Logo je tváří značky. Čím zapamatovatelnější, tím efektivnější

Vývoj loga automobilky Škoda.

Logo představuje firmu či značku v grafické zkratce. Čím je zapamatovatelnější, tím je pro marketingovou komunikaci efektivnější. Díky logům se lidé rychleji orientují a rozhodují v záplavě nabízených produktů či služeb. Povedené logo navíc dokáže pozitivně ovlivňovat vnímání značky.

Firemní logo je základní prvkem korporátního designu, který je významnou součástí firemní identity. Chápeme ho jako určité ztělesnění filozofie společnosti - toho, jak chce působit navenek. Logo firmy by mělo být především estetické, čitelné, srozumitelné, zapamatovatelné a v neposlední řadě také variabilní, protože je jedním z nejpoužívanějších grafických prvků, který by měl upoutat pozornost.

Logo by mělo s firmou žít, mění-li se firma, je redesign loga či přímo rebranding zajímavou možností, jak to dát zákazníkům najevo. Je ale třeba mít na paměti, že dobré logo nikomu nepomůže v tom, že bude úspěšný na trhu. Dobré logo je zárukou dobré vizuální komunikace, ale o zviditelnění se už musí postarat samotná firma a její marketingová nebo reklamní strategie.

Příklady českých log

Po 17 letech změnil tento týden Český rozhlas svoji korporátní identitu. Nová loga, jejichž symbolem se stalo písmeno R (jako rozhlas či rádio) získaly všechny celoplošné, speciální i regionální stanice Českého rozhlasu, dále umělecká tělesa, soutěže a další projekty, které Český rozhlas veřejnosti nabízí.

Nová sada logotypů pochází z dílny Studia Marvil, které pro Český rozhlas vytvoří také kompletní grafické manuály k celému portfoliu značek. Dosavadní logo Českého rozhlasu se používalo od roku 1996, jeho autorem je agentura Men On The Moon a v roce 1997 získalo ocenění Logo roku.

Vývoj loga ČT.Ačkoli Československá televize začala pravidelně vysílat od roku 1954, korporátní značku měla až od roku 1963. První značka byla navržena v jedné barvě pro černobílé vysílání s jejím typickým tvarem televizní obrazovky tvořené z písmen Č a T. Federalizace republiky v rove 1969 se projevila přidáním písmene S mezi Č a T. V roce 1993, po rozpadu federace, byla vytvořena samostatná Česká televize. Tato změna s sebou přinesla další úpravu korporátní značky, a sice vypuštění S z jejího středu, úpravu barevnosti na kombinaci bílé a červené barvy a připojení logotypu.

Nové logo České televize od Studia Najbrt.Poté prošlo logo ČT ještě několika proměnami. Ta poslední je z  října 2012. Nové logo pro Českou televizi vytvořilo Studio Najbrt. Inovovaná podoba značky České televize vychází z původního, charakteristického tvaru televizní obrazovky tvořené písmeny "Č" a "T". Písmena jsou zjednodušena do podoby dvou grafických prvků, které pocitově příbuznost k původnímu logu zachovávají, ale z hlediska své formy působí modernějším a dynamičtějším dojmem. Použito bylo písmo TV Sans.

Stejně jako stavební společnost Syner prošlo i samotné logo několika obměnami. Po celou dobu si ale ponechalo červenou a žlutou barevnost. Původní design vznikl v roce 1991, a to během jediné noci. Druhý den totiž potřeboval jeden z majitelů, Petr Syrovátko, vizitky pro jednání v zahraničí. V této podobě vydrželo logo až do založení právnické osoby Syner, spol. s r.o., kterou po dlouhých 12 let reprezentovala grafika s typickou červenou stříškou. Zlom přišel v roce 2005. Stavaři opustili symboliku domu a rozhodli se značku Syner ztvárnit jako jeden z dílů skupiny, tehdy neformálně pojmenované Syner Group (později S group holding, a.s.). I tímto způsobem dal Syner najevo, že dávno není ryze stavební, ale inženýrskou společností s dalšími obchodními aktivitami.

Na svém prvním zasedání po kongresu vyhlásila Výkonná rada ODS veřejnou soutěž na logo, které měla představovat písemná zkratka ODS modré barvy. Jejím vítězem se stal Aleš Krejča z Prahy.

Parlamentní volby, které proběhly v roce 1992, se staly první vážnou zkouškou ODS po jejím konstituování na české politické scéně. Vstupovala do nich s programem "Svoboda a prosperita", jehož teze přijal I. řádný kongres a s novým logem v podobě siluety modrého ptáka, symbolizujícího svobodu navrženého Petrem Šejdlem. Až na dynamičtější formu typografie názvu strany zůstává logo po léta stejné. Jen v časech voleb přicházejí občanští demokraté s mírnou obměnou. Pták hraje stále prim, ale je doplněný tu červenou barvou, tu evropskými hvězdičkami.

Méně dominantním se na čas stal až v roce 2009 při příležitosti voleb - tradiční modrá se změnila na bílou a celý symbol byl vsazen do jiného výtvarného motivu, modrého srdce. Strana používá tradiční modrou barvu, kterou chtěla v roce 2006 doplnit oranžovou. Tu jí ale vzápětí vzali sociální demokraté, kteří si z ní udělali hlavní stranickou barvu.

Od 26. března 1995 zní název našich aerolinií České aerolinie. Kolem roku 2007 došlo, spolu s ozdravným plánem společnosti, také k postupné změně vizuálního stylu. Změny byly patrné na komunikačních materiálech pro zákazníky či na nových uniformách zaměstnanců.

Nový vzhled získávala postupně také prodejní místa. Poslední fází zavedení nového vizuálního stylu společnosti byla úprava loga Českých aerolinií. Klasické šipky a několik desítek let staré logo vystřídala modernější tvář - diamant. Omlazené logo s názvem Czech Airlines mělo být lépe srozumitelné pro zahraniční klienty, kteří tvoří čtyři pětiny zákazníků společnosti. Pro českého zákazníka zůstává tradiční zkratka ČSA i v novém logu velmi dobře viditelná. Zajímavostí je, že autorem omlazeného loga je zaměstnanec Českých aerolinií Michal Kotyza.

Česká značka Škoda se řadí mezi ty automobilky, jejichž logo je ve světě velmi ceněno. Na konci 19. století, kdy v mladoboleslavské dílně vznikaly motocykly a jízdní kola pod značkou Slavia, tvořilo základ tehdejšího loga kolo doplněné o atribut lipových listů, symbolizující slovanské národy. V horní části loga pak byla připojena jména zakladatelů firmy Laurin & Klement, jejichž iniciály se v roce 1905 staly ústředním motivem loga v secesním stylu, který byl ověnčen vavřínem - antickým symbolem slávy.

Od roku 1926 byly automobily vyráběny pod značkou Škoda, která se tak dostává i do nového oválného loga. Ve stejné době se začíná používat i dodnes platný motiv - "okřídlený šíp" (stylizovaná hlava indiána s čelenkou s pěti péry).

Modro-bílé kruhové logo, které je vyplněno doprava směřujícím okřídleným šípem se stylizovanou perutí, je dodnes používáno na některých originálních dílech Škoda. Od 90. let se používalo černo-zelené provedení loga, kde černá barva symbolizovala stoletou tradici, zelená pak ekologickou produkci.

V roce 2011 společnost představila doposud své nejnovější logo, které má symbolizovat kvalitu a úspěch. Ústřední motiv okřídleného šípu byl výrazně zvětšen, a tím i zviditelněn. Dosavadní přírodní zelený odstín byl vystřídán svěží zelenou a černý vnější kruh byl nahrazen chromovým vzhledem.

Foto: archiv

Autor: - red -





Čtěte dále

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

Od dnešní půlnoci do sobotních 6:00 hodin bude probíhat technická odstávka, během níž televize nebude vysílat. V tomto mezičase...

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři už netáhnou

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři a české filmy netáhnou

Čas trávený sledováním televize se během prázdnin snížil. I kvůli tomu, že největší televizní stanice přešly na letní schéma a...

Ministerské pokrytectví

Ministerské pokrytectví

Policistů a hasičů se zamýšlené snížení sumy na platy ve veřejném sektoru týkat nebude. Oznámil to ministr vnitra Vít Rakušan...

Jaromír Soukup

Nechte bibli biblí

V americkém Utahu se jeden školní obvod rozhodl zakázat bibli na základě toho, že údajně obsahuje prvky vulgarity a násilí. Už...

Ilustrační foto.

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnali vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnaly vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat.

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 20. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 15. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 13. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 9. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom Lukáš Kovanda.

Jaromír Soukup LIVE 8. 3. 2023 už nyní v našem YouTube

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 6. 3. 2023 už nyní na našem YouTube kanále

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 2. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva poslankyně Klára Dostálová (ANO, moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Vít Vomáčka (ODS).

Jaromír Soukup LIVE 1. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Ilustrační foto.

Společnosti MÉDEA, Barrandov Televizní studio a KNOWLIMITS Group narovnaly vzájemné spory, insolvence se nekoná

Společnosti KNOWLIMITS Group, a.s., MÉDEA, a.s., a Barrandov Televizní studio a.s. tímto prohlašují, že k dnešnímu (28. 2. 2023)...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Jaromír Soukup LIVE s Patrikem Nacherem 27. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Natáčení pořadu Hovory Kalousek Soukup na TV Barrandov.

Hovory Kalousek Soukup 23. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 22. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom a předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl.

Jaromír Soukup LIVE s Mojmírem Hamplem 20. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi