Novým šéfem České televize byl zvolen Petr Dvořák

Petr Dvořák je novým ředitelem České televize.

Ředitelem České televize se stal bývalý šéf televize Nova Petr Dvořák. Ten postoupil do druhého kola společně s Hynkem Chudárkem.  Hlasovalo pro něj dvanáct členů rady. Aby se stal ředitelem, stačilo hlasů deset.

Do prvního kola souboje o křeslo šéfa ČT v pravé poledne nastoupila tato pětice: výkonný ředitel ČT24 Roman Bradáč, bývalý šéf Novy Petr Dvořák, někdejší výkonný ředitel TV Óčko Hynek Chudárek, bývalý marketingový ředitel Primy a pražského Dopravního podniku Jan Svoboda a prezident Česko-německé obchodní a průmyslové komory Radomír Šimek.

Každý z kandidátů dostal vždy desetiminutový prostor, v kterém by měl radní přesvědčit, že právě on je tím vhodným nominantem na post ředitele ČT. Radní poté měli u každého z nich maximálně půlhodinu na to, aby mu pokládali otázky.

On-line

Obnovit

  • 16:46
    Týden.cz 
    Vážení čtenáři, naše on-line reportáž z volby ředitele České televize končí, děkujeme Vám za pozornost.
  • 16:06
    Týden.cz 
    ČT má nového ředitele. Petr Dvořák získal 12 hlasů.
  • 16:02
    Týden.cz 
    Petr Dvořák získal v prvním kole 13 hlasů, Hynek Chudárek sedm.
  • 15:55
    Týden.cz 
    Začíná druhé kolo volby. Nyní již radní označí pouze jednoho z dvojice Dvořák, Chudárek. Pokud jeden z nich získá 10 či více hlasů, stane se novým ředitelem ČT.
  • 15:47
     

    První kolo volby je u konce. Do finále postupují Petr Dvořák a Hynek Chudárek. Roman Bradáč získal 3 hlasy, Peter Dvořák 13, Hynek Chudárek 7, Jan Svoboda 3 a Radomír Šimek 1 hlas.

  • 15:36
    Týden.cz 
    Volba začala. Jednotliví radní vybírají jména dvou kandidátů, kteří postoupí do dalšího kola.
  • 15:27
    Týden.cz 
    Veřejná slyšení všech kandidátů jsou u konce. Pomalu se schyluje k vlastní volbě.
  • 15:25
    Radomír Šimek 
    Radní: "Můžete popsat pozici ČT na mediálním trhu?" Šimek: "Odpovím otázkou. Co by se stalo, kdyby ČT nebyla? O co by veřejnost přišla? Kdo by dělal programy pro etnické menšiny nebo třeba neslyšící. To vše by se z vysílání vytratilo, protože komerční televize by takové věci nevysílaly."
  • 15:10
    Radomír Šimek 
    "Nejsem vázaný na žádnou zájmovou skupinu. Jsem naprosto nezávislý," zakončil Šimek svůj projev. Následovat budou otázky radních.
  • 15:06
    Týden.cz 
    Jedním ze Šimkových prvních kroků by bylo obsazení funkce programového ředitele, který by dostal za úkol vyprofilovat jednotlivé programové okruhy.
  • 14:58
    Radomír Šimek 
    Šimek: "Za jeden z hlavních bodů své koncepce považuji zlepšení koprodukce, zejména s německy mluvícími zeměmi."
  • 14:54
    Týden.cz 
    Radní již na Jana Svobodu nemají další otázky. Začíná hovořit Radomír Šimek.
  • 14:53
    Jan Svoboda 
    Radní se ptají, kdy byl Svoboda naposledy v divadle, v kině a kdy naposledy přečetl knížku. "Je to trochu jako maturita," glosuje Svoboda, nicméně odpověděl, že v posledních třech měsících neměl na divadlo čas, do kina se chodí pouze bavit a právě dočetl knihu od zakladatele firmy Apple Stevea Jobse.
  • 14:43
    Jan Svoboda 
    Jan Svoboda: "Dveře do mé kanceláře by byly vždy otevřené. Zásadní je komunikovat a nebát se říci svůj názor. Stav, kdy jednotlivé týmy uvnitř ČT mezi sebou nemluví, je neúnosný." Pokud by Svoboda vyhrál, rád by do svého týmu přizval producenta Čestmíra Kopeckého, se kterým prý konzultoval i svůj projekt.
  • 14:26
    Jan Svoboda 

    "ČT1 vnímám jako vlajkovou loď. Jejím zásadním problémem je odliv divácké skupiny do 50ti let," uvedl Svoboda. Zmínil též, že do vysílání televize je nezbytné zapojit takzvaná nová média. "Doba, kdy diváci čekali v rodinném kroužku na začátek nějakého programi je dávno pryč. Program ČT proto musí být šířen i jinými kanály."

  • 14:25
    Jan Svoboda 

    Svůj desetiminutový proslov zahajuje Jan Svoboda.

  • 14:11
    Týden.cz 

    Hynek Chudárek domluvil. Uhde vyhlásil 10 min. přestávku.

  • 14:07
    Hynek Chudárek 

    Chudárek by úspory začal snižováním počtu lidí ve vedení ČT. Management by snížil zhruba o polovinu. Podle jeho názoru je v ČT přezaměstnanost, což prý musejí vidět i odbory.

  • 14:03
    Hynek Chudárek 

    Místopředseda rady Dědič: "Kde chcete vzít půl miliardy na výrobu, jak uvádíte v koncepci?"
    Chudárek: "Myslím, že by se tato částka dala získat v průběhu následujících tří let. A nezastírám, že by to bylo i díky propouštění. Jsem přesvědčen, že ČT má zdroje i ve výběru poplatků."

  • 13:59
    Hynek Chudárek 

    Milan Uhde: "Jak jste připraven na spolupráci s talentovanými lidmi, kteří neradi opouštějí své názory?"
    Chudárek: "Abych s nimi mohl splupracovat, musím je nejdříve ke spolupráci vyzvat. V ČT musí být nastavený systém, který je ke spolupráci bude motivovat."

  • 13:57
    Hynek Chudárek 

    Chudárek: "Za zcela zásadní považuji restruktualizaci ČT. Je třeba zeštíhlit televizi přibližně o 20 procent." Podle něj je též nutné přesvědčit veřejnost, že veřejnoprávní televize je potřebná. Ke zvýšení její důvěryhodnosti je podle něj v první řadě nutné uklidnit napjatou situaci, která v televizi panuje.

  • 13:46
    Týden.cz 

    Končí Dvořák, své představy nyní přednese Hynek Chudárek.

  • 13:46
    Petr Dvořák 

    Uhde: "Neměl by ředitel ČT podle vašeho názoru zkusit hlasatele Událostí vystřídat lidmi, kteří jenom nedeklamují, ale občas si také něco myslí?"
    Dvořák: "Hlavní zpravodajská relace na ČT1 je velká ostuda ČT. Celá si vyžádá razantní změny."

  • 13:40
    Petr Dvořák 

    Dvořák zdůraznil že ČT by mnohem víc měla vyrážet do regionů. Je mu jasné, že by to stálo peníze, ale prosazoval by to i za tu cenu oslabení centrálního týmu na Kavčích horách v Praze.

  • 13:30
    Petr Dvořák 

    Otázka radních: "Pokud byste vyhrál, přizval byste ke spolupráci někoho ze současného vedení ČT či z vašich protikandidátů?"
    Dvořák: "Prioritně bych spolupráci nabídl lidem, kteří dnes v ČT pracují. Teprve pokud bych se nedohodl, nabízel bych spolupráci externistům. Pokud bych měl vypíchnout jedno jméno, tak to je Fero Fenič. Přizval bych ho za jedné podmínky: Že nebude vystupovat proti České televizi a snažit se s ní bojovat."

  • 13:20
    Petr Dvořák 

    Dvořák navrhuje spuštění dětského a vzdělávacího kanálu, kterým by se ČT měla přiblížit mladší generaci. V průběhu prvních 100 dní ve funkci by chtěl uklidnit napjatou situaci v ČT a schválit rozpočet na rok 2012, ve kterém by již byla zahrnuta nová programová strategie. Chtěl by provést kontrolu rozpracované výroby. Ty pořady, které by kvalitativně nevyhovovaly, by klidně zrušil.

  • 13:19
    Petr Dvořák 

    Petr Dvořák chce jasně definovat krizi, ve které se ČT nachází. Odmítl, že by ČT byla v ekonomické krizi, ale je podle něj v krizi programové. Proto by se snažil navýšit zdroje na původní tvorbu.

  • 13:18
    Petr Dvořák 

    "Chtěl bych ČT posunout tak, aby opět měla respekt diváků i odborníků. Jsem přesvědčen, že je nutné prosazovat kvalitu a to zejména u původní tvorby," řekl Dvořák na začátek svého projevu. Slibuje, že by nabídl práci odborníkům i intelektuálním elitám.

  • 13:14
    Týden.cz 

    Roman Bradáč domluvil, další na řadě je exšéf Novy Petr Dvořák.

  • 13:05
    Roman Bradáč 

    Otázka radních: "Jak byste řešil stále nižší sledovanost a kvalitu Událostí na ČT1?" Bradáč: "Události se musí řešit koncepčně. Musí se změnit nejen jejich obsah, ale i formát. Není možné je vysílat z 16 let starého studia. Musíme klást též daleko větší důraz na propagaci zpravodajské relace, na vlastní P.R."

  • 12:50
    Roman Bradáč 

    Otázka radních: "Co si představujete pod pojmen redefinice veřejné služby?"
    Bradáč: "Trh se zásadně změnil. Nemůžeme úspěšnost ČT měřit dokola pouze sledovaností. Ale to není věc pouze vedení ČT nebo Rady ČT, ale zásadní společenské téma."

  • 12:45
     

    Bradáč domluvil. Radní mu začínají klást otázky. Mezitím dorazil i poslední kandidát Radomír Šimek.



  • 12:43
    Roman Bradáč 

    Bradáč odmítl návrhy některých protikandidátů rozšiřovat vysílání ČT o další kanál. "V následujících měsících a letech se ČT musí chovat co nejhospodárněji," uvedl. Zdůraznil též, že ČT musí začít intenzivně pracovat s novými médii a nezavrhje ani užší spolupráci s nějakým internetovým portálem.

  • 12:32
    Roman Bradáč 

    Milan Uhde zahájil veřejná slyšení. První hovoří Roman Bradáč. "Jsem přesvědčen, že gen. ředitel ČT musí mít kromě manažerských schopností i značný intelektuální přesah," řekl na začátek svého projevu. Uvedl též, že žádný z kandidátů by neměl být zatížen komunistickou minulostí. Členem KSČ byl krátce jiný kandidát Petr Dvořák.

  • 12:22
     

    Uhde vyhlásil přestávku do 12.30. Poté začnou veřejná slyšení jednotlivých kandidátů. V abecedním pořadí bude mít každý z nich 10 minut na to, aby radním přednesl svou koncepci. Radní každému z kandidátů mohou až půl hodiny klást k jeho koncepci otázky - jednání se tak teoreticky může velmi protáhnout.

  • 12:22
     

    Předseda Rady ČT Milan Uhde kupodivu nenavrhl veřejnou volbu. Pouze uvedl, že on by ji považoval za lepší. Hlasování tak bude tajné. Volí se dvoukolově, do druhého kola postoupí dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. V případě, že jeden kandidát dostane deset či více hlasů, stane se ředitelem ČT.

  • 12:14
     

    Zatím na jednání nedorazili Chudárek, Svoboda ani Šimek. Místopředsedkyně rady Dana Eklová se veřejně omluvila Feru Feničovi . "Nebylo a není mým úmyslem jakkoli poškozovat pana Feniče," uvedla Eklová a veřejně se omluvila za citace, které byly uveřejněny v Deníku. Fero Fenič od Eklové požadoval veřejnou omluvu právě na zasedání Rady ČT.

  • 12:09
     

    Předseda Rady ČT Milan Uhde právě zahájil schůzi, na které se bude volit nový ředitel ČT. Zatím nedorazil radní Koutný, který uvízl v zácpě na dálnici. Všichni doufají, že dorazí, než začne vlastní volba.

  • 12:01
     

    Radní se u začali scházet, dorazil už i šéf rady ČT Milan Uhde, který byl ráno v Brně u zubaře se zubem moudrosti.

  • 12:00
    Týden.cz 

    Vítáme vás u on-line zpravodajství on-line deníku TÝDEN.CZ z volby nového ředitele České televize.

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: Karel Šanda

Autor: - red -





Čtěte dále

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

Od dnešní půlnoci do sobotních 6:00 hodin bude probíhat technická odstávka, během níž televize nebude vysílat. V tomto mezičase...

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři už netáhnou

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři a české filmy netáhnou

Čas trávený sledováním televize se během prázdnin snížil. I kvůli tomu, že největší televizní stanice přešly na letní schéma a...

Ministerské pokrytectví

Ministerské pokrytectví

Policistů a hasičů se zamýšlené snížení sumy na platy ve veřejném sektoru týkat nebude. Oznámil to ministr vnitra Vít Rakušan...

Jaromír Soukup

Nechte bibli biblí

V americkém Utahu se jeden školní obvod rozhodl zakázat bibli na základě toho, že údajně obsahuje prvky vulgarity a násilí. Už...

VIP svět v nové podobě můžete sledovat od 1.7. každý den od 19:50 na TV Barrandov.

VIP svět v novém kabátku. Moderovat budou Decastelo a Bendová

Pořad VIP svět, který už roky přináší divákům TV Barrandov nejnovější zprávy ze světa celebrit, prošel výraznou proměnou. V...

TV Barrandov přivítá novou mluvčí

TV Barrandov přivítá novou mluvčí

TV Barrandov s potěšením oznamuje, že novou mluvčí stanice se stává Kristýna Synáčová. Kristýna Synáčová přináší bohaté...

Ilustrační foto.

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnali vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnaly vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat.

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 20. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 15. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 13. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 9. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom Lukáš Kovanda.

Jaromír Soukup LIVE 8. 3. 2023 už nyní v našem YouTube

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 6. 3. 2023 už nyní na našem YouTube kanále

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 2. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva poslankyně Klára Dostálová (ANO, moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Vít Vomáčka (ODS).

Jaromír Soukup LIVE 1. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Ilustrační foto.

Společnosti MÉDEA, Barrandov Televizní studio a KNOWLIMITS Group narovnaly vzájemné spory, insolvence se nekoná

Společnosti KNOWLIMITS Group, a.s., MÉDEA, a.s., a Barrandov Televizní studio a.s. tímto prohlašují, že k dnešnímu (28. 2. 2023)...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Jaromír Soukup LIVE s Patrikem Nacherem 27. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Natáčení pořadu Hovory Kalousek Soukup na TV Barrandov.

Hovory Kalousek Soukup 23. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 22. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi