Mexický cestovní ruch je v těžké krizi

Dovolená v Mexiku. Ilustrační foto.Hoteliéři z Cancúnu a Riviera Maya se ze všech sil snaží přilákat turisty zpátky do letovisek, které od vypuknutí chřipkové epidemie zírají prázdnotou.

"Pokud navštíví letovisko na mexickém karibském pobřeží", říká Fernando García Zalvidea, ředitel konsorcia Nacional Real Resorts, "obdrží nejenom zajímavou slevu v jednom z 5000 neobsazených pokojů kategorie 4 a 5 hvězdiček, ale také atraktivní garanci: v případě nakažení influencí - jak se tady oficiálně říká prasečí chřipce - může poškozený i s doprovodem trávit v dalších 3 letech dovolenou zdarma, pokud se prokáže, že se nakazil virem AH1N1 v jejich resortu, tudíž že se nákaza projevila do 14 dnů po jeho odjezdu. K reklamní akci, která hledá cestu jak oživit letovisko jehož obsazenost klesla pod 20%, se dosud přidružilo osm hotelových komplexů.

Patnáct procent hotelů uzavřeno

Acapulko.Mexiko trpí poslední tři týdny epidemií, na kterou podle oficiálních údajů zemřelo 58 lidí. Dalších 2224 v zemi s 105 miliony obyvatel je nakženo virem. "Turistické destinace ve státě Quintana Roo (kam patří také Cancún a Riviera Maya), vždy věnovaly velkou pozornost ochraně svých návštěvníků." Jako příklad uvádí hoteliér Garcia hurikány, které pravidelně pustoší tuto část Karibiku. "Dnes posilujeme již při příletu na letišti všechna zdravotnická a hygienická opatření, aby turisté přijeli a cítili se u nás bezpečně," dodává.

Pláže v Cancunu a v okolí, na Riviera Maya, které ročně navštíví přes 3 miliony turistů, jsou dnes prázdné: 15 % hotelů bylo uzavřeno, 12 000 zaměstnanců přišlo v květnu o práci. V letovisku Cancun s 28 400 pokoji a apartmány je přes 10 000 pokojů uzavřeno. Na Riviera Maya, kde je celkem přes 36 800 pokojů a na ostrově Cozumel (4200 pokojů) je kolem 26 000 zaměstnanců hotelů a restaurací bez práce. V prvních májových dnech bylo zrušeno kolem 35% rezervací a 38 charterových letů ze zahraničí. Obsazenost přes prázdniny, které má Mexiko v prvních májových dnech, nepřekročila 30%, přitom je v této době běžná více než 70% obsazenost. Všeobecně se odhaduje, že momentální obsazenost hotelů nepřesahuje 15%.

Koloniální města a předkolumbovské ruiny

Kontroly na letišti v Guadalajare po příletu.V cestovním ruchu patří Mexiko k světovým špičkám: 22,6 milionů návštěvníků v roce 2008 navštívilo pláže, koloniální města a předkolumbovské („prehispanické") ruiny. Většina turtů přijíždí z USA a Kanady. V prvních měsících roku 2009 přijelo již kolem 2 milionů turistů, o 14,3% víc než před rokem.

V mexickém cestovním ruchu pracuje přímo (v hotelích, cestovních kancelářích nebo dopravě) kolem 2,5 milionu lidí. Odhaduje se, že kolem 150-200 000 pracovních míst je ohroženo útlumem cestovního ruchu.

ČTĚTE TAKÉ: Chřipka připraví Mexiko na turistice o 78 miliard korun

To je ale jenom špička ledovce. Další a několikrát větší skupinu lidí tvoří např. řemeslníci, vyrábějící ručně dělané suvenýry od keramiky přes tkaniny a koberce až k stříbrným šperkům atd. A samozřejmě trhovci, kteří je turistům na každém kroku a po celé zemi ve dne a v noci nabízí. Když turisté nepřijedou, není z čeho žít.

Dovolená v Mexiku. Ilustrační foto.Districto Federal ztrácí nejvíc

Zatím největší ztráty postihly Districto Federal. Když v tomto 25 milionovém kolosu byly koncem dubna na 6 dnů uzavřeny restaurace, bary, diskotéky, kina, divadla, výstaviště, muzea, sportovní areály a místa, kde se hromadně shromažduji lidé. Opatření, která začala v DF a která vyvolala hodně neporozumění jak u obyvatel tak i velké části politiků celé země a která byla rozšířena a do dnešního dne částečně existují v celé zemi, měla jenom v DF za důsledek, že kolem 250 000 zaměstnanců restaurací a jídelen, barů atd. zůstalo dočasně bez práce.

Zavřené restaurace nenakupují potraviny, nehrají v nich mariachí, nejezdí k nim taxíky a pod. A zaměstnancům, kteří žijí především ze spropitného, nezůstane než minimum. Prohlášením o ukončení velké části opatření si proto vydechlo především množství restauratérů a jejich zaměstnanců. Přesto jsou do dnešního dne uzavřeny početné bary a diskotéky.

Denní ztráty během „puente vacaciones", tedy prodlouženého prvomájového víkendu, se jenom v DF odhadují  na 5 000 milionů pesos denně (t.j. kolem 7,5 miliard korun), o výpadku platů nemluvě. Jako náhradu obdrželi např. „meseros" tedy obsluha u stolů a pomocníci 50 pesos denně. K přežití potřebuje mexická rodina v DF kolem 200 pesos denně.

Puerto Vallarta

Kontroly při odletu v Oaxace.Puerto Vallarta na pacifickém pobřeží s 320 000 obyvateli vzniklo v roce 1980 z potřeb cestovního ruchu. Puerto Vallarta je nejhezčím letoviskem na pacifickém pobřeží. V 18 000 pokojích a  apartmánech se ročně ubytuje přes 3,2 milionů turistů. Kromě toho sem přijede ročně kolem 190 000 movitých návštěvníků na výletních lodích tzv. cruzeros. Mezi Los Cabos a jižním pacifickým pobřežím plují od přístavu k přístavu, zakotví, prohlédnou si město, nakoupí, navštíví restaurace a navíc zůstanou na několik dnů v luxusním hotelu. Cruzeros byly s vypuknutím epidemie ihned zrušeny. Obsazenost hotelů je dnes menší než 15%.

Krizi nelze přehlédnout ani na litišti Benita Juareze při odletu ze země. V Mexiko City bylo během sedmi dnů zrušeno několik set národních i mezinárodních letů. U příletů je obsazenost poměrně nízká - kolem 50%. Některé země jako Kuba, Argentina Venezuela Čína, Peru a částečně USA a Kanada od 30. dubna do Mexika nelétají. Letiště zeje prázdnotou. Duty free obchody, stánky a restaurace neprodávají, jejich zaměstnanci se perou o každého zákazníka. Za zmínku stojí, že v posledních dnech byly téměř na všech letištích instalovány termické kamery, které usnadňují zdravotní kontroly.

Dovolená v Mexiku. Ilustrační foto.Co dělá mexická vláda ?

Mexiko je podle nejnovějších dat v hluboké recesi. Mezi lednem a březnem tedy ještě před vypuknutím virové epidemie klesl BIP o 7%.

 

Mexická vláda chce v nejdůležitějších turistických centrech Mexika, ke kterým patří Cancun, Puerto Vallarta, Los Cabos a Mexiko City/DF především udržet zaměstnanost. Situace je složitá, v tomto sektoru pracuje kolem 2,5 milionů zaměstnanců.

Jako jednu z dalších možností vidí vláda v podpoře národního cestovního ruchu s využitím různých slev a marketinkových kampaní na světových trzích, zejména USA a Kanady. Pak by měly následovat evropské země. 

Cestovní ruch je čtvrtým nejvýznamnějším devizovým zdrojem

Dovolená v Mexiku. Ilustrační foto.Teroristické útoky na dvojčata v USA (2001), hurikány v roce 2005 a 2007 již měly vliv na růst mexického turistického průmyslu, jehož příjmy se pohybují mezi 7223 miliony USD (1999) 11803 (2005) 13289 (2008) aktuální odhad na rok 2009 činí 8000 miliionu USD. Turistická bilance (t.j. rozdíl mezi příjmy a výdaji v roce 2008 byla 4 763 mil. USD u 22,6 mil. návštěvníků).

Miguel Torruco, prezident Confederación Nacional Turistica (CNT - Sdružení mexických podnikatelů v turizmu) odhaduje příjmy sektoru dokonce na jenom 5000 mio USD. A cestovní ruch je po ropě, příjmů od Mexičanů pracujících v USA a zahraničních investic čtvrtým nejvýznamnějším devizovým zdrojem.

Funkcionáři nejvýznamnější sdružení CR žádají pomocné aktivity. Vláda již dnes mluví o daňových úlevách, posunutí plateb, nebo o přímé podpoře při vytváření „zdravého" image země.

Přes všechny tyto aktivity není jisté, zda se Mexiku vůbec podaří výrazně utlumit šíření viru v zemi. Po prvních optimistických deklaracích prezidenta republiky totiž dochází k opětovnému nárůstu onemocnění v chudých oblastech, některé státy, které podle oficiálních údajů virem zasaženy nebyly, najednou výskyt viru potvrzují.

 

Foto: autor





Čtěte dále

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Stojí za čistou vodou v bazénu hromada času a práce? Spousta těch, co bazén nikdy neměli, to tvrdí… Tak se pojďme podrobněji...

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Robotické vysavače Dreame se stávají stále oblíbenějšími pomocníky v domácnosti. V našem srovnání modelů L20 Ultra, L10s Ultra,...

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

Čeká vás doma rekonstrukce? Domácí renovace může být vzrušující dobrodružství, ale také může být zdrojem nečekaných problémů a...

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Zábava s přáteli.

Hurá na zahradní party

Tento víkend a předpověď počasí na další dny slibuje konečně jarní, ne-li letní atmosféru. A to si říká o pořádnou zahradní party...

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Pro získání zdarma steampunkové FPS hry Industria se stačí připojit k obchodu Epic Games Store. Tato hra zavede hráče na konec...

Jak se kávou nepředávkovat?

Čtyři negativní dopady nadměrného pití kávy

Milujete kávu? A kolik šálků denně vypijete? Káva může být dobrý sluha, ale i špatný pán. Dokáže vás nabudit a zlepšit vám...

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

I když duben ještě neskončil, už se můžeme začít těšit na hry, které nám přinese následující měsíc. Máme tu pro vás seznam těch...

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Po oznámení Kingdom Come: Deliverance 2 se ukázalo, že mnoho českých hráčů ještě nezkusilo ani první díl. Jestliže ho máte v...

Originální vikingské příslušenství od Konix odliší váš herní setup

Chcete se odlišit a ukázat ostatním, že máte slabost pro severskou mytologii? Konix má něco přesně pro vás. Sada Drakkar nabízí...

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes mají hráči možnost vydat se do virtuálních ulic Bratislavy. Na scénu přichází slovenská verze "GTA" pod názvem Vivat...

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Společnost Ubisoft nedávno spustila trial verzi Assassin's Creed: Mirage. Čas na její vyzkoušení je omezen, nicméně tato hra je...

Na kolik vyjde půjčení auta na víkend?

Na kolik vyjde půjčení auta na víkend?

Do půjčoven aut chodí lidé z různých důvodů. Někteří hledají větší vůz, do kterého se naskládají s celou partou přátel na výlet....

Nabídka her v PS Plus Extra a Premium na duben je nyní k dispozici

Nabídka her v PS Plus Extra a Premium na duben je nyní k dispozici

Odběratelé služby PlayStation Plus v provedeních Extra a Premium si již od dnešního dne mohou přidat do své sbírky novou nabídku...

Peníze, nebo partnerský život? Každý šestý Čech věří, že mu výhra v loterii přinese lásku. Obzvlášť to platí pro Gen Z

Peníze, nebo partnerský život? Každý šestý Čech věří, že mu výhra v loterii přinese lásku. Obzvlášť to platí pro Gen Z

Loterie Korunka oslaví svátek lásky Ultimátním Love Festem v Brně na 1. máje. U té příležitosti připravila reprezentativní...

Warhorse se připravují oznámit novou hru

Warhorse se připravují oznámit novou hru

Domácí studio Warhorse, které je zodpovědné za slavné RPG Kingdom Come: Deliverance, se chystá oznámit novou hru. Podle obrazu,...

Trendy sluneční brýle.

Trendy sluneční brýle pro rok 2024

Nové trendy sluneční brýle pro nadcházející jarní a letní sezónu vám pomohou lépe vidět, co bude na obzoru ve světě módy. A...

Haškovo dobrý voják Švejk znovu ožívá! Vypraví se na moře ve World of Warships

Haškovo dobrý voják Švejk znovu ožívá! Vypraví se na moře ve World of Warships

Dobrý voják Švejk se zapojí do bitvy s hlasem populárního herce Michala Holána

Jak se seznámit bez seznamky? Cestujte, zkuste kurz nebo nový koníček

Jak se seznámit bez seznamky? Cestujte, zkuste kurz nebo nový koníček

Jste šťastná a spokojená, ale chybí vám životní partner. Rozhodně nepatříte mezi ošklivky ani zoufalky, vaše energie i...

Konix si pro fanoušky anime připravil sadu originálního herního příslušenství

Konix si pro fanoušky anime připravil sadu originálního herního příslušenství

Naruto, Boruto, My Hero Academia nebo Jujutsu Kaisen příslušenstvím si teď můžete vyladit svůj herní setup. Konix nabízí od...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi