Před pětatřiceti lety zasáhla Československo vlna silných mrazů

Ilustrační foto.

Před pětatřiceti lety, 7. ledna 1985, zasáhla Československo a celou oblast střední Evropy šestidenní vlna silných mrazů v důsledku proniknutí velmi studeného vzduchu od severovýchodu. Druhá vlna extrémně chladného počasí přišla od 11. do 13. února téhož roku. Při obou mrazivých vlnách se teploty několik dní držely kolem minus 30 stupňů Celsia.

Extrémně nízké teploty zaznamenaly 7. ledna například stanice ve Vyšším Brodě (-32,3 stupně Celsia), v osadě Jizerka na Jablonecku (-41,1 stupně Celsia), v Třeboni (-30,5 stupně Celsia) či Ostravě-Porubě (-27,3 stupně Celsia).

V lednu i únoru 1985 bylo nutné zabránit rozsáhlému výpadku energetického systému, proto muselo dojít k omezení dodávky elektřiny domácnostem i podnikům. Vybrané regiony byly až na devatenáct hodin odpojeny od elektrické energie. Vlny mrazů způsobily také výpadky výkonu uhelných elektráren a v oblasti Krušných hor se pod tíhou ledové krusty zřítily stožáry vysokého napětí.

Dosud nepřekonaný český teplotní rekord minus 42,2 stupně Celsia byl naměřen 11. února 1929 v Litvínovicích u Českých Budějovic. Třeskuté mrazy kolem dvaceti až třiceti stupňů sevřely střední Evropu v posledních letech také v lednu 2006, na přelomu let 2009 a 2010 či v lednu a únoru 2012.

Foto: ČTK/DPA/Jan Eifert

Autor: ČTK





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi