10 tipů na cestu do Hongkongu bez díry v peněžence

Hongkong (panorama).

Minulý měsíc byly zavedeny přímé lety z Prahy do Šanghaje, a tím se otevřela cesta k poznávání Dálného východu. Proč se tedy nevydat do jednoho z hlavních měst v Asii, do Hongkongu?

Hongkong je místem setkání západní a východní kultury. Příkladem může být třeba jídlo. Vždy tu najdete výbornou restauraci, která podává steaky nebo španělské tapas. Zrovna tak tu můžete ochutnat skvělé východní jídlo jako je skutečné "kung-bao", polévku rámen i japonské sushi. Hongkong je otevřený všem, ale vždycky je dobré vědět, jak mít co nejvíc muziky za málo peněz.

1. Po příletu nasedněte na autobus

Do města se dá z letiště dostat autobusem nebo vlakem Airport Express. Druhý zmíněný vás sice doveze do centra za 25 minut, za jízdenku ale zaplatíte tři stovky (v korunách). Autobusem A11 vám cesta do města potrvá asi 40 minut, ale lístek vás vyjde o víc než polovinu levněji, na 120 korun. Pro peněženku je to rozhodně úleva, i když na silnici občas hrozí dopravní zácpy. Další nevýhodou vlaku je, že pokud nebydlíte blízko železnice, budete se stejně muset nechat převést někam dál. Díky jízdence z vlaku je pro vás další cesta zdarma, ale na čase ve výsledku neušetříte. Navíc si budete muset hledat cestu sami. Závěr: Vlak se vyplatí, jen když se ubytujete blízko stanice. A mimochodem, už jsem zmínil, že většina autobusů jsou double-deckery?

2. Plánujte a všechno třikrát zkontrolujte

V Praze si s celodenním nebo třídenním lístkem můžete jezdit dle libosti. Je to výhodné s jednou jízdenkou můžete jezdit metrem, tramvají i autobusem. V Hongkongu to tak ale bohužel nechodí. Jednodenní (žádné třídenní lístky nejsou) jízdenka vám neušetří tolik peněz, kolik byste si představovali. MTR (provozovatel podzemky v Hongkongu) prodává denní lístky za zhruba 195 korun, což je o něco víc než v Praze. Cena ale nezahrnuje povrchovou dopravu, jako autobusy nebo tramvaje, proto je lepší trasu vždy předem naplánovat, než se rozhodnete koupit celodenní jízdenku. Obyčejné jízdné v Hongkongu totiž není omezené časem. Počítá se vzdálenost, což znamená, že v metru zaplatíte přesnou částku za cestu ze stanice A do stanice B. V autobuse pak danou ukázanou cenu. Na konci dne možná zjistíte, že jste s obyčejnou jízdenkou utratili méně než 195 korun.

3. Autobus je dobrá volba i ve městě

Hongkongské metro.Předem zahlásím, že autobus je tu levnější než metro. Například cesta mezi dvěma známými turisty vyhledávanými místy, čtvrtí Mongkok a nákupní třídou Causeway Bay, vás autobusem vyjde na třicet korun a metrem na třicet šest. Samozřejmě, pořád je tu riziko dopravní kalamity, ale i ta se dá brát jako příležitost prohlédnout si pořádně scenérii města. Co se týče značení, v metru ani v autobuse nemusíte mít hrůzu ze znaků. Všechny nápisy jsou přeložené do angličtiny, kdybyste si přesto nebyli jisti, kde máte vystoupit, pomůže i Google mapa.

4. Bydlet na okraji města se vyplatí

Dál od centra seženete ubytování rozhodně levněji. Hádám, že je to tak skoro všude na planetě. Ano, cestování ze "vzdálenějších míst" zabere víc času, po chvíli však zjistíte, že ta "vzdálenější místa" nejsou až tak odlehlá, jak by se mohlo zdát. A není nic složitého tam najít obchod s potravinami (většina má otevřeno každý den) nebo výbornou restauraci. Je také celkem zajímavým zážitkem obývat hotel, který není tradičně obléhaný turisty. Mimo turistickou zónu můžete zkusit třeba Tsuen Wan, Tsing Yi nebo Sha, najdete tam levné ubytování a do centra je to pořád, "co by kamenem dohodil". Ve skutečnosti jsou Tsuen Wan a Tsing Yi poměrně blízko letiště.

5. Dobrou chuť!

V Evropě je supermarket místem, kde se dá sehnat jídlo za dobrou cenu. Aspoň podle mě je grilované kuře za 99 korun opravdu slušný obchod. Neplatí to ale v Hongkongu. Věřte mi, jestli se chcete levně najíst, jděte do McDonaldu. Ano, do McDonaldu, myslím to vážně. Zatímco v Praze stojí nejlevnější menu 99 korun, v Hongkongu zaplatíte o třicet korun méně. Pokud byste rádi ochutnali spíše východní kuchyni, doporučím vám rýžové nudle v TamJai Mixian. U nudlí si můžete vybrat různé druhy posypek a stupeň pálivosti. Jediná nevýhoda: Budete muset použít Google překladač, nebo ještě lépe kamaráda, který čte čínské znaky, menu v angličtině totiž nemají. Dalším tipem na jídlo je jednoznačně sushi. V Praze je to poměrně drahá lahůdka, v Hongkongu si opravdu dobré sushi můžete užít do sytosti. Pokud berete jídlo s sebou, jeden kousek tu stojí v přepočtu devět korun. Při stravování v restauraci pak zaplatíte jen 24 korun za dva kousky, a co je nejdůležitější, v nabídce je daleko větší výběr druhů, než si dokážete představit.

6. "Čím menší obchod, tím vyšší cena"

O pár řádků výše jsem zmínil, že supermarkety v Hongkongu nenabízejí zrovna levné jídlo. Když se ale vydáte na nákup potravin, je to pořád volba číslo jedna. Popravdě, čipsy nebo sušenky a voda vyjdou dráž než v Praze, pořád je ale hongkongský supermarket levnější než obchůdky se smíšeným zbožím. Trochu se podobají drobným "krámkům", ve kterých v Praze pracují především Asiaté až na to, že neprodávají čerstvé ovoce a jsou výrazně dražší než klasický supermarket. Tak například za lahev zeleného čaje, kterou v supermarketu seženete za 21 korun, tu zaplatíte i 33 korun. V Hongkongu samozřejmě nehledejte Tesco, Albert, Billu či Kaufland, názvy, které byste si pro vaše úsporné nákupy měli zapamatovat, jsou Wellcome a Parknshop.

7. Facebook/Gmail/Whatsapp/Facebook Messenger

Většina mobilních operátorů v Hongkongu spolupracuje s úřady pro turistiku. Při příjezdu si tak můžete zakoupit SIM kartu za 260 Kč, nebo 354 Kč. Získáte tak balíček dat (1,5/5GB), neomezená místní volání a wifi. Jestli zrovna netrpíte závislostí na Whatsappu nebo Facebook Messengeru, jednoduše je můžete přeskočit, protože se ve městě nachází řada míst s veřejnou sítí. Připojit se můžete například na úřadech, v obchodních centrech, ve Starbucksu nebo v McDonaldu. Pokud vám stačí občasné připojení na veřejné sítě, poradíte si i bez zakoupené SIM karty.

8. Dejte sbohem betonovému světu

Tian Tan Buddha. Bronzová socha Buddhy na ostrově Lantau.Za krásami Matky přírody se můžete vydat lanovkou na ostrov Lantau a na Peak, kde se dá vidět město z ptačí perspektivy. Takový výlet by vám z kapes vytáhl hezkých pár stovek. Jaká je levnější alternativa? Vylézt nahoru po svých. Obě místa se nacházejí v blízkosti hory, na jejíž vrchol se dá vyjít. Dva v jednom! Ušetříte peníze a zároveň si užijete ozdravný výšlap. Stezky pro pěší turistiku jsou v Hongkongu v dobrém stavu a dovolí vám prohlédnout si asijské centrum v jeho přirozenosti. A co se týče ceny, pěšky je to vždycky zadarmo!

9. Bavit se, ale úsporně

Možnost 1: Dostihy! Závody koní jsou v Hongkongu velmi populární. Dobře, to, co to dělá populární, je především hazard, ale pokud chcete zažít tu záplavu emocí, kdy váš kůň zrovna nevyhrává a davy lidí kolem hlasitě povzbuzují své favority, dostihové dráhy v Sha Tin nebo Happy Valley vám takový zážitek poskytnou. Základní vstupné je 30 korun, ale samozřejmě tu smíte utratit víc, a pokud budete mít štěstí a vsadíte na nejrychlejšího koně, můžete nějaké peníze naopak vyhrát.

Možnost 2: Túra po ostrovech. Nejvzdálenějšími ostrovy Hongkongu jsou Cheung Chau a ostrov Lamma, při výpravě na ně objevíte nádherné výhledy a třeba ochutnáte různá místní jídla. Nemusíte se přidávat k výpravě žádné z agentur. Stačí se zastavit na centrálním molu a pak už jen trajektem na odlehlé ostrovy.

10. A-P-P-L-E Apple!

Pro všechny fanoušky Apple produktů je Hongkong druhým nejlepším místem, kam zajet (hned po Spojených státech). Proč? Jsou tu levně k dostání. Říká se, že hongkongské Apple Stores jsou jedny z nejlevnějších na světě, ale nechám mluvit fakta. Nový iPhone SE 16GB obvykle stojí okolo třinácti tisíc korun. V Hongkongu za něj zaplatíte jen něco málo přes deset tisíc. Nakoupit zaručeně můžete v jednom ze čtyř značkových Apple Stores, žádné zámky na SIM karty se tu nezavádějí.

Hongkong je skvělým místem, pokud chcete poznat kultury východních zemí světa. Přesto se tu budete snadno cítit jako doma. Zastavte se proto někdy v Hongkongu a nechte se jím překvapit.

Foto: ČTK/AP , imago stock&people, DPA/C3660 Guenter

Autor: Thomas Chan





Čtěte dále

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Stojí za čistou vodou v bazénu hromada času a práce? Spousta těch, co bazén nikdy neměli, to tvrdí… Tak se pojďme podrobněji...

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Robotické vysavače Dreame se stávají stále oblíbenějšími pomocníky v domácnosti. V našem srovnání modelů L20 Ultra, L10s Ultra,...

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

Čeká vás doma rekonstrukce? Domácí renovace může být vzrušující dobrodružství, ale také může být zdrojem nečekaných problémů a...

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Pro získání zdarma steampunkové FPS hry Industria se stačí připojit k obchodu Epic Games Store. Tato hra zavede hráče na konec...

Jak se kávou nepředávkovat?

Čtyři negativní dopady nadměrného pití kávy

Milujete kávu? A kolik šálků denně vypijete? Káva může být dobrý sluha, ale i špatný pán. Dokáže vás nabudit a zlepšit vám...

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

I když duben ještě neskončil, už se můžeme začít těšit na hry, které nám přinese následující měsíc. Máme tu pro vás seznam těch...

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Po oznámení Kingdom Come: Deliverance 2 se ukázalo, že mnoho českých hráčů ještě nezkusilo ani první díl. Jestliže ho máte v...

Originální vikingské příslušenství od Konix odliší váš herní setup

Chcete se odlišit a ukázat ostatním, že máte slabost pro severskou mytologii? Konix má něco přesně pro vás. Sada Drakkar nabízí...

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes mají hráči možnost vydat se do virtuálních ulic Bratislavy. Na scénu přichází slovenská verze "GTA" pod názvem Vivat...

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Společnost Ubisoft nedávno spustila trial verzi Assassin's Creed: Mirage. Čas na její vyzkoušení je omezen, nicméně tato hra je...

Na kolik vyjde půjčení auta na víkend?

Na kolik vyjde půjčení auta na víkend?

Do půjčoven aut chodí lidé z různých důvodů. Někteří hledají větší vůz, do kterého se naskládají s celou partou přátel na výlet....

Nabídka her v PS Plus Extra a Premium na duben je nyní k dispozici

Nabídka her v PS Plus Extra a Premium na duben je nyní k dispozici

Odběratelé služby PlayStation Plus v provedeních Extra a Premium si již od dnešního dne mohou přidat do své sbírky novou nabídku...

Peníze, nebo partnerský život? Každý šestý Čech věří, že mu výhra v loterii přinese lásku. Obzvlášť to platí pro Gen Z

Peníze, nebo partnerský život? Každý šestý Čech věří, že mu výhra v loterii přinese lásku. Obzvlášť to platí pro Gen Z

Loterie Korunka oslaví svátek lásky Ultimátním Love Festem v Brně na 1. máje. U té příležitosti připravila reprezentativní...

Warhorse se připravují oznámit novou hru

Warhorse se připravují oznámit novou hru

Domácí studio Warhorse, které je zodpovědné za slavné RPG Kingdom Come: Deliverance, se chystá oznámit novou hru. Podle obrazu,...

Trendy sluneční brýle.

Trendy sluneční brýle pro rok 2024

Nové trendy sluneční brýle pro nadcházející jarní a letní sezónu vám pomohou lépe vidět, co bude na obzoru ve světě módy. A...

Haškovo dobrý voják Švejk znovu ožívá! Vypraví se na moře ve World of Warships

Haškovo dobrý voják Švejk znovu ožívá! Vypraví se na moře ve World of Warships

Dobrý voják Švejk se zapojí do bitvy s hlasem populárního herce Michala Holána

Jak se seznámit bez seznamky? Cestujte, zkuste kurz nebo nový koníček

Jak se seznámit bez seznamky? Cestujte, zkuste kurz nebo nový koníček

Jste šťastná a spokojená, ale chybí vám životní partner. Rozhodně nepatříte mezi ošklivky ani zoufalky, vaše energie i...

Konix si pro fanoušky anime připravil sadu originálního herního příslušenství

Konix si pro fanoušky anime připravil sadu originálního herního příslušenství

Naruto, Boruto, My Hero Academia nebo Jujutsu Kaisen příslušenstvím si teď můžete vyladit svůj herní setup. Konix nabízí od...

Pomůže čerstvý vzduch, studená sprcha a zelené superpotraviny.

Pomůže čerstvý vzduch, studená sprcha a zelené superpotraviny

S příchodem jara se často cítíme unavení, neustále se nám chce spát. Proč pociťujeme v tuto roční dobu na místo přívalu nové...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi