Radiokomunikace: Do digitalizace dáme miliardy

Ředitel pro transformaci Českých radiokomunikací Kamil Levinský.Největší byznys, ale také hodně starostí, přinese televizní digitalizace Českým radiokomunikacím. Ředitel pro transformaci Kamil Levinský vysvětluje, co udělá, až se Nova jako hlavní klient firmy do nově pokrytých lokalit nepohrne.

Máte radost, že se vám podařilo prosadit posun vypnutí analogového vysílání na konec června 2012?

Určitě ano. Takto budeme schopni zajistit výstavbu naší sítě podle požadavků zákona.

Tolik diskutované posunutí termínu vypínání na Jesenicku a Zlínsku tedy bylo nevyhnutelné?

Pokud máme vyhovět zákonu a pokrývat digitálním signálem stejné území jako analogovým, tak to nevyhnutelné bylo. Novela zákona o elektronických komunikacích určila, že v průběhu přechodu na digitální vysílání nesmí dojít k poklesu pokrytí. Od toho se samozřejmě odvíjí rozsah a rychlost výstavby sítí.

Návrh Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na vypnutí analogu v listopadu 2011 byl nesplnitelný?

Dostali bychom se do situace, kdy bychom nebyli schopni zákon dodržet.

Proč by ale měl ČTÚ nesplnitelné požadavky?

To je spíše otázka na ČTÚ než na nás.

Televizní vysílače.Asi vám na vaše odkládání něco řekli. Třeba že je to politické rozhodnutí, technicky to jde, jste líní...

Přechod na digitální vysílání nevnímáme politicky, ale čistě technicky. Prostě musíme nejprve pokrýt území digitální sítí a posléze vypínat analog. Původně jsme navrhovali prosinec 2012, ale byli jsme požádáni, abychom proces maximálně urychlili. Zkoncentrovali jsme tedy výstavbu a stlačili všechny termíny tak, aby mohlo dojít k vypnutí co nejrychleji. Červen 2012 je pak z technického hlediska nejbližším termínem, jakýkoli dřívější termín nemá technickou oporu a je spíše termínem politickým.

Kolik vás digitalizace bude stát?

Přesná částka se odvíjí od počtu multiplexů. Bude to řádově v miliardách korun. Asi patnáct procent z toho jsme již investovali.

To si dobře stojíte, vždyť máte pokrytou polovinu obyvatel.

Je třeba si uvědomit, že nyní vysíláme v relativním provizoriu. Anténní systémy jsme měnili pouze na Bukové hoře a Vraním vrchu, kterými pokrýváme severní Čechy a Domažlicko. Při zvyšování výkonu a spouštění dalších vysílačů budeme muset kompletně vyměnit stávající anténní systémy na všech primárních vysílačích.

Televizní vysílač Praha - město na Žižkově.A na to potřebujete pověstnou helikoptéru, která se stala terčem sarkasmu ředitele Óčka Jiřího Balvína?

Přesně tak, na vysokých nebo obtížně dostupných lokalitách, jako je příklad vysílač v Praze na Žižkově, určitě použijeme helikoptéru. A rádi vás na výměnu antény pozveme.

Kdy k tomu dojde?

Musí to proběhnout do září.

Jak může tento termín ovlivnit vaše případné vítězství v řízení České televize na vysílací služby?

Termíny spouštění našeho multiplexu určuje plán přechodu, takže nijak.

Momentálně je Česká televize a její čtyři programy v multiplexu A, který provozujete. Brzy by měla přejít do sítě, jejíž provoz bude zajišťovat vítěz zmíněného řízení. Co se stane, pokud v řízení neuspějete? Necháte ČT ve své síti pouze do září?

Výběrové řízení na poskytovatele služeb spojených s výstavbou a provozem multiplexu veřejné služby ještě nebylo uzavřeno. Ať už my nebo jiní účastníci řízení musí řádně zabezpečit plnění všech termínů spouštění vysílačů veřejnoprávního multiplexu.

ČT ale ještě nemá firmu, která bude šířit signál. Jste sice favoritem, ale teoreticky to může vyhrát třeba slovenská Tri R. A pak televizi řeknete, že ji v síti nechcete a veřejnoprávní programy budou jen v analogu.

Přepokládáme, že vítěz bude schopen České televizi zajistit spuštění digitálního vysílání k danému termínu, jinak by pravděpodobně neměl být vybrán jako vítěz.

Vysílač na Ještědu.Pojďme se blíže podívat na váš budoucí byznys. Zdá se, že si zachováte dominantní postavení na trhu šíření televizního signálu. Kolik digitálních sítí vlastně chcete provozovat?

Kromě naší komerční sítě bychom rádi provozovali i síť veřejnoprávní. Další závisí na jednání s držiteli ostatních oprávnění na provoz digitálních sítí.

Takže byste podobně jako programy České televize mohli vysílat i ty komerční, které získá Czech Digital Group (CDG).

S CDG již spolupracujeme v Brně, připravujeme se na to v Plzni a v Ostravě. Pokud se CDG rozhodne s námi spolupracovat i v dalších lokalitách, budeme s ní rádi jednat.

Ta spolupráce vypadá tak, že si CDG pověsí anténu na váš stožár?

Poskytujeme kompletní servis, takže i anténa je naše. Přepokládáme, že stejně jako Česká televize, vypíše i CDG výběrové řízení na provozování svého multiplexu. A my se rádi přihlásíme.

Z CDG je tedy virtuální operátor. Provozuje multiplex, ale vysílání zajistíte vy.

To rozhodně ne, CDG stejně jako ČT bude vlastnit kompresní a multiplexní technologii a rozhodne, jaké programy do své sítě zařadí.

Televize.Vztahy mezi Radiokomunikacemi a CDG budou pouze na komerční bázi, nebo spadají pod regulaci ČTÚ?

Čistě komerční. CDG si přeci může postavit vlastní síť nebo se také domluvit s Telefónikou O2. Je to čistě velkoobchodní spolupráce, prakticky se jedná o pronájem kapacit.

Předpokládám, že už jste po schválení TPP mluvili se zástupci Novy. Budou si skutečně objednávat digitální signál v lokalitách, jak to předepisuje plán přechodu?

S Novou jsme zatím nejednali. My ale určitě budeme jednotlivé lokality spouštět podle TPP, nic jiného nám ani nezbývá.

Co ale uděláte, až vám budou scházet zákazníci? Nova si vás třeba objedná až měsíc před ukončením analogového signálu v dané lokalitě.

To by bylo delikátní. Předpokládáme, že čtyři pozice multiplexu zaplníme, ale pochopitelně k takové situaci může dojít, zejména v počátcích. To je podnikatelské riziko, se kterým musíme počítat. Je to však zajímavý paradox, kdy zájemci o digitální vysílání křičeli, že nemají kde vysílat, a nyní se ukazuje, že kapacita v multiplexech je větší než poptávka ze strany nových vysílatelů.

Není to špatná politika Radiokomunikací? Óčko i Z1 jsou u CDG.

Samozřejmě i my jednáme s novými televizemi. Registrovali jsme zájem těchto televizí o rychlejší start, než je určen v TPP, ale vzhledem k plné obsazenosti našeho multiplexu A jsme nemohli Óčku a Z1 vyhovět, a proto bylo po dohodě s CDG zvoleno současné řešení. Jednání o finální obsazenosti všech multiplexů stále probíhají.

Televize.Máte případné zájemce ze strany kabelových a satelitních televizí, kteří by byli ochotní připlatit za digitální terestrický signál?

O této variantě musí uvažovat všichni tři operátoři, kromě nás i CDG a Telefónica O2. Zájemců s licencí pro terestrické vysílání, kteří demonstrovali zájem skutečně zahájit vysílání,  je zatím méně než volných pozic v digitálních sítích. Převzaté vysílání je jedna z variant, jak pozice v multiplexu zaplnit a aspoň částečně tak zajistit návratnost investic.

Telefónica O2 chce prý vysílat v kompresním formátu mpeg4, který umožní umístit do sítě více stanic, ale set-top boxy na příjem momentálně v České republice nejsou. Vy jste o mpeg4 neuvažovali?

Technicky jde vysílat v jedné síti signál v kompresi mpeg2, který nyní používáme, spolu se signálem v mpeg4. Pokud tedy bude mít zákazník zájem, jsme schopni zajistit vysílání televize ve vysokém rozlišení a kompresi mpeg4. Demonstrovali jsme to i na loňském Invexu, kde jsme předvedli simultánní vysílání signálu v rámci jednoho datového toku jak v standardním, tak i vysokém rozlišení.

Proč je tedy mpeg2 vhodnější?

Takovéto set-top boxy jsou nejlevnější. Adopce digitálního vysílání pak bude rychlá a maximálně bezbolestná. Mpeg4 si spojuji zejména s vysíláním ve vysokém rozlišení, což nám v tuto chvíli nezaručí potřebnou penetraci set-top boxy. Poptávka po vysílání ve vysokém rozlišení je v současnosti ještě poměrně nízká, a to hlavně z nákladových důvodu. Otázkou také zůstává, zda je v současnosti dostatek programové náplně, kterou lze ve vysokém rozlišení vysílat. Lze očekávat, že čas na vysílání ve vysokém rozlišení přijde okolo roku 2012. V tomto roce by mělo být na trhu dostatečné množství televizních přijímačů vybavených tunerem schopným přijímat vysílání v nástupnickém systému DVB-T2, který je přímo stvořený pro vysílání ve vysokém rozlišení. Rovněž tak drtivá většina obsahu by už měla být vyráběna ve vysokém rozlišení, a proto by nemělo nic bránit nezpoplatněnému pozemnímu vysílání ve vysokém rozlišení.

Foto: Profimedia, archiv





Čtěte dále

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

Od dnešní půlnoci do sobotních 6:00 hodin bude probíhat technická odstávka, během níž televize nebude vysílat. V tomto mezičase...

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři už netáhnou

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři a české filmy netáhnou

Čas trávený sledováním televize se během prázdnin snížil. I kvůli tomu, že největší televizní stanice přešly na letní schéma a...

Ministerské pokrytectví

Ministerské pokrytectví

Policistů a hasičů se zamýšlené snížení sumy na platy ve veřejném sektoru týkat nebude. Oznámil to ministr vnitra Vít Rakušan...

Jaromír Soukup

Nechte bibli biblí

V americkém Utahu se jeden školní obvod rozhodl zakázat bibli na základě toho, že údajně obsahuje prvky vulgarity a násilí. Už...

Ilustrační foto.

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnali vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnaly vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat.

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 20. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 15. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 13. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 9. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom Lukáš Kovanda.

Jaromír Soukup LIVE 8. 3. 2023 už nyní v našem YouTube

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 6. 3. 2023 už nyní na našem YouTube kanále

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 2. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva poslankyně Klára Dostálová (ANO, moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Vít Vomáčka (ODS).

Jaromír Soukup LIVE 1. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Ilustrační foto.

Společnosti MÉDEA, Barrandov Televizní studio a KNOWLIMITS Group narovnaly vzájemné spory, insolvence se nekoná

Společnosti KNOWLIMITS Group, a.s., MÉDEA, a.s., a Barrandov Televizní studio a.s. tímto prohlašují, že k dnešnímu (28. 2. 2023)...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Jaromír Soukup LIVE s Patrikem Nacherem 27. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Natáčení pořadu Hovory Kalousek Soukup na TV Barrandov.

Hovory Kalousek Soukup 23. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 22. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom a předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl.

Jaromír Soukup LIVE s Mojmírem Hamplem 20. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi