vojáků, kteří zde při svém tažení krajem v letech 1741 až 1743 opakovaně tábořili a zemřeli na morovou epidemii. Vedle lípy totiž stál kříž, a když jej v roce 1873 opravovali, objevili při kopání jámy osm lebek mladých mužů. V roce 1936 strom k poctě 86. narozenin prezidenta pojmenovali Masarykovou lípou. U této příležitosti uspořádali také slavnost a lípu posvětili. Lípa je nejvyšším stromem ovocné aleje a v roce 1981 se po zásahu bleskem rozlomila.


Lípy u Karla Velikého

Stáří stromu: 146 let

Lokalita: Liberecký kraj, Jilemnice

Příběh stromu: Lípy kdysi chránily sochu Karla Velikého, kterou nechal podle pověsti postavit v roce 1763 sedlák Karel Mečíř z vděčnosti, že nepřišel o život, když se pod jeho naloženým vozem utrhl břeh úvozu. V osmdesátých letech minulého století sochu kdosi rozvalil. Svého restaurování a umístění v zámeckém parku se dočkala až v roce 2000. V současnosti lípy obklopují nově postavený kamenný kříž a lavičku s výhledem na západní Krkonoše. Oba stromy v roce 2010 těžce poškodil neznámý pachatel hlubokými řezy po celém obvodu. Naštěstí se podařilo řezy včas zakrýt, odborně ošetřit a stromy zachránit.


Foto: Strom roku

Autor: - vop -





Čtěte dále

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Stojí za čistou vodou v bazénu hromada času a práce? Spousta těch, co bazén nikdy neměli, to tvrdí… Tak se pojďme podrobněji...

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Robotické vysavače Dreame se stávají stále oblíbenějšími pomocníky v domácnosti. V našem srovnání modelů L20 Ultra, L10s Ultra,...

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

Čeká vás doma rekonstrukce? Domácí renovace může být vzrušující dobrodružství, ale také může být zdrojem nečekaných problémů a...

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Madfinger Games, brněnské herní studio, nás konečně informovalo o datumu vydání jejich očekávané taktické střílečky Gray Zone...

Nebojte se menstruace.

Mějte ráda své dny a nestyďte se za ně

Přemýšlela jste někdy o tom, kolik jednorázových hygienických pomůcek za svůj život vypotřebujete? Ženy menstruují v průměru 7...

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Pokud jde o hry zdarma, tento rok se jich rozhodně nedočkáme málo. Další v řadě je multiplayerová FPS arénovka, která spustí svůj...

Restart pro poškozené vlasy.

Restart pro poškozené vlasy

Vlasy jsou korunkou krásy a často i zrcadlem vlastního zdraví. Vlasy i pokožka hlavy totiž odrážejí celkový životní styl,...

Zábava s přáteli.

Hurá na zahradní party

Tento víkend a předpověď počasí na další dny slibuje konečně jarní, ne-li letní atmosféru. A to si říká o pořádnou zahradní party...

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Pro získání zdarma steampunkové FPS hry Industria se stačí připojit k obchodu Epic Games Store. Tato hra zavede hráče na konec...

Jak se kávou nepředávkovat?

Čtyři negativní dopady nadměrného pití kávy

Milujete kávu? A kolik šálků denně vypijete? Káva může být dobrý sluha, ale i špatný pán. Dokáže vás nabudit a zlepšit vám...

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

I když duben ještě neskončil, už se můžeme začít těšit na hry, které nám přinese následující měsíc. Máme tu pro vás seznam těch...

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Po oznámení Kingdom Come: Deliverance 2 se ukázalo, že mnoho českých hráčů ještě nezkusilo ani první díl. Jestliže ho máte v...

Originální vikingské příslušenství od Konix odliší váš herní setup

Chcete se odlišit a ukázat ostatním, že máte slabost pro severskou mytologii? Konix má něco přesně pro vás. Sada Drakkar nabízí...

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes mají hráči možnost vydat se do virtuálních ulic Bratislavy. Na scénu přichází slovenská verze "GTA" pod názvem Vivat...

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Společnost Ubisoft nedávno spustila trial verzi Assassin's Creed: Mirage. Čas na její vyzkoušení je omezen, nicméně tato hra je...

Na kolik vyjde půjčení auta na víkend?

Na kolik vyjde půjčení auta na víkend?

Do půjčoven aut chodí lidé z různých důvodů. Někteří hledají větší vůz, do kterého se naskládají s celou partou přátel na výlet....

Nabídka her v PS Plus Extra a Premium na duben je nyní k dispozici

Nabídka her v PS Plus Extra a Premium na duben je nyní k dispozici

Odběratelé služby PlayStation Plus v provedeních Extra a Premium si již od dnešního dne mohou přidat do své sbírky novou nabídku...

Peníze, nebo partnerský život? Každý šestý Čech věří, že mu výhra v loterii přinese lásku. Obzvlášť to platí pro Gen Z

Peníze, nebo partnerský život? Každý šestý Čech věří, že mu výhra v loterii přinese lásku. Obzvlášť to platí pro Gen Z

Loterie Korunka oslaví svátek lásky Ultimátním Love Festem v Brně na 1. máje. U té příležitosti připravila reprezentativní...

Warhorse se připravují oznámit novou hru

Warhorse se připravují oznámit novou hru

Domácí studio Warhorse, které je zodpovědné za slavné RPG Kingdom Come: Deliverance, se chystá oznámit novou hru. Podle obrazu,...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi