Roman Gallo: Hyperlokální média rozhýbou trh

Roman Gallo stojí za ambiciózním projektem hyperlokálních médií.Plány společnosti PPF Media znějí trochu jako sci-fi: webový portál a tištěný týdeník pro každou obec, newsroomy s kavárnou v každém okresním městě, to vše propojené se supermoderním výzkumným školícím střediskem v Praze. Roman Gallo, který je pod ambiciózním projektem podepsaný, tvrdí, že v hyperlokálních médiích je budoucnost.

Proč se společnost PPF rozhodla vstoupit na u nás dosud neprozkoumanou půdu hyperlokálních médií?
Protože je to PPF, která má výrazně podnikatelskou kulturu s citem pro příležitost. Je pro ni typické, že rozvíjí projekty, které hledají nová řešení. A samozřejmě také proto, že v parametrech tohoto projektu cítí dlouhodobou šanci zasáhnout trh. Projekt má dva zásadní prvky: jeden je mezinárodní školící středisko a druhý hyperlokální média Naše adresa. Obojí je totálně propojené. Školící středisko je mozkovým centrem, které vyhledává informace, kam se vyvíjí média na světových trzích. Ty potom překlápí do tréninkových programů.

Komu je středisko určené?
V první řadě novinářům a studentům žurnalistiky, ale i lidem z managementu vydavatelství, státní správy, firem, zkrátka těm, kdo potřebují vědět, jakým způsobem média fungují a jak se budou vyvíjet. Součástí střediska jsou učebny, ale také newsroom 21. století s živou redakcí, kde si absolventi kurzů všechno vyzkouší v praxi.

Kdy představíte projekt Naše adresa?
Na začátku června, přesné datum vám zatím nemůžu říct. Naše adresa je sestava týdeníků a webů, které cílíme prakticky nejníže, jak je možné cílit. To znamená web nikoli pro region, ale pro každou jednotlivou obec.

Skupina PPF Petra Kellnera investuje do médií.Když si to představíme na modelu hlavního města, jedním médiem oslovíte Prahu, Prahu 9 anebo Prosek?
Prosek, skutečně půjdeme do takhle malých oblastí. Ale Praha nefiguruje ani v první, ani ve druhé vlně projektu. Rok 2009 je pro nás etapou, kdy v různých částech republiky experimentujeme s různými modely. Zatím začínáme v několika oblastech vytipovaných podle demografického složení obyvatel.

Lokální tituly na úrovni jednotlivých státních samospráv fungují, vycházejí různé Buštěhradské zpravodaje a Vimperské noviny...
Samozřejmě, ale s různou úrovní. Web a týdeník Naše adresa se zaměří zejména na zpravodajství, které se bude týkat výhradně konkrétních oblastí. Nenajdete tam žádné celostátní, ani širší regionální informace.

Jak chcete pro každou oblast sehnat kvalitní novináře?
Není to zas tak těžké. Částečně média obsadíme profesionály, kteří budou úzce spolupracovat s místními lokálními komunitami a zájmovými spolky. Všem těmhle skupinám chceme dát platformu, kde se můžou sami vyjádřit, vždyť to koneckonců denně dělají ve svých zprávách sms, mms, e-mailech a podobně. Aktivních lidí je po republice nekonečné množství.

Budete mít profesionálního zástupce v každé oblasti?
Postupem času ano. Náš redaktor bude mít velkou podporu školícího centra, které mu pomůže v otázce know-how, ale také v přísunu informací a podkladů. V každém okresním městě navíc vybudujeme jakési news kavárny na hlavních třídách anebo náměstích. Bude to mix kavárny, redakce a servisního komunitního centra. Přímo tam bude sedět redakce, otevřená všem návštěvníkům. Tyto newsroomy budou vedle webu a printu třetím typem média, kde chceme distribuovat informace. V červnu otvíráme první střediska.

Naše adresa míří na venkov, do oblastí menších než je region.Na kolika místech konkrétně začínáte?
Zatím jsou to jednotky, několik okresů v severních Čechách a na střední Moravě.

Vnímáte Sedmičku, kterou v dubnu rozjelo vydavatelství Mladá fronta, jako svoji konkurenci?
Sedmička podle všeho nedělá hyperlokální média. My cílíme na jiný trh a na inzerenty, kteří nepotřebují inzerovat v médiu zasahujícím celý region, kraj.

Jenomže tito drobní podnikatelé nejsou vůbec zvyklí inzerovat, natožpak na webu.
Také nečekáme zisky do dvou měsíců. Je to dlouhodobý projekt založený na tom, že silným základem fungování ekonomiky jsou živnostníci, malé a střední firmy. Chceme je oslovit a dát jim nástroj, který je jim šitý na míru. K tomu, aby ho brali vážně, to nemohou být inzertní noviny. Proto připravujeme seriózní zpravodajský obsah.

Který vytvářejí místní komunity.
To, že ho spoluvytváří tzv. „občanští žurnalisté“ – důchodci, mámy na mateřské, teenageři, mu jistě na serióznosti neubírá. Většina současných redakcí je často zahleděná sama do sebe, mnohdy vzdálená životu reálného čtenáře. My s těmi lidmi chceme žít.

PPF Media sídlí v Praze na Pankráci.Máte unifikovanou strukturu jednotlivých listů a webů?
Máme unifikovaná pravidla. Ať si otevřete naše stránky, týdeník, anebo navštívíte naší kavárnu, všude vám nabídneme stejnou kvalitu. To je základní záměr. Týdeník se bude skládat ze dvou částí: hyperlokální zpravodajství na novinovém papíře s hlavičkou identifikující lokalitu. A do něj vložený televizní magazín na klasickém magazínovém papíře. Dohromady asi sedmdesát stran. K dostání bude prostřednictvím stánkového prodeje předplatného.

Kolik bude týdeník stát?
Na to se těžko odpovídá, protože zatím máme náběhovou kampaň. Bude patřit k tomu nejlevnějšímu, co je na trhu.

Sedmička je zdarma.
A my jsme přesvědčeni, že za kvalitní obsah se má platit.

 Roman Gallo
Stál u zrodu serveru iDnes.cz, odkud odešel do vydavatelství Economia, aby čtyři roky řídil Hospodářské noviny. Podílel se na rozjezdu on-line deníku Aktualně.cz, dva roky řídil redakci regionálních Deníků vydavatelství VLP. Necelý rok je ředitelem pro rozvoj mediálních strategií ve společnosti PPF Media, která zaměstnává osmdesát lidí.
Společnost PPF zakládala ekonomický titul Euro. Nevydává jej finanční skupina PPF, ale na ní nezávislá PPF Investments prostřednictvím společnosti Euronews. V PPF Investments drží zakladatel a majoritní akcionář PPF Group Petr Kellner pouze minoritní podíl. 
Web je taky zdarma.
Zatím. Otázka je, jak to s placením za kvalitní obsah bude vypadat za pár let. Co se týká printu, chceme, aby nás dostávali lidé, kteří o něj stojí. Přijdeme za inzertními klienty a řekneme: naši čtenáři nás čtou, protože si nás zaplatili. Pokrýváme malé procento republiky, ale zasahujeme ho stoprocentně. Jsme přesvědčení o tom, že naše informace jsou naprosto unikátní. Na trhu je v takové hloubce téměř nikdo nenabízí.

  Jaké náklady jste do projektu vložili a kdy očekáváte návratnost investic?
Náklady jsou v řádu desítek milionů korun. A návratnost závisí od rychlosti dalších kroků, pro které se rozhodneme. Jsou to roky, projekt je stavěný jako velmi dlouhodobá záležitost.

Hyperlokální média jsou současným fenoménem v USA, podle čeho odhadujete, že bude tento model fungovat i u nás?
Jeden z našich klíčových partnerů je Světová asociace novin, která se na projektu podílí přísunem masivního know-how. Spolupracujeme s konzultanty, kteří mají zkušenosti s fungováním hyperlokálních médií po celém světě. Ti nám pomáhali v definicích projektu na základě praxe. Ve Spojených státech, ale třeba i ve Skandinávii, existují podobné konfigurace v malých regionech, ale zatím v horizontu měsíců, maximálně roku. Je to úplně nový projekt, stavěný na tom, kam se trh bude vyvíjet. Nemáme čtyřicet vzorů ze světa, o kterých bychom věděli, že pět let úspěšně fungují, je to vlastně přesně naopak.


Foto: Robert Sedmík, Jan Schejbal

Autor: Marie Frajtová





Čtěte dále

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

Od dnešní půlnoci do sobotních 6:00 hodin bude probíhat technická odstávka, během níž televize nebude vysílat. V tomto mezičase...

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři už netáhnou

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři a české filmy netáhnou

Čas trávený sledováním televize se během prázdnin snížil. I kvůli tomu, že největší televizní stanice přešly na letní schéma a...

Ministerské pokrytectví

Ministerské pokrytectví

Policistů a hasičů se zamýšlené snížení sumy na platy ve veřejném sektoru týkat nebude. Oznámil to ministr vnitra Vít Rakušan...

Jaromír Soukup

Nechte bibli biblí

V americkém Utahu se jeden školní obvod rozhodl zakázat bibli na základě toho, že údajně obsahuje prvky vulgarity a násilí. Už...

VIP svět v nové podobě můžete sledovat od 1.7. každý den od 19:50 na TV Barrandov.

VIP svět v novém kabátku. Moderovat budou Decastelo a Bendová

Pořad VIP svět, který už roky přináší divákům TV Barrandov nejnovější zprávy ze světa celebrit, prošel výraznou proměnou. V...

TV Barrandov přivítá novou mluvčí

TV Barrandov přivítá novou mluvčí

TV Barrandov s potěšením oznamuje, že novou mluvčí stanice se stává Kristýna Synáčová. Kristýna Synáčová přináší bohaté...

Ilustrační foto.

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnali vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnaly vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat.

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 20. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 15. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 13. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 9. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom Lukáš Kovanda.

Jaromír Soukup LIVE 8. 3. 2023 už nyní v našem YouTube

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 6. 3. 2023 už nyní na našem YouTube kanále

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 2. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva poslankyně Klára Dostálová (ANO, moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Vít Vomáčka (ODS).

Jaromír Soukup LIVE 1. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Ilustrační foto.

Společnosti MÉDEA, Barrandov Televizní studio a KNOWLIMITS Group narovnaly vzájemné spory, insolvence se nekoná

Společnosti KNOWLIMITS Group, a.s., MÉDEA, a.s., a Barrandov Televizní studio a.s. tímto prohlašují, že k dnešnímu (28. 2. 2023)...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Jaromír Soukup LIVE s Patrikem Nacherem 27. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Natáčení pořadu Hovory Kalousek Soukup na TV Barrandov.

Hovory Kalousek Soukup 23. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 22. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi