Na Obamu zbrojí aktivisté, tajná služba hlídá podsvětí

Protestní akce probíhaly i při loňské návštěvě amerického prezidenta.Na setkání amerického a ruského prezidenta v Praze se připravují nejen policisté, ale také aktivisté. Protestních akcí však zřejmě nebude tolik a s takovým počtem účastníků jako při minulých návštěvách amerických prezidentů Obamy či Bushe. Zatím oznámilo v souvislosti se summitem Rusko-USA svůj happening jen hnutí Ne základnám.

Tato aktivistická skupina ohlásila na 8. duben, den podpisu rusko-americké smlouvy o jaderném odzbrojení, akci s názvem Zlikvidujte základny v Evropě. "Nejde o nějakou demonstraci, bude to mít formu happeningu," oznámil mluvčí hnutí Jan Májíček. Pro svůj protest si členové hnutí vybrali náměstí Jana Palacha na Praze 1, a sejít by se tam podle nich mělo kolem dvou stovek lidí.

"Byly sice zrušeny plány na výstavbu radarové základny v České republice, ale v Evropě je řada jiných amerických základen a plánuje se jejich rozšíření. Evropské země by se měly oprostit od přítomnosti cizích vojenských sil," vysvětloval Májíček, proč protestní akci pořádají.

Jiné protesty a demonstrace do této chvíle úřadům nahlášeny nebyly. Policie se ovšem na případné akce podobného rázu připravuje. "Neustále monitorujeme situaci. Pořádek v hlavním městě zabezpečíme," zdůraznil Jaroslav Ibehej z Policejního prezidia.

Pod dohledem mají české bezpečnostní složky kvůli příjezdu prezidentů také podsvětí. "Zjišťujeme, jestli se v oblasti organizovaného zločinu a dalších rizikových prostředích neplánují nějaké násilné činy, které by mohly ohrozit tuto významnou návštěvu," naznačil mluvčí BIS Jan Šubert. Informace, že by takové nebezpečí skutečně hrozilo, se však podle něj zatím neobjevily.

Foto: Lucie Pařízková





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi