Parchanti odcházejí

Zakladatel zpravodajské televize CNN Ted Turner.

Média zažívají jedno z nejtěžších období existence. Možná i proto, že extrovertní, často tak trochu pošahanou generaci zakladatelů střídají jejich děti nebo nudní manažeři, kterým chybějí nápady, vize, arogance, a hlavně styl rodičů.

Nedávné oznámení Ruperta Murdocha, že se stahuje z vedení společnosti 21st Century Fox, přišlo jen čtrnáct dní poté, co svět oběhla zpráva o úmrtí jiného mediálního mogula Alfreda DuMonta. I když Murdoch zároveň ubezpečil své okolí, a hlavně akcionáře o tom, že i ve svém věku je plný energie a síly, je patrné, že pomalu končí éra poválečných mediálních magnátů (viz Otcové zakladatelé). Těch, kteří měli odvahu, kašlali na politickou korektnost, a především věděli, proč jsou média tak magická a jak s nimi nakládat.

"Vím o lidech, kterým jsem věřil a kteří mě sprostě podrazili. A je mi úplně jedno, na jakých jsou pozicích a jaká jsou jejich jména. Důležité je, že si myslím, že se zachovali nečestně, a je na čase, aby za to zaplatili. A také vím, že ten, kdo nejlépe ví, jak věci opravdu jsou, jsem já." Tato Murdochova sebevědomá slova názorně ukazují mentalitu první novodobé generace vlastníků médií, která se nyní stahuje z vedení firem. Charakterizuje je několik společných rysů: arogance, extravagance, přezíravost, pompéznost a ochota jít za každou cenu za svým. Ale také ochota riskovat, jít na hranu a často měnit názor i několikrát za vteřinu. Jenomže právě tyto vlastnosti je dovedly k neuvěřitelnému vlivu.

Mediální magnát společnosti 21st Century Rupert Murdoch se svými syny.

Armádě natruc

Vlastnictví médií a možnost oslovovat miliony obyvatel během krátké doby nabízí moc, jíž je těžké odolat. A najít v poválečné generaci vlastníků médií někoho, kdo by to dokázal, je opravdu složité. Podlehl jí třeba i Michael Bloomberg, zakladatel stejnojmenné zpravodajské agentury, který se stal v roce 2002 starostou New Yorku. Na rozdíl od novodobých tuzemských vlastníků médií však po dobu svého působení v politice svěřil svou agenturu a časopisy do péče investičního fondu, což mělo zaručit jejich objektivitu. Zda se to podařilo, je otázka. Pravda je ale taková, že většina pánů z této mocné party si moc a své kontakty prostě jen užívala a bavila se.

Tak třeba Ted Turner, zakladatel největší zpravodajské televizní stanice na světě - CNN. "Je to úžasné, z jednoho místa dostaneme ty správné informace do lidí od Moskvy přes Berlín po Washington," prohlašoval sebevědomě v osmdesátých letech, když tuto stanici spouštěl. Řada lidí byla skeptická, je ale třeba uznat, že CNN pod jeho vedením nenáviděla přinejmenším polovina americké armády. Historky vzteklých vojáků, kterým při vylodění svítily do očí světla kameramanů přenášejících jejich "utajenou" operaci, se dostaly velmi rychle do učebnic novinařiny. Na stížnosti armády o možném ohrožení vojáků odpovídal Turner stále stejně: "Asi to nebylo dost utajeno." Ostatně i jeho další hláška směrem na působení americké armády v Iráku svědčí o tom, že se opravdu s velkými národními zájmy příliš nemazal: "Moc tomu nerozumím, ale pokud cílem vojenské akce v Iráku bylo zajmout jednoho muže a naší armádě to trvalo několik měsíců, zemřelo u toho několik desítek tisíc lidí, tak to jako moc efektivní akci nevidím."

S přezíravým nadhledem se Turner vyjadřoval i o svém vztahu k ženám. "Má rodinná situace? Dnes mám čtyři přítelkyně, u každé z nich strávím zhruba jeden týden v měsíci. Je to nesmírně praktické." Při rozchodu s herečkou Jane Fondovou pak Turner, majitel 28 bytů, bulváru řekl: "Je celkem v pohodě. Chce jen dva byty - jeden na léto a druhý na zimu."

Zlatý déšť

Z mnoha prohlášení mediálních mogulů přímo odkapávala arogance. "Pánové, oni to nevědí. A kdyby náhodou, tak já už zařídím, aby si mysleli, že to byl zlatý déšť," oznámil dvěma zcela konsternovaným bankéřům jeden z největších mediálních magnátů posledního století - Ian Robert Maxwell (vydával třeba Daily Mirror nebo Daily News) poté, co je v průběhu večeře ve svém mrakodrapu vyzval, aby se vyčurali přes parapet.
"Dobrých padesát let mi je úplně jedno, co si o mně lidi myslí. Vím, že když děláte změny, tak máte nepřátele, a já jsem hrdý na to, že mám tolik nepřátel," zní další z citátů již zmiňovaného Ruperta Murdocha, podle mezinárodní edice Forbesu sedmdesátého nejbohatšího muže planety. Ostatně, když Murdoch mluví o nepřátelství, velmi dobře ví, o čem to je. Mezi jeho úhlavní nepřátele patří třeba od roku 1983 právě Ted Turner. A důvod? Jachta sponzorovaná Murdochem potopila deset kilometrů před cílem závodu Hobart Yacht Race loď Turnera, který si to vzal opravdu hodně osobně a hned na recepci po závodu ho nejdříve několikrát velmi důsledně urazil a poté ho vyzval, ať si to rozdají v boxu v Las Vegas.

Dalším z charakteristických rysů této generace je totiž ješitnost. Když něco chce (nebo si pořídí) jeden, druhý to natruc udělá také. To, že je to občas přivede třeba až na hranici bankrotu, nevadí, protože média jsou magická. Třeba Leo Kirch (zakladatel digitální televize v Evropě) přivedl svými dluhy téměř ke krachu Deutsche Bank.

Staří harcovníci na rozdíl od "zelenáčů" digitální doby navíc moc dobře věděli, že moc médií nestojí ani tak na svobodě, jako na schopnosti dodat lidem ty informace, které si žádají. A tak i když se většina z nich v devadesátých letech zbláznila do internetu, zůstala nohama na zemi.

"Google nebo Facebook sám o sobě nikoho z politiků nezajímá. Je nedůležitý, protože nemá názor. Teprve až když se ozvala klasická média, začali se politici o tyto firmy zajímat. Skutečný problém internetu je jeho roztříštěnost a pak to, že nepomáhá lidem utvářet názory," pronesl sebevědomě zhruba před rokem německý vydavatelský mág Hubert Burda na konferenci o digitálních médiích. A moc dobře věděl, o čem mluví, protože o pár let dříve vyprávěl historku o svém setkání se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem a jejich generační propasti: "Pozval jsem ho domů na večeři. Uvařili jsme a čekali, až přijde. Když dorazil, přivítal se s námi a na další dvě hodiny zmizel o patro výše za našimi dětmi, takže jsme toho spolu moc neprobrali. Když sešel dolů, jen řekl, že už půjde. Ale vlastně to bylo milé setkání."

Bez Bildu nevyhraješ

Protože média mají schopnost ovlivňovat lidi a měnit jejich názory, jejich majitelé měli otevřené dveře i k těm nejvýše postaveným politikům. Uzavírali s nimi tajné dohody, o jejichž trvanlivosti si však nikdo z nich nedělal moc velké iluze.

V sousedním Německu platí v politickém marketingu základní pravidlo: tamní volby nevyhrajete, pokud vás nepodpoří bulvární jednička - deník Bild (Axel Springer Verlag). A totéž platí v Británii pro bulvární deník The Sun. Murdochovo tiskové impérium v Británii, do jehož portfolia Sun patří, bylo sice před třemi lety obviněno z nekalých novinářských praktik, když se zjistilo, že redaktoři listu News of the World odposlouchávali tisíce lidí včetně politiků a členů královské rodiny, ale i to nakonec Murdoch ustál. "Zaparkoval jsem tu náhodou, zezadu je vždycky volno," prohlásil s úsměvem Murdoch, když ho uprostřed největšího humbuku okolo odposlechů nachytali před dveřmi ministerského předsedy Davida Camerona.

Jenže i tohle velkohubé prohlášení vlastně mělo smysl. Ještě jednu věc totiž staří mediální magnáti dobře vědí: Pravda nesmí stát v cestě dobrému příběhu.

Foto: archiv , Dan Steinberg, RIC FELD

Autor: Daniel Köppl





Čtěte dále

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

Od dnešní půlnoci do sobotních 6:00 hodin bude probíhat technická odstávka, během níž televize nebude vysílat. V tomto mezičase...

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři už netáhnou

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři a české filmy netáhnou

Čas trávený sledováním televize se během prázdnin snížil. I kvůli tomu, že největší televizní stanice přešly na letní schéma a...

Ministerské pokrytectví

Ministerské pokrytectví

Policistů a hasičů se zamýšlené snížení sumy na platy ve veřejném sektoru týkat nebude. Oznámil to ministr vnitra Vít Rakušan...

Jaromír Soukup

Nechte bibli biblí

V americkém Utahu se jeden školní obvod rozhodl zakázat bibli na základě toho, že údajně obsahuje prvky vulgarity a násilí. Už...

Ilustrační foto.

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnali vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnaly vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat.

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 20. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 15. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 13. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 9. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom Lukáš Kovanda.

Jaromír Soukup LIVE 8. 3. 2023 už nyní v našem YouTube

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 6. 3. 2023 už nyní na našem YouTube kanále

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 2. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva poslankyně Klára Dostálová (ANO, moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Vít Vomáčka (ODS).

Jaromír Soukup LIVE 1. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Ilustrační foto.

Společnosti MÉDEA, Barrandov Televizní studio a KNOWLIMITS Group narovnaly vzájemné spory, insolvence se nekoná

Společnosti KNOWLIMITS Group, a.s., MÉDEA, a.s., a Barrandov Televizní studio a.s. tímto prohlašují, že k dnešnímu (28. 2. 2023)...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Jaromír Soukup LIVE s Patrikem Nacherem 27. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Natáčení pořadu Hovory Kalousek Soukup na TV Barrandov.

Hovory Kalousek Soukup 23. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 22. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom a předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl.

Jaromír Soukup LIVE s Mojmírem Hamplem 20. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi