Co dál s internetem? Pár odpovědí z Berlína

Tim O'Reilly (vpravo) diskutuje s Martinem VarsavskymSvět se zmítá v problémech čím dál zapeklitějších - a nejchytřejší mladí lidé tráví čas programováním hloupostí, jako je iPivo pro iPhone nebo aplikace Hoď po kamarádovi ovci pro sociální síť Facebook.

Dělejte radši něco pořádného, co má smysl, pomáhá lidem a zlepšuje svět. Jako například web witness.org, který za použití nových technologií upozorňuje na případy porušování lidských práv. Nebo jako skupina aktivistů, která pomocí webaplikace Google Earth odhaluje ilegální kácení deštných pralesů. Nebo patientslikeme.com, web, který umožňuje nemocným lidem komunikovat s pacienty se stejnou diagnózou. Dělejte něco, na čem záleží!

To je stručné shrnutí hlavní přednášky, kterou tento týden na konferenci Web 2.0 Expo v Berlíně prezentoval počítačový vizionář Tim O'Reilly. Před čtyřmi lety vymyslel a definoval pojem Web 2.0, souhrnné označení nové generace internetových aplikací, které jsou tím lepší a užitečnější, čím víc lidí je používá. Příkladem může být Google, ten se „učí" z toho, na co lidé odkazují a klikají, nebo třeba komunitní fotografické album Flickr.com.

Rizikový kapitál už není, co býval

Do Berlína se sjely stovky lidí, kteří mají s Webem 2.0 co do činění - ať už z velkých a bohatých korporací, nebo z malých začínajících firmiček - a debatovali o tom, co dál s internetem, jestli je Web 2.0 mrtvý, zda vůbec někdy existoval, a pokud ano, co s ním udělá ekonomická krize.

K nejdůležitějším bodům programu patřil Pitch Camp, setkání autorů nových internetových projektů s ostřílenými investory. Ti webový potěr učili, jak svůj nápad prezentovat, když například chtějí získat pár milionů dolarů na jeho další rozvoj. Není to nic jednoduchého, zvlášť v době, kdy se miliardy ve fondech rizikového kapitálu rychle tenčí.

„Ještě před rokem investorům stačilo, když měl projekt šanci získat aspoň nějaký podíl na trhu. Dnes se hned ptají, kdy začne vydělávat, nebo kdy se aspoň dostane na nulu," řekl jeden z organizátorů akce Ted Sheldon. Doby, kdy spoluzakladatel firmy Netscape James Clark přišel za investorem, řekl mu, že má fantastický nápad, nemůže mu říct jaký, ale potřebuje na něj 50 milionů dolarů - a dostal je - jsou zřejmě pryč.

Nesuďte lidi podle toho, jak mluví

Mezi účastníky Pitch Campu byl i český zástupce Pavel Neuman, zakladatel firmy Buzzmedia. Jeho nápad zní: dát dohromady nejúspěšnější české blogery a prodávat na jejich blozích reklamu. „Kdo nemá aspoň milion zhlédnutých stránek za měsíc, ten reklamní agentury nezajímá," říká Neuman. Takové výsledky nemá žádný jednotlivý český bloger, dohromady je ale dají. Buzzmedia chce zároveň jimi vytvářený obsah nabízet k publikování novinám, časopisům a velkým serverům.

Myšlenka je to zajímavá a zřejmě i životaschopná - Pavlu Neumanovi na jeho nabídku již předběžně kývla některá z nejznámějších jmen zdejší blogosféry, například Patrick Zandl, David Grudl nebo Adam Javůrek.

Vytáhlý mladík v mikině s kapucou však podcenil její prezentaci - do Berlína přijel vlakem s batohem asi hodinu před svým vystoupením. Jako jediný ze všech zůčastněných neměl připravené žádné podklady, na pódiu improvizoval, opakoval se, jeho angličtině nebylo místy rozumět. Diváci v sále mohli výkony hodnotit krátkými zprávami přes Twitter. „Chudák Čech. Bez slidů (obrázků promítaných na plátno - pozn. red.) se v tom ztratil. Netuším, co říkal," zněla jedna z nich.

Do Neumana se vzápětí pustili i přítomní investoři. V poslední chvíli ho však zachránil nejslavnější z nich, jedna z hlavních hvězd celé konference, izraelský veterán Yossi Vardi. Díky jeho kapitálu vznikla například služba ICQ, kterou pro výměnu rychlých zpráv používá skoro půl miliardy lidí. „Znám Pavla i jeho rodinu odmalička. Nedávno jsem ho navštívil v Česoklovensku (název již neexistujícího státu Vardi zkomolil - pozn. red.). Vím, že to je pilný a nadaný mladý muž. Jeho nápad má ohromný potenciál. Neposuzujte lidi podle toho, jak mluví, ale podle toho, jací jsou."

Následoval bouřlivý potlesk, zřejmě nejsilnější, jaký kdo na Pitch Campu sklidil. Odpoledne a večer pak Pavel Neuman potkal také díky Vardiho zásahu spoustu nových známých, nasbíral cenné kontakty. „Nikdy jsme spolu nemluvili, vůbec se neznáme. Asi to byl vtip," myslí si o Vardiho akci, která ho zachránila před ostudou.

Nejzajímavější evropské on-line projekty 2008

Na zahajovacím večeru berlínské konference Web 2.0 Expo se představilo šest evropských internetových projektů, které porota vybrala z několika desítek zájemců, protože jsou podle ní skutečně originální a mají šanci uspět.
Aka AkiAka-aki: Sociální síť nové generace propojuje virtuální a skutečný svět. Stejně jako u ostatních podobných sítí si uživatelé vytvoří profil s osobními údaji, zájmy, fotografií... a pak se spojují se známými. Vtip je v tom, že Aka-aki běží na mobilních telefonech. A ty o sobě navzájem „vědí" díky údajům o vysílačích, ke kterým jsou zrovna připojeny, na kratší vzdálenosti a s větší přesností pak pomocí technologie Bluetooth. Uživatel čekající na vlak tak může například pohledem na displej zjistit, že o kousek dál, na druhé straně nástupiště, stojí jeho spolužák ze základní školy, kterého léta neviděl. Nebo osamělá návštěvníce baru na displeji zjistí, že do podniku právě vstoupil osamělý návštěvník (nastavili si to ve svém profilu). „Už jsme zaznamenali pár úžasných historek, které nějak souvisejí s  rozvodem," řekl na berlínské konferenci jeden ze zakladatelů firmy Gabriel Yoran. Aka-aki začala fungovat letos v dubnu, už v březnu dostala na veletrhu CeBIT cenu za nejpřevratnější nápad, pochvalně se o ní zmínila mnohá vlivná média, a hned v červenci oznámila, že fond rizikového kapitálu Creathor do ní „investoval sedmimístnou sumu". Síť už má několik tisíc uživatelů, za její služby se nic neplatí (jen za přenos dat mobilnímu operátorovi) a největší pravděpodobnost, že přes ni navážete nové kontakty, je v Berlíně, kde vznikla z jedné diplomové práce.
SoundcloudSoundcloud: Švédská aplikace je na první pohled určena poměrně úzkému okruhu lidí - těm, kteří nahrávají, produkují, vydávají a prodávají hudbu. To je ale jenom zdání - firma tvrdí, že takovým aktivitám se jen ve Spojených státech amatérsky či profesionálně věnuje každý pátý člověk, tedy kolem šedesáti milionů lidí. Soundcloud jim nabízí velmi elegantní způsob, jak spolu nahrávky sdílet, komentovat je a spolupracovat na nich, aniž by si museli jednotlivé písničky donekonečna posílat mailem nebo stahovat ze serverů přes FTP.
PlistaPlista: Dostat se na internetu k informacím, které vás skutečně zajímají, je podobně těžké jako napít se z požárního hydrantu, tvrdí tvůrci služby Plista.com. Proto vymysleli program, který sleduje, co vás na webu baví, a co ne. Výsledky porovnává a propojuje s ostatními. Po nějakém čase s vysokou pravděpodobností pozná, co by vás ještě mohlo zajímat (protože to zajímalo lidi, které v minulosti zaujaly podobné věci jako vás). Plista pak automaticky upraví téměř jakoukoliv webovou stránku, ať už je to zpravodajský server, databáze filmů nebo třeba internetový obchod, k obrazu vašemu, takže budete mít položky, u nichž je vysoká pravděpodobnost, že vás zaujmou, hned na očích. Firma, která projekt rozjíždí, vznikla v Berlíně, letos se ale stěhuje do kalifornského Silicon Valley. Vydělávat chce výběrem peněz za nadstandardní služby pro provozovatele webů, pro uživatele ale funguje všude stejně, bez ohledu na to, zda daný server Plistě platí. Plista.com běží v testovacím provozu a jen pro pozvané. Co nevidět by se ale měla otevřít veřejnosti.
TxtrTxtr: Další projekt původem z Berlína. Chce pomoci lidem, kteří mají chaos v tom, co čtou. Něco na internetu, něco na papíře, něco z mobilu, něco ve formátu PDF, něco ve Wordu... Kdo si založí učet na Txtr.com (služba už je veřejně dostupná a funkční), může si všechny své texty přehledně uložit na jednom místě a pak k nim stejně jednoduše přistupovat například z tramvaje přes mobil, nebo z počítače doma i v kanceláři. Texty je navíc možné sdílet s ostatními uživateli, vzájemně si je doporučovat a posílat, sledovat co zajímá ostatní. Hodit se to může například studijním skupinám, ale nejen jim.
AmazeeAmazee: Švýcarský projekt Amazee.com je užitečný hlavně pro organizátory různých dobročinných či obecně prospěšných akcí a vlastně pro aktivisty všeho druhu. Umožňuje jim dát snadno dohromady skupinku lidí, kteří projekt vymýšlejí, organizují, financují nebo se ho nějak jinak účastní. Ti všichni mohou sledovat průběh akce a lépe spolu komunikovat. Server již běží v testovacím provozu, jeho autoři na Web 2.0 Expo v Berlíně uvedli jako příklad využití organizaci výletu chudých jihoafrických dětí do kina, nebo projekt za čistší Ženevu. Celkem je již na serveru založeno 672 projektů a další přibývají každý den.
iDesktop.TViDesktop.TV: Internetová aplikace, původem z Británie, která těží z gigantického videorachivu serveru YouTube. K němu nabízí svým uživatelům nové rozhraní pro prohlížení, ukládání, sdílení, třídění a objevování videí.

 Foto: autor

Autor: - pek -





Čtěte dále

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

TV Barrandov bude mít opět zapojenou elektřinu od Barrrandov Studio

Od dnešní půlnoci do sobotních 6:00 hodin bude probíhat technická odstávka, během níž televize nebude vysílat. V tomto mezičase...

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři už netáhnou

TV Barrandov boduje díky premiérám. Naopak Chalupáři a české filmy netáhnou

Čas trávený sledováním televize se během prázdnin snížil. I kvůli tomu, že největší televizní stanice přešly na letní schéma a...

Ministerské pokrytectví

Ministerské pokrytectví

Policistů a hasičů se zamýšlené snížení sumy na platy ve veřejném sektoru týkat nebude. Oznámil to ministr vnitra Vít Rakušan...

Jaromír Soukup

Nechte bibli biblí

V americkém Utahu se jeden školní obvod rozhodl zakázat bibli na základě toho, že údajně obsahuje prvky vulgarity a násilí. Už...

Ilustrační foto.

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnali vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat

MÉDEA a MEDIA CLUB oznamují, že narovnaly vzájemné spory a nadále budou obchodně spolupracovat.

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 20. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 15. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 13. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 9. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom Lukáš Kovanda.

Jaromír Soukup LIVE 8. 3. 2023 už nyní v našem YouTube

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup se svými hosty.

Jaromír Soukup LIVE 6. 3. 2023 už nyní na našem YouTube kanále

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 2. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Zleva poslankyně Klára Dostálová (ANO, moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Vít Vomáčka (ODS).

Jaromír Soukup LIVE 1. 3. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Ilustrační foto.

Společnosti MÉDEA, Barrandov Televizní studio a KNOWLIMITS Group narovnaly vzájemné spory, insolvence se nekoná

Společnosti KNOWLIMITS Group, a.s., MÉDEA, a.s., a Barrandov Televizní studio a.s. tímto prohlašují, že k dnešnímu (28. 2. 2023)...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Jaromír Soukup LIVE s Patrikem Nacherem 27. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Natáčení pořadu Hovory Kalousek Soukup na TV Barrandov.

Hovory Kalousek Soukup 23. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

Poslanec a lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Jaromír Soukup LIVE s Tomiem Okamurou 22. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a ekonom a předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl.

Jaromír Soukup LIVE s Mojmírem Hamplem 20. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Jaromír Soukup LIVE je pořad, ve kterém dostanou prostor témata, která hýbou životy běžných lidí. Otázky, názory, polemika,...

Moderátor pořadu Jaromír Soukup a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hovory Kalousek Soukup 16. 2. 2023 už nyní v našem YouTube archivu

Exkluzivní rozhovory Jaromíra Soukupa a Miroslava Kalouska na aktuální politická i společenská témata. Dozvíte se kritické názory...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi