Stát, kterého se nemusíte bát

Gruzie.

Pokud chcete zažít něco jedinečného, neopakovatelného, na co budete vzpomínat celý život, navštivte Gruzii. Většina Čechů se bůhvíproč tohoto státu bojí, přitom kriminalita je zde minimální a naopak vás všude přivítají milí a vstřícní lidé. Moře, hory, památky a turistické atrakce jsou pak jen třešničkou na dortu.

Země na rozhraní Evropy a Asie, jejíž dějiny se datují už do prvního století našeho letopočtu, nabízí svým návštěvníkům rozmanité kulturní i přírodní vyžití. Gruzínců je 4,5 milionu, jsou to skvělí hostitelé a můžete se zde spolehnout na nadstandardní péči. Jako národ jsou velmi hrdí, a tak se po přistání na některém z mezinárodních gruzínských letišť nejspíš setkáte s hlasitým vítáním rodné půdy od spolucestujících a letištní personál vám nabídne lahvičku místního lahodného vína. Problém může nastat v dorozumívání se. S angličtinou či němčinou příliš nepochodíte. Úředním jazykem je gruzínština a většina místních ovládá jako další jazyk ruštinu. Ceny jsou zde asi o dost nižší než u nás, platit budete v místní měně lari.

Dobrodružství začíná

Let na některé z mezinárodních letišť trvá okolo čtyř hodin a letenku pořídíte klidně i za necelé dva tisíce. Pokud přistanete ve městě Kutaisi, neměli byste vynechat výlet do zdejší přírodní rezervace Sataplia. Uvidíte zde skutečné stopy dinosaurů a navštívíte jeskyně objevené až v roce 1984. Největší z nich je Prometheova. Prohlédnout si můžete velké jeskynní dómy, podzemní jezero i řeky. Vše umocňují barevně nasvícené krápníky i klasická hudba, jež v podzemí hraje.

Název jeskyně se vztahuje k hrdinovi gruzínských mýtů jménem Amirani, který rozhněval bohy a byl potrestán přikováním ke stěně jeskyně. Sem pak opakovaně přilétal orel, aby mu vykloval játra. Příběh je téměř shodný s bájí o Prometheovi, podle nějž dostala jeskyně jméno. Pokud chcete obdivovat přírodní krásy místní drsné krajiny, vydejte se na projížďku kaňonem, kde prozkoumáte kaskádovité vodopády křišťálově čisté horské vody. Odsud se můžete pohodlně přesunout vypůjčeným autem či autobusem do hlavního města. Jízdenka vás vyjde na necelých 300 korun, vypůjčení auta o něco dráž.

Hlavní město

Hlavní město Tbilisi je směsí socialistického realismu, orientální středověké architektury a moderních budov. Vytváří nepopsatelnou atmosféru. Nejvýznamnější ulicí je avenue Rustaveli, jež je lemována vládními budovami, kostely, divadly a muzei. Určitě vám neunikne budova gruzínského parlamentu se sloupovým průčelím, kterou v režii Sovětů postavili němečtí zajatci na místě chrámu Alexandra Něvského. Staré město se nachází mezi okolními kopci a je obklopené řekou a pevností Narikala. Na náměstí můžete obdivovat pozlacenou sochu svatého Jiří, patrona Gruzie.

Tbilisi.V Tbilisi jezdí nad městem dvě lanové dráhy, jež jsou provozované dopravním podnikem. Jedna jede z parku Rike k pevnosti Narikala nebo do parku Vake k Želvímu jezeru. Jízdenka vyjde přibližně na devět korun. Druhá jede do zábavního parku Mtatsminda, kde je i výtečná restaurace s výhledem na město. Abyste si opravdu vychutnali autentickou atmosféru tohoto tepajícího města, věnujte pobytu alespoň tři dny, nebudete litovat.

Uplisciche

Jednou z největších turistických atrakcí v zemi je přibližně 70 km od hlavního města vzdálené skalní město Uplisciche neboli Boží pevnost. Jedná se o seskupení skal s průrvami a průlezy, které byly odpradávna využívané jako úkryt či obydlí. Přítomnost člověka zde byla prokázána už v době bronzové. Od šestého století před naším letopočtem zde existovala osada a později pětitisícové město. Ve starých písemnostech je vznik osady spojován s mytickými postavami včetně potomků samotného Noema. Vzniklo zde na 700 jeskyní různého určení od krámků a dílen až po tržiště, lékárnu, skladiště či vězení. Ve skalním městě byl vybudovaný důmyslný systém kanálků na přivádění dešťové vody i odtok splašků. Toto archeologické naleziště je celé svým návštěvníkům zpřístupněné, a můžete tak snadno prozkoumat každý kout tohoto historického místa.

Stalinovo Gori

O pouhých deset kilometrů dále na západ leží město Gori, které údajně obléhal slavný římský vojevůdce Pompeius. Toto městečko je ale zajímavé především z jiného důvodu, kterým je jeho nejslavnější rodák Josif Džugašvili, později známý jako Stalin. Pohled na kult jeho osobnosti je právě tady nejrozporuplnější. Byl největším masovým vrahem, na smrt poslal mnoho milionů lidí. Místní sice nepopírají tuto skutečnost, ale byl pro ně především čtvrtstoletí vládce celého Sovětského svazu, jenž navíc ve druhé světové válce porazil Hitlera, a proto jej obdivují. Až do roku 2010 stála na hlavním náměstí jeho 17metrová socha. Stále zde najdete Stalinovu ulici, Stalinovo náměstí, Stalinův rodný dům i Stalinovo muzeum.

Dvoupokojový domek ze dřeva a hlíny, kde se diktátor v roce 1878 narodil, přikryli skleněnou kopulí a okolní nuznou čtvrť zbourali a kolem domku vystavěli důstojné místo pro vzpomínky na nejslavnějšího gruzínského rodáka. Navštívit můžete také Stalinovo muzeum, kde v každé místnosti v koutku narazíte na přísně vypadající zaměstnankyni muzea, která hlídá, abyste některý z artefaktů nepoškodili.

Stalinovo muzeum.Při prohlídce najdete mnoho zmínek o čistkách, gulazích, hladomoru nebo paktu s Hitlerem. Seznámíte se s romantickým obrazem dětství mladého Džugašviliho, jenž prý psal básně, ilegálně vydával dělnický časopis a organizoval odborové stávky. V dalších místnostech muzea narazíte na artefakty z druhé světové války, Stalinovu posmrtnou masku, sbírku darů, které Stalin dostal, či kopii jeho kremelské kanceláře. Zvlášť si můžete prohlédnout neprůstřelný vagon, ve kterém cestoval spolu s Churchillem a Rooseveltem, kde rozhodovali o poválečném osudu Evropy.

Celé toto muzeum je jeden velký bizár a dokazuje to i cedule, na kterou při vstup narazíte. Je na ní totiž napsáno: "Toto muzeum je falzifikátem historie. Jedná se o typický příklad sovětské propagandy a jejího pokusu o legitimizaci nejkrvavějšího systému v dějinách." I přes to všechno stojí za to, muzeum navštívit. Na vlastní oči i kůži tak poznáte, jak málo stačí, abyste masu lidí přesvědčili o velikosti jednoho muže, jenž byl ve skutečnosti brutálním vrahem a psychicky narušeným člověkem.

Na svah i na pláž

Většina cestovatelů vyráží do Gruzie v létě, a to nejen za přírodou a kulturou, ale také za skvělým místním vínem, jídlem, léčivými termálními prameny, tradicemi a plážemi. To je ale škoda, i v zimě má Gruzie co nabídnout. Rozlehlé pláně pod Kavkazem přímo vybízejí k parádní lyžovačce, a navíc je tady freeridový ráj. Volné sjezdy nejsou na rozdíl od evropských destinací nijak omezeny. Díky zahraničním investorům jsou lyžařské areály na špičkové úrovni, perfektně vybavené s upravenými sjezdovkami. Pro milovníky vysokohorských treků je zdejší oblast absolutním rájem. Vysokohorský masiv, kilometry řek, panenské přírody a zatím volných pravidel vybízejí k delší výpravě.

Pobřeží Batumi.Pokud dáváte přednost nádherným plážím před horami, jste tady správně. Černomořské pobřeží nabízí obrovské množství možností, kam si vyrazit se vykoupat a příjemně zrelaxovat. Vyzkoušet můžete třeba pětikilometrový pobřežní pás Ureki, který pokrývá neobvyklý šedý a černý písek. Ten totiž obsahuje magnetit, jenž má prokázané fyzioterapeutické účinky a pomáhá při onemocnění pohybového aparátu, srdce a plic. Nachází se v pobřežní části Batumi, kam z Prahy létají přímé lety. Batumi je dnes nejdůležitějším kulturním a ekonomickým centrem Gruzie, je známé svým historickým centrem a moderními mrakodrapy. Ve městě najdete řadu casin, turistické atrakce jako například vyhlídkové kolo nebo skvělé kavárny a restaurace.

Ráj pro Čechy

Kdo preferuje klid, opalování a koupání v moři, našli jsme pro vás hotel v zavedené turistické oblasti Kobuleti. Vybudovali jej manželé z Prostějova, takže pokud neumíte žádný cizí jazyk, tam se perfektně domluvíte a nemusíte se vůbec ničeho bát. Zařídí vám transport z letiště či na letiště, doporučí vám výlety nebo zrealizují vaše požadavky.

V Gruzii najdete luxusní ubytování.Luxusní apartmánový komplex Magnetic Beach Resort vyrostl přímo na písečné pláži Černého moře. Celý je postaven v přísných evropských kvalitativních standardech, interiéry jsou navržené podle posledních trendů ve stylu feng-šuej, a co je hlavní - výborně vaří. V desátém patře najdete bar s vyhlídkou na moře, kde míchají koktejly tak, jak jsme zvyklí v Česku. Pro milovníky vířivek mají v nejvyšším patře budovy venkovní vířivky s obsluhou, kde se můžete kochat neuvěřitelnými západy slunce.





Čtěte dále

Olomoucká zoo v pavilonu šelem instalovala expozici se 117 lebkami zvířat

Olomoucká zoo v pavilonu šelem instalovala expozici se 117 lebkami zvířat

Expozici se 117 lebkami zvířat instalovala ve svém pavilonu šelem a mořských akvárií zoologická zahrada na Svatém Kopečku u...

Jan Žižka - žoldnéř a nikdy neporažený husitský vojevůdce

Jan Žižka - žoldnéř a nikdy neporažený husitský vojevůdce

Husitský vojevůdce, který nebyl nikdy poražen a jenž budí emoce i 600 let po své smrti - Jan Žižka z Trocnova. Někdejší žoldnéř a...

 V Zoo Hodonín přišla na svět mláďata lva berberského, v přírodě vyhynulého

V Zoo Hodonín přišla na svět mláďata lva berberského, v přírodě vyhynulého

V Zoo Hodonín přišla na svět mláďata lva berberského, který už v přírodě vyhynul. Původně byla čtyři, jedno ale uhynulo. Zbylá...

Motocykly Jawa patřily k nejúspěšnějším výrobkům českého průmyslu

Motocykly Jawa patřily k nejúspěšnějším výrobkům českého průmyslu

Jednou z nejznámějších a nejúspěšnějších českých průmyslových značek minulého století byla bezesporu Jawa. Motocykly, které...

Péče o vlasy po létě: 7 tipů, jak obnovit krásu a zdraví vaší hřívy

Péče o vlasy po létě: 7 tipů, jak obnovit krásu a zdraví vaší hřívy

Léto je obdobím plným slunce, zážitků na pláži i v bazénech a outdoorových aktivit. Žhavé měsíce se ale mohou negativně podepsat...

Samsung 34" Odyssey OLED G8 (G85SD) – Luxusní OLED monitor pro herní nadšence

Samsung 34" Odyssey OLED G8 (G85SD) – Luxusní OLED monitor pro herní nadšence

Monitory řady Odyssey od Samsungu se často řadí mezi ty nejlepší herní displeje na trhu. Model Odyssey OLED G8 (G85SD) tuto...

Soutež o stavebnici Policie Delta

Soutež o stavebnice Policie Delta

Policie Delta je nový seriál TV Barrandov, kde se diváci stávají součástí policejních zásahů. Příběhy podvedených důvěřivců,...

Užijte si podzim s dobrým příběhem.

Poslechněte si novinky plné napětí, překvapení i romantiky

Šeď, nuda, splín? Na to zapomeňte! Akční zážitky vás příjemně nabudí cestou do práce, i když je venku ještě tma. Mystická...

Jak správně zazimovat chalupu po sezóně: Chraňte svůj majetek před zimními riziky

Jak správně zazimovat chalupu po sezóně: Chraňte svůj majetek před zimními riziky

Zima je za dveřmi a pro majitele chalup to znamená jediné – je čas připravit svůj rekreační objekt na nadcházející mrazivé...

Soutěž: Vyberte nejcharismatičtější herní postavu z NVIDIA DLSS titulů a vyhrajte notebook AORUS

Soutěž: Vyberte nejcharismatičtější herní postavu z NVIDIA DLSS titulů a vyhrajte notebook AORUS

Posvítili jsme si na nejcharismatější postavy z herních titulů, které podporují AI technologie NVIDIA DLSS. Teď potřebujeme vás!...

Nové Galaxy S24 FE a Galaxy Tab S10: Stylové barvy, špičkový výkon a umělá inteligence pro moderní uživatele

Nové tablety Galaxy Tab S10 a fanouškovská verze telefonů Galaxy S24 FE, představené společností Samsung, upoutají podzimními...

Roman Mrázek jmenován programovým ředitelem TV Barrandov.

Roman Mrázek jmenován programovým ředitelem TV Barrandov

Roman Mrázek, dlouholetý profesionál v oblasti televizního vysílání a bývalý programový ředitel Prima Group, je k 1. říjnu 2024...

Želvy Ninja se poprvé dostávají do World of Warships v historické spolupráci

Želvy Ninja se poprvé dostávají do World of Warships v historické spolupráci

Řada tematických velitelů, skinů, kamufláží a prémiových kontejnerů oslavuje ikonické vodní hrdiny

Díla Tomáše Kučery a Terezy Otáhalíkové.

Mládí, to je téma letošního Designbloku, který ovládne Prahu

Na začátku října se uskuteční již 26. ročník Designblok 2024. Tématem letošní největší přehlídky designu a módy ve střední a...

Kočky jsou jedny z nejoblíbenějších domácích mazlíčků po celém světě.

Jak vybrat správný kočkolit?

Výběr správného kočkolitu je klíčovým rozhodnutím, které může ovlivnit životní pohodu mazlíčka, stejně jako čistotu a vůni vašeho...

Správná výživa přispívá nejen k fyzickému zdraví psa.

Pohlídejte poměr bílkovin, sacharidů a tuků

Správná výživa je základem zdraví a pohody nejen u člověka, ale také u našich psích společníků. Klíčovými složkami psí stravy...

PlayStation čelí žalobě kvůli hře Stellar Blade

PlayStation čelí žalobě kvůli hře Stellar Blade

Filmové studio Stellarblade podalo žalobu na společnosti PlayStation a Shift Up kvůli údajnému neoprávněnému použití jména v...

Cyberpunk 2077 se vrátí v novém projektu od Netflixu

Cyberpunk 2077 se vrátí v novém projektu od Netflixu

Netflix na sociální síti X potvrdil další spolupráci se studiem CD Projekt RED, zaměřenou na nový projekt zasazený do světa...

Silent Hill 2 bude po omezenou dobu k dispozici jen pro PlayStation a PC

Silent Hill 2 bude po omezenou dobu k dispozici jen pro PlayStation a PC

Vývojáři oznámili, že očekávaný remake Silent Hill 2 bude zpočátku exkluzivní pro PlayStation 5 a PC. Přesná délka této...

Užijte si doma kosmetický rituál.

Proměňte svou každodenní péči o pleť ve smysluplný rituál

Péče o pleť může být mnohem víc než jen rutina. Je to příležitost na chvíli se zastavit, zpomalit a zaměřit se na sebe. Se...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi