Budoucí šéf ČT2: Dvojka není "jiný prostor"

"Musím dotáhnout přípravu vysílacího schématu," říká Mrzena.Některé pořady bude potřeba upgradovat, jiné nahradit, říká v rozhovoru s on-line deníkem TÝDEN.CZ Jan Mrzena. Současný personální ředitel České televize přebírá po odcházející programové ředitelce Kateřině Fričové projekt, který má dát novou tvář druhému kanálu. Tomu bude od příštího roku také šéfovat.

Kdy jste se dozvěděl, že vás Jiří Janeček pověří vedením ČT2?

Bylo to v pondělí 14. července, tedy krátce před zasedáním rady.

Takže následovalo rychlé rozhodování.
Poměrně rychlé rozhodování, nicméně nějakou chvilku na rozmyšlení jsem si samozřejmě vzal. Generální ředitel mě jmenoval vedoucím týmu, který připravuje ČT2. V průběhu srpna začneme na té věci spolupracovat i s kolegou Vlastimilem Ježkem (bývalý ředitel Českého rozhlasu a Národní knihovny, pozn. red.) abychom přípravu programu na příští rok v krátkém časovém horizontu zvládli.

ČTĚTE TAKÉ: Budoucí šéf ČT1: Nedotažené pořady si nemůžeme dovolit

Vlastimila Ježka jste si vybral vy, nebo to byla volba generálního ředitele?
Bylo to ve shodě. Oba známe Vlastu Ježka dlouhá léta.

Jak bude definovaná jeho role?
Ta role v současné době nemá přesnou definici, já bych to charakterizoval tak, že v tuto chvíli budeme postupovat hodně společně. Jeho role je dnes oficiálně pojmenovaná jako poradce, nicméně do budoucna se ta pozice upřesní, vykrystalizuje. Jsme prostě na začátku.

Jako jeden z cílů restrukturalizace avizoval generální ředitel jasné vymezení odpovědnosti. Jak to bude fungovat mezi vámi a Vlastimilem Ježkem? Chápu správně, že budete pracovat v jakémsi tandemu, kde on bude odpovědný za kreativnější záležitosti?
V tuto chvíli bych zcela nepředbíhal, nicméně odpovědnost padá na mou hlavu, protože jsem vedoucím týmu a od ledna výkonným ředitelem. Jak budou přesně vymezeny naše úkoly, na tom se musíme s kolegou Ježkem dohodnout.

Mohl jste se nějakým způsobem podílet na přípravách konceptu nové podoby ČT2, který vznikal pod vedením Kateřiny Fričové?
Ne, to bylo naprosto v její režii. Já jsem se k jejich projektu dostal ve chvíli, kdy jsem byl do té pozice uveden. Musím říct, že projekt je velmi inspirativní. Já teď musím v kratším časovém horizontu udělat praktické kroky; dotáhnout přípravu vysílacího schématu a výrobní úkol na rok 2011 a s trochu jiným, občerstveným týmem, který si teď k obrazu svému připravuji, upravit a posunout některé teze.

 Jan Mrzena (*1962)
Současný personální ředitel České televize a od ledna ředitel programového okruhu ČT2 byl v letech 2001 - 2005 předsedou televizní rady, která zvolila do vedoucí pozice Jiřího Janečka. Vystudoval ekonomiku a řízení na FEL ČVUT a následně i pedagogiku a psychologii ve výzkumném ústavu inženýrského studia stejné univerzity. V letech 2006 - 2007 působil ve funkci pověřeného ředitele Národního divadla Praha, kde uplatnil zkušenosti z šestiletého vedení Jihočeského divadla České Budějovice.

Jaké teze máte na mysli?V průběhu srpna a září musíme jasně vyprofilovat rozhraní mezi jedničkou a dvojkou. To by ale nastalo, ať už by to dělal kdokoliv, protože projekty vznikaly svébytné. To je správně, je ale potřeba, aby měly jasnou profilaci. To ostatní je věcí určitého vkusu, který by dvojka měla reprezentovat – od pořadů pro menšiny až po artové záležitosti. Zároveň je potřeba udělat inventuru pořadů. Některé bude potřeba upgradovat, některé nahradit. Do budoucna s tvůrčím týmem projdeme vysílání pořad po pořadu. Dvojka by se měla vrátit ke kořenům z druhé poloviny devadesátých let. Tehdy jako exkluzivní kanál České televize vykrystalizovala za podpory řady spisovatelů, umělců, filozofů, ale i vědecké veřejnosti a akademických okruhů.

V jakém stadiu je vaše plánovaná spolupráce s akademickými okruhy?
Stejně jako v minulosti by dvojka by měla být prostorem, kde mají tvůrci právo na experiment. A když mluvím o experimentu, tak mluvím zejména o lidech z vysokých škol, kteří potřebují nějakou praxi. Budeme pracovat s DAMU, FAMU, JAMU a dalšími vysokými školami, i z regionů, které nám mají co dát. To dává prostor pro spolupráci s Kateřinou Fričovou, která se teď na akademický prostor bude hodně zaměřovat.

Co přesně pro vás bude dělat?
S Kateřinou Fričovou jsme v poměrně úzkém pracovním styku a domluvili jsme se na spolupráci do budoucna. Docela konkrétně si dovedu představit spolupráci v oblasti akademické sféry, kterou má dobře zmapovanou.

Znamená to, že bude pro ČT2 vybírat nadějné studenty, kterým by televize mohla dát prostor?
Ne, jde spíš o jednotlivé projekty, které bychom měli na dvojce realizovat, a o témata, která jsou aktuální a mají smysl. Pokud se nám podaří najít průsečík mezi DAMU, jež má divadelní projekty, a FAMU, která řeší, jak to všechno zpracovat ve filmové podobě, tak to je přesně to téma, to by mělo velký smysl.

Jak by konkrétně taková spolupráce s univerzitami měla vypadat?
Těch projektů může být řada, nicméně na jedné komerční televizi funguje Noc filmových nadějí. Takový prostor pro mladé tvůrce bychom chtěli vytvořit podle přesného dramaturgického zacílení i my. Jiná možnost spolupráce bude řešit takové otázky, jako jak v současné době vidí mladí tvůrci přenášení zásadních kulturních událostí, koncertů, divadelních představení?

Jan Mrzena ještě jako předseda Rady ČT.Když se bavíme o divadle, s divadelní sférou máte rozsáhlé zkušenosti. Dostane divadlo na ČT2 více prostoru?
Divadlo, hudba, živá kultura prostě na televizní obrazovku patří. Na dvojce bychom měli zaznamenat výjimečné kulturní události tak, aby byly k dispozici pro budoucí generace. Že bychom se tomu oproti současnému stavu věnovali více? Ano, ten trend budu sledovat. Na druhé straně je třeba si uvědomit, že dvojka nebude nekonečným prostorem, bude muset obsáhnout i řadu dalších témat a žánrů, od folkloru, přes různé magazíny pro menšiny definované původem, až po experimentální prostor pro nové tvůrce - abychom nezjišťovali, že jsou tu jen lidé, kteří píší nekonečné televizní seriály.

Říkáte, že na dvojce budete chtít zaznamenávat výjimečné kulturní události. Nebude se to krýt s plánem budoucího šéfa ČT1 Radana Dolejše, podle něhož mají takové události místo na prvním programu?
Křížit se rozhodně nebudeme. Budeme mít přesně vydefinované dělítko, co patří ještě na mainstreamový a co je záležitostí dvojky. Na dvojce budeme sledovat diváka, který chce vyhledávat konkrétní programy. Jednička se bude věnovat většinovému divákovi.

Dostanou tedy víc prostoru třeba i pořady pro menšiny?
Prostor by měly mít přibližně stejný. Že se to v čase a způsobu zpracování může ještě změnit, to je přirozený vývoj.

A co nakoupené pořady. Plánujete jejich posílení?
Akvizice je pro ČT2 rozhodně zásadní téma. V rámci akvizic se pokusíme jít do aktivní akviziční politiky, chtěli bychom lahůdky připravené pro naše diváky sami vybírat a nakupovat. Rádi bychom například představili různé kinematografie z celého světa. Asie, Jižní Amerika, to jsou teritoria, kde je kinematografie na velmi dobré úrovni, ale pro našeho diváka jsou téměř neznámá. Jednotlivá témata chceme vysílat v cyklech tak, aby se divák mohl snadněji orientovat v tom, co mu přinášíme, a věděl, proč mu to přinášíme.

Budete mít podobně jako ČT1 své pojmenované tematické dny?
Je otázka, jestli pojmenujeme ty dny podobně jako první kanál, který tím osloví mainstreamového diváka. Princip je každodpádně stejný. Divák se v programu musí orientovat, musí vědět, co kdy a kde najde.

"Naskočil jsem do rozjetého vlaku," říká Mrzena.Bavíme se o vodítkách pro diváka. Jak jste spokojen se současnou grafickou podobou druhého programu?
ČT2 má zajímavou grafiku. Přesto docházíme k závěru, že ji bude dobré přiměřeným, konzervativním způsobem posunout. Jestli to bude od nového roku, od února, od března, zatím není jisté. Grafika bude muset naplňovat i nové pojmenování dvojky. Nejenže si budeme pojmenovávat dny, měsíce a tak podobně. Musí být jednoznačné i samo zacílení dvojky. Dnešní slogan "Dvojka, jiný prostor“ je hezký, ale copak se pohybujeme v nějakém jiném prostoru, když se na ni díváme? Pohybujeme se v úplně stejném světě jako na jedničce, na čtyřce, na čtyřiadvacítce, jenom ten prostor vidíme jinýma očima. Na dvojce si chci všímat věcí do hloubky. Tedy spíš než jiný prostor, jiný pohled.

To bude nový slogan?
To nebude nový slogan, snažím se vysvětlit přístup k tomu principu, ze kterého budeme vycházet.

Na ČT1 se některé ze změn, které představil Radan Dolejš, projeví už v letošním roce. Bude se ČT2 měnit stejně rychle?
Zatímco Radan Dolejš se podílel na přípravné fázi a měl možnost si některé věci už do podzimního schématu, na nové podobě dvojky se podílela Kateřina Fričová. Já jsem naskočil do rozjetého vlaku. Čas je v tomhle neúprosný a podzim je v tomto směru nereálný. Drobné změny se objeví až v roce 2011, kdy dojde k pročištění dvojky. Pokud bychom se ale měli bavit o nějakém zásadnějším zacílení, s tím se budeme moct setkat nejdříve v září příštího roku.

Naznačil jste, že budete spolupracovat s Kateřinou Fričovou. Prozradíte jména lidí, kteří se na nové podobě programu budou podílet?
V této chvíli nechci mluvit o jakýchkoliv personáliích. Spolupracujeme s mnoha lidmi zevnitř České televize, ale i zvnějšku tak, abychom na dvojku dostali i jiný náhled, než ten dlouhodobě vnitrotelevizní.

Dostanou se do vašeho týmu lidé, kteří se podíleli na přípravě konceptu pod vedením odcházející programové ředitelky?
Určitě. To budou lidé, s kterými budu dál komunikovat, ať už v týmu, nebo na jiné bázi.

Foto: Česká televize, archiv Týdne 

Autor: Petr Vnouček





Čtěte dále

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

Od dnešní půlnoci do sobotních 6:00 hodin bude probíhat technická odstávka, během níž televize nebude vysílat. V tomto mezičase...

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři už netáhnou

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři a české filmy netáhnou

Čas trávený sledováním televize se během prázdnin snížil. I kvůli tomu, že největší televizní stanice přešly na letní schéma a...

Ministerské pokrytectví

Ministerské pokrytectví

Policistů a hasičů se zamýšlené snížení sumy na platy ve veřejném sektoru týkat nebude. Oznámil to ministr vnitra Vít Rakušan...

Jaromír Soukup

Nechte bibli biblí

V americkém Utahu se jeden školní obvod rozhodl zakázat bibli na základě toho, že údajně obsahuje prvky vulgarity a násilí. Už...

Ilustrační foto.

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnali vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnaly vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat.

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 20. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 15. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 13. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 9. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom Lukáš Kovanda.

Jaromír Soukup LIVE 8. 3. 2023 už nyní v našem YouTube

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 6. 3. 2023 už nyní na našem YouTube kanále

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 2. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva poslankyně Klára Dostálová (ANO, moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Vít Vomáčka (ODS).

Jaromír Soukup LIVE 1. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Ilustrační foto.

Společnosti MÉDEA, Barrandov Televizní studio a KNOWLIMITS Group narovnaly vzájemné spory, insolvence se nekoná

Společnosti KNOWLIMITS Group, a.s., MÉDEA, a.s., a Barrandov Televizní studio a.s. tímto prohlašují, že k dnešnímu (28. 2. 2023)...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Jaromír Soukup LIVE s Patrikem Nacherem 27. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Natáčení pořadu Hovory Kalousek Soukup na TV Barrandov.

Hovory Kalousek Soukup 23. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 22. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom a předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl.

Jaromír Soukup LIVE s Mojmírem Hamplem 20. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi